AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-04-2009, 19:53   #1
Kullanıcı Adı
Gölge
Thumbs down Bir Hollanda Masalı


Türk Hava Yolları'na (THY) ait yolcu uçağı Hollanda Amsterdam Schiphol Havaalanı'na inerken yere çakıldı. Uçağın düşmesi ile ilgili ilk rapor açıklandı. Hollandalı yetkililer raporda pilotları suçladı.

İşte açıklamadan satırbaşları:

200 fit civarında inmesine izin verildi. Ve temastan sonra otomatik pilot sayesinde uçak inişe geçti. Başarılı bir iniş gerçekleştiriyordu. THY'nin de böyle bir alışkanlığı olduğun biliyoruz. Her pilot kendi tercihine göre iniş yapar. 195 fitte bir şeyler yanlış gidiyordu. Son radyo bu irtifada normal olmayan bir yükseklik açıkladı pilot. Uçağın o sıralarda 1950 fitlerde değil sıfırın -8 fit yüksekliğinde bulduk. Burada ani yüksekliğinden bahsediyoruz. bu hızlı yükseklik değişikliği var. Radyo yükseklik ölçeğine baktığımızda. İniş uçağın en önemli noktalardan bir tanesidir. bunu 2500 fitten itibaren uçak inişe geçebilir. İki yükseklik ölçüsü var. Hem sağda hem solda. Buradan anlaşıldığına göre soldakinde sorun vardı. Soldaki alette sorun yaşandı. Mürettebata bunu iletti. Burada 1950 fitte değil -8 fitte bulunduğunu öğrendiği zaman mürettebat bunu bir sorun olarak görmemiştir.
Normal şartlarda ani irtifa değişikliğinde uçak sanki birkaç metrenin üzerinde bulunuyormuş gibi hareket ediyor. Oradaki otomatik pilot gazını kesmiş. Mürettebat zamanında önlem almamıştır. Uçak asgari uçuş hızına ulaştı. Uyarı sinyalleri de gönderilmiştir. Bu titreşim ile bildirilmiştir. Kara kutudan anladığım kadarıyla fazladan gaz verilmiş. Ancak irtifa çok düştüğü için işe yaramamış. Bu uçak da daha önce 8 kere yaşanmıştır. Uçak önce kuyruğu üzerine çakıldı daha sonra bu. O saatte 170 kilometre hızla uçuyordu. Normalde bu iniş pistine yaklaştığında 260 km hıza ulaşması gerekiyor. Tarladaki yumuşak çamur sürtünmesini engelledi.
Uçağa ait olan iki motor çarpma 250 metre uzağa fırladı. Bussinnes Class'da bir parçalanma meydana geldi. Burunda bulunan tekerlek de büyük hasara yol açtı. Güvenlik biriminin açıkladığı gibi pilotların eğitimine daha fazla önem verilmeli. Yeryüzüne daha yakın bulutlar nedeniyle pist iyi görünmüyordu. Güvenlik araştırma kurumu birçok yetkili kişi tarafından ABD ve İngiltere'den yetkililer geldi. Türkiye'den de yetkililer geldi. Ayrıca Boeing güvenlik uçuşu konusunda uzman kişiler olay muhaline geldi. Tespit çalışması yaptı. Hollandalı pilotlar Derneği ve Kabin Personeli Derneği tarafından da yardım yapıldı.
Bu bir ara rapor bu konuda daha fazla bilgi veremeyeceğim. Şimdilik bu kadar.

SORULAR CEVAPLAR

Kazada nasıl bir yükseklik değişim oldu?

Karakutuda daha önce aynı sorunların olduğunu gördük. Bunun ayrıntılı şekilde ne olduğunu bilmiyoruz. Aynı tip uçaklarda aynı tip sorunların yaşanıp yaşanmadığını araştırmamız gerekiyor. Kazada bizim tespitimiz ani yükseklik değişim söz konusu. Bu değişimden gaz kesildi. Otomatik pilot iniş yapması gerektiğini bildirilmiştir. Daha fazla gaz da verilmemiştir. Biz bu olayın böyle görülüp görülmediği konusunda bilgi veremeyeceğim.

İnişte otomatik pilotun çalıştırılması uygun mudur

Uçuş dünyasında otomatik pilotun kullanılması normal. Bazı firmalarda normal, bazıları kullanmıyor. Bu onların insiyatifinde. Bu normal bir uçuş şeklidir.

Kule nasıl davrandı bu anlamda?

Normal olup olmadığına dair bir bilgi yok elimizde.

THY ile birlikte bu araştırmayı yürüttünüz mü?

Tabiki rapor kurumun işidir. Şimdiye kadar raporda araştırmada bir anlaşmazlık yoktur. Türk medyasında pilotlar kahraman olarak görülüyor. Sizinle Türkler arasında bir gerğinlik bekliyor musunuz?
Çok güzel bir şekilde işbirliği yapıyoruz. Önceki söylediğmiz 8 uçuş nerede oldu bu konuda bilgi veremiyorum. Daha fazla bilgi bulmamız gerekiyor.

O yükseklik ölçüsünün bozulması ne kadar endişe verici?

Elle yapılacak bir iş olduğu için düzeltildiği zaman sorun yoktur. Uçuş dünyasında bir sorun olarak da görünmüyor. Bu başka uçakta da olabilir.

Birinci pilot eğitimde demiştiniz bununla ilgili güvenlik önlemi alınmış mıdır?

Bu normal bir davranıştır. Egitimdeki pilotun yetkileri vardı. Uçtuğu saatlere göre. Bu uçağı kullanmaya yetkisi vardır.
Pilotlar neden otomatik değil elle uçmaya devam etmediler,neden o zaman önlem alınmadı?
Bunu araştıracağız. Aslında görüş hava berrak olsaydı o zaman kendisi de görebilirdi. O zaman çok sis vardı. Pilotlar görmemiş olabilirlerdi.

Uçağın yakıtı ne durumdaydı?

Uçağın tümünde başka normal olmayan durumlara rastlamadık. Kısa bir uçuş yapabilecek kadar yeteri kadar yakıt vardı. Bu konuda hiç bir bilgi yoktur.

Türkiye'de pilotlar kabinden zamanında çıkarılmadığı söyleniyor. Neden o kadar geç saate kadar pilotlar çıkarılmadı?

Bu konuda söylenti var. Piliotların sağ olduğuna dair söylenti vardı. Kokpitteki kapı açıktı. Hemen insanlara yardım gelenler kokpite girdiler. Orda bulunan doktor tarafından ölüm saptanmıştır.

İlk yardım konusundaki sorunlar hakkında ne söyleyeceksiniz?

İlk yardım hemen girmedi. Kapı açıktı. Pilotların durumunu öğrenebilirlerdi. Girdiğinde pilotların yaşamını kaybettiğini öğrenebilirlerdi. Herşeyin resmini çekebilmek için tüm bilgilere ulaşmak için pilotlar kokpitte bırakıldı. Burun tekerlerine o kadar derince girdiği için olay o şekilde gerçekleşti.
Zaman

 

Gölge isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi