AK Gençliğin Buluşma Noktası
Darbeler ve Darbe Girişimleri Darbeler ve darbe girişimleri hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-01-2009, 14:11   #1
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart Bir Numaranın Kapısından Dönüldü...
O ‘ev’ son anda aranamadı...

Ülkede seçim heyecanı geride kaldı şimdi herkes sonuçları tartışırken, bir diğer gündem maddesi Ergenekon Davası Silivri'de devam ediyor. Aradan geçen yaklaşık 2 yılda ne bütün failler, ne yapının tam fotoğrafı ortaya çıktı. Konuyu yakından takip eden star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Taraf'tan Neşe Düzel'e verdiği ropörtajda, davanın seyrine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tayyar, Ergenekon davasında “gizli” pazarlıkları, kimlere dokunulamadığını, bundan sonra ne olacağını, kimlere dokunulabileceğine dair fikirlerini paylaştı. İşte ropörtajdan çarpıcı notlar:

....
İkinci İddianame’ye de baktığımızda, Ergenekon’un en tepesinde darbecilikle suçlanan gene sadece iki emekli general var. Bunlar gerçekten örgütün en tepedeki isimleri mi?
Birinci ve İkinci İddianameleri topladığınızda 142 sanık var. Ayrıca dokuz ve onuncu dalga operasyonlarla ilgili olarak 77 kişi hakkında da soruşturma devam ediyor.
Ergenekon’a müdahale edildi. Sabih Kanadoğlu’nu ve Tuncer Kılınç’ı gölgede bırakacak bir şahsın evine son anda gidilemedi. Operasyon yarıda kesildi
Bedrettin Dalan bunlar arasında mı?
Evet. Aslında çok kritik isimler olacak Üçüncü İddianame’de. Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek... Hepsi Üçüncü İddianame’de olacak. İkinci İddianame’ye gelince... Şu anda bir numaralı sanık eski Jandarma Genel Komutanı emekli General Şener Eruygur, iki numaralı sanık eski Birinci Ordu Komutanı emekli General Hurşit Tolon, üç emekli Albay Levent Ersöz, dört emekli albay Hasan Atilla Uğur, beş numaralı sanık da emekli General Veli Küçük. Darbe girişimleri onların görev yaptığı dönemde olmuş. Bu isimlerden sadece Eruygur ve Tolon için Ergenekon örgütüyle ilgili “kurucu üye ve üst düzey yönetici” tanımı yapılıyor. Diğer üç sanıkla ilgili sanıkla böyle bir ifade yok.
Bundan, Ergenekon’un kurucu üye ve tepe yönetici sayısının aslında iki generalden ibaret olmadığını mı anlamalıyız?
Tabii. Ergenekon’un ele geçirilen bir örgüt şeması var. Orada, “Ergenekon Başkanlığı” deniyor. Bu başkanlık beş ya da yedi kişilik bir “Konsey”i tarif ediyor. Şu anda sanık iki kişi var. Asgari üç kişinin daha bu konseyde olması lazım. Savcılar buraya kimleri oturtacaklar, bilmiyoruz. Üçüncü’de mi belli olacak bu? Üçüncü İddianame’ye, Eruygur ve Tolon’la aynı fonksiyonu icra eden veya o konseyde yer alan iki isim daha girebilir. Bunlar emekli asker ya da sivil olabilir. Ağırlıklarına baktığımız zaman ilk akla gelen isimler, Tuncer Kılınç, Sabih Kanadoğlu ya da Kemal Yavuz... Kılınç ve Yavuz’un ifadeleri alındı. Üçüncüye sanık olarak girerler mi henüz bilmiyoruz. Ama konseyin tamamlanması için en az üç kişiye daha ihtiyaç var. Bunlar kim bilmiyoruz.
Dava konusu olan Ergenekon örgütü kaç yılında kurulmuş?
Ele geçirilen belgelere göre, 1999’un ekim ayında kurulmuş. Aralıktan itibaren faaliyete
başlamış. Aslında bu, ordu içindeki iktidar savaşının sonucunda ortaya çıkmış bir örgüt.
Dava konusu olan Ergenekon, 28 Şubat kadrolarına karşı kuruldu. Bunların o
dönemdeki rakipleri Batı Çalışma Grubu’ydu. 1998 yılı 30 ağustosta Genelkurmay
Başkanı İsmail Hakkı Karadayı emekli oldu. Onun emekli olmasıyla iki grup arasındaki
iktidar çatışmasında güç dengesi Ergenekoncular lehine değişmeye başladı. Çünkü Karadayı’nın
yerine Hüseyin Kıvrıkoğlu genelkurmay başkanı oldu. Kıvrıkoğlu, bir yıl, Karadayı’nın kendisine emanet ettiği kadrolarla çalıştı. 1999 ağustosundaki Şûra’da ise kendi damgasını vurdu.
Ergenekon’un en az beş kurucusu var. Eruygur ve Tolon biliniyor. Diğer üçü, Üçüncü İddianame’de çıkacak. İlk akla gelenler Kanadoğlu, Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz

Ne yaptı?
Eruygur, Tolon ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Kıvrıkoğlu’nun çok yakın çalışma arkadaşlarıdır. Onun döneminde güçlendiler. 1997’de Kıvrıkoğlu’na suikast girişiminde bulunulduğu iddiasını çok daha kolay aydınlatabiliriz bu yüzden. Kıbrıs’ta bir tören sırasında tribüne ateş açılmış ve Kıvrıkoğlu’nun önündeki birine oturan bir albay ölmüştü. Tatbikatı Özel Kuvvetler yapıyordu. Özel Kuvvetler, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlıdır. Burası karanlık bir noktadır. Kıvrıkoğlu’nun genelkurmay başkanı oluncaya dek 1998 yılı boyunca uçağa binmediği ve özel programlara katılmadığı anlatılır. Gerçi, aradan epey zaman geçtikten sonra 28 Şubat kadroları içinden Ergenekoncularla işbirliği yapanlar oldu. Mesela Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şener... Aynı şekilde Susurluk’un içindeki bazı kadrolar da daha sonra Ergenekon’la işbirliği yaptılar. Mesela Veli Küçük, Sami Hoştan, İbrahim Şahin... Ama 28 Şubat’ın lider kadrosundan Çevik Bir bugün ortalıkta yok mesela...
28 Şubat darbesinde genelkurmay başkanı İsmail Hakkı Karadayı’ydı. Bugün Karadayı’nın kasetleri yayınlanıyor. Bu kasetlere göre Karadayı, 367 kararı için baskı yapıyor, ANAP ve DYP’yi birleştirmeye çalışıyor. Karadayı da mı daha sonra Ergenekonculara yakınlaştı?
Karadayı genelkurmay başkanı olmasına rağmen 28 Şubat’ın lideri değildi. Karadayı alt kadroları sert buluyordu. 28 Şubat’ın lider kadrosu Çevik Bir ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’ydı. Batı Çalışma Grubu’nu da Erkaya kurdu. Daha sonra Batı Çalışma Grubu güç kaybetti. Yerine Ergenekon parladı. 28 Şubat kadrolarıyla Ergenekon arasında iktidar kavgası yaşanmış olsa da, AK Parti’nin iktidar olması üzerine, 28 Şubat’ın tasfiye olmuş bazı isimleri, Ergenekon’la mutabakata girdiler. Karadayı da böyle bir zımni mutabakata girmiş gözüküyor.
28 Şubatçılar Amerikan karşıtı değillerdi. Ergenekoncular ise Amerikan karşıtı ve Rusya’yla işbirliği kurulmasını istiyorlar. İki darbeci grubun arasındaki ideolojik farklılık bu muydu?
Ergenekoncular başta Amerikan karşıtı değillerdi. Onların Avrasya politikası, Rusya’yla ve Almanya’yla yakınlaşma politikaları 1 Mart 2003 tezkeresinden sonra başladı. 1 Mart tezkeresinde AK Parti hükümetiyle Amerika arasında yaşanan gerginlikten yararlanmak istediler. Zaten 2003-2004 yıllarında darbe planları hazırlamaya cesaret etmelerinin bir sebebi de budur. O tarihte Amerika, AK Parti hükümetini hırpalamak ve burnunu sürtmek adına hükümet karşıtı faaliyetleri engelleyici olmadı. Ama bunların darbe yapacağını
Amerika, hükümete darbe bilgisini vererek mi Ergenekona müdahale etti?
Hem siyasi iktidarı bilgilendirerek bence müdahale etti. Ayrıca Amerika’nın bilgisi olmadan ve onun desteğini almadan Türkiye’de darbe yapamazsınız. Dolayısıyla o dönemde AK Parti hükümetinin de darbecileri kontrol etmeye çalıştığını görüyoruz.

Askerî ihalelere giren ya da fabrikaları Jandarma bölgesinde olan patronlardan Ergenekon’a para akmış. Ergenekon, bu işadamlarıyla çok sıcak temas kurmuş

Ergenekon davasının tümüne bir darbe hazırlığının davası olarak bakmak mümkün mü?
Evet. Şu anda Ergenekon bir darbe davası haline geldi.
İddianame, üç eski kuvvet komutanının görevdeyken bir ayaklanma hazırlığına katıldıklarını ama emekli olduktan sonra bu girişimden çekildiklerini söylüyor. Niye onlar durdu da Eruygur ve Tolon duramayıp devam etti sizce?
Örnek’in günlüklerinden, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman asında en az Eruygur kadar bu işe hevesli biri gibi algılanıyor. Bence Amerika bazı istihbarat bilgilerini MİT’le ve hükümetle paylaştı. Dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, komutan Aytaç Yalman’a gidiyor ve, “Şener Eruygur’u uyarın. Bazı yanlış işler yapıyor. Sanmayın ki bunlar gizli kalıyor. Birileri bunlardan haberdar” diye uyarıyor. O konuşmadan sonra Yalman deşifre olduğunu hissediyor ve bunun bedelinin ağır olduğunu düşünmüş olmalı ki yavaş yavaş darbe planlarından ve Şener Paşa’dan uzaklaşıyor. Aynı şekilde diğer kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek de kopuyorlar.

MİT onları niye uyarıyor?
Sonuçta başbakanlığa bağlı bir kurum. Belki hükümetin baskısıyla uyarıyor. Belki de Amerika darbeye dur deme ihtiyacını duydu ve bu operasyonu MİT üzerinden yaptı.
Aytaç Yalman’la Şener Eruygur’un kişisel banka hesaplarından 1,5 milyon doları transfer edip dinleme aygıtları alındığını duyurdu Taraf gazetesi. Bu paralar nereden gelmiş olabilir?
Bu iddia doğruysa, ciddi bir kaynak ayırdıkları anlaşılıyor bu işe. Ergenekon’un iş
dünyasıyla ilişkileri olduğunu biliyoruz. Bunlar Ergenekon üyesi değiller. Ama bunlar
askerî ihalelere girdikleri ve orduyla iş yaptıkları için ya da fabrikaları Jandarma böl
bölgesinde kurulu olduğu için, Ergenekon, iş dünyasından ciddi bir para akışı sağlamış
gözüküyor. Özellikle Jandarma bölgesinde işletmeleri bulunan patronlarla Jandarma arasında daha sıcak bir temas kuruluyor.

....

Kürt meselesini çözmek Ergenekon’la hesaplaşmanın önüne geçebilir mi?
Evet geçebilir. Şöyle bir anlaşma olabilir. ‘Evet, bazı yanlışlar yapıldı. Kendi içimizde
çözelim. Burada durulsun’ denebilir. Çünkü bu iş daha büyük isimleri kapsıyor. Onuncu
dalga operasyonda Sabih Kanadoğlu’nun sadece evi arandı. Onun ifadesi bile alınamadı.
Bence müdahale edildi.
Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz?
Kendisi aramadan sonra televizyona çıktı, Bana, Danıştay cinayetini ve Cumhuriyet
Gazetesi’ne atılan bombaları sordular” dedi. O olaylarla bağlantısı olduğu iddia ediliyor
ki, evine giden savcı ve emniyet görevlisi tarafından bununla ilgili görüşü sorulmuş.
Bunlar ev aramasında dosyalar karıştırılırken ayaküstü sorulacak sorular değil. Zaten Birinci
ve İkinci İddianamelerin ruhuna bakarsanız, Danıştay baskını ve Cumhuriyet’e bombalarla ilgili olarak sadece örgütün üst düzey yöneticileri suçlanıyor. Çünkü örgüt yöneticileri üyelerin yaptıkları tüm eylemlerden sorumlu tutuluyorlar. Bu cinayeti bizatihi Sabih Kanadoğlu işlemediğine göre, ona isnat edilen suçlama örgüt yöneticiliğidir.
Ergenekon çok tepelere çıktı diye mi sürece müdahale edildi sizce?
Evet. Hatta bu isimleri gölgede bırakacak önemli bir şahsın daha evine gidileceği ancak bir müdahale sonucunda gidilemediği iddiası var. Operasyon grubu içindeki Emniyet’ten bazı isimler bize, bunun Sabih Kanadoğlu’nu da, Tuncer Kılınç’ı da gölgede bırakacak bir isim olduğunu, fakat
operasyonun yarıda bırakıldığını söylediler. ‘Zımni mutabakat bozuldu ya da bir numaraya
kadar gidilecek yolun üzerine çok ciddi bir bariyer çekildi’ derken bunu anlatmaya çalışıyorum.

 

Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-01-2009, 14:17   #2
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
Alıntı:
Onuncu dalga operasyonda Sabih Kanadoğlu’nun sadece evi arandı. Onun ifadesi bile alınamadı.
Bence müdahale edildi.
Yazıyı sabah gördüm, benden önce alıntılamışsınız, teşekkür ederim.

Yazının en mühim noktası bana göre kırmızı ile alıntıladığım BENCE MÜDAHELE EDİLDİ bölümü....

Eğer ergenekon soruşturmasına, davasına MÜDAHALE EDİLDİ ise ergenekon olayı bitmiştir, şimdiden geçmiş olsun.

Umarım bu dava şemdinli olayına dönmez, umarım ergenekon savcısını şemdinli savcısının akıbeti beklemiyordur.

Ergenekon olayının sonuna kadar gidilmeli, en uçtaki kimse o da dahil tüm sorumlular gereken cezaya çarptırılmalıdır.

Bunun olabilmesi için de iktidarın çok sağlam durması lazım, özellikle adalet bakanının çok sağlam durması lazım.

ya ergenekon çökertilir, ya da ergenekon iktidarı çökertir.

İnşaallah ergenekon çökertilir ve bu ülkede hiç kimse bir daha bırakın darbe planlamayı darbe lafını akıllarının ucundan bile geçirmezler.
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-01-2009, 15:30   #3
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart
Alıntı:
redyellow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Eğer ergenekon soruşturmasına, davasına MÜDAHALE EDİLDİ ise ergenekon olayı bitmiştir, şimdiden geçmiş olsun.
SAVCIMIZ ÇOK SİSTAMATİK ÇALIŞIYOR....EN DOĞRU YOLDAN GİTTİĞİNE İNANIYORUM....ŞEMDİNLİ GİBİ ASLA OLMAZ....DAVA TAMAMEN SİVİL YARGINI ELİNDE....ŞEMDİNLİ'DE Kİ GİBİ ASKERİ MAHKEMELER İLE BİRLİKTE ÇALIŞILIMIYOR....SAVCI ÖNCE BİR KONUYU PİYASAYA ATIYOR VE İNSANLARIN BUNA ALIŞMASINI SAĞLIYOR...2.İDDİANAME ÇIKTIĞINDA KİMSE SESİNİ BİLE ÇIKARAMADI...ÖNCESİNDEN GENERALER YARGILANIRMIYMIŞ DİYENLER ARTIK SUSMAYA BAŞLADI...TÜRKİYE YAKINDA CUMHURBAŞKANI YARGILANIRMI ONU TARTIŞACAKTIR VE HERKESİN BİLDİĞİ O KİŞİDE BUNLARIN ARASINA KATIALCAKTIR.....HER ŞEY ÇARŞAF ÇARŞAF İNSANALR ARTIK BİR NUMARA HAKKINDA FİKİR YÜRÜTÜYOR....BUNLARIN SONU GELDİ......ARTIK KURTULAMAZLAR...
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-01-2009, 16:36   #4
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
Alıntı:
bur-AK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
SAVCIMIZ ÇOK SİSTAMATİK ÇALIŞIYOR....EN DOĞRU YOLDAN GİTTİĞİNE İNANIYORUM....ŞEMDİNLİ GİBİ ASLA OLMAZ....DAVA TAMAMEN SİVİL YARGINI ELİNDE....ŞEMDİNLİ'DE Kİ GİBİ ASKERİ MAHKEMELER İLE BİRLİKTE ÇALIŞILIMIYOR....SAVCI ÖNCE BİR KONUYU PİYASAYA ATIYOR VE İNSANLARIN BUNA ALIŞMASINI SAĞLIYOR...2.İDDİANAME ÇIKTIĞINDA KİMSE SESİNİ BİLE ÇIKARAMADI...ÖNCESİNDEN GENERALER YARGILANIRMIYMIŞ DİYENLER ARTIK SUSMAYA BAŞLADI...TÜRKİYE YAKINDA CUMHURBAŞKANI YARGILANIRMI ONU TARTIŞACAKTIR VE HERKESİN BİLDİĞİ O KİŞİDE BUNLARIN ARASINA KATIALCAKTIR.....HER ŞEY ÇARŞAF ÇARŞAF İNSANALR ARTIK BİR NUMARA HAKKINDA FİKİR YÜRÜTÜYOR....BUNLARIN SONU GELDİ......ARTIK KURTULAMAZLAR...


Savcının sistematik çalıştığına vs. katılıyorum.

Fakat yazıda MÜDAHELE EDİLDİ diye bir yer var.

Ve bunu yazan da ergenekon konusunda çok uzman bir gazeteci şamil tayyar.

Kimdir bu müdahele eden?

Yetkisi nedir? makamı nedir?

Eğer birileri bu savcıya müdahele ediyorsa, adalet bakanlığı da bu müdahaleye susuyorsa Bu savcının da şemdinli savcısı gibi olmasından korkuyorum.

Umarım korktuğum olmaz.

saygılar
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-02-2009, 13:25   #5
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart
Alıntı:
redyellow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Savcının sistematik çalıştığına vs. katılıyorum.

Fakat yazıda MÜDAHELE EDİLDİ diye bir yer var.

Ve bunu yazan da ergenekon konusunda çok uzman bir gazeteci şamil tayyar.

Kimdir bu müdahele eden?

Yetkisi nedir? makamı nedir?

Eğer birileri bu savcıya müdahele ediyorsa, adalet bakanlığı da bu müdahaleye susuyorsa Bu savcının da şemdinli savcısı gibi olmasından korkuyorum.

Umarım korktuğum olmaz.

saygılar
ŞUAN DA BİR NUMARANIN EVİNİ OFİSİNİ HER YERİNİ DE ARASANIZ KAYIR BULAMASSINIZ....BİR NUMARA İÇİN GEREKLİ DELİLLERİN BULUNMASI GEREKİYOR....BİR KERE İÇERİ ALDIĞINDA BİRDAHA DIŞARI ÇIKAMAMALI...BİZİM ARADAĞIMIZ BİR NUMARA ESTÖ(ERGENEKON SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ)'NÜN BİR NUMARASI FAKAT BU BİR NUMARANIN DA DIŞ GÜÇLER TARFINDAN BAĞLANTILARI OLDUĞU KESİN....MUSTAFA BALBAY'IN GÜNLÜKLERİNİ İNCELEDİYSENİZ ORADA BİR NUMARA ACABA AMERİKAYA'MI GÜVÜNİYOR DENİYOR...BUNLARIN TESPİTİ İÇİN SERBEST BIRAKIYOR OLABİLİRLERLER....ŞAMİL TAYYAR'I 2 SENEDEN BELLİ İLGİYLE TAKİP EDİYORUM....MÜDAHALEDEN KASTI ERGENEKONUN HALA GÜÇLÜ OLDUĞU SÖYLEMEK OLABİLİR.....

BELLİ BİR MAKAMDA OLAN HER İNSAN BİR NUMARANIN KİM OLDUĞU BİLİYORDUR....ŞAMİL TAYYARIN BİR NUMARA HAKKINDA SAYFALARCA TANIMI VAR.....BUNLARI YAKINDA SİTEDEDE YAYINLAYACAĞIM BİR NUMARAYI TAHMİN EDECEĞİZ.....TABİ Kİ SİZLERİN YARDIMIYLA.......BEN BİRAZ ÇALIŞMA YAPTIM VE BİR KİŞİNİ İSMİNE ULAŞTIM...BU KİSİNİN İNTERNETE HİÇBİR BİLGİSİ YOK RESİMİ BİLE YOK...VERİLEN TANIMLARA UYUYOR....
SAYGILAR
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-02-2009, 13:55   #6
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
SAYIN BUR-AK;

Bu durumda bize de sizin yeni yazınızı beklemek düşüyor bir numarının tahmini için.
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-02-2009, 14:04   #7
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart
Alıntı:
redyellow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
SAYIN BUR-AK;

Bu durumda bize de sizin yeni yazınızı beklemek düşüyor bir numarının tahmini için.
BENİM UFAK BİR ÇALIŞMAM OLDU...ASLINDA ASIL AMACIM İNSANLARIN BU BÖLÜMLE İLGİLENMERİ...BU KONUDA MERAK DUYGUSU UYANDIRMAK..
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2009, 13:53   #8
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart Şamil Tayyar'la Derin Türkiye Üzerine (2)
Şamil Tayyar'ın Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e Verdiği Röportajın 2. Bölümü

Tayyar: Hizbullah lideri Jandarma muhbiriydi

“Adana Jandarma Komutanı Temel Cingöz’ün emir eri gibi duran genci, Orakoğlu merak ediyor. Cingöz, “muhbirimiz” diyor. Muhbirimiz dediği, Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu.”

02 Nisan 2009



“Darbeyi 2003'te başaramayınca konsept değiştirdiler. “Önce ülkeyi karıştırıp, alt yapıyı kuralım” dediler. İlk işleri Şemdinli oldu, Sonra Hrant, Danıştay cinayetleri geldi.”

“Muhsin Yazıcıoğlu önemli karakutulardandı. Hrant Dink cinayetiyle ilgili, “Önlemek için elimden geleni yapıyorum ama bir yere kadar. Bizim tarlayı çok önceden sürmüşler” dedi.”

* * *

İKİNCİ BÖLÜM

Ergenekon konusundaki yayınlarıyla ve bilgisiyle Türkiye'de önde gelen kişilerden biri olan ve bu konuda kitapları yayınlanan gazeteci-yazar Şamil Tayyar'la dün birinci bölümünü yayınladığımız söyleşiye kaldığımız yerden devam ediyoruz.

***

NEŞE DÜZEL: “Ergenekon'un ikinci iddianamesinde çok önemli belgeler var” dediniz. Neler bu belgeler?

ŞAMİL TAYYAR: Mesela zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in darbe günlükleri, Mustafa Balbay'ın (Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi) günlükleri, Arif Doğan'ın JİTEM ifadeleri, emekli General Şener Eruygur'un ofisinde ele geçirilen belgeler, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun raporları bu iddianamede yer alıyor. Medya patronlarınınki de dahil, inanılmaz görüşme kayıtları ve bilgilerle dolu bunlar. Dolayısıyla İkinci İddianame'de sanıklara isnat edilen suç kapsamı biraz daha genişletilmiş.

Ergenekon sanıkları neyle suçlanıyorlar şimdi?

Birinci İddianame'de Ergenekoncuların darbe girişimi hükümete yönelik iken, ikincide sadece hükümete değil, Meclis'e karşı da darbe örgütledikleri ifade ediliyor. Sadece AK Parti'ye değil, CHP ve MHP'ye karşı da darbe organizasyonları var.

Darbeciler, siyasi partilerde büyük değişiklikler yapmayı planlamışlar. Bir MİT raporunda 'Ergenekon üyesi' olarak gösterilen Deniz Baykal da cuntacılar tarafından değiştirilmek isteniyormuş. Bu çelişkiyi nasıl açıklamak gerekiyor sizce?

Deniz Baykal'ı doğrudan Ergenekon üyesi kabul ettiğim için söylemiyorum ama... Ergenekoncular bazı isimlerle bir dönem işbirliği yapmışlar ve zaman içinde o işbirliğinin kendileri için yararlı olmadığını ve daha etkin bir isimle daha güçlü bir mücadele verilebileceğini düşünmüş olabilirler. İddianameye göre, gazeteci Tuncay Özkan, CHP'nin başına getirilmek isteniyor. Hatta Tuncay Özkan, CHP genel sekreterliğini kendisine bırakması için Deniz Baykal'la pazarlık yapmış. Bu görüşmeye tanık olan birinin aktardığına göre, Tuncay Özkan, Önder Sav'ın yerine kendisinin genel sekreterliğe getirilmesini istiyor ve Baykal'ın yüzüne şunu bile söylüyor: “Mümkünse siz kenara çekilseniz ve biz bu partiyi canlandırsak, tek başına iktidara getirsek.”

Peki, Baykal ne yapıyor?

Gülümsüyor. Zaten ondan sonra Baykal, Tuncay Özkan'dan kopuyor. 22 Temmuz genel seçimlerinde Özkan'ı ve onun önerdiği Hulki Cevizoğlu da dahil hiç kimseyi aday yapmıyor.

Ergenekon'un değiştirmek istediği Deniz Baykal, neden Ergenekon'un avukatlığına soyundu peki?

Deniz Baykal, Ergenekon'un yarattığı ruh ve korku ikliminden etkilendi. Çünkü CHP içinde Ergenekon'la bağlantılı çok güçlü isimler var. Baykal'ı yönlendirmiş olabilirler. Şu anda CHP içinde çok etkin bir Ergenekon bağlantısı var. Sadece CHP böyle değil. MHP'nin içinde de Ergenekon'la bağlantılı çok önemli bir isim var. Devlet Bahçeli başlangıçta ondan etkilendi ama 22 Temmuz seçimlerinden sonra MHP'deki Ergenekonculardan kendini soyutlayarak daha bağımsız politikalar üretmeye başladı.

Darbeciler Devlet Bahçeli'yi de değiştirmeyi planlamışlar. Neden Bahçeli'yi değiştirmek istiyorlar?

Bahçeli'den destek bulamadıkları için de Bahçeli'nin yerine Ümit Özdağ'ı düşündüler. Çünkü Bahçeli MHP'nin kapılarını onlara açmadı. 1999 yılında yüzde 18 oyu yakaladıktan sonra MHP'de öyle ciddi operasyonlar yaptı ki, ülkücü gençliği sokak hareketlerine sokmadı. Ergenekon için bu çok büyük bir eksikliktir. Darbe zemini oluşturmaya çalışıyorsunuz, sokak hareketlerini tahrik edeceksiniz ama MHP harekete geçmiyor. O zaman batı bölgelerinde MHP yerine sivil toplum kuruluşlarını kullandılar. Hatta hafta sonu yapılan mitinglere sivil kıyafetlerle binlerce asker götürdüler.

Ergenekon, Büyük Birlik Partisi'nin gençlik örgütü Alperenler'i kullanmadı mı?

Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak kendisine, “Siz bu işlerin acısını çekmiş birisiniz. Örgütlerinizi niye kontrol altına almıyorsunuz” diye sorduğumda Muhsin Yazıcıoğlu bana çok hazin bir cevap verdi. “Bunu önlemek için elimden geleni yapıyorum ama bir yere kadar. Bizim tarlayı çok önceden sürmüşler” dedi. Sızmışlar demek istedi. Muhsin Bey son yıllarda daha olgun bir tavır sergilemeye başlamıştı. 28 Şubat süreciyle başladı bu, Ergenekon'la da devam etti. O, “Ergenekon'un avukatıyım” demedi.

Sizce Ergenekoncu cuntaların girişimleri nasıl engellendi? O zamanki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tek başına mı engelledi darbeyi?

Tek başına değil tabii. Amerika da, hükümet de destek verdi. Ayrıca Genelkurmay'a bağlı iki önemli birim var. Özel Kuvvetler ve İstihbarat Daire Başkanlığı. Hilmi Paşa, darbe teşebbüsünde bulunan komutanların bütün adımlarını İstihbarat Dairesi üzerinden biliyordu. Hilmi Paşa, “evden yemek getirtiyordum” diyor. Böyle bir ortamda Özel Kuvvetler de onun can güvenliğini sağlıyordu. Emniyet de başından beri Ergenekon konusunda siyasi iktidardan yanaydı.

MİT'ten söz edilmiyor. MİT'te Ergenekon kanadı yok mu peki?

Olmaz olur mu? MİT, ilk kez bu dönemde sivil iktidara doğru tavır değiştirmeye başladı. Emre Taner müsteşar olduktan sonra MİT'teki Ergenekoncu unsurlar büyük ölçüde temizlendi. Nitekim Ergenekon'la ilgili belgelerin bir kısmı MİT'ten geldi. Ama şu çok ilginçtir.... Ergenekon sanıklarını yakan belgelerin çoğu Jandarma'dan geliyor. Çünkü Şener Eruygur Jandarma komutanıyken, istihbarat biriminin başında Levent Ersöz var. Onun da altında Hasan Atilla Uğur var. Üçü de Ergenekon sanığı şimdi. Bunlar, o dönemde inanılmaz kayıtlar yapmışlar. Zaten Jandarma dinleme ve takip açısından emniyetten daha üstün bir teknolojiye sahiptir. Bu üstünlüğü kullanmışlar ve kendilerine hiçbir zaman dokunulmayacağını sanmışlar.

AKP'de Ergenekoncular var mı?

Ergenekon toplum üzerinde nüfuz kullanabilen her kesime sızmış. AK Parti'de Ergenekon'la bağlantılı ve kapatma davası sürecinde korkarak tavır değiştirmiş 20 civarında isim var. Eğer kapatma kararı çıksaydı, çok ciddi istifalar olabilirdi. 60 civarında milletvekiliyle temas kurulduğunu duymuştuk.

Ergenekon üyeliğinden yargılanan sanıklarının hepsinin amacı ortak mıydı, yoksa değişik amaçlar peşinde koşarak aynı örgütte mi toplandılar?

En tepedekilerin bir gayesi vardı ama alt düzeydekilerin amacı aynı değildi. Kimi korktuğundan ya da devlette bir ikbal beklediğinden, kimi gayrımeşru işleri örtmeye çalıştığından ya da devlette iktidarı ele geçirmek istediğinden Ergenekon'a destek vermiş olabilir. Ergenekon bir merkezî yapı ama Türkiye çapında taşeron örgütlerden de yararlanıyor. Antalya'da göz korkutmak için bir iki bomba atacak ya da haraç alacak diyelim. Orada devletin içinden beslenen küçük çetelerden birini, mesela fuhuş çetesini kullanıyor.

Peki... Veli Küçük'le Şener Eruygur'un arasındaki bağ ne sizce?

Eruygur, Ergenekon'un üst düzey yöneticisi ve kurucusu gözüküyor. Veli Küçük ise yukarıyla operasyon grupları arasında ilişkiyi kuran köprü eleman oluyor. Cinayet işlenecek, eylemler yapılacak, medyada haber çıkarılacak, para sağlanacak... Veli Küçük bu işlerde operasyon gruplarıyla konsey arasında ilişkiyi kuruyor.

Veli Küçük Susurluk meselesinde de rol almıştı. O zamanki amacı neydi? Gene darbe mi yapmak istiyordu?

Susurluk'un kodları Ergenekon'dan farklı. Susurluk ağırlıklı olarak Jandarma ve Emniyet'ten beslenen bir menfaat çetesiydi. Uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi işlerden büyük paralar sağladılar. Bunlar hükümeti devirmek yerine aksine hükümetle işbirliği yaparak güçlerini zirveye çıkarmaya çalıştılar. Sonraki aşamada, DYP'yi ele geçirerek bir siyasi organizasyon olarak da etkin olmak istediler. Ama olmadı. Ergenekon'la Susurluk'un ortak yönü Kürt sorununun çözümsüz kalmasından beslenmeleridir. Çünkü kanın aktığı yerde illegal faaliyetler kolayca ranta çevrilebiliyor. Zaten Yüksekova çetesiyle birlikte bazı askerî helikopterlerle uyuşturucu taşındığı ortaya çıktı.

Tansu Çiller döneminde 1994'te yaşanan ekonomik krizin Afganistan'dan getirilen 20 milyar dolarlık uyuşturucu parasıyla atlatıldığı söyleniyor.

İkinci İddianame'de geçiyor bu. Zaten iddianame birçok konuda 1999'un gerisine gidiyor. Savcılar, “Ergenekon her ne kadar 1999'da kurulmuş olsa da bunu kuran kadroların eylemleri geçmişe uzanıyordu. Bunların eylemlerinin 1999 ve sonrasıyla sınırlandırılması doğru olmaz” diyorlar. Dolayısıyla 1999 öncesindeki bazı olaylarla ilgili isimlerin de gözaltına alınıp sorgulanması söz konusu olabilir. Bu da yeni operasyon dalgaları demektir. Aslında doğru olan, bu süreçten dört ayrı dava çıkarmaktır. Bir Ergenekon. İki Susurluk. Üç, Sarıkız. Dört, JİTEM. Nitekim İkinci İddianame'de Sarıkız'ı ayrı bir dosya olarak ayırdılar. Eğer Sarıkız ayrılmasaydı, Ergenekon'a geçmiş olsun derdik.

Çünkü Sarıkız, Ergenekoncuların görevde oldukları dönemde yaptıkları bir darbe hazırlığı. Ergenekon dosyasından ayrılmasaydı, Ergenekon'un tamamı askerî mahkemede yargılanmak zorunda kalacaktı değil mi?

Evet.

Şemdinli'yi bu dört dava dosyasından hangisine koymak lazım?

Şemdinli, Ergenekon'un içine girer. Çünkü Ergenekon'un faaliyet alanında gözüküyor. Ergenekoncular, 2003-2004'te darbe yapmayı planladılar ama başaramadılar. Sonra konsept değişikliğine gittiler. “Biz bu darbeyi 2009 yılında yapacağız. Ama önce darbenin alt yapısını kurmalıyız. Bunun için de Türkiye'yi karıştıracağız” dediler ve Türkiye'nin her yerini kullanmaya başladılar. İlk iş olarak da Şemdinli'yi yaptılar. Ardından Ergenekon'un Hrant Dink cinayeti, Danıştay baskını, Cumhuriyet'e atılan bombalar, Malatya misyoner cinayetleri geldi.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili'nin eşi Ferda Paksüt de sanıklar arasında. AKP'nin kapatılma davası düşünüldüğünde başka bir boyut kazanıyor bu durum. Ergenekon'un Yargı'da uzantıları var mı sizce?

Var tabii...Ergenekon'un en güçlü olduğu yerlerden biri Yargı'dır. Yargı'da çok güçlüler ve süreci akamete uğratmaya çalışıyorlar. Ciddi bir yargı reformu yapılmadan Ergenekon davasından arzulanan sonuç çıkamaz.

Ergenekon soruşturması daha da gelişecek mi? Yoksa bu İkinci İiddianame'yle ve bugünkü sanıklarla bu dosya kapandı mı?

Ergenekon davasında ileriye gidilmesi için devletin tepesinde güçlü bir irade yok. Ama gene de şartlar değişebilir. Çünkü Ergenekon'da elde edilen her bilgi başka bir operasyonu tetikliyor. Bu yüzden Ergenekon dava sürecinin nereye kadar gideceğini bilmiyoruz. Türkiye'de de ilk defa bir darbe teşebbüsü yargı önüne çıkarılıyor. Ayrıca bu dönemde Kürt meselesine de neşter vurulmak isteniyor. Bu değişimden rahatsız olan kesimleri harekete geçirip, ülkede gene bir kaos ortamı yaratmak isteyebilirler. Daha yeni Tekirdağ'da Başbakan'a bir suikast planı ortaya çıkarıldı. Zaten bu olaydan sonra da bakanlar dahil tüm devlet büyüklerine yönelik koruma arttırıldı. Cumhurbaşkanı'nın Irak'a gittiği gün şaşırtmaca yapıldı ve Kayseri'ye de iki rutin program konuldu.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasıyla ilgili kuşkularınız var mı?

Kafamda soru işaretleri var ama elimde somut bir veri olmadan konuşamıyorum. Rahmetli Yazıcıoğlu yakın tarihin en önemli karakutularından biriydi. 1980 öncesi ve sonrası olaylara ışık tutabilirdi.

Devlette kırmızı alarm Ergenekon yüzünden mi verildi?

Sadece Ergenekon değil. Dengelerin değişmesine derin PKK da itiraz edebilir. Çünkü bunlar yıllardır kan ve şiddetten besleniyorlar ve bunu ranta dönüştürmüşler. Ayrıca yabancı istihbarat örgütleri de devreye girmişlerdir. Çünkü Kürt sorunu çözülürse dengeler değişecek. Türkiye'nin Amerika'ya yakınlaşmasından Rusya da, İran da rahatsız olabilir.

İkinci Ergenekon İddianamesi'nin yayınlandığı gün Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı olan albay da Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerle ilgili tutuklandı. Halen görevini sürdüren bir albayın böyle bir suçlamayla tutuklanması ilk kez oluyor bildiğim kadarıyla. Bu tutuklamayı nasıl yorumluyorsunuz?

JİTEM'in üzerine gidileceğini gösteriyor bu. JİTEM'le ilgili ayrı bir dava dosyası açılıp soruşturma daha da derinleştirilirse, Türkiye yakın tarihiyle hesaplaşır. İnsanlarımız ne tür karanlık olayların sahnelendiğini, ülkeyi bölmek için insanların nasıl birbirine düşürüldüğünü görürler. Türkiye böyle bir fırsat yakaladı.

Güneydoğu'daki Ergenekon'un bacağı olan JİTEM soruşturması daha derinleşecek mi yoksa bu soruşturma da bir yerde kesilir mi sizce?

Eğer olayın çapı büyürse müdahale edilebilir. Çünkü JİTEM dosyasının nerede duracağı bilinmez. Cizre ve Silopi olayları ayrı JİTEM dosyasının açılması için bir çıkış noktası olabilir. Bugün 17 bin insan kayıp. Ne kadarının öldürüldüğünü, ne kadarının kayıp olduğunu bilmiyoruz.

JİTEM ile Hizbullah arasında da işbirliği olduğu söyleniyor. Bu iddiayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

28 Şubat sürecinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Bülent Orakoğlu'nun Birinci İddianame'ye yansıyan ifadesi var. Adana'da Temel Cingöz Jandarma il alay komutanıyken, Orakoğlu da o sırada Adana'da görevli. Bir gün bir masanın etrafında sohbet ederlerken, Temel Cingöz'ün yanında ayakta asker gibi duran bir genç gördüğünü söylüyor. Orakoğlu merak edip, “bu kim,” diye soruyor... Cingöz, “Hüseyin Velioğlu. Bu bizim muhbirimiz” diyor.

İnsanları bodrumlarda domuz bağlarıyla infaz eden Hizbullah'ın lideri...

Evet. İstanbul'da öldürüldü. Bu bile işin ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. İkinci İddianame'de, JİTEM'in kurucularından Arif Doğan'ın ifadelerinde de var. JİTEM, PKK'yla mücadele ederken Hizbullah'ı kullanmış. PKK'lı olduğunu düşündükleri insanları Hizbullah'a infaz etsin diye vermişler.

Ergenekon ile PKK arasında da işbirliği olduğu söyleniyor. Bu iddiayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

PKK, 1978'de derin devletin bazı unsurlarınca kuruldu ya da kurulması teşvik edildi. Ama daha sonra kontrolden çıktı. Devlet eliyle bir Frankeştayn yaratıldı. Doğu ve Güneydoğu'daki menfaat çeteleri silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi olaylarda zaman zaman PKK'yla işbirliği yapmışlar. Bazen de onu siyasi proje için kullanmışlar. Uluslararası istihbarat örgütleri de Ergenekon üzerinden PKK'yı kullanmış olabilirler. Mesela 1993'te Bingöl'de 33 erin şehit edilmesi çok karanlık bir olay.

Hangi açıdan karanlık?

Özal dönemiydi ve Kürt meselesinin çözümü için çok ciddi adımlar atılıyordu. PKK da ateşkes kararı almıştı. O sırada ve Bakü-Tiflis boru hattının döşenmesi gibi uluslararası gelişmeler yaşanıyordu. Amerika ve İngiltere bu projeye karşıydı. Azerbaycan'da Elçibey baştaydı. O günlerde 33 erin öldürülmesi hadisesi yaşandı. Arkasından Elçibey gitti. Boru hattı projesi, Amerika ve İngiltere'nin istediği şekilde değişti... Sonra Sivas katliamı oldu... Özal öldü... Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis öldürüldü... Zaten 1993 yılı aynı 2006-2007 Türkiye'si gibi bir dönemdir.

Benzerliği nedir?

İçinde çok sır barındırıyor. 1993'ün kodları çözülse, Türkiye'nin yakın karanlık tarihi herhalde büyük ölçüde aydınlanır. 1993 yılının bir kısmı Susurluk, bir kısmı da JİTEM üzerinden çözülebilir. Son bir örnek daha vereyim. Ergenekon sanığı Osman Gürbüz...

Bahar Kılıçgedik'in Taraf'ta çıkan haberine göre, Ergenekon sanığı DHKP-C'li Osman Gürbüz'ün adı İkinci İddianame'de de Gazi olaylarında tetiği ilk çeken kişi olarak geçiyor.

Osman Gürbüz bir tetikçi... İlişkilere bakın... Geçmişte araba kazası yapıyor. Elinde Jandarma telsizi yardım istiyor. Onun kullandığı otomobil, Elazığ'da Mehmet Ağar'ın seçim kampanyasında kullanılıyor. Bütün bu iddialar ve ilişkiler ortaya çıkarılmalı. 1993 ve 2006, 2007 Türkiye'nin kodları çözülmeli ve yakın karanlık tarih aydınlatılmalı.

TARAF
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
bir numara, ergenekon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım