AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-09-2010, 12:23   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart BM uzlaştı, İran'a yaptırım yolda
BM uzlaştı, İran'a yaptırım yolda
Aralarında Rusya'nın da bulunduğu BM daimi üyelerinin, İran'a yaptırımlar konusunda uzlaşmaya vardıkları söyleniyor.







BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımlar konusunda "tamamen anlaşmaya" varıldığı bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi görüşmelerine yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ""İran'a yönelik yaptırım önerisi konusunda tamamen anlaşmaya varıldı" dedi.

Kaynak, "Bununla ilgili hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bana göre, (yaptırım uygulanması konusunda) hiçbir zaman da bir sorun olmadı" ifadesini kullandı.

Batılı diplomatlar da, İran'a karşı yeni ve sıkı yaptırımlar getiren yeni karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtmişlerdi.

DANIŞMA TOPLANTISI BİTTİ

BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a yeni yaptırımlar getirilmesi çabalarının öncesinde Türkiye ile Brezilya'nın öncülüğünde yapılan danışma toplantısı da sona erdi.

Toplantının sonunda yabancı gazetecilere açıklama yapan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İran'la ilgili nükleer sorunun tartışılmaya devam edeceğini, şu anda başka bir yorumda bulunmasının doğru olmayacağını belirtti.

Türkiye'nin bu meseleye yönelik görüşlerinin iyi bilindiğini ifade eden Apakan, "Bu danışma toplantıları bizlere konunun her yönüyle ele alınması imkanını sağladı" dedi.

Bu konuda basına açık bir toplantı yapılıp yapılmayacağını soran bir gazeteciye ise Apakan, bu konunun görüşülmekte olduğunu söyledi.

Apakan, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail saldırısı konusunda BM tarafından başlatılması beklenen soruşturmaya yönelik bir soru üzerine ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu yöndeki çabalarının devam ettiğini belirtti.

İRAN'DAN ELEŞTİRİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest ise, haftalık olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, "5 artı 1" ülkelerinin İran aleyhinde yeni yaptırım kararları almak istemesini eleştirdi.

"Yeni yaptırım kararları hiç kimsenin yararına olmayacak" diyen Mihmanperest, "5 artı 1" ülkelerinin bu konudaki tutumlarının yapıcı olmadığını söyledi.

Mihmanperest, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) son raporunda uranyum takasını öngören Tahran Bildirisine işaret edilmemesine de anlam veremediklerini belirtti.

BREZİLYA BÜYÜKELÇİSİ: NEREYE GİDECEĞİMİZİ GÖRECEĞİZ

Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yaptırım tasarısı üzerinde bugüne dek teknik düzeyde danışma toplantılarının düzenlendiğini belirterek, "Şimdi bu konuda siyasi tartışmanın yapılması gerekmektedir, yarın bu tartışmayı yapacağız, sonra da nereye gideceğimizi göreceğiz" dedi.

Viotti, bu danışma toplantılarının İran'a yönelik yaptırım kararını geciktirmeye yönelik olup olmadığının sorulması üzerine ise "Biz bir şeye engel olmak ya da geciktirmek istemiyoruz, biz sadece siyasi bir tartışma yapılsın istiyoruz. Bu tartışmanın yaptırım konusuna odaklanmasını istemiyoruz. Biz daha geniş kapsamda konuyu görüşmek istiyoruz" diye konuştu.

DİĞER ÜLKELER NE DİYOR?

Konseyin dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller de yaptığı açıklamada, Konsey'de bu hafta içinde İran'a yeni yaptırımlar getirilmesini isteyen karar tasarısını oylamaya sunulması konusunda değişiklik olmadığını, oylamayı bu hafta içinde beklediklerini ifade etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, "Danışma toplantımız devam edecek, yeni bir tur danışma toplantısı yapılacak" dedi. Rice, gazetecilerin oylamanın bu hafta yapılıp yapılmayacağı sorularını ise "evet" anlamında başını sallayarak cevapladı.

Batılı diplomatlar oylamanın en erken Çarşamba günü yapılabileceğini düşündüklerini belirtti. Ancak diplomatlar, tasarının ekinde yer alan, İran'ın nükleer programıyla ilişki içinde olan, İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen firmalara ve diğer kişilere yönelik yaptırımlar listesi konusunda henüz tam anlaşma sağlanamadığını da belirtti.

YAPTIRIM NELER GETİRECEK?

Yaptırım listesinde yer alacak kişiler ve firmalar, "mallarının dondurulması ve uluslararası seyahat yasağı" gibi yaptırımlara maruz kalacak. BM kulislerinde tasarıda, İran'ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik yeni yaptırımlar getirildiği, tüm İran bankalarıyla olanalım-satım işlemlerinin sıkı denetiminin ve BM'nin Tahran'a karşı silahambargosunun genişlemesinin de öngörüldüğü konuşuluyor.

Konseyin beş daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya arasında beş aydır müzakere edilen ve İran'ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya karşı Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın soğuk baktığı iyi biliniyor. Karar tasarısının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için beş daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin "evet" oyunu alması gerekiyor










Dünyabülteni

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-09-2010, 17:41   #2
Kullanıcı Adı
rizzelli
Standart
Türkiye'nin avantajlı rolü tehlikeye girdi.

İran yaptırımlara rağmen,Türkiye'ye güvenini devam ettirirse uranyum takasını yerine getirirse,BM'nin yapamadığını Türkiye ve Brezilya yapacak.
rizzelli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-09-2010, 17:42   #3
Kullanıcı Adı
rizzelli
Standart
Tablo böyle olursa israil ve nükleer bomba sahiplerine de yaptırım yapılmalı.
rizzelli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-09-2010, 20:18   #4
Kullanıcı Adı
rizzelli
Standart
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'a uygulanacak yeni yaptırımları, New York'ta oyladı. Brezilya ve Türkiye, İran'a yaptırım tasarısına "hayır" diyeceğini açıkladı. İran'a yaptırım kararı 2 "hayır" oyuna karşılık 12 "evet" oyuyla kabul edildi.
rizzelli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-09-2010, 22:30   #5
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
Safımızı belli ettik...
Bizi amerikan uşaklığıyla itham edenlerin suratına tokat gibi indi...
hala anlamadı dünya iran eğer bu hale geldiyse bu güce ulaştıysa sizin ambargolarınız yaptırımlarınız sayesinde ulaştı...
Artık İranla Türkiye beraber olur gibime geliyor...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-09-2010, 22:41   #6
Kullanıcı Adı
mehmetakif24
Standart
Türkiyenin Garp sevdasından vazgeçmesi ülkemiz ve bütün dünya üzerinde heyecan verici olmuştur. olmayada devam ediyor.
İran konusuna gelince
Bm ne karar alırsa alsın iran amerikayla rusya ile fransa ile çin le sözde düşmandır. Yeri gelir Irak petrolü paylaşılaacak olur. Masada bu ülkeler ile İran olur. Buna benzer olaylar olmuşturda. İranın gücü bu yaptırımların üstesinden gelecek kadar yeterlidir.
Çünkü Büyük devletler birbirlerine herzaman muhtaçtır. Ne kadar istemeselerde.
mehmetakif24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-10-2010, 01:11   #7
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
aferim türkiye ve brezilyaya.

Bu karar tam olarak bir alçaklıktır, israilde ve bir çok ülkede nükleer silah varken irana hayır sen yapamazsın demek ahlaksızlıktır.

Brezilya ve Türkiyeyi bu alçak kararın içinde olmadığı için kutluyorum.

Herkes kendisine yakışanı yaparmış, diğer 12 üye de amerika ve israilin köpekliklerini yapmıştır onalar da binlerce kere yazıklar olsun.
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-11-2010, 05:20   #8
Kullanıcı Adı
Orta Dogu
Standart
Lanet olsun Bati emperyalizmi ve ona boyun egenler.
Orta Dogu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi