Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, YouTube sorununun çözümü için harekete geçti.
Atatürk'e hakaret içeren görüntüler nedeniyle iki yıldan fazla süredir kapalı olan video paylaşım sitesi YouTube'a mektup gönderildi. Mektupta, Türkiye'nin hassasiyetlerinin dikkate alınması halinde YouTube sorununun çözüleceği belirtildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Atatürk'e hakaret içeren videoları yargı kararına karşın kaldırmamakta ısrarla direnen ve karşılıklı konuşmalardan sonuç alınamayan YouTube'a mektup yazdı. BTK Başkanı Tayfun Acarer'in kaleme aldığı mektup, yaklaşık 3 hafta önce YouTube'un ABD'deki yönetim adresine gönderildi. Mektupta, YouTube konusunda Türkiye'de yaşanan olaylar ve gelişmeler kronolojik sırayla tek tek anlatıldı. Türkiye'deki internet mevzuatında çocukların cinsel istismardan korunması, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele gibi dünyanın pek çok ülkesinde kabul gören konularda yasak bulunduğu hatırlatıldı. Acarer, dünyadan farklı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaretin de yasak olduğunun altını çizdi. Acarer, sitenin Atatürk'e hakaret içeren videolar nedeniyle 2 yıl önce mahkeme kararı ile kapatıldığını hatırlattı ve sorunun karşılıklı görüşmelerle çözülebileceğine inandığını tekrarladı. Ancak bugüne kadar sitenin temsilcileriyle pek çok kez bir araya gelinmesine, somut çözüm önerileri sunulmasına karşın olumlu bir adım atılmadığını da sözlerini ekledi. Acarer, YouTube'un mahkeme kararına bile itiraz etmediğine dikkat çekerek, "Türkiye, bu sorunun aşılmasını istiyor. Bu noktada YouTube'un da Türkiye'nin ulusal düzeydeki hassasiyetlerini dikkate alması gerekiyor. Türkiye'nin hassasiyeti dikkate alındığında YouTube sorunu kendiliğinden çözülür." dedi.
Video paylaşım sitesi YouTube, Atatürk'e hakaret içeren görüntüler nedeniyle 5 Mayıs 2008 tarihinde Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı. Türkiye, YouTube yönetiminden içeriğin kaldırılmasını istedi. Ancak YouTube, bunun sansür olduğunu ileri sürerek, görüntüleri kaldırmadı. 2 yılı aşkın süredir devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanamayınca YouTube'un sahibi Google, YouTube'un IP'lerini değiştirdi. Bunun üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), kapatma kararlarını yeni IP'lere uygulayınca Google'un bazı hizmetlerinde aksama yaşandı. Aksaklıklar, Google'un ve YouTube'un IP'lerini ayırınca çözüldü. Ancak YouTube'un erişiminin engellenmesi kararı devam ediyor. YouTube'un erişime açılması için öncelikle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişimin engellenmesi kararını kaldırması gerekiyor. Bunun için YouTube'un bir üst mahkemeye itiraz etmesi şart. Ancak YouTube, bugüne kadar kapatma kararına itiraz etmedi. Kapatma kararının ardından YouTube ile BTK ve Ulaştırma Bakanlığı arasında pek çok görüşme oldu ancak sorun çözülemedi.