04-22-2009, 19:25 | #1 |
Bu kez MHP'li belediye photoshop yaptı
Foto montaj tekniği ile eski belediye başkan yardımcıları İbrahim Akbalık ve Recep Kafes’in tanıtım broşüründeki başları kaldırılıp yerine aynı fotoğraf karesindeki farklı kişiler yerleştirildi. Belediye yönetiminin AK Parti’den, MHP’ye geçmesinin ardından Şehir Tiyatrosu’nun oynadığı bir oyunun broşürleri toplatıldı, yerine yeni broşür basıldı. Yeni broşürdeki fotoğrafta montaj tekniği kullanıldı ve ilginç bir değişiklik yapıldı. Eski Belediye Başkan yardımcıları İbrahim Akbalık ve Recep Kafes'in yer aldığı Magnesia'dan Manisa'ya isimli oyunun broşürlerinde photoshop programı kullanılarak, Akbalık ve Kafes'in başları uçuruldu. Onların gövdelerinin üzerine aynı fotoğraf içindeki başka şahısların başları yerleştirildi. Türkiye’yi ilk photoshop olayı ile Manisa AKP-MHP mitingi ile karşılaştı Yerel seçim sürecinde MHP Manisa mitinginin ardından, AK Parti kendi mitingini çok daha kalabalık gösterebilmek amacıyla photoshopla fotoğraftaki insanlar adeta klonlanmış, boşluklar doldurulmuştu. AK Parti İl Başkanlığı’nın yaptığı bu olay MHP tarafından seçim kampanya döneminde çokça eleştirilerek, siyasi malzeme haline getirilmişti. 2. photoshop olayında Manisa Belediyesi amblemli broşürün üzerindeki fotoğrafta kimin, hangi amaçla oynama yaptığı, yeni broşürlerin nerede basıldığı bilinmiyor. Daha önce AK Parti mitinginde yapılan photoshop nedeniyle karşı karşıya gelen AK Parti ve MHP bir kez daha photoshop olayıyla gündeme geldi. Eski Belediye Başkanı Bülent Kar döneminde izleyiciyle buluşan ve Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Akbalık ile Recep Kafes'in de rol aldığı Magnesia'dan Manisa'ya isimli oyunun broşürleri üzerinde photoshop programı kullanıldı. Yeni belediye yönetimi, Magnesia'dan Manisa'ya isimli tiyatro oyununda görev alan oyuncuların, toplu halde çekildiği fotoğrafın yer aldığı broşürlerini toplatarak, yerine yenilerini bastırttı. Yeni broşürleri eline alan tiyatro severler ise neye uğradıklarını şaşırdı. Yeni broşürlerde oyunda görev alan oyuncuların toplu halde çekildiği fotoğraf aynı şekilde dururken, iki değişiklik gözden kaçmadı. Yeni bastırılan broşürlerde Fatih Sultan Mehmet'i canlandıran eski Belediye Başkan Yardımcısı Recep Kafes'in fotoğrafı yerine Şehir Tiyatrosu'nun kadrolu oyuncusu Tayfun Şengöz'ün fotoğrafı yerleştirilirken, yine oyunda Merkez Efendi'yi canlandıran eski Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Akbalık'ın fotoğrafına da photoshop yöntemiyle Türker Alpuğan'ın fotoğrafı yerleştirildi. Sanat Yönetmeni Tanülkü’den Açiklama Geldi Annesinin rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da bulunan Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Turgay Tanülkü, eski broşürlerin toplatılarak yenilerinin bastırıldığından haberi olduğunu, ancak yeni broşürleri İstanbul'da olduğu için hiç görmediğini söyledi. Tanülkü yaptığı yazılı açıklamasında ise Barış’a sürülen bir leke olarak nitelendirerek;Bundan tam iki yıl önce “tiyatro” yapabilmek için bu şehre geldim. Ailemi, işimi, kariyerimi bırakıp ülkemizde sayılı noktaya gelecek bir tiyatro kurmayı hedefledim. Öncelike profesyonel destek alıp eğitmen kadromu kurdum. Ardından da Manisa’nın gençlerinden bu şehrin adını onuruyla ve terbiyesiyle adam gibi taşıyabilecek olan kişilerden kursiyer alıp onları yetiştirme yoluna girdim. İlk yıl kursiyerlerin eğitimi ve bazı insanların hala evlendirme dairesi zannettiği sahne inşaatı ile geçti. Yavaş yavaş Manisa halkı da bizleri öğrenmeye, tiyatroyu tanımaya başladı. Bu süreçte herkese kucağımı açtım. Saymaya gerek duymadığım farklar gözetmeksizin herkese. Mevlana sözüyle hareket ederek “Ne Olursan Ol Gel” dedim. İşte o zaman anlıyor ki insan kucağı, yüreği nasıl ısınıyor, nasıl üşüyor. Herkes “Hoşgeldiniz Şehrimize” diyordu. O kadar benim ayırmadığım farklara rağmen onların hoşgeldinleri o kadar birbirinden farklıydı ki. Anladınız siz… sanırım gülerek “Hoşçaka” diyecek olanlar bu yazıda kendilerini bulacaklar. Dedim ya, beni hiç ilgilendirmez bir kentin hangi zihniyetle yönetildiği, muhalefetin kim olduğu, ne derece bağlı kalındığı, ne derece hizmet edildiği. Bunlar siyasetçilerin işi. Bırakalım yapsınlar. Ben barış elçisiyim. Her rengin, her dilin, her dinin, her partinin, her anlayışın, her müziğin, her dansın, her yetişkinin, her çocuğun… Barış elçisiyim. Ekibimi de bu barış elçiliğini yaşatacak ve taşıyacak şekilde yönlendirdim. Onlar zaten kendileri buna hazırmış. İnsanları birleştiren tek ortak noktanın tiyatro olduğunu bilerek herkese eşit davranarak, dışarıdan bir kale seçip ona sırtımızı yaslamadan bu tiyatroyu kurmuş olmanın ve ikinci bir sahnesini açmış olmanın gururunu ikinci yılda yaşıyorum işte. Ama buralara nasıl geldik. Seyircim gelip sadece oyunu izliyor ve gidiyor. Ama bu oyun ne gibi duygularla ne gibi emeklerle ortaya çıkıyor hiçbir şeyden haberi yok. Oysa ki bizim gizlimiz saklımız yok. İki yıldır ailemizi, eşimizi, çocuğumuzu, anamızı babamızı görmeden, yaz kış demeden, yağmur çamur, gece gündüz dinlemeden, sabahlara kadar ter dökerek, tiyatroda çalışan 45 kişi olup da bir cep harçlığı niteliğinde maaş alan 7 kişi olmasına rağmen ve geri kalan emek veren insanların 5 kuruş para almadan tamamen gönül koyarak gelmesiyle, yeri geldiğinde kendini müdür ilan eden kişilerin kumanya engellemelerine inat bir simidi bölüşerek aynı çayı içip mutlu olarak, tiyatroya kaba kuvvetle saldıran uygunsuz terbiyesiz insanlarla mahkemelik olarak, hele ki “ben olsam bu tiyatroyu kapatırım sizi de gönderirim” lafını ağzından çıkaran kişilere rağmen, nasılsa yapılacak olan işlerin aksamasını sağlayan, aksamaması için kendisini saymamızı hörmet etmemizi isteyen kişilere rağmen ama yine de biz her koşulda bu insanlara “ne olursan ol gel” demeyi sürdürerek, kimseyi kırmadan, incitmeden bu noktaya getirmek için dişimizle tırnağımızla savaşarak, sadece seyirci alkışı ve beğenisi ile beslenerek şimdi ikinci sahnemizi açacak duruma gelebildik. Her daim barış elçisi olduğunu söylediğim ve savunduğum tiyatro ve ekibim kimsenin rengiyle diniyle diliyle uğraşmadan, kişisel çıkar kavgalarına karışmadan davasına devam etmiştir. Hiçbir şeyi kendine malzeme etmemiş, özellikle insanları birbirine düşürmeye çalışmamıştır. Kendine politik bir kulvar edinmemiş, herhangi bir ideolojinin sözcüsü savunucusu olmamıştır. Sahnelediğimiz oyunlar, o oyunların ulaştığı kitleler, cezaevlerine, ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yapılan özel gösteriler, turneler, liselerarası tiyatro festivali, Yunt Dağı köylülerini birleştiren büyük panayır, alınan ödüller ve saymadığım diğer başarılar duruşumuzun büyük kanıtlarıdır. Şimdi Manisa Şehir Tiyatrosu ne aşamada biliyor musunuz? Yurt içi ve yurt dışı festivallere kendisi başvurmadan davet edilen, bir çok yerde tanınan ve adından saygıyla söz edilen bir aşamada. Her tür topluluk, dernek, parti, okul vs onlarla elele bir iş yapmak için her gün tiyatromuza geliyor. Telefonlar hiç susmuyor. İşte bütün bunlar ahlaklı duruşumuz sayesinde. Biz hiçbir grubu kendimize malzeme etmeden grupları birbirine düşürmeye uğraşmazken, bizim malzeme edilip kişileri küçük düşürme uğruna yapılan bu hareket bizleri çok kırdı. Eminim sadece bizleri değil, hiçbir gerçekten haberi olmadan bu pragmatik yazıyı okuyan seyircilerimizi de kırdı. Tiyatromuz sayesinde hemen hemen hergün sayfalarını dolduran, gerek canlı gerek bant yayınlarda kurtarıcı kişilik olarak bizlere başvuran ve Manisa’nın büyük kuruluşlarından olduğunu iddia eden bir yayın organının bunu yapması utanç vericidir. Bizler Manisa Şehir Tiyatrosu olarak, bu gibi hareketleri onaylamadığımızı, bizleri malzeme ederek kişileri küçük düşürme oyunlarına alet etmeye çalışanlara karşı olduğumuzu, bu olayın Barış’a ve Barış Elçiliğimize sürülen bir leke olduğunu ve bunun gibi olayların tiyatroya ve sanata zarar vereceğini görerek bu gibi olayların devam etmesi durumunda ben ve ekibimin mevcut görevlerini terk edeceğini büyük bir dikkatle kamuoyuna bildiririz. 23 Nisan 2009 akşamı 21.30’da ikinci sahnemiz Niobe Açıkhava Tiyatrosu’nun açılışı vardır. “Sanata destek verdiğini!” söyleyenlerin orada yer almamasını diler, bizleri bekleyen Manisa seyircimize selam ve saygılarımı iletirim. Haber7.com
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|