AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-05-2008, 16:09   #1
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'


Araştırmacı yazar Mustafa Akyol, Abant Platformu'nda medyanın rolünü anlatırken Kürdistan kavramı üzerinde durdu. Akyol, 'Bütün Türkiye Kürdistandır' dedi ve ekledi.

Abant Platformu'nun, "Kürt sorunu: barışı ve geleceği birlikte aramak" konulu tartışma programının ikinci günün ikinci oturumunda araştırmacı yazar Mustafa Akyol konuştu. Mustafa Akyol özetle şunları söyledi:

"Kürt sorunu Osmanlı sonrası sorunu. Daha açık ifade ile Cumhuriyet dönemi sorunu. Ama bu sorun artık geriye döndürülerek de dönülemez. Sosyal konular tersine dönmüyor maalesef. Ama buradan ilham alınacak taraflar vardır.

Türkiye'de liseden mezun olduğunuzda Kürt adına rastlamazsınız. Kürt kelime geçmez. Bir kere geçer, o da zararlı cemiyetler sıralanırken, “Kürt Teali Cemiyeti” sözüdür. Ben liseyi Ankara'da okudum. İlk Kürtçe konuşan kişiyi İstanbul'a geldiğimde bir inşaatta çalışan iki kişinin konuşması beni şaşkına uğrattı. Bunlar turist değildi ve hangi dili konuştuğunu anlamadım.

Çok satan bir gazetenin logosunun hemen yanında "Türkiye Türklerindir" ifadesi var. Bu hangi anlama geliyor. Oradaki ifade Türk ifadesinden Türkiye'de yaşayanlar kastediliyorsa bu malumu ilama ne gerek var. Türkiye, Çinliler'in olmayacak elbette.

Bir başka konu da Kürdistan ifade. Tarihimizde Kürdistan bölgesi var olageldi. Güneydoğu ve Kuzey Irak'ın bulunduğu coğrafya, "Bilad-ı Etrak" olarak anılıyordu.

Kuzey Irak'taki yapılanmaya Kürt yönetimi derseniz, Türkmenler itiraz ediyor. "Biz de varız bu yönetimin içinde diyorlar". Türkiye'de artık bir coğrafi

Bütün Türkiye Kürdistandır, İstanbul başkenttir. Çünkü en büyük Kürt kenti İstanbul'dur. Bütün Türkiye aynı zamanda Türkistandır.

Türk medyasında devlet ideolojisinde kendini kurgulamış olan medya, Kürt sorununda bir açılım yapmadı. Yalnız Kürt konusunda değil, başörtüsü konusunda da yapmadılar."

Altan TAN: Birincisi bağımsız Kürdistan fikri. İkincisi, etnik federasyon çözümü. Üçüncüsü ise birlikte yaşama çözümü. Buna bazıları anayasal vatandaşlık fikri diyorlar.


Bunlara tek tek baktığımızda, niçin ayrı bir devlet kurulmadı? Esas neden, Kürtlerin tamamının tercihi de birkite yaşamak idi. Mahmut Hemedani'den Bediüzzaman'a kadar hepsi böyle idi.

Bir başka nokta da İngilizler bir bağımsız Kürt devleti istemediler.

Benim görüşüme göre, ulus devlet fikri Ortadoğu toplumlarına uymuyor. Çünkü Ortadoğu, tarih boyunca büyük devletler tarafından yönetildi. Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar gibi.

Haber7

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-05-2008, 19:26   #2
Kullanıcı Adı
Berika
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
AYDINLAR ABANT'TA 'KÜRT SORUNU'NU TARTIŞIYOR

Türköne'den ilginç açıklamalar -CANLI
Kürt sorununda “Barışı ve geleceği birlikte aramak” konusunu tartışan Abant Platformu’nun ikinci gününde “Geçmişin muhasebesi” yapıldı.




Abant Platformu iki gün boyunca Mehtap TV'den CANLI olarak yayınlanıyor.


CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN





Türköne: "Beni Mamakta dövenler Kürt askerlerdi"

Mümtaz'er Türköne kendisi Mamakta dövenlerin Kürt askerler olduğunu söyledi. Türköne bu nedenden dolayı Türk-Kürt gibi ayrımlar yapmayı anlamsız bulduğpunu belirtti. Türköne konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Mamakta MHP yüzünden hapis yattım ve orada mutat olduğu üzere İstiklal marşı okuttururlar ve bu yüzden de dayak atarlardı. Bize dayak atanlar da Kürt askerler olurdu.

Cumhuriyeti kuranların bir kısmı Makedonyalı bir kısmı da Kafkasyalılar.. Her ikisi de kendi devletlerini yitirmiş olanlar yani…

Ben Türk ve Kürt kelimeleri birbirinin muadili değillerdir. Türkiye’de kültür ırkçılığı yükseliyor. Rojbin dün çok duygusal hikayeler anlattı. Bu hikayelerin karşıtlarını da üretirsiniz bu sizi faşizme götürür. Böylece bir tırmanma çıkar ortaya. Duygusal hikayeler üretme konusunda faşizm çok beceriklidir. Türkiye’de yargı birliği sağlanması gerekir ki Türkiye’de elinde silah bulunanların elinden silahları alınsın. İyi bir anayasayla bunu yaparsınız ama bizim önümüzde bu hala bir sorun olarak duruyor.

Yerel yönetimler reformu olursa Kürtler bağımsızlığını ilan ederler itirazı yapılıyor. Ama bir çok alanda demokratik reformlara itirazlar Kürt sorunu önemli bir yer teşkil eder. Anadilde haklar, iyileştirmeler sağlandığı takdirde demokrasi de kendiliğinden ilerleyecektir. Bu son derece hayatı bir durum: Kürt sorununu çözerek demokrasiyi geliştirmek, ya da demokrasiyi geliştirerek Kürt sorununu çözmek…. Bu ikilim Türk-Kürt ayrışımın bir tezahürü. Aslında Türk ve Kürt kelimelerinin ifade edilmediği demokratik reformları uygulamaya koymak lazım. İşte o zaman gerçek demokrasi elde edilir ve Kürt sorunu da kendiliğinden çözülmüş olur. Basma kalıp yaptığımız Türk-Kürt ayrışması, düşmanlığı gibi tabirler üzerinde yeniden düşünmemiz gerekiyor."



Kürt sorununu çözmek için “buluşma odaları” oluşturulmalı

Psikolog Kemal Sayar tartışılan Kürt Sorununun çözümü için “buluşma odaları” ihdas etmek gerektiğini belirtti. Bu buluşma odalarında tarafların birbirinin acılarını dinlemesine imkan tanımak gerektiğini belirtti. Sayarın bu önerisi Abant’ta iki gündür dile getirilen karşılıklı acı hatıraların çözüm için nasıl kullanılabileceğine bir öneri niteliği taşıyor. Sayar, çözümü Türk ve Kürtlerin birbirinin omzunda acılarına ağlayabilmelerinde görüyor.

Sayar toplantıdaki konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Grup üyeleri dışarıdakiler hakkında hep basma kalıp düşünceler geliştirirler. Grupta militan yapı varsa grup kendine dışardan bir düşman oluşturur. Grup içinde işler kötü gidince dışlardan bir düşman aranır ve suç ona yüklenir. Dağlıca baskınından sonra insanların şehirlerde toplanıp “biz buradayız PKK nerede” sloganları atmaları da işte bu tespiti gösteriyor.

Merhametli politika uygulanmalı... Merhamet sahibi ötekinin acısıyla ilgilenendir. Merhamet bizi ıstırap çeken kişiye götürür. Bir insana kulak kesilmeden onun öyküsünün yürek yakıcılığını bilmemiz mümkün değil. Her iki tarafın da bir araya gelebileceği, ıstırap çekenle çektirenin karşılaşabileceği “buluşma odaları” oluşturmalı. Burada hikayeler paylaşılmalı. Bana benzemeyeni hemen öcüleştirmeye meylediyoruz.

Hayatımızın hemen her alanında bir takım korkularımız var. Biz ve onların oluşturduğu bu korku kültürü kırılgan olan demokrasimizi işlevsiz hale getiriyor. Bizi kendi hikayelerimizi dillendirmekten men ediyor. Sıradan insanlar işte bu sebeplerden dolayı bazı korku mihraklarının eline düşüyor.

Terör bu topraklarda ciddi travma yaratıyor ve bir öncekini daha hassas yapıyor ve daha da derinleştiriyor. Saldırganlık bir çıkış yolu olarak ortaya çıkıyor. Şiddet kendine yol buluyor. Buhran dönemlerinde bir günah keçisi bulunup rahatlamaya çalışıyor.

Bir milletin bir ahlak prensipleri etrafında toplanabileceklerini düşünmek lazım. Istırabı en çok konuşarak, paylaşarak azaltmayı denememiz gerekir. Savaş çığırtkanlıkları en çok dillendirilen bir yol.

İnsan özü itibariyle ahlaklıdır. Yüzüne bakılarak öldürme pek rastlanan bir olay değil. İnsanı görmeden öldürmek daha kolay geliyor. Biz bugün acıya uzaktan bakıyoruz. Acının bu şekilde uzaktan seyretme acısı duygusunu aşındırıyor.

Şiddetin şiddet ürettiğini terörün nefretin körüklenmesinden beslendiğini bilmemiz gerekir. Hepimizi yurttaşların ortak umutları ayakta tutuyor. Bunu sağlayamayanlar buhran içindedir. Bir kültür ne zaman katı ve esnemez hale gelir, işte o zaman çözülmeye başlar. İşte biz bugün yeni sözler söylemek gereken bir zamandayız.

Şilili bir aydın der ki “Diyalog için yola koyulanların belirli bir amacı olması gerekmez. Bu toplantılarda yapılmak istenen de bu. Diyalog halkası içinde görüşlerini beğenmediğim diğer insana karşı görüşlerimi öfkeyle ifade etmiyoruz. İnatla konuşmayı sürdürmek gerek. Ancak birbirimizi sabırla dinleyerek yıkıcı tutumlardan kurtulabiliriz.”

Kürtlerin ve Türklerin tek tesellisi birbirinin omzunda ağlayabilmektir.”
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:29   #3
Kullanıcı Adı
Demokrat
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
simdi basliga göre yorum yapanlar senlendirir bu konuyu Mustafa bey kisaca bütün türkiye kürdün yurdudur demis malum "istan" yurt, vatan demek yani söylediginde yanlis birsey yok ;)
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:32   #4
Kullanıcı Adı
politikaci
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
tek cevabımız:
TÜRKİYE TÜRKİYEDİR !!! TÜRKİYE TÜRK VATANDAŞLARININDIR
politikaci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:33   #5
Kullanıcı Adı
cartman
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
Alıntı:
Demokrat Nickli Üyeden Alıntı
simdi basliga göre yorum yapanlar senlendirir bu konuyu Mustafa bey kisaca bütün Türkiye kürdün yurdudur demis malum "istan" yurt, vatan demek yani söylediginde yanlis birsey yok ;)
Başlık bu olunca sanki o vurgulanmak istenmemiş gibi :-X
cartman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:37   #6
Kullanıcı Adı
Demokrat
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
Alıntı:
cartman Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
Demokrat Nickli Üyeden Alıntı
simdi basliga göre yorum yapanlar senlendirir bu konuyu Mustafa bey kisaca bütün Türkiye kürdün yurdudur demis malum "istan" yurt, vatan demek yani söylediginde yanlis birsey yok ;)
Başlık bu olunca sanki o vurgulanmak istenmemiş gibi :-X
kardes gazeteci oldugum icin bilirim bize okulda haberde en can calici cümle mansete cekilmeliki ilgi toplasin denilirdi, bu arkadaslarda onu yapmis en can alici cümleyi mansete cekmisler bu nedenle sayin mustafa akyolu sorumlu tutmak o kadar söyledigi sözde sadece bunu ima etti demek yanlis olur ;)
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:44   #7
Kullanıcı Adı
politikaci
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
Türkiye Kürdistan ne demek ya? şuan pkk nın hedefi oraya kürdistanı oluşturmak.. ayrıca kürt teali cemiyetini biliyordur oda.. birde kürt Türk ayrı ayrı bahsedip ortada ayrımmı çıksın.. hiç kürtler bahsedilmiyor demiş çünkü;

Türk kürt laz kol kola askere gider
Türk kürt laz olağan bir savaşta ülkesini kolkola omuz omuza korur
Türk kürt laz TÜRKİYE VATANDAŞIDIR...

ve hepsi TÜRKİYE VATANDAŞI OLDUĞU İÇİN AYRI AYRI BAHSEDİLMEZ BİZ BİRİZ.ASIL BU AYRIMI ÇIKARAN EN BÜYÜK AYRIMCIDIR .bunu öğretelim
politikaci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:48   #8
Kullanıcı Adı
Demokrat
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
kardes mustafa akyolu tanimadigin icin sanirim "ironik" acilimi anlamadin bir kez daha altini ciziyorum oradaki acilim pkk nin istedigi kürdistan degil türkiyenin kürtlerin yurdu oldugunu dile getiren, onlarin evi oldugunu getiren sosyolojik bir acilimdir.
Mustafa Akyolun böyle acilimlar yapan bir cok yazisi vardir, kendisi kürt bile degildir ki kürdistan gibi bir hayali olsun ;)
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 19:54   #9
Kullanıcı Adı
politikaci
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
elbette ama başka bir ad bulamadımı Kürtiye desin niye kürdistan..baş sorun burda...
açıklamanla bile yorumlasam yine sonuç aynı..
ortada büyük bir ayrımcılık çıkarmaya çalışmak var.
eğer bu yazılanlara millet kulak assa türkler iyice milliyetleştirilecek kürtlerde milliyetleştirilecek...
böyle bir şeyin mümkün olmadığını bile bile bunu kaleme almak iki kesim arasında kutuplaşma çıkarmak değilmidir.. veya tüm türkler bunun ironik olduğunu bilmez..bu kelimeyle kürt düşmanlığı başlarsa.
biraz düşünerek yazsak veya ileri görüşlü olsak.. (yazara)
politikaci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 20:01   #10
Kullanıcı Adı
Demokrat
Standart 'Bütün Türkiye Kürdistandır'
Yazar toplum bilinclensin, beni anlayacak seviyeye gelsin diye beklemez o düsünürdür cikar fikrini söyler tabiki düsünür olarakta sorumluluklari vardir ancak birileri tarafindan kaliplastirilmis kelimeler üzerinden yazara kürtcü demek yanlis olur..
Simdi kürdistan birilerinin simgesi diye o kelime hic kullanilmasin o kürdistan demissin, ha kürdün yurdu, ha kürdün evi kelimelere anlam yükleyerek, kaliplastirarak elimize cok sey gecmez..
Avrupalilarda türkiyeye türkiyede diyen var, türkistan diyende var, hindi diyende var
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım