AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-15-2011, 17:34   #1
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart 'Büyük satranç tahtası' dağılmak üzere !
'Büyük satranç tahtası' dağılmak üzere!



Jeostrateji dersinin 100 puanlık final sorusu: Avrasya'nın "doğu kapısı" düşerse ne olur? iyibilgi özel





Şu an anlaşılıyor ki, Japonya'daki deprem, uzun vadede, küresel çapta çok önemli sonuçlar doğuracak.
Enerji boyutunda, nükleer enerjinin sorgulanmasına yol açtı. Örneğin Almanya, nükleer santrallerini bir süreliğine de olsa durdurma kararını gözden geçiriyor.
İktisadi açıdan, toparlanmakta olan dünya ekonomisinin negatif anlamda etkileyebilir. Örneğin Japon hükümeti, elindeki ABD hazinesine ait tahvilleri satmaya başlarsa, dolar zayıflar, dolayısıyla Obama hükümeti işsizlik sorunun karşısında bir de yükselen enflasyon ile karşı karşıya kalabilir. Depremin vurduğu bölgede yüksek teknoloji üretimi yapan Japon fabrikaları elektrik kesintisi yüzünden çalışmıyor. Bilgisayar ve diğer yüksek teknoloji ürünleri bakımından vazgeçilmez olan önemli parçaların üretimi şu an için durmuş durumda.
Ve gelelim jeostratejik boyuta:
1) Japonya, son zamanlarda Rusya ve Çin ile çeşitli ihtilaflara düşmüştü. Rusya ile Kuril Adaları'nda; Çin ile Doğu Çin Denizi'nde gerginlik yaşıyordu.
2) Japonya Savunma Bakanlığı, kendi hayalet uçağı prototipini 5 yıl içinde denemeyi planlıdığını açıklamıştı. (Çin'in hayalet uçak projesini hatırlayın)
Bütün bu gelişmelerden sonra uluslararası ilişkiler gündeminde, Japonya'nın askeri bir güç olarak tekrar doğuşu konuşulmaya başlanmıştı. Böyle bir ihtimal, bu muazzam doğal felaketin sonrasında büyük olasılıkla rafa kalktı. Askeri projelere harcanacak para, ülkenin tekrar inşaasına harcanacak gibi gözüküyor. Ancak askeri anlamda sadece Japonya etkilenmedi. İşin bir de süpergüç boyutu var. Nasıl mı?
3) Büyük Satranç Tahtası adlı klasik eserinde uluslararası ilişkiler uzmanı Zbigniew Brzezinski Avrasya'nın kontrolüne büyük önem atfeder. ABD'nin hem Avrupa'da hem de Japonya'da askeri varlığını, jeostratejik açıdan bir gereklilik olarak tanımlar. Keza Amerikan hegemonyasına bir rakip gelecekse, bu Avrasya'dan çıkacaktır, Brzezinski'ye göre. Ve hem doğudan hem batıdan kontrol altında tutulması gerekilir. İşte şimdi o satranç tahtasındaki en önemli kalelerden biri ABD için düşmüş durumda!
Son zamanlarda Amerikan devleti, Çin'in hem ekonomik hem de askeri anlamda yükselişinden rahatsız olduğunu saklama gereği duymuyordu. Ancak gerek Japonya'daki askeri üsleri, gerekse Japonya'nın ekonomik gücü ile Çin'in etki alanı belirli bir yere kadar sınırlanabiliyordu. Oysa şimdi ABD, Fukuşima nükleer santralinde düşük seviyede radyasyon tespit edilmesinin ardından bölgedeki askeri gemilerini tedricen geri çekmeye başladı.
Peki işi bir adım daha öteye götürelim.
Ya nükleer sızıntı tehlikesi iyice artar ve ABD, askeri üslerini boşaltmak zorunda kalırsa?
O zaman Brzezinski'nin korktuğu başına gelir mi?

http://www.iyibilgi.com//haber.php?haber_id=201132

 

HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım