AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 10-07-2012, 00:28   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Camilerdeki Adabı ne Kadar Biliyoruz?

Asr-ı Saadetten bu yana müminler için bir sığınma kapısıdır cami ve mescitler. Gözyaşının secdeyle buluştuğu bu kutsal mekânlar, 14 asırdır huzur ve güven ortamıdır.

Burada kılınan namazlar, okunan Kur’an-ı Kerimler, yapılan dualar Müslümanlara birlik ve beraberlik ruhu nakşeder. Zira ‘cami’ ismi de insanları birleştiren anlamındadır. Bu mekânlar için Peygamber Efendimiz (sas) hadis-i şerif’lerinde şöyle buyuruyor: “Yeryüzünde benim evlerim mescitlerdir.


Orada beni ziyaret edenler, o mescitleri imar ve ihya edenlerdir.” Mescitlere alâka göstermek, onları maddeten onarmak ve ibadetle ihya etmek müminlere düşen mühim bir vazife. Tevbe sûresi’nde geçen “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman edenler imar ve ihya ederler.” ayeti de müminlere maddî-manevî imarı telkin eder.

Biz de Camiler Haftası münasebetiyle bu mukaddes mekânın belki bilinen ama unutulan âdâb-a değindik. Günün telaşıyla vakit namazını eda etmek için alelacele girilen cami ve mescitlerin de izzetini korumak gerek…

İlahiyatçı Prof. Dr. Saffet Köse: “Çocuklar camilerin özel misafirleridir”

“Kâbe Allah’ın evidir. Dünyanın neresinde olursa olsun her bir cami-mescit, onun bir şubesidir. Camide bulunanlar Allâh’ın evinde ve O’nun huzurunda olmanın bilincinde olmalı. Öncelikle Kur’ân-ı Kerîm’ Âdemoğullarından ibadet esnasında edebi kuşanmayı ister. Buna göre camiye temiz, güzel elbiselerle gelmeli. Girişte ve çıkışta sükûnet muhafaza edilmeli. Camiye gelen herkesin Allâh’ın misafiri olduğunun farkında olunmalı, nezaket ve zerafet korunmalı. Özellikle çocukların özel misafirler olduğunu bilerek onları incitmemek, camiden soğutacak hareketlerde bulunmamak gerekir. Ziyaret edilen camiye ilk defa geliniyor ise iki rekâtlık tahiyyetü’l-mescid namazı kılmak da sünnettir.”

İlahiyatçı Dr. Selman Kuzu: “Mabetler makam-ı İbrahim’dir”

“Ezanlarla davet edildiğimiz bu kutlu mekânlar ülkemizin sahip olduğu önemli bir güzellik buudunu teşkil eder. Minareleri, kubbeleri, iç dizaynı ve çevresindeki müştemilatıyla mabetlerimiz ülkemizin en değerli zenginlikleri arasındadır. Bu mabetleri yeniden keşfetmeliyiz. Hakiki manasıyla içimizi ve dışımızı yeniden inşa etmeliyiz. Bu mekânlar hayatımızın sadece bir köşesinde ara sıra misafir mi? Yoksa hayatımızın merkezinde mi? İnsan, Müslümanlığını devam ettirebilme adına bütün duygularıyla Kâbe’ye dönme, Allah’a yönelme kalp ve ruhuyla camiye asılı yaşamak zorundadır. Mabede, bir makam-ı İbrahim gibi hayatımızdaki makamı ve hakkı teslim edilmelidir.”

Sağ ayakla girilmeli:

Camiye sağ ayakla girmek ve sol ayakla çıkmak âdaptandır. Girerken “Allâhümme’ftah aleynâ ebvâbe rahmetik” (Yâ Rabbi! Bize rahmet kapılarını aç) şeklinde dua etmek müstehaptır.

Ceptelefonlarınızı kapatın:

Zaruret olmadıkça cep telefonları kapalı tutulmalı.

Temizlik imandandır:

Cami temizliğine itina gösterip kirletmemeye çalışılmalı. Ayakkabıları dışarıda istenilen yerde çıkarıp poşetle içeri girmeli.

Selam verin:

Camiye girince namazı

bekleyenlere selâm verip tebessüm etmenin sünnet olduğu unutulmamalı.

Allah’ın huzurunda

bulunmak:

Camileri Allah’ın evi mesabesinde kabul edip içlerine girildiğinde İlâhî huzurda olunduğu hatırdan çıkarılmadan edep ve huşu içinde bulunulmalı.

Huzurda bulunmadan önce:

Namaza başlamadan evvel, başladıktan sonra ve bitince, Allah huzurunda olmanın gerektirdiği ciddiyet, vakar ve huşudan ayrılmamalı.

Özenli olun:

İnsanları rahatsız edecek görüntüden kaçınılmalı. Çorapsız ya da ıslak ayakla ya da kirli çorapla camiye girmekten sakınılmalı.

Dünya kelamı konuşmayın:

Dünyevî meseleleri konuşmamaya dikkat edilmeli. Hz. Peygamber (sas) camide dünyalık konularda tartışmaya girmeyi, dünya meselelerinde muhabbeti hoş karşılamamıştır.

Ön saflarda bulunun:

Camiye girince ön safta bulunmaya ve önden itibaren safları doldurmaya dikkat edilmeli. Hz. Peygamber (sas) ön safın faziletini şöyle buyuruyor: “İlk safin fazileti bilinseydi, oraya geçmek için kura çekilirdi.” Saflar arasından geçerken insanları üzmeden, yüksek sesle konuşmadan, saflara geçerken insanları hırpalamadan geçmeli.

Safları sıklaştırın:

Cemaatle namaz kılındığında saflar sık tutulmalı. Hz. Peygamber (sas) şöyle buyuruyor: “Namazda omuz omuza sık durun. Açıklıkları kapatın ki, şeytan aranıza girmesin.”

Nafile ibadet ile

vakti bekleyin:

Ezan okunup namaz başlayıncaya kaadar tesbih, zikir, salâvat-ı şerife gibi ibadetlerle meşgul olunmalı

Güzel kokular sürünmek:

Soğan, sarımsak gibi insana eziyet verici kötü kokularla camiye girilmemeli.Camiye giderken temiz elbiseler giyilmeli. Güzel kokular sürünmeli. Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyruluyor: “Ey âdemoğulları, her mescide gittiğinizde ziynetinizi, en güzel elbisenizi giyin. Yiyin, için (fakat) israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.”


Namaz kılanın önünden geçmeyin:

Namaz kılanı rahatsız etmekten kaçınılmalı, önünden geçilmemeli. İnsanların geçiş yerlerinde namaz kılmamaya da dikkat etmeli. Efendimiz (sas) şöyle buyuruyor: “Bir kimse, namaz kılanın önünden geçmenin ne kadar çok günah olduğunu bilseydi, geçmeyip yüzyıl beklemeyi tercih ederdi.”

Doğru Haber

 


Konu Necip Fazıl tarafından (10-07-2012 Saat 01:19 ) değiştirilmiştir..
Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-07-2012, 00:29   #2
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
hele ayaklar pis pis kokmuyor mu uyus oluyorum...
abicim temiz gelin yıkayın gelin yahu...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 00:38   #3
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart
Yedek çorap bulundurmalı insanlar yanlarında ve abdest alırken değiştirmeliler zor bir şey değil.
Bunu yapmalıyız.
Yakışmıyor.
İslam'ın güzelliği diye konuşurken kulağa, İslam'ın pis kokusu geliyor buruna.
Kime ne anlatabiliriz ondan sonra.
Peygamberimizin -soğan sarımsak yiyen mescide gelmesin- hadisi -çorabı temiz olmayanlar- için de anlaşılmalıdır.
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 00:42   #4
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart
Günde 5 vakit kılanın çorabı kokmaz eksiklik var demektir...
Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 00:52   #5
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
yok cumadan cumaya gelenlerden bahsediyorum be...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 10:28   #6
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart
Alıntı:
Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Haklısın Murat'ım .

Yukarıda söylediklerini tam tamına yapsak bu sefer safları sıklaştırmakta , ön safları boş bırakarak arkalarda kalma maharetini göstererek acele ile çıkış geliştirmede üstümüze olmuyor. Nedense bütünü ile huzura geçme eylemlerimize nefsimiz mani olabiliyor. Hakkını verebilme umudu ile.

İbrahimin dediği hususda çok önemli an geliyor yanında kinden rahatsız oluyorsun namazı sonlandırarak farklı safa geçme planların namazdaki huşuyu bitiriyor. Başkasının namazını işgal etmek ona vesile olmak gibim mühim sonuçları varsa itina ile dikkat edilmesi lazım.
Şu Cuma'larda saflar oıluşurken ki yavaşlık insanı nasıl daraltıyor... Yahu namaz başlayacak haydi seri bir şekilde dolduralım safları. Yok. Büyük camilerde özellikle öne değil arkaya doğru gidiyor insanlar. Nedir bu arkalarda kalma mahareti?..
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 13:20   #7
Kullanıcı Adı
Gönülden
Standart
Bayanların teravi haricinde camilerde yoğunluğu olmuyor malesef...
Ama adap kuralları herkes için geçerli bayanların özellikle mahalle mescitlerindeyse selam verdikten sonra namaz arasında dahi dünyalık konuşması beni öldürecek..
Onun dışında camiye gelmeden önce elinden sigarayı atan izmarit gibi kokan herkes diğer kardeşlerinin hakkına giriyor..
Bir diğeri yanındakinin her seferinde "allahu ekber" söylemini sesli ve derinden söylemesi yada okuduğu sureyi sesli okumasıda yine yanındakinin namazını şaşırmasına sebep olabiliyor...
Namazdan sonra tesbihat ve duayı kısa kesip aceleyle gitme adına ön safların boş olmasıda var tabi..

Bu arada Özgün Murat hoşgeldin seni yeniden görmek çok güzel






Gönülden isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2012, 16:58   #8
Kullanıcı Adı
_SoN_
Standart
Ben namazlardan çok önce camiye gidip orada hacanın vaazını dinlerim hep,bunu bir alışkanlık haline getirdim desem yeridir,ama severek isteyerek gidiyorum,o ara etrafa bakarım istem dışı,camide utanmasa yatacak seviyeye gelen insanlarımız var,esnemelermi desem,göbek kaşımalarmı desem,hemde ne esnemeler hem vaazı verene hemde oradakilere saygısızlık yaptığının farkında değil,allahın huzurunda aldığı günahı saymıyorum bile.Bunlara dikkat etmek lazım.

Yukarda konuda geçenlerin hemen hemen hepsine dikkat ettimizi düşünüyoruz,bilgileri tazelemiş olduk teşekkürler.
_SoN_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi