01-26-2008, 17:39 | #1 |
Çelik: Ulusalcı kaygılarla boğulmayacağız
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, millilik ile küreselleşmenin birbiri ile çatışmayacağını ve önemli olanın; ulusalcı kaygılarda boğulmadan hareket etmek olduğunu söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş'ta bulunan yerleşkesinde Tüm Özel Öğretim Kurumları (TÖDER) tarafından gerçekleştirilen "Küreselleşme ve Eğitim" panelinde konuşan Bakan Çelik, küreselleşmeye kayıtsız kalınamayacağını ve eğitim alanında da dünyanın dört bir yanında çalışabilecek donanımlı öğrencilerin mutlaka Türkiye'de de yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti; "Millilik ile küresellik birbiri ile çatışmaz. Önemli olan; biz bu küreselleşmede nerede olacağız. Milli özelliklerimizi koruyacağız, ulusalcı kaygılarla boğulmayacağız. Sevgili arkadaşlarım! Gün ışımaya devam ediyor, gözünüzü kapatmak fayda etmez. Hukuk ve siyaset, hatta terör bile küresel bir hal almışken buna kayıtsız kalmamak gerekir. Milli eğitim ile küresel eğitim nasıl ilişkilendirilir buna bakmak gerekir. Milli değerlerine sahip çıkan, ama antenleri daima dünyaya açık olan bir nesil olunmalı." Dünyaya açılımı bayrak direğine benzeten Bakan Çelik, "Bayrak direği betona iyi yerleşirse rüzgar onu etkilemez, o yüzden ilköğretim çok önemlidir. Eğer bunu iyi yapabilirseniz, temeller sağlam olursa, üniversitenin rüzgarlı havası etkilemez. Üniversitelerde rüzgar olacaktır, zaten olması da gerekir." şeklinde konuştu. Türkiye'de özel eğitimin payının yüzde 1.9 olduğunu açıklayan Bakan Çelik, dünyada 100 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu ve dünyada 2.5 milyon insanın kendi ülkeleri dışında eğitim gördüğünü belirtti. Özel eğitimin Türkiye'de gelişmesi için büyük çaba sarfettiklerini dile getiren Bakan Çelik, "Fakirlik ve ekonomik sıkıntı artık eğitimin önünde bir engel olmaktan çıkmıştır. Bizim hükümetimiz kamu yatırımlarını çoğalttı, bir yandan da özel okulları destekledi. Çünkü özel okullardaki artış, dar gelirli vatandaşların devletin hizmetlerinden daha fazla pay almasını sağlayacaktır" diye konuştu. ZAMAN
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|