AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-09-2015, 07:52   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Cemil Ertem - Bu, Artık Büyük Bir Anlatıdır!
Cemil Ertem



Bu, artık büyük bir anlatıdır!


Hiç şüphesiz ki tarihî günler yaşıyoruz. AK Parti’nin 2011 Haziran seçimlerini % 49,9 oy oranıyla kazanmasından sonra olup bitenler çok açıktır.

Türkiye, 2008 yılında IMF ile 20. Stand-By anlaşmasını yapmadı... İşte bu, bize göre, Erdoğan’ın yeni bir Türkiye yolunda attığı en güçlü adımlardan biriydi. Bu adım, tarihe sessiz devrim olarak geçecek süreci ekonomik olarak da başlattı. Bu, 2010 ve 2011 yıllarına yüksek ve kapsayıcı büyüme olarak yansıdı.

Türkiye ve AK Parti, bunun siyasi sonuçlarını Anayasa referandumunda ve 2011 Haziran seçimlerinde gördü. 2009 küçülmesinden sonra üst üste iki yıl % 10’a yaklaşan büyüme, yalnızca 2009 küçülmesinin baz etkisi ile yukarı çıkan bir iç talep patlaması değildi. Bu büyüme oranları, ihracat ve sanayi ağırlıklı kapsayıcı bir büyüme sürecinin başlangıcı olarak kendisini gösterdi.

Bu çok önemli tarihsel -ekonomik- başlangıcın siyasi sonuçlarını çok geçmeden görmeye başladık. Sosyolojik olarak hazır olan orta sınıf, bu kapsayıcı büyüme ivmesiyle bir siyasi güç olacağının farkına vardı ve kendisini AK Parti’de ifade etmeye başladı. 2011 seçimlerinin % 50 oy oranı bunun en somut ifadesiydi. Ama bu siyasi uyanışın hızlandırılmış ekonomik sonuçları da olacaktı.

Orta sınıfın devrimi...

Türkiye’nin batısında öbeklenen hâkim finans ve “sanayi” sermayesi, daha önce kendisinin ancak bayisi olan yeni bir sanayinin ortaya çıkmakta olduğunu/olacağını gördü. Zaten Anadolu’nun birçok sanayi kentinde KOBİ ekonomisi hızla büyük sermayenin ara malı tedarikçisi ve dağıtıcısı olmaktan çıkarak ihracat yapmaya başlamıştı bile... Bu ekonomik gerçek, AK Parti’nin sessiz devriminin ekonomik gücünü omuzladı ve kendi etrafında da, Anadolu’da, AK-Parti, ama özellikle Erdoğan yanlısı bir orta sınıfı filizlendirdi.

Bu orta sınıf, gelir dağılımının görece düzelmesiyle birlikte 2008’den önce yoksul sayılan geniş bir sosyal tabakanın yukarı çıkmasıyla da oluştu. Teknolojiye, medyaya hızla ulaşan bu yeni sınıf, Erdoğan’ı keşfetti ve Erdoğan da onları yanında hissettikçe “eski”nin tasfiyesini hızlandırdı.

Türkiye artık yalnız ulusal sınırlar içinde kalarak, daha önceki seksen yılda yaptığı gibi kendi batısı ve doğusuyla ilgilenmeyecek bir ülke değildi.

Türkiye, Osmanlı’nın parçalanmasıyla uzaklaştırıldığı tüm stratejik iktisadi alanlara ulaşmak arzusunda olan, bölgesel refahı da arayan ve istikrar-refah toplumu-devleti olmaya-Erdoğan’la- birlikte soyundu.

“Dünya beşten büyüktür” sloganı bu sürecin sonunda ortaya çıktı. Yine bu sürecin sonucu olarak; Bosna-Hersek, Filistin, Musul-Kerkük, Halep-Lazkiye-Mısır sorunları bir Türkiye sorunu olarak da içselleştirildi ve karşımıza geldi. Böyle olunca Erdoğan, bütün bu bölgenin doğal siyasi lideri ve umut ışığı hâline -Türkiye ile birlikte- dönüştü. Bu, aynı zamanda yeni bir dış politika çizgisi olarak da millîleşti. Yine bu süreçte; savunma sanayi, yerli uçak, demiryolu ağları, duble yollar, kasabalara bile havaalanı, yerli otomobil, enerji yolları, devrimin ekonomik göstergeleri olarak simgeleşti.

Gerici restorasyon

Ancak bu süreçte, iktidarlarını hızla yitiren “eskiler” boş durmuyordu. IMF, Türkiye için 2012 yılında % 2 civarında bir büyüme öngördü.


IMF, hızlı büyüme düşüşüne rağmen cari açıkta ve enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını düşünmüyordu. Yani Türkiye, Erdoğan’ın istediği gibi kapsayıcı ve orta sınıfı güçlendirecek bir büyümeyle devam etmemeliydi. Bu görüşü, derecelendirme kuruluşlarını kullanarak küresel sermaye destekledi ve Türkiye’ye not indirimi tehditleri gelmeye başladı. Ama tam aksi oldu, bu yıl Türkiye’nin not artırımı yapıldı, çünkü ekonomi yönetimi gereksiz fren yapmış kapsayıcı büyümeden vazgeçmişti. Sonra arkasından 2013 yılındaki siyasi operasyonlar geldi, Gezi kalkışması ve FETÖ örgütü operasyonları, Erdoğan karşıtı bir gerici restorasyonun ilk habercileri idi. Ama biliyorsunuz başarılı olamadılar. 2012 yılındaki hızlı büyüme freni, Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde yansımadı, çünkü onun Cumhurbaşkanı olmasıyla 2011’e hızla dönüleceğini varsayıyordu sessiz devrimin arkasındaki orta sınıf. Böylece Cumhurbaşkanlığı seçimi bütün bir sürecin değişmez-tek liderinin Erdoğan olduğunu teslim etti. Ama aynı süreçte, hem içeride hem de küresel düzlemde müthiş bir anti-Erdoğan kampanya başlatıldı. Terörle de desteklenen bu kampanyanın kilit operasyonları şüphesiz, FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişimleriydi.

Hiç şüphesiz ki 7 Haziran seçimleri, orta sınıfın, ellerindeki devrimin Erdoğan’sız olmayacağını/sürmeyeceğini AK Parti’ye ve Türkiye’ye anlatmasıydı.

1 Kasım ise bu dersin yerine gittiğini düşünen ve sessiz devrim mevzilerini terk etmeyeceğini söyleyen Erdoğancı orta ve yoksul sınıfların büyük anlatısıdır. Yıldırım hızıyla bir geri dönüştür. Kutludur.

Evet, bu büyük bir anlatıdır artık. Biz sadece bu anlatının yazarıyız; yazmaya devam edeceğiz.

Kaynak

Milliyet 03.11.2015

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi