05-03-2008, 02:12 | #1 |
Chat arkadaşlığı ne kadar doğru?
İnsan tarih boyunca, her büyük keşifle toplumsal, ekonomik ve politik birçok gelişim yaşamıştır. Günümüzde de kısa zamanda çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, hayatın her kesimi; alışverişten ticarete, kurum ve kuruluşların örgütlenmesinden propagandalara, reklamlara, ciddi araştırmalardan eğlenceye ve en önemlisi aileye kadar her alan içinde yer alan bilgisayar ve internet ile insanlık yeni bir gelişim yaşamaktadır. İslam dini, tüm dünya nimetlerini hizmetine verdiği insanlığın eriştiği yeniliklere, keşiflere karşı durmaz. Çünkü Yüce Allah(celle celalüh), insanın bilmediği ama var olan bütün ilimleri ve bilinmezleri bilen olarak, insanın gözlemleri ve deneyleri ile bilmesini istediği, ona takdir ettiği bilimi, istediği zamanda kuluna (insana) öğretir. Başka bir deyişle; insan bir bilgiye çalışarak ve çabalarının semeresi olarak Allah(celle celalüh)’ın ihsan etmesiyle kavuşur. Durum böyle olduğuna göre din bilime, tekniğe, buluşlara, yeniliklere neden karşı gelsin ki… Ancak İslam dini buluşların, yeniliklerin insanlığın yararına kullanılmamasına, onların aracılığı ile insanların zarar görmesine ve Allah(celle celalüh)’ın emir ve yasaklarının çiğnenmesine karşıdır. Günümüz yeniliği internet ile insanlar bilgiye kolay ve güvenilir biçimde ulaşıyorlar. Birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bilgi, ihtiyacı olan kişilere kısa zamanda, kolaylıkla ve iyi niyetli ciddiyet ortamında ulaşmış oluyor. İnsanların bu şekilde birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve aralarında kurulan bu amacı belli, seviyeli, saygın ilişkileri din yasaklamaz. Fakat ne yazık ki bütün internet ilişkileri bu ölçülerde değil. Bir grup ilişkiler var ki; sadece merak, heyecan, macera, ilgi ve tatmin arayışı ile cinsiyet üzerine kurulup sürdürülüyor. Bu tür internet arkadaşlıkları -ki ‘sanal arkadaşlık-hayal arkadaşlık’ isimleri ile masumlaştırılmak istense de- gerek amaç boyutuyla, gerek içerik (konuşulan konular), gerek gizlilik ve halvet (tenhaya çekilme) boyutuyla ve en önemlisi kurulmuş yuvalara verdiği zararlar boyutuyla dinen caiz (uygun) değildir. Çünkü burada bilgi edinmek adına temiz bir niyet ve şeffaflık yok. Aksine cinsiyet güdüsünün, insanı kurallardan sıyırarak tatminini sağlayacağı ‘zevkleri’ amaç haline getirdiği bir ilişki var. İnsanın ahlaki kişiliği, başıboş ve sorumsuz bu ilişkiden büyük zarar görmektedir. Bu ilişki bir hastalık gibi çocukları, gençleri, yuva sahibi eşleri sarıp-sarmalayıp içine çekiyor. Onları sahip oldukları aileden, çevreden koparıyor. Psikolojisi ve ahlak değerleri altüst olmuş bir şekilde boşluğa fırlatıyor. Cinsi ahlak yozlaşmasına kapı aralıyor İnternet arkadaşlığı için; ‘Sanal ortamda gerçekleştiğinden gerçekle karıştırılmaması gerekir’ gibi ifade kullanması artık mümkün değil. Çünkü olayların boyutları, gelişimleri ve sonuçları; her açıdan iyice incelendiğinde ortada, toplumun 14-34 yaş grubunu tehdit eden büyük bir cinsi ahlak yozlaşması tespit edilecektir. Cinsi ahlakta iffet ve namusun korunmasını esas alan İslam dini, kadın ve erkeğin iffet ve namuslarını korumaları emretmekle (en-Nur 24/32,33) beraber insan fıtratının gerektirdiği cinsel ihtiyaç ve arzularının tatminini görmezlikten de gelmez, bilakis bunu son derece tabi karşılayarak ihtiyaçlarının karşılanabileceği meşru yol olarak evliliği işaret eder. Bu konuda bize Rum Suresi’nin 21. ayeti çok açık ve net bir şekilde ışık tutmaktadır. İffetlerini koruyan, mutlu ve mesut olmayı başaran müminlerden de övgüyle söz edilmektedir. (el- Mü’minun 23/5-6) Ayrıca evlilik girişimleri yapan eş adayları için; birbirlerini yakınlarının yanında (halvet olmaksızın) görmelerini, bakmalarını tanımalarını, konuşmalarını, karşılıklı şartlarını belirtmelerini uygun görmektedir. Sonuç olarak; hangi yaşta olursa olsun her ergen Müslüman, Yüce Allah(celle celalüh)’ın emir ve yasaklarını çiğnemesine basamak teşkil edecek, hataları davet edici davranış ve ilişkilerden kendini korumasının kulluk görevi olduğunu unutmamalıdır.[ ailem dergisinden alıntı yapılmıştır.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
05-03-2008, 02:14 | #2 |
evet arkadaşlar...toplumumuzun kanayan yarası chat arkadaşlığı hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum...
arama yaparak koydum ama ....böyle bi konuya değinmeden geçmek istemedim... |
|
05-03-2008, 12:19 | #3 |
Chat arkadaşlığı (ne kadar) doğru mu?
[color=maroon]Cinsellik üzerine bina edilmiş oyuncak Harama davetiye.. Halbuki yaklaşmayın deniliyor bize |
|
05-03-2008, 12:24 | #4 |
Sanal ortam ne kadar doğru olabilir ki insan kendi yakınlarına bile güvenemiyor bazen yeri geliyor . . .
İlerleyen yıllarda insanlar bunun zararını farkedecektir suan bile fark edilir derecede yani . . . Neden evlenip bosanmalar artı neden kötü yollara giriyorlar çoçuklarımız gençlerimiz . . . Eskiden görücü usuluyle yada tanıdık vasıtasıyla evlenmeler vardı ama şimdi eş arama derdi yok çünkü google gibi arama motoru var istediğini buluyorsun toplumumuz haya duygusunu bir takım değerleri bu yuzden unuttu . . . Sanal ortamlara kanmamalıyız ne olursa olsun yani ! . . . |
|
05-04-2008, 13:46 | #5 |
[b]bu kesinlikle şahsi fikrimdir kimse üstüne alıp yorum yapmasın....çünki ben kendi adıma konuşıyorum kimseyi kast tetmiyorum
ben nette kimseye güvenmiyorum.....heleki internette kurulan samimiyet ne kadar samimi ola bilir? ben kapımdaki kişi güvenmezken nettekine hiç güvenmem....bu benim kimseye güvenmemeden kaynaklanıyo bunuda biliyorum.. ama çet arkadaşlığına karşıyım özellikle erkek kadım muhabbetlerininnin fazlaca islami boyutta olmadığı zaman çok kızıyorum çevremde duyuyo ve görüyorum...aile hayatlarını bozduğunada tanığım... aile hayatlarını bozan bişey ne kadar doğru olabilir he şimsi diyeceksinizki güvenmiyosan neden giriyosun? bunada derimki ben kendime güveniyorum herkes kendine güvenir ama kendi nefsine söz geçiremiyenlerde var... ve şunuda düşünmüyo değilim tamam nette tanışıldı sonunda evlilik oldu ben eşime gene güvenmemki nete girdiğinde şüpheyle bakarım acabalar aklımda hep olur.. Allah içimizdeki hallere tercüman olacak bir lisan versin |
|
05-06-2008, 22:18 | #6 |
doğru değil hatta yasaklanmalı
|
|
05-06-2008, 22:21 | #7 |
ben netten fazla hoşlanmıyorum heledeki msn ye hiç girmem bu forumada arkadaşları tanıdıktan sonra girmeye başladım
ama internetten hiç ama hiç hoşlanmıyorum |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|