![]() |
#1 |
![]() CHP bölücü vakıftan yardım aldı !
Uzun bir dönem Almanya'da Eyalet Narkotik İstihbarat Dairesi'nde Teknik Takibat Tercümanlığı yapan Araştırmacı Yazar Talip Doğan Karlıbel; CHP’nin, Türkiye’de casusluk faaliyeti yürüten bazı Alman vakıfları ile ilişki içinde olduğunu, bu vakıfların bu partiye peyderpey paralar aktardığını ileri sürdü. Karlıbel, bu vakıfların CHP’ye şimdiye kadar toplam 22 milyon Euro yardımda bulunduğunu iddia etti. FAALİYETLERİNİ TÜRKİYE’YE YOĞUNLAŞTIRDILAR Vakit’e konuşan Karlıbel’in iddialarına göre, 1970’li yıllardan bu yana dünyanın değişik ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de “ülkenin bütünlüğü aleyhine casusluk faaliyeti yürüten” Alman vakıfları var. Yeşiller Partisi’ne yakın Heinrich Böll Vakfı, Sosyal Demokrat Parti’ye yakın Friedrich Ebert Vakfı ve Hıristiyan Demokrat Partisi’ne yakın Konrad Adenauer Vakfı bunların başında geliyor. Bu vakıflar son 30 yıldır çalışmalarını Türkiye’ye yoğunlaştırdılar ve Türkiye’de bazı parti ve derneklere “eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri” adı altında yardım dağıtıyorlar. CHP 22 MİLYON EURO ALDI Alman İktisadi ve İşbirliği Bakanlığı’nın “Alman vakıflarının yurt dışı faaliyetleri” raporlarında, Türkiye’de hangi vakfa ve partiye ne kadar yardım yapıldığını gösteren bilgilerin yer aldığını söyleyen Karlıbel, “Bu raporlarda, CHP’nin Almanya kolu olan Halkçı Devrimci Federasyonu’nun(HDF) Başkanı Ercan Karakaş’ın kurduğu Türk Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) yardım aldığı açıkça görülüyor” dedi. CHP’NİN ALMANYA’DAKİ VAKIFLARI Bu vakıfların, Türkiye’de yıkıcı faaliyetler gösteren terör örgütlerinin Almanya kollarıyla da ciddi şekilde irtibat halinde olduklarını iddia eden Karlıbel, “70’li yıların ortalarından itibaren Alman Friedrich Ebert Vakfı(FEV) ve Konrad Adenauer Vakfı(KAV) CHP’nin Almanya kolu olan Halkçı Devrimci Federasyonu(HDF) ve FİDEF Dernekleri’yle ciddi şekilde çalışmalara girmiştir. Buralara yüklü miktarda para yardımları yapmışlardır” diye konuştu. Karlıbel, CHP’nin Avrupa kolu olan bu derneklere 1975-1985 yılları arasında toplam 12 Milyon Alman Markı para aktarıldığını iddia etti. ALMAN BAKANLIĞINDA BU RAKAMLAR VAR Karlıbel, CHP’nin Avrupa kolu HDF’nin Avrupa Başkanı Ercan Karakaş’ın Türkiye’ye gelerek kurduğu SODEP’e Alman vakıflarınca yardım yapıldığını iddia ederek, “Alman FEV, SODEP’e kuruluşunda toplam olarak 1.5 Milyon Alman Mark para yardımında bulunmuştur” dedi. Ercan Karakaş’ın sonra Türk Sosyal Demokrasi Vakfı’nı kurarak Alman FEV’le ile içiçe çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Karlıbel, “SODEV’e Alman Friedrich Ebert Vakfı’nın dışında Heinrich Böll Vakfı da ciddi parasal yardımlar yapmıştır. 1985- 1990 yılları arası yapılan yardımlar toplam olarak 2.2 Milyon Alman Markıdır. Bütün bu veriler Alman Vakıflarının her sene Alman Vakıflarından sorumlu Bakanlığa verdikleri raporlarda resmi şekilde belirtilmektedir” diye konuştu. ALMANYA’YA GÖTÜRÜLDÜLER Bu vakıflarca CHP il ve ilçe teşkilatlarından yöneticilerin sık sık Almanya’ya götürüldüğünü de iddia eden yazar Karlıbel, şu bilgileri verdi: “Almanya’daki vakıflar dönem dönem ilgili yani İktisadi ve İşbirliği Bakanlığı’na faaliyetlerini sunmak zorunda. Raporlar halinde ne yaptıklarını, nereye ne kadar para harcadıklarını bildirirler. Bu raporlara göre, örneğin 2003 yılında Friedrich Ebert Vakfı’nın Türkiye şubesi CHP’nin il ve ilçe teşkilatlarından 800-900 yöneticiyi Almanya’ya götürmüş. 2003’te Türkiye’de yabancı vakıflar yasası yoktu. Bu şu anlama geliyor, Türkiye’de illegal bir şekilde faaliyet gösteren bir Alman vakfınca bu ülkeye götürülüyorsunuz, bir takım seminerlere katılıyorsunuz. Buradan sormak istiyorum, bu konunu mi? Bu seminerlerde ne konuşuldu? Masrafları kim karşıladı?” 1995-2005 ARASI YAPILAN YARDIMLAR Alman KAV’ın CHP’ye yaptığı yardımların 2005 yılına kadar sürdüğünü ileri süren Karlıbel, iddialarını yıl yıl şöyle sıraladı: 1995 yılına kadar olan süre içersinde toplam olarak 4 Milyon Alman Markı para yapılmıştır. Sonraki yılarda yapılan yardımlar ise şöyledir: 1996 yılında toplam olarak…………………………………..120 bin Alman Markı 1997 yılında toplam olarak…………………………………..90 bin Alman Markı 1998 yılında toplam olarak…………………………………..150 bin Alman Markı 1999 yılında toplam olarak…………………………………….125 bin Alman Markı 2000 yılında toplam olarak……………………………………..400 bin Alman Markı 2001 yılında toplam olarak……………………………………..210 bin Alman Markı 2002 yılında toplam olarak……………………………………..110 bin Alman Markı 2003 yılında toplam olarak……………………………………..85 bin Alman Markı 2004 yılında toplam olarak……………………………………...70 bin Euro 2005 yılında toplam olarak………………………………………90 bin Euro HBV: 1.2 MİLYON MARK Karlıbel’in iddialarına göre, Alman Heinrich Böll Vakfı da 1993 yılından itibaren CHP’ye toplam olarak 1.2 Milyon Alman Markı para yardımı yaptı.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Hiç şaşırmadım
|
|
![]() |