AK Gençliğin Buluşma Noktası


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 09-16-2007, 17:56   #1
Kullanıcı Adı
CAGLAR
Standart Çocuğun Dini Eğitiminde Ailenin Rolü



Çocuk psikolojisinde örnek alma önemli bir davranış biçimidir. Ebeveynini taklit ederek büyüyen çocuklarda zamanla mukallidinin karakterine benzerlikler görülür. Kötü koşullarda yetişmiş, ailesinin ilgisizliğine maruz kalmış bireyler toplumda ya silikleşen ya da ahlaki değerleri yozlaşmış dejenere bir yaşamın figüranları olarak karşımıza çıkarlar.

Eğitim ilk önce aileden başlar. Hayata merhaba diyen bir bebeğin ilk öğretmeni de annesidir. Anne, sadece bebeğin bedensel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü değil aynı zamanda manevi bakımdan yetiştirmekle de sorumludur.

Bu nedenledir ki Allah inancı çocuklara küçük yaşlarda öğretilmelidir. Niyeti belli bazı çevreler 11-12 yaşlarına kadar çocuğa asla dini konularda bir eğitim verilmemesini öğütlemekte hatta zaman zaman ailelere bu hususta ciddi telkinlerde bulunmaktadırlar. Oysaki insan fıtratı gereği bir dine inanma ihtiyacı hisseder. Tarihe baktığımızda insanoğlunun hiçbir zaman dinsiz yaşamadığını görürüz. Dini birikim özellikle de çocukluk döneminde şekillenir.

Çevresinde gördüğü her şeyi bir filozof edasıyla inceleyen çocuk, dünyadan, alemden, yaratılıştan, bir Tanrı inancından mahrum bırakılamaz. İmam gazalinin ifade ettiği gibi çocuk kalbi bomboş, saf, her şeyi almaya ve yöneltildiği her şeyi yapmaya meyillidir. Çok fazla para harcamadan aldığımız basit bir oyuncak bile onun düşünce dünyasında belli bir yer edinir. Modern yaşamın parıltılı oyuncakları, süslü püslü, makyajlı barby bebekleri çocuğumuzun hayal evreninde çok şey ifade eder. Onun ileriki yaşamında özenti duyduğu hayal kahramanlarını farkında olmadan kendimiz temin ederiz.

Minik yavruların, küçücük beyinlerin Allah’a sevgiyle bağlanması öncelikle aile fertlerinin davranışlarına endekslidir. Bu bakımdan da örnek olma, çocuğun yanında kötü davranışlardan kaçınma, dini hayatın pratik uygulamalarını benimsetme açısından ibadetleri onun yanında ifa etme son derece önemlidir. Ancak bu görev ailede yalnız annenin degil babaların hatta tüm aile fertlerinin görevleridir. Sadece annesinin namaz kıldığına şahit olan bir çocuğun babalar namaz kılmaz sonucuna varması kaçınılmazdır değil mi? İşte bunun gibi özellikle büyüme evresinde aileyi model alan bir çocuk yetişkin bir birey olduğunda da bu özelliklerini kaybetmeden hatta tememlendirerek yaşam yolculuğuna devam eder.

Rabbim tüm müslümanlara nitelikli, ahlaklı, imanlı fertler yetiştirmeyi nasip etsin. . . (amin)



 

CAGLAR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-16-2007, 22:00   #2
Kullanıcı Adı
Ravza_Ruveyda
Standart Çocuğun Dini Eğitiminde Ailenin Rolü


Allah razı olsun .bu güzel paylaşımların için.

Ravza_Ruveyda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi