09-13-2009, 02:53 | #1 |
Cuma izleri - 2 (Selin Anlattıkları)
SELİN ANLATTIKLARI Bir kavim var idi, dalâlete düşmüştü. Allah (cc) onları irşad için Nuh’u (as) gönderdi. Nuh (as) 950 sene gibi çok uzun bir ömür onları hakka davet etti. İcabet etmediler, küfürde direndiler. “.. sana mı iman edeceğiz, sana uyanlar hep ayak takımı insanlar..”(Hûd,27) dediler. Her peygambere denildiği gibi “… mecnun, cin çarpmış…”(Kamer,9) dediler. Bin seneye yaklaşan bir davetin sonunda sadece 12 kişi iman etmişti. İman etmeyenleri arasında hanımı ve oğlu da var idi. Sevgili Resul Nuh (as) gereken karşılığı göremeyince sonunda ellerini açtı, halini yüce Mevla’ya şöyle arzetti: “…Yâ Râb!, kavmimi gece – gündüz Hakk'a davet ettim. Benim bu davetim kaçışı artırmaktan başka bir işe yaramadı.”(Nuh , 5-6) dedi. “… ben mağlûbum, sen galip ol…”(Kamer,10) diye duâ etti. “Yâ Râb!, yeryüzünde kâfirlerden hiç kimse bırakma, bırakırsan iman etmiş kullarını da saptırırlar…” (Nuh, 26-27)dedi. Duaları ve dilekleri kabul oldu. Allah (cc) ona bir gemi yapmasını emretti. Denizi olmayan bir yerde gemi yapılmasına kimse bir anlam veremiyordu. Herhalde mecnun dedikleri doğru idi. Gelen geçen alay ediyordu. O da “ bir gün gelecek biz de sizinle alay edeceğiz …”(Hûd,38) diyordu. Vâde tamam oldu. Nuh’un gemisini taşıyacak su gökten inmeye, yerden fışkırmaya başladı. Rabbimiz, yağmurun tufana dönüştüğü o hali şöyle tasvir ediyor: “… Biz de nehir gibi akan bir su ile göğün kapılarını derhal açıverdik. Yerden kaynaklar fışkırttık. Kararlaştırılmış bir hükmün yerine gelmesi için sular buluştu...” (Kamer, 11-12) “ …nihayet emrimiz gelip tennur kaynayınca Nuh’a dedik ki: Hakkında hüküm bulunanlar hariç her canlıdan, birer çifti, aileni ve iman edenleri gemiye yükle.”(Hûd,40) Kurtuluşu hak eden yolcularıyla gemi dağlar gibi dalgalar arasında yüzerken Nuh (as) oğluna: “oğlum, gemiye bin, kâfirlerden olma.” dedi. Oğlu “…ben dağlara sığınır, kurtulurum” dedi. Nuh (as), “Allah’ın (cc) merhamet ettikleri hariç bu gün O’nun azabından kurtulan olmayacak.” (Hûd,42-43) derken aralarına dalga girdi. Nuh kavmi hakkındaki hüküm yerine gelmiş, helak tamam olmuştu. Bir nidâ: “ Ey yer, suyunu yut, ey gök! Suyunu tut,”(Hûd,44) emrini verdi. Sular çekildi, gemi Cudi dağının üstüne yerleşti. Nuh aleyhisselam, baba şefkatiyle Mevla’ya nâz-u niyazda bulundu: “ Yâ Râb!, oğlum benim ailemden idi. Ailemi kurtarmayı vaat etmiştin, şüphesiz senin vaadin haktır.” dedi. Cenâb- ı hak “Hayır, o senin ailenden değil, o ameli Salih olmayan birisi.”(Hûd,45-46) buyurarak iman ile inkârın, baba ile oğlun yollarını ayırdığını beyan etti. Sevgili dostlar, Nuh tufanı yüce kitabımızda anlatılan kıssalardan biridir. Kıssalar hisse alınsın diye anlatılır. Nuh tufanı bir daha olmayacak diye bir hadise değildir. Sebepler oluşunca sonuçlar ortaya çıkar. Zaman zaman kapımızı çalan küçük tufanlar büyük kıyamet tufanının habercisidir. Kıyametin nasıl kopacağını idrak edemeyenlere küçük bir örnektir. Nuh tufanı o kavmin insanlarının küfürde ısrarının bir cezası idi. Elhamdülillâh bizler böyle bir inkar içinde değiliz. Ama isyanlarımız var. Ezanı duymayan, orucu tutmayanlarımız, harama – helale dikkat etmeyen, hakka – hukuka riayet etmeyenlerimiz var. Biz de bu olup bitenleri bir ikaz bilip ders alalım. Felakete uğrayanlarımız bunu günahlarımıza kefaret bilip sabredelim, yardım edelim. Afetlere karşı gerekli tedbirleri aldıktan sonra takdire dönüp duâ etmeyi asla ihmal etmeyelim. Her birimiz ikişer rekat namaz kılıp şöyle dua edelim: - Yâ Râb!, sen erhamurrâhimînsin, bizlere merhamet eyle - Semavi ve arazi, yer ve gökten gelecek afetlerden muhafaza eyle - Biz Muhammed ümmetiyiz, O’na iman ediyoruz. Bizi inkârcı Nuh kavmi gibi cezalandırma - Musibetlerin bir kısmı masiyetten, belalar günahlardan gelir. İşte huzurunda günahlarımıza tövbe ediyoruz, affeyle. - Ezan dedin duymadık, namaz dedin kılmadık, oruç dedin tutmadık, yasak dedin uymadık. Ama şimdi pişman olduk sana döndük, yaptıklarımıza bakıp bizi cezalandırma Yâ Râb! Amin,amin,amin… Muhammed Mesud 11.09.2009
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|