AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-10-2009, 08:49   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Danıştay kimden yana

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Doğan Yayın Holding'e kestiği 826 milyon TL'lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili Doğan'ın imdadına Yargıtay yetişti. Danıştay, Doğan Grubu'nun ihtiyati haciz isteğini reddeden İstanbul 8. Vergi Mahkemesi'nin kararını bozdu. Bu gelişmeyi hemen açıklayan Doğan Grubu'nun, kendi aleyhine olan yerel mahkeme kararını gizlediği de anlaşıldı. Doğan'ın bu tavrı, SPK ve İMKB'yi “eksik bilgilendirme” olarak değerlendiriliyor.

İBRAHİM ACAR'ın haberi...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kesilen 3.7 milyar liralık vergi cezasına karşılık 4.8 milyar liralık ihtiyati haciz riskiyle karşı karşıya olan Doğan Yayın Holding'e daha önce kesilen ve faiziyle birlikte 1 milyar 79 milyon TL'yi bulan 826 milyon TL ile ilgili Danıştay, Doğan'ı rahatlatan bir karar verdi. Danıştay, Doğan Yayın Holding'in 1 milyar 79 bin TL'lik teminat işlemine durdurma talebiyle yaptığı itirazı reddeden İstanbul 8. Vergi Mahkemesi'nin kararını bozdu. Danıştay 4. ve 9. daireleri 7'ye karşı 2 oyla İstanbul 8. Vergi Mahkemesi'nin ret kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını ihtiyati teminat talebinin ancak inceleme aşamasında talep edilebileceği, vergi tarhiyatı yapıldıktan sonra istenemeyeceği gerekçesine dayanarak verildiği belirtiliyor.

ANA DAVA'NIN DURUŞMASI 10 KASIM'DA
Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını teknik ve usul ile ilgili gerekçelere dayandırdığı görülüyor. Dolayısıyla Doğan hakkında alınan vergi asıl ve kaçakçılığı cezasının hukuka aykırı olduğu anlamını taşımıyor. Doğan'ın vergi aslı ve kaçakçılık cezasına ilişkin iptal talebi üzerine görülen ana dava, İstanbul 6. Vergi Mahkemesi'nde görülüyor. 10 Kasım 2009 tarihinde yapılacak duruşmada vergi ve kaçakçılık cezasının hukuka uygun olup olmadığına İstanbul 6. Vergi Mahkemesi karar verecek. Vergi İdaresi'nin Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını 60 gün içinde gereğini yapması gerektiği ve asıl davanın 10 Kasım'da görüleceği göz önüne alındığında, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının pratikte bir sonucu bulunmuyor.

ALEYHİNE OLAN MAHKEME KARARINI GİZLEMİŞ
Doğan Yayın Holding, Danıştay'ın kendi aleyhine verdiği kararı, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) dün yaptığı özel durum açıklamasıyla hemen duyururken, yerel mahkemenin aleyhte olan kararlarını ise gizlediği ortaya çıktı. Doğan'ın bu tavrı, SPK ve İMKB'yi “eksik bilgilendirme” olarak değerlendiriliyor. Doğan Yayın Holding'in açıklamasında, “Vergi İdaresi'nin, şirketimiz ve bağlı ortaklıları ile ilgili diğer teminat isteme işlemlerinde de Danıştay'ın almış olduğu bu karar doğrultusunda işlem tesis etmesi beklenmektedir” denildi.

BU KARAR EMSAL TEŞKİL ETMEZ
Doğan Grubu, 826 milyon TL'lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili olan bu kararın gruptan istenen diğer teminat taleplerinde de geçerli olacağını savunuyor. Ancak Danıştay'ın verdiği bu kararın grupla ilgili olan benzer kararları etkilemeyeceği belirtiliyor. Vergi Dairesi'nin 4.8 milyarlık teminat talebiyle ilgili işlemi vergi tarhiyatından önce yapıldığı için, Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının 4.8 milyarlık ihtiyati teminat talebiyle ilgili olarak emsal değeri bulunmadığı belirtiliyor. Üstelik, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Danıştay'ın verdiği karar için bir üst merci olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etme hakkı bulunuyor.

4.8 MİLYARLIK TEMİNAT İÇİN KAFA KARIŞTIRAN EK SÜRE
Bu arada, 3.7 milyar TL'lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili istenen 4.8 milyar TL teminat için Doğan Grubu'na İstanbul Vergi Mahkemelerinden ek süre verildi. Doğan'ın açtığı ve İstanbul'da 4 ayrı Vergi Mahkemesi'nde görülen davalarda 1. Vergi Mahkemesi ile 11. Vergi Mahkemesi'nin, vergi dairesine savunmalarını yapması için 30 günlük ek süre verirken, 9. Vergi Mahkemesi ile 6. Vergi Mahkemesi'nin 7 günlük ek süre vermesi kafaları karıştırdı.

Teminat gösterdi
Doğan Yayın Holding, bünyesindeki 4 ayrı şirkete kesilen vergi cezaları sebebiyle Maliye'nin istediği 4.8 milyar TL'lik teminatı son günde gösterdi. Teminat gösterilen değerlen arasında 44 gayrimenkul ve banka teminat mektubunun yanısıra, kanuna göre hisse senedi teminat olarak gösterilmediği halde bir önceki vergi haczinde olduğu gibi hisse senetlerini teminat gösterdi. Son gün teminat gösterilmesi ile haczin önüne geçilirken, Maliye'nin teminatları kabul edip etmeyeceği ise bilinmiyor.




 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-10-2009, 08:50   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi