![]() |
#1 |
![]() ![]() Anayasa değişikliği konusunda son sözü bugün halk söyleyecek. 49 milyon 446 bin seçmen, 'evet' ile 'hayır' arasında tercihini yapacak. Tatilciler, katılımcı demokrasi için erken dönüş yaptı. TEM ve arabalı vapur iskelelerinde kuyruklar oluştu. Anayasa'nın 26 maddesinin değiştirilmesi için vatandaşlar bugün sandık başına gidiyor. Tarihi referandumda, demokratik hakkını kullanmak isteyen vatandaşların çoğu, bayram tatilini dahi yarıda keserek oy kullanacakları adreslerine geri dönüş yaptı. Kimi deniz ve kum keyfini yarıda kesti, kimi ise ürün hasadına referandum molası verdi. Umre'de olan yaklaşık 60 bin vatandaşın da, oy kullanmak için kutsal topraklardan birkaç gün erken yurda dönüş yaptığı gözlendi. TATİLLERE 'OY' AYARI Ramazan Bayramı'nın ertesine denk gelen referandum, tatile giden vatandaşların programlarını değiştirdi. Güney sahillerinde yazın son günlerini değerlendiren vatandaşların tarihi referandumda oy kullanmak için ikametgah adreslerine dönüş yaptığı gözlendi. Tatil mekanlarının referandum öncesi boşalması da dikkat çekti. Ayrıca, yaylalara çıkan ve akrabalarıyla bayram tatilini değerlendirmek isteyenler de tatilin son gününden feragat ederek oy kullanacakları adreslere bir gün daha erken döndü. ÜRÜN HASADINA ARA Şehirlerde yaşayıp da memleketlerine ürün hasadı için giden işçi ve memurlar da ürün hasadını yarıda kesti. Özellikle Karadeniz'deki vatandaşlar çay ve fındık hasadına ara verdi. Tarladaki çalışmalarını yarıda kesen birçok Karadenizli, sandık başına gitmek için evlerine döndü. Diğer birçok ürünün hasadını yapmakta olan çiftçiler de oy pusulalarında yazılı adreslere geri dönüş yaptı. Oylarını kullanmak isteyen çiftçiler, ailelerini de alarak hasada referandum arası verdi. UMRE'DEN ERKEN DÖNÜŞ Umre vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara giden vatandaşlar da referanduma yetişebilmek için dönüş yoluna çıktı. Atatürk Havalimanı'na peş peşe inen Umre uçakları, dış hatlar geliş katında yoğunluk oluşturdu. Kutsal topraklardan gelenlerin çoğu, dönüşlerini özellikle referanduma göre ayarladıklarını anlattı. Mehmet Özçelik isimli vatandaş, Umre'den dönüşünü referanduma göre planladığını söyledi. Özçelik, "Oy kullanmak için döndüm. Gelecek ve çocuklarımız için 'evet'i tercih edeceğim." dedi. Fatma Albayrak ise, yine referandumu hesaplayarak döndüklerini ifade ederek, çoğu kişinin oy kullanacağı bilinciyle döndüğünü vurguladı. OTOYOLLARDA YOĞUNLUK YAŞANDI Referandum öncesindeki son tatil eve dönüş yoğunluğu yaşandı. Tatili memleketlerinde akrabaları ve aile büyükleri ile birlikte geçiren vatandaşların dönüş yolculuğu otoyollarda trafik yoğunluğuna yol açtı. Referandumda oy kullanmak isteyen vatandaşların bir gün erken dönüş yapması özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlere dönüşte araç yoğunluğunu beraberinde getirdi. Vatandaşların dönüşe geçmesi üzerine TEM otoyolunda araç yoğunluğu yaşandı. TEM otoyolunda yaşanan yoğunluk nedeniyle, Trafik İstasyon ve Otoyol Polis Amirliği'ne bağlı ekipler devriyelerini artırdı. YSK'NIN SİTESİ ÇÖKTÜ Bu arada, referandum öncesi oy kullanacağı okulları ve sandıkları internetten öğrenmek isteyenler dün Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesine akın edence sistem çöktü. Sorunun birkaç saat boyunca devam ettiği görülürken, saat 16.55'te site tekrar açıldı. Çanakkale ve Yalova'da arabalı vapura binmek isteyen tatilciler iskelelerde uzun kuyruklar oluşturdu. OY VERME SAATLERİNE UYUN Anayasal düzenlemelerle ilgili olarak 6. kez yapılacak olan halkoylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Halk oylamasında, beyaz renk üzerine ''Evet'', kahverengi üzerinde ''Hayır'' ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Halk oylamasına katılanlar, üzerinde ''tercih'' yazılı mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verecek. Doğu illerinde oy verme işlemleri 07.00-16.00 saatleri arasında diğer şehirlerde ise oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Nüfus müdürlükleri bugün çalışacak Halk oylamasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası taşıyan belge ibrazı zorunluluğu nedeniyle nüfus müdürlükleri bugün de açık olacak. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın 2010/381 sayılı kararı ile yapılacak halk oylamasında seçmenlerin kimliğinin belirlenmesinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası taşıyan belge ibrazının zorunlu kılındığı hatırlatıldı. Açıklamada, vatandaşların artan nüfus cüzdanı değiştirme taleplerinin karşılanmasına yönelik, nüfus müdürlüklerinde ihtiyacı karşılayacak sayıda nüfus cüzdanı bulundurulduğu hatırlatılarak, Türkiye genelinde tüm nüfus müdürlüklerinin bugün de vatandaşlara hizmet verecek şekilde açık bulundurulacağı bildirildi. BUGÜN
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() bende tatilden referandum için dönenlerdenim..
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |