10-10-2007, 19:05 | #1 |
Dillerin İçine Edilirken Türkçe'miz Bundan Nasıl Etkilniyor Sizce?
Girdiği dile yerleşerek o dilin ses ve yazım kurallarına uyan yerleşmiş ve yabancılığını devam ettiren yerleşmemiş yabancı kelimelerin hızla yazılı ve sözlü dile girerek yaygınlaşması,kullanım sıklığının artması,Türkçe kelimeler yerine tercih edilmesi,kullanım ve kavram alanlarının Türkçe kelimeler aleyhine genişlemesi,eğitim-öğretim diline,yazılı ve görsel basına,reklam diline yerleşmesi şeklinde nitelendirebileceğimiz dil kirliliği bugün Türkiye Türkçesi kadar diğer Türk topluluklarını ve devletlerini de yakından etkilemektedir. Bu konuya en az Türkler kadar Azerilerde duyarlılık göstermişlerdir. Örneğin Ankara'da toplanan Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı'nda Azerbeycan'ın tanınmış şairlerinden Bahtiyar Vahapzade: "Biz yetmiş sene esaret altında yaşadık.Resmi dilimiz "Rusça" idi.Ağır baskılara rağmen ana dilimiz Türkçeyi muhafaza edip bugünlere getirdik. Siz,bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti olarak ne gibi bir gü
çlüğe uğradınız, kimden baskı gördünüz de dilinizi bu hale getirdiniz?" diye sorma ihtiyacı hissetmiştir... Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
10-13-2007, 18:05 | #2 |
cok etkileyici bir paylasim olmus
Allah razi olsun |
|
10-13-2007, 22:29 | #3 |
Acaba kardeşlerimiz bu sözü söylerken bizimkilerin yüzü kızardı mı...Onları bırakın kacınızın bu yazıyı okurken yüzü kızardı??
Açıkçası ben utandım kendimden.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|