AK Gençliğin Buluşma Noktası
Makale & Deneme Makale ve deneme içerikleri.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-25-2007, 17:30   #1
Kullanıcı Adı
sadeceali
Standart Dinlediğimiz müzikler....
SÖZDE MÜZİK… PEKİ, YA ÖZDE?

Son yıllarda gençlerin dinlediği müziklerin büyük bir çoğunluğunu; davranışları, giyim tarzları, konuşmaları bizim kültürümüzle yani özümüzle uyuşmayan ve sanattan çok uzak olan, “sözde” sanatçılar meydana getirmektedir…
Rap, metal, rock ve bunun gibi, bizi biz yapan değerlerle örtüşmeyen, müziklerden bahsediyorum.

Hayat Gerçeğinin Böylesi…

İnsanlar bu müzikler dinleme gerekçesi olarak, hayatın gerçeklerini yansıttığını öne sürüyorlar.
Örneğin; rap müziğini ele alalım… Aşağı yukarı herkesin kulağı bu müziğe aşinadır. Rap müziği ki; şarkılarının, hepsi değil ama büyük bir kısmı, tamamen argo ve küfürlü kelimelerden meydana gelmiştir. Şimdi bir düşünün; içerisinde, dinlerken bile, insanı utandıracak, rahatsız edecek derecede küfürlü söz barındıran bir müzik, nasıl hayatın gerçeklerini anlatabilir?
Aynı şekilde metal müziği… Bu müzik türünün diğer saydıklarımdan (rap, rock, punk v.b) ayıran bir farkı var. Eğer internet üzerinden bir metal grubunun web sitesine girme fırsatı bulursanız, siteye ilk girdiğinizde satanizm içerikli bir siteye girdiğinizi zannedebilirsiniz. Aslında pek yanıldığınız söylenemez. Site içerisinde, söz konusu grubun resimlerinin bulunması gereken “Fotoğraf Galerisi” bölümünde, bilekleri kesilmiş, gözüne bıçak saplanmış, vücudu kanlarla kaplı, duvara kendi kanıyla yazılar yazan insan resimleriyle karşılaşıyorsunuz… Bunlar mı hayatın gerçekleri?
Şimdi tekrar düşünün… Bu tarz iğrenç, insanın kanını donduran, insanı dehşete düşüren davranış ve durumlardan hoşlanan, bunları benimsemiş insanların söylediği bir müzik hayatın hangi gerçeklerini anlatabilir? Ben söyleyeyim: Hiçbir gerçeğini…
Ben hiçbir müzik türü görmedim ki, hayatın gerçeklerini “türkü” den daha fazla ve daha etkili anlatsın. Türkü diyorum, çünkü adından da anlaşılacağı gibi “Türk’ü” anlatır. Türk’e hastır. Türkü diyorum, çünkü bizim oluşturduğumuz, edebiyata bizim kazandırdığımız, üzerinde hiçbir yabancı etkinin bulunmadığı bir tarzdır. Türkü sadece bir örnektir. Bu ve bu tarz müzikleri kast ediyorum.

Yanlış anlaşılmasın. Ben, insanlar sadece türkü dinlesinler, sanat müziği dinlesinler ve ya sadece Türk müzikleri dinlesinler, başka müzik türü dinlemesinler demiyorum. Evet, Türkü var, Türk Sanat Müziği de var… Ancak bunları eski, klasik bulanlar için; pop müziği de var. Pop müziği de içinde birçok duyguyu barındıran bir müzik türüdür. Belki pop müziği de bizim kendi müziğimiz değil, belki bu müzik türü de yabancı uyrukludur; ancak diğerlerine göre daha insani, daha duygusal, daha ılımlı ve daha pozitiftir. İçerisinde herhangi bir şiddet unsuru ya da terbiye sınırlarını zorlayan ifade yoktur. Bu yüzden “özümüze” daha yakındır. Adından da anlaşılacağı gibi son derece de popüler bir müziktir. Yani hem güncel, hem popüler, hem de uygar bir müziktir. “Ben yabancı müziklerden hoşlanıyorum” diyenler için yabancı pop veya bu tarz müzikler mevcuttur. Yabancı ülkelerde dinlenip de bize de hitap eden müzikler de vardır. Bunun akla gelen ilk örneği; bizde ki türküye ve ya özgün müziğe tekabül eden Amerika’da ki “Country” müziğidir.

Sonuç Olarak…

Umarım doğru ifade edebilmişimdir. Benim savunduğum ve ya ispat etmeye çalıştığım şey, Türk milletinin oluşturduğu müzikler dışında başka müzikleri dinlemenin sakıncalı olduğu değildir. Ben insanları, sadece bizim değil, dünya üzerinde yaşayan “sağlıklı” herhangi bir insanın dinleyemeyeceği kadar aykırı, asi ve ahlak dışı olan bu müzik türlerinin dinlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyorum.




not: yukarıda kısmen eleştirdiğim müzik türlerinin toplumumuzda çok fazla bir dinleyici kitlesi tarafından dinlendiğinin bilincindeyim.... hatta itiraf etmek nadiren de olsa ben de rap dinlerim... ama bu durum düşüncelerimi değiştirmez.... umarım yadırganmam.... teşekkürler....

 

sadeceali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-25-2007, 17:41   #2
Kullanıcı Adı
Sukût-u_Hayal
Standart Dinlediğimiz müzikler....
öncelikle özeleştiri yapmam gerekirse ben de bizi biz yapan değerlerle örtüşmeyen "sözde" sanatçıların söylediği

rock, rap türü şarkıları dinliyorum... :-\

Alıntı:
sadeceali Nickli Üyeden Alıntı
Ben hiçbir müzik türü görmedim ki, hayatın gerçeklerini “türkü” den daha fazla ve daha etkili anlatsın. Türkü diyorum, çünkü adından da anlaşılacağı gibi “Türk’ü” anlatır. Türk’e hastır. Türkü diyorum, çünkü bizim oluşturduğumuz, edebiyata bizim kazandırdığımız, üzerinde hiçbir yabancı etkinin bulunmadığı bir tarzdır.
ama biz biz yapan özümüzü Türk'lüğümüzü anlatan "türküleride" dinliyorum.... :
Sukût-u_Hayal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-25-2007, 17:44   #3
Kullanıcı Adı
sadeceali
Standart Dinlediğimiz müzikler....
teşekkürler okuduğunuz için...umarım beğenmişsinizdir....
sadeceali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-25-2007, 17:45   #4
Kullanıcı Adı
Sukût-u_Hayal
Standart Dinlediğimiz müzikler....
Alıntı:
sadeceali Nickli Üyeden Alıntı
teşekkürler okuduğunuz için...umarım beğenmişsinizdir....
gerçekleri yüzümüze vuran özümüz kaybettiğimiz anlatan bir yazı ...

yazı sana mı ait... ?
Sukût-u_Hayal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-27-2007, 16:44   #5
Kullanıcı Adı
sadeceali
Standart Dinlediğimiz müzikler....
evet bana ait.... çok mu belli....
sadeceali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta