AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-02-2010, 18:52   #1
Kullanıcı Adı
El Emin
Standart Diyarbakır sanayi bölgesinde yer kalmadı
Sağlanan teşvikler ve demokratik açılımla atılan adımlar, işsizliğin en yüksek olduğu illerin yüzünü güldürdü. Bunun en somut örneğinin yaşandığı Diyarbakır'da, sanayi bölgesinde yer kalmadı. Büyük firmaların yatırım için yarıştığı şehir, kendi ihracat rekorunu da kırdı. Diyarbakır 2008'de 89 milyon dolar ihracat yaparken, geçen yıl bu rakam 122 milyon dolara ulaştı.

Sağlanan teşvikler ve demokratik açılımla atılan adımlar, girişimcileri Güneydoğu'ya yatırım yapma konusunda cesaretlendirdi. İşsizliğin en yüksek olduğu iller, son dönemlerde yatırım yüzü görmeye başladı. Bunun en somut örneği Diyarbakır'da yaşanıyor. Organize sanayi bölgesinde (OSB) yer kalmadı. Müteşebbislerin talebi üzerine, ikinci OSB için çalışma başlatıldı. Artan firma sayısıyla birlikte Diyarbakır, kendi ihracat rekorunu da kırdı. Diyarbakır 2008'de 89 milyon dolarlık ihracat yaparken, geçen yıl bu rakam 122 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise 150 milyon doları geçmesi bekleniyor.

2008 yılında 80 olan üretimdeki firma sayısı, geçen yıl 95'e, bu yıl 120'ye yükseldi. Ayrıca 46 fabrika da inşaatı biter bitmez sektördeki yerini alacak. Proje aşamasındaki tesis sayısı ise 30. Son iki yılda istihdam sayısı 3 bin 500'den 4 bin 500'e yükseldi. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, 532 hektar alana sahip OSB'nin son iki yılda dolduğunu ve 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirtti. Özkılıç, "Halk, şiddeti istemiyor. Huzur ortamı istiyor. Diyarbakır'ın kalkınmasını istemeyenler var. Cumhuriyet tarihinden beri bu yapıldı. Bilinçli olarak geri bırakıldı. Buraya gelmek isteyen işadamları engellendi. Şiddet ortamı tamamen bittiğinde Diyarbakır uçar gider. Diyarbakır'ı kimse tutamaz." dedi.

Ekonominin canlanmasında hükümetin sağladığı teşviklerin de büyük rolü olduğunu belirten Özkılıç, teşvikten en fazla yararlandırılan illerden birinin Diyarbakır olduğunu vurguladı. Diyarbakır'a yatırım yapmanın önemli avantajları olduğunu anlatan Özkılıç, "Diyarbakır'da özellikle üretim tesisi kurmak doğrudan ihracata atılmak demektir. Komşu ülkeler bize çok yakın. Suriye, Ürdün, Lübnan, Irak ve İran, Türkiye'de üretilen malları ithal ediyor. Böyle olunca firmalarımıza çok rahat ihracat yapma imkânı doğuyor." şeklinde konuştu. Yıllar boyunca büyük acılar çeken Güneydoğu insanının, son yıllarda atılan demokratik adımlar sayesinde biraz rahat yüzü gördüğünü ifade eden Özkılıç, son 30 yılın en iyi günlerini yaşadıklarını kaydetti. Özkılıç, "Huzur ortamıyla birlikte bölgemizde büyük bir gelişme sağlandı. OSB'de şu an boş parsel yok. Mevcut firmalara her gün bir yenisi ekleniyor. İnşaat aşamasında olan firmalar 2-3 ay sonra üretime başlayacak. Üretimde olan firma sayımız 160'ın üzerine çıkacak. Bu, doğrudan istihdam demektir." değerlendirmesinde bulundu. Boydak Holding'in 2011 yılında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde kanepe ve yatak imalatına başlayacağını dile getiren Özkılıç, 500 kişinin istihdam edileceğine, bu yatırımın sinerji oluşturacağına dikkat çekti. Boydak'ın Diyarbakır'da üretime başlamasının yerli ve yabancı firmaları harekete geçireceğini belirten Özkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyarbakır'a sermaye akışı sağlanacak. Çünkü Boydak gibi büyük firmanın buraya gelmesi huzur ortamının da geldiğinin en önemli örneği olacak. Aynı şekilde büyük bir firmamız alçı üretimine başlayacak. Burada bin kişi istihdam edilecek. Diyarbakır nüfusunun yarısı genç. On binlerce genç işsiz var. Yatırım yapıldığı zaman işgücü konusunda hiçbir sıkıntı olmuyor. Diyarbakır'da turizm, mermer, tekstil ve gıda sektörleri yatırım için çok cazip. Özellikle gıda sektörü çok cazip. Bölgemiz tahıl ambarı. Firmalar burada iç pazara hiç girmese bile çok rahat ihracata başlayabiliyor."

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, yaşanan şiddet ortamının bölgenin ekonomik gelişimine darbe vurduğunu söyledi. Ensarioğlu, "Şu an Diyarbakır 1,5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en çok işsizi olan kentidir. Son yıllarda yakalanan huzur ortamı şehri ekonomik olarak canlandırmış ve müteşebbisler gayret içine girmiştir." ifadelerini kullandı. Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Alaaddin Korkutata ise şehrin cazibe merkezi haline getirilme çalışmalarında STK'ların önemli bir çabası olduğunu anlattı. Dernek olarak bilgilendirme toplantıları yaptıklarını vurgulayan Korkutata, demokratik açılımın yatırımları hızlandırdığını belirtti.

Diyarbakırlı işadamlarının talepleri

Diyarbakır OSB'nin 3 km ilerisinden geçen demiryolu hattı OSB'ye girsin. Buraya yükleme istasyonu kurulsun.

Bölgenin limanlarla bağlantısı demiryolu üzerinden sağlanmalı.

İki yıldır Diyarbakır'da kullanılan doğalgaz acilen OSB'ye de gelmeli.

Uluslararası uçuşların yapılabileceği sivil bir havaalanı kurulmalı.

Şanlıurfa'da duran otoban Diyarbakır'a uzanmalı, buradan Habur'a geçmeli.

Navlun (nakliye) için mazot desteği sağlanmalı.


Zaman

 

El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-02-2010, 19:00   #2
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart
Düşünsenize bu adımlar yıllar önce atılsaydı Diyarbakır bu gün milyar dolarlık ihracaat yapıyor olacaktı .

Konu EZEL tarafından (12-02-2010 Saat 19:02 ) değiştirilmiştir..
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2010, 19:01   #3
Kullanıcı Adı
El Emin
Standart
Alıntı:
EZEL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Düşünsenize bu adımlar yıllar önce atılsaydı Diyarbakır bu gün milyar dolarlık ihracaat yapıyor olacaktı .
Geç oldu ama olsun.Hiç olmamasından ziyadedir.
Diyarbakır böyle giderse gerçekten gelişir ve kalkınır hemde aşırı derecede.
Zira hem tarihi hem turistik açıdanda çok zengin bir il.
Güzel bir tanıtım ve ili elden geçirmekle aşırı bir gelir olur.
El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2010, 19:03   #4
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart
2008 yılından bir haberide bu vesile ile paylaşayım .

Hangi il ne kadar ihracat yapıyor?
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkan il sayısının 2007 yılında Hatay ve Adana'nın katılmasıyla 10'a ulaştığını söyledi. Yaptıkları ihracat değerleri açısından illeri 7 gruba ayırarak değerlendiren Şerafettin Özışık, sadece 10 ilin ihracatının 1 milyar doların üzerinde bulunduğunu, bu yılın sonunda Kayseri, Mersin, Trabzon ve Manisa illerinde de ihracat değerlerinin 1 milyar doları geçebileceğini belirtti. 2008 yılı sonunda bu beklenti gerçekleşirse ihracatı milyar dolarla ifade edilen il sayısının 14'e çıkabileceğini kaydeden Özışık, 7 yıl önce sadece İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara'nın ihracatının 1 milyar
doların üzerindeyken, 2004 yılından itibaren milyar dolarlık iller listesine Sakarya, Gaziantep ve Denizli'nin katıldığını, 2007 yılı sonunda ise Hatay ve Adana'nın da eklenmesiyle birlikte ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkan il sayısının 10'a ulaştığını vurguladı. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin 2007 yılı ihracatının 107 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Özışık, ihracatı milyar doların üzerinde olan 10 ili şöyle sıraladı: 59 milyar 715 milyon dolarlık ihracat ile İstanbul birinci, 9 milyar 71 milyon 356 bin dolarlık ihracat ile Bursa ikinci, 6 milyar 428 milyon 921 bin dolarlık ihracat ile de İzmir üçüncü sırada yer aldı. Bu illeri de sırasıyla Kocaeli, Ankara, Sakarya, Gaziantep, Denizli, Hatay ve Adana illeri takip etti.
Kayseri, İçel, Trabzon, Manisa, Konya, Antalya, Tekirdağ ve Eskişehir'in ihracatının 500 milyon dolarla 1 milyar dolar arasında olduğunu dile getiren Şerafettin Özışık, İhracatı 100 milyon dolarla 500 milyon dolar arasında olan iller; Aydın, Rize, Kahramanmaraş, Mardin, Balıkesir, Ordu, Şırnak, Zonguldak, Samsun, Afyon, Muğla, Malatya, Karaman, Hakkari, Uşak, Kastamonu ve Giresun'dur. İhracatı 10 milyon dolarla 100 milyon dolar arasında değişen iller de Çanakkale, Edirne, Burdur, Kütahya, Şanlıurfa, Kırşehir, Diyarbakır, Isparta, Çorum, Iğdır, Artvin, Elazığ, Bilecik, Düzce, Aksaray, Niğde, Kırklareli, Sivas, Bolu, Adıyaman, Ağrı, Erzurum, Yalova, Yozgat, Amasya, Sinop, Karabük, Tokat, Nevşehir, Batman, Van ve Kilis'dir diye konuştu. Bitlis, Çankırı, Bartın, Siirt, Kırıkkale, Osmaniye, Erzincan, Muş ve Bayburt'un ihracatının 1 milyon dolarla 10 milyon dolar arasında olduğuna dikkat çeken Şerafettin Özışık, Bingöl, Kars, Gümüşhane ve Tunceli'nin ihracatının bin dolarlarla ifade edildiğini söyledi. OMÜ Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, 2007 yılında 1 sent bile ihracatı olmayan tek ilin ise Ardahan olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Tarım Haber
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi