02-21-2010, 22:17 | #1 |
Düğün Salonu Kamusal Alan mıdır ?
Son dönemde eski güncelliğini biraz yitirdi fakat türban ve kamusal alan konuları gereğinden fazla ve o kadar uzamıştı ki, kaba bir benzetme ile kabak tadı verdi. Katiyetle ucundan kıyısından bu konulara bulaşmak istemiyordum. Ama geçmiş de bununla ilgili bir anım vardı, unutamıyordum ve bana sıkıntı veriyordu. Paylaşayım da rahatlayım dedim. Efendim, ben birbirine bağlı bu iki konunun tamamen anlamsız ve gereksiz yere uzatıldığını ve büyütüldüğünü düşünüyorum. Öyle ki kendimiz, elimizle hayali bir dev yaptık ve yine bu deve kendimizi esir ettik. Elinden kurtulamıyoruz. Peşinen şunu belirteyim; Uzun senelerdir Kur'an'la ilgileniyorum. Kur’an’daki örtünme ile ilgili ayetlerden türban zorunluluğu çıkarılamayacağına inanıyorum. Eşimde inanmıyor, başında türban ve eşarp gibi örtüler kullanmıyor. Yetişkin bir insan olması hesabıyla, başını örtmesi veya örtmemesi konusunda hiçbir müdahale ve tavsiyede bulunmuyorum. Tüm yakın çevremdeki ve ailemdeki kadınlarda türban kullanan yok. Paylaşmak istediğim olay şöyle gelişti: Bundan 6-7 sene önce, yaşadığım Eskişehir’den başka bir Anadolu ilindeki bir akrabamızın sünnet düğününe ailece gittik. Düğün, Ordu evi düğün salonunda. Düğün başlamadan yarım saat öne salona gelmiştik. Bir masaya oturarak beklemeğe başladık. Düğünün başlamasından 5-10 dakika kadar önce yakın çevremizde soğuk bir rüzgar esti. Bir sessizlik oldu. Fısıldaşmalar başladı Salon görevlilerinden bir kişi yanımızdaki masaya geldi. Masadakilere bir şeyler söylediler, sonra o masadakiler salonu sessizce terk ettiler. Hemen sonra öğrendik ki, masamızın yanındaki masada oturan hanımlardan bir kaçında türban varmış – ki ben hiç farkında değildim - ve görevliler salonu terk etmesini istemişler. O akşam, o olay bana burukluk verdi. Her ne sebeple olursa olsun o günden bu güne kadar bu davranışın gerekçesini anlayamadım, kabul edemedim. Ve hafızamdan da bir türlü silinemedi. Ne zaman bir düğün salonuna gitsem, türban tartışmasını TV’de izlesem, medyada okusam hemen bu olayı hatırlıyorum. Düğün insanların en özel ve en sivil olayıdır. Ne dersiniz, düğün salonu kamusal alan mıdır ?
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
02-21-2010, 23:30 | #2 |
Kamusal alan diye bir şeyi kabul etmiyorum, bütün alanlar insana hizmet için vardır.
Ülkücülerin güzel bir sloganı vardı bir aralar: NE KAMUSAL ALANI ULAN! Allah HER YERDE... |
|
02-21-2010, 23:57 | #3 |
|
|
03-20-2010, 00:15 | #4 |
Kamusal alan diye bir kavram yoktur. Zira "Sokak" dahi kamu kavramının kapsamındadır. Kapsamda olmasa devletin sözü şeklen o alanda geçmez. "Onlar"ın ellerinin yetişebildiği yerlere "kamusal alan" adını vermişler.
|
|
03-20-2010, 00:36 | #5 |
zannetmiyorum başörtüsü yüzünden salondan çıkarıldıklarını.belki başka bir sebep vardır.bu kadarda abartmazlar herhalde
|
|
03-20-2010, 00:40 | #6 |
|
|
03-20-2010, 00:41 | #7 |
Ne türbanmış be kardeşim ne türban!
|
|
03-20-2010, 00:46 | #8 |
|
|