![]() |
#1 |
![]() Bağdatta Patlama!
Bağdatta yine intihar saldırısı ! Bağdatta polis merkezine füze atıldı! Son yılların Bağdat'ı bu ;ama ben ''Bağdat'' dendiğinde hâlâ gencecik bir anakuzusu ile ona Kayıkçı Kul Mustafa'nın yaktığı meşhur ağıtı hatırlıyorum : Bağdat Kapısını Genç Osman açtı Gören Düşmanların Tedbiri şaştı Kelle koltuğunda üçgün savaştı Şehitlere serdar oldu Genç Osman.... Bu ''Genç Osman'' hikayesi ilginçtir. Bağdat'ın dört yandan vurulduğu , gençlerimizin ise para dışında değer tanımadığı şu devirde, hikaye daha ilginç ve anlamlı hale geliyor... Bir fedakar genci (Genç Osman) nasıl bir anne babanın ,nasıl bir çevrenin , ne tür bir eğitim sisteminin yetiştirdiğini düşünüyorum. Devir Sultan Dördüncü Murad devri.... Bağdat'a sefer açılmış ,gönüllü kayıtları başlamıştır. Davullar vuruluyor;tellarlar, Sadrazam Hüsrev Paşa'nın emrini herkese duyuruyorlardı: ''Duyduk duymadık demeyin.Bağdat'a seferimiz var. Sadrazam Efendimiz gün görmüş, devran sürmüş olanların orduya katılmasını emir buyuruyorlar. Bıyığında tarak durmayanlar orduya gönüllü olamayacaklardır! Duyduk duymadık demeyin!'' Genç Osman henüz 17. sinde bir civandı. Bıyıkları henüz terliyordu. Yani Sadrazam'ın öngördüğü gibi ''Bıyığını balta kesmez'' bir yiğit değildi. Yinede ne yapıp yaptı kendini gönüllü yazdırıp asker oldu.. Derken, günlerden birgün Çavuşağa fark etti Osman'ın çocuk yaşta olduğunu... Fark etmesiyle '' Ordu-yu Humayun'a sıbyan karıştı bre,bu ne nâbeca iştir'' diyerek kaptığı gibi sadrazam'ın önüne attı. ''Emr-u ferman dinlenmemesi bir tarafa bırakılırsa, Devletlüm,gendisi akça pakçadur ve dahi yüreği pekçedur,cesaretine şahidim'' ''İsmin gelsin evvelemirde,kimsun?'' diye sordu Sadrazam Hüsrev Paşa.. ''Osman'dır, İlla velakin yaşlı serdarlar gençliğimden kinaye bana Genç Osman derler Devletlüm. '' Hüsrev Paşa Kaşlarını çattı: ''Bre nâdan! Biz 'Bıyığında tarak durmayan gencecikler orduya girmesin' deyu ferman etmedik mi ,tellalar bağırtmadık mı? Daha ne demeye orduya girersin? Ferman dinlemeyen fermanlı olur bilir misin? '' Genç Osman son derece sakindi. Hatta Meydan okur gibi bakıyordu sadrazama.. ''Devletlüm'' dedi.''Benim bıyığım da tarak durur'' Sadrazam da yanındakilerde haretler içinde kaldılar. Delikanlının bıyığı yeni terliyordu. O bıyıkta değil tarak durdurmak, hatta bıyığı tutmak dahi mümkün değildi. Sadrazam hışımla elini yeleğinin üst cebine attı. Sert kemikten yapılmış tarağını Genç Osman'a uzattı: '' İşte sana tarak! Görelim olmayan bıyığında nice duracak ?'' Genç Osman hiç duraksamadan tarağı aldı,sert bir hareketle üst dudağına sapladı. Kan ağzının iki yanından süzülürken Sadrazam'a gülümsedi. ''Gördüğünüz gibi bıyığımda tarak duruyor Devletlü Efendim! Emrinize karşı gelmiş değilim. Bütün dileğim vatanıma milletime hizmet etmektir. '' Hüsrev Paşa ve oradaki herkes gördükleri karşısında oldukça duygulanmışlardı. Vatan-Millet sevgisi olursa ancak bu kadar olurdu. Sadrazam delikanlıyı kucakladı ve alnından öptü. ''Berhüdar ol Genç Osman! Bu orduda senin gibi yiğitler olduktan sonra , yalnız Bağdat'ı değil dünyayı fethetsek gerektur! Ruhsat verdim ,Ordu-yu Humayun'da kalabilirsin. Göreyim seni eyi ceng-u cidal eyle!'' Ertesi Gün Bağdat'a hücum başladı .Genç Osman en önlerdeydi. ''Allah! Allah!'' sesleriyle atılıyor,ortalığı kırıp geçiriyordu. Birden sancaktarın vurulduğunu gördü. Sancağı kaptığı gibi, ''Allah Allah!'' diye naralar atarak kaleye tırmandı. Sancağı burca dikti. O sırada can yerine saplanan hain bir okla şehid oldu. (1630) Ama nâmı yüzyıllar boyu dillere destan ,söylendi: Genç Osman dediğin bir küçük aslan Bağdat'ın içine girilmez yastan Her ana doğurmaz böyle bir aslan Allah Allah deyip geçti Genç Osman (Yavuz Bahadıroğlu,BizOsmanlıyız s.208)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Harikaydı Leyal emeğine sağlık...
Dilerim yeni nesillerde de böyle bir şevk bulunur...! |
|
![]() |