05-23-2009, 10:47 | #1 |
Dünya Dinleri Bölümü sekiz yıldır boş
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dünya Dinleri Kültürü Bölümü'nün sekiz yıldır tek bir öğrencisi bile olmadı. Devletin Heybeliada Ruhban Okulu'na alternatif olarak kurduğu İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dünya Dinleri Kültürü Bölümü'nün sıraları boş kaldı. Bölüme sekiz yılda tek bir öğrenci bile kayıt yaptırmadı Her yıl milyonlarca öğrenci, üniversitelerin talep gören bölümlerine girebilmek için ÖSS'de ter dökerken, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dünya Dinleri Kültürü Bölümü'nün sekiz yıldır tek bir öğrencisi bile olmadı. Bu bölümün açılmasının temelinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılması için hukuk mücadelesi verilen Heybeliada Ruhban Okulu'nun yıllardır kapalı olması yatıyor. FİKİR BABASI DEVLET BAHÇELİ Ruhban Okulu'nun açılması tartışmaları gündeme geldiğinde, dönemin Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Bülent Ecevit'e 'Azınlıklara yönelik din adamı yetiştiren bölümler de Türkiye'de açılmalı'' önerisi getirdi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da görüşü alınarak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 2000-2001 eğitim ve öğretim yılında Dünya Dinleri Kültürü Bölümü kuruldu. Bölüm Başkanlığına ise tanınmış ilahiyatçılardan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz getirildi. İlahiyat Fakültesi bünyesinde açılan bölüm daha kurulduğu günden itibaren 'Ruhban okuluna alternatif olabilir mi?' ve 'Müslüman bir öğretim görevlisi başka dinlere din adamı yetiştirebilir mi?' tartışmalarının yaşanmasına neden oldu. CEMAAT LİDERLERİ SICAK BAKMADI Prof. Dr. Zekeriya Beyaz bölümün kurulma aşamasında Türkiye'deki farklı cemaatlerin liderlerine birer yazı göndererek, Dünya Dinleri Kültürü Bölümü hakkında bilgi verip öneri ve destek istedi. Ancak Prof. Dr. Beyaz'ın destek istediği başta Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Hahambaşısı David Asseo, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan olmak üzere cemaat liderleri, İlahiyat Fakültesi bünyesinde kurulan bu bölüme sıcak bakmadı. İstanbul Üniversitesi Senatosu da bölümün alt yapısının oluşmadığını gerekçe göstererek uzun yıllar aktif hale getirmedi. SADECE BİR ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VAR Öğrencisi olmayan bölümün başkanlığını 3 yıldır İslam Hukuku Profesörü Abdülaziz Bayındır yapıyor. Bölümü'nün tek öğretim görevlisi ise Hıristiyanlık Anabilim Dalı'ndan Dr. İlyas Topsakal. Çukurova İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölümü'nden 6 ay önce ataması yapılan Dr. Topsakal, 'Bölümün talihsizliği ön yargılı davranılması. Bu bölüme araştırmacı, bilime meraklı öğrencileri bekliyoruz. Okulun, Ruhban Okulu'na alternatif olup olmayacağı tartışılır ama bizim için önemli olan bilim üretmek. Ne yazık ki Türkiye'de bir tek öğrenci bile bulamıyoruz.' dedi. Kaynak: Akşam
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|