AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-06-2010, 13:44   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Dünya Türkiye- İsrail restini konuşuyor
Dünya Türkiye- İsrail restini konuşuyor
Obama ile Netanyahu görüşmesi öncesi yeniden alevlenen Türkiye-İsrail restleşmesi dünya medyasının gündeminde...

İsrail Ticaret Bakanı Ben-Eliezer ile Batı'da umut yaratan "gizli" görüşmesinin hemen ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, İsrail'e "özür dilemezsen, ilişkiler kesilir" yönündeki uyarısı, dış basında geniş yankı buldu.

ABD ve Avrupa'daki önde gelen gazeteler, İsrail'den gelen "özür dilemeye niyetimiz yok" açıklaması ile yeniden sertleşen ortama yönelik değerlendirmeleri farklı oldu.

İşte o değerlendirmelerden bir özet:

Guardian: Davutoğlu'nun uyarısı sürpriz oldu

Guardian haberi "Türkiye, yardım gemisine yapılan baskın yüzünden İsrail'le ilişkileri kesmeye hazır" başlığı ile verdi.

Gazete, Ahmet Davutoğlu'nun, İsrail'le diplomatik bağların sürmesi için ya yaşananlar yüzünden özür dilenmesi, ya da uluslararası ve bağımsız bir soruşturma açılmasıyla bu soruşturmanın sonuçlarının kabul edilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Davutoğlu'nun uyarısının, Ben-Eliezer ile yaptığı ve "bir yumuşama" olarak görülen görüşmesinin ardından geldiği için "sürpriz" oluşturduğunu kaydeden İngiliz The Guardian da, Davutoğlu'nun "sert açıklamaları ile gerilimleri canlandırdığı"nı öne sürdü.

Gazete "NATO üyesi, Müslüman ancak laik bir devlet olan Türkiye, bir zamanlar İsrail'in, Ortadoğu'daki en yakın müttefiki idi ancak, kısmen, eskiden beri var olan, AB'ye katılma hayali konusunda reddedildiği için dış politikasına, İran, Suriye ve Arap dünyası ile daha yakın ilişkiler doğrultusunda, yeni bir yön verdi" değerlendirmesini yaptı.

Guardian'a göre açıklama, Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini keseceğine yönelik olarak şu ana kadarki en açık tehdit.

İndependent: Diplomatik kavga büyüyor

İngiliz Independent gazetesi gelişmeleri "Gazze'ye yönelik abluka hafiflerken, yardım gemisine yönelik saldırının yol açtığı diplomatik kavga büyüyor" yorumuyla verdi.

Independent'a göre İsrail Gazze Şeridi'nde yeni bir politika uygulamaya başlayarak, uluslararası toplum nezdinde derinleşen tecridine son vermeye çalışıyor.

Gazete, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri kesme tehdidinde bulunmasının ise İsrail'in bu yöndeki çabalarına zarar verdiğini savundu.

Telegraph: Kin dolu kavga

İngiliz The Telegraph gazetesi, ABD ile İsrail arasındaki "çatlak" nedeniyle İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda çok değerli bir yıl kaybolduğunu vurgularken "Boşluğu, İsrail ile Türkiye arasında kin dolu bir kavga doldurdu. Ankara da şimdi, tam olarak özür dilememesi halinde ilişkileri kesmekle tehdit etti. İsrail ise, böyle bir özürde bulunmaya istekli değil" diye yazdı.

Washington Post: Obama özür için Netanyahu'ya baskı yapacak

"Türkiye İsrail ile bağları kesmekle tehdit ediyor" başlığını kullanan Washington Post da, "Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimler tırmandı" dediği haberinde "Batılı bir diplomata" atfen, "Obama'nın gerilimleri gidermek için Netanyahu'ya baskı yapmayı planladığı"nı yazdı. "Başkan, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki bozulmadan büyük bir kaygı duyuyor" diyen diplomat, Obama'nın, Netanyahu'yu özür dilemeye ikna etmeye çalışacağından emin olduğunu da ifade etti.

NYT: İsrail-Türkiye-İsrail ilişkilerdeki gerilim sürüyor

New York Times gazetesi, İsrail'in, Türkiye'nin baskın için özür dilemesi talebini yine reddettiğini belirterek, "İsrail-Türkiye-İsrail ilişkilerdeki gerilimlere dair işaretler sürüyor" diye yazdı.

Liberation: Ankara'daki İsrail karşıtı tırmanış, laik Türkiye'yi üzüyor

Fransız Liberation gazetesi de, "Ankara'daki İsrail karşıtı tırmanış, laik Türkiye'yi üzüyor" başlıklı haber analizinde "Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun sarf ettiği birkaç kelime, İsrail ile sözlü tırmanmayı yeniden alevlendirdi" yorumunu yaptı.

Monde: İlişkilerin tamamen kopması pek olası değil

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde da, "Türkiye ile İsrail arasında büyüyen gerilimler" başlığını kullandığı haberinde Ankara'nın sertleşmesinin Davutoğlu ile Ben-Eliezer arasındaki gizli görüşmeye rağmen meydana geldiğini belirtti. Buna karşın uzmanlara dayanarak "yine ikili ilişkilerin tamamen kesilmesinin pek olası değil çünkü iki ülkenin çıkarına olmazdı" diyen gazete, Türkiye'nin uluslararası soruşturma komisyonu konusunda tutumunu yumuşattığını bunun da "barışma iradesi"nin bir göstergesi olduğu görüşünü de dile getirdi.

Le Figaro: Filo olayı İsrail ile Türkiye arasında hala dalgalanma yaratıyor

Önde gelen Fransız gazetelerinden Le Figaro ise, Türkiye ile İsrail'in Pazartesi günü yeni bir diplomatik atışmada bulunduklarını belirterek, "Filo olayı İsrail ile Türkiye arasında dalgalamaları yaratmayı sürdürüyor" diye yazdı.

El Mundo: Kriz çözümden uzak görünüyor"

İspanyol El Mundo da, "gizli" görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ülkesinin özür dilemeyeceğini bildirmesinin Ankara'nın tepkisinin gecikmediğine işaret etti. Davutoğlu'nun "ilişkilerin kesilmesinden söz etmekte tereddüt göstermediğini" kaydeden gazete, "İki ülke arasındaki kriz, çözümden uzak gibi görünüyor" yorumunu da yaptı.










Dünya Bülteni/Haber Merkezi

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım