![]() |
#1 |
![]() Güney Sudan, dünyanın 196. ülkesi olarak yarın ilk bağımsızlığa adım atacak.
![]() Zehra ULUCAK / Tercüme Güney Sudan, 9 Temmuz günü dünyanın en yeni ulusu olmak için geri sayıma başladı. Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 9 Temmuz’da, Güney Sudan’ın başkenti Juba’da yapılacak bağımsızlık kutlamalarına katılması bekleniyor. Sudan yeni komşusunu resmen tanıyacağını duyurmuştu, öyle de yaptı. Güney Sudan bağımsızlığını ilan edene kadar, Kuzey’le aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle çıkan çatışmalarda 1,5 milyon insan hayatını kaybetti. 48 yıldır süren ve milyonların öldüğü çatışmalar sonunda Güney Sudan bağımsızlığını ilan edecek ve 196. ülke olarak uluslar topluluğuna katılacak. 2005 yılında imzalanan barış anlaşması uyarınca, geçtiğimiz yıl yapılan referand umda seçmenlerin % 99’undan daha fazlası evet demişti, Petrol bakımından zengin olacak olan yeni ülke, uzun süren anlaşmazlıklar neticesinde dünyanın en az gelişmiş ülkesi olarak sahneye çıkacak. Kutlamalar - yerel saate 2100 GMT) - gece yarısından sonra Juba merkezinde geri sayım saati etrafında başlayacak İki taraf hala, sınırlarının nasıl çizileceği ve borç ve zenginliklerinin nasıl bölüşüleceği konularında karar vermedi. Analistler, petrol gelirleri üzerinde olumlu bir anlaşma için pazarlık konusunda Hartum’un öncelikli olacağını söylüyorlar. Şu an için gelirler eşit olarak paylaşılıyor. Hartum’un, petrolü Sudan Limanından Kızıl Denize taşıyan boru hatlarına sahip olması gibi artıları var. Vatandaşlık meselesi de henüz karara bağlanmamış önemli konulardan biri. Sudan Devlet Televizyonun verdiği bilgiye göre, Güney Sudan’da yaşayanların Kuzeydeki vatandaşlıkları iptal edildi. Bu hafta başında, Kuzey’de çalışan Güney Sudanlı binlerce memur bölünme öncesinde işlerini terk etmek zorunda kaldı. Haberin orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() onlarmı fakir yoksa birileri haddinden fazlamı zengin ?
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Yarin Israilin Afrika kitasinda bir üssü daha olacak ...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|