AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 05-07-2009, 18:18   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Edison SPA'dan Türkiye'ye 1 milyar dolar yatırım!
İtalyan enerji firması Edison SPA'nın Üst Yöneticisi Umberto Quadrino, Türkiye'de, 2009-2014 yıllarını kapsayan projeleriyle yaklaşık 1 milyar avroluk yatırım yapacaklarını bildirdi.


07 Mayıs 2009 16:46

Quadrino, basın toplantısında, 2009-2014 döneminde, elektrik sektöründe 3,6 milyar avro, hidrokarbon sektöründe de 3,6 milyar avro olmak üzere bu alanlardaki büyümeyi desteklemek için toplamda 7,2 milyar avroluk yatırım yapmayı planladıklarını bunun da yaklaşık 1 milyar avroluk bölümünü Türkiye'ye ayırdıklarını dile getirdi.
Quadrino, elektrik sektöründe, Türkiye, Yunanistan ve Balkan devletleriyle, hidrokarbon sektöründe ise Kuzey Afrika ile özellikle ilgilendiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin yüzde 6,8-7,5 aralığında elektrik talep büyüme oranına sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin hızlı büyüyen bir ülke olduğunu ifade eden Quadrino, şöyle konuştu:
''Şirket olarak bizim 12,1 gegavatlık kurulu elektrik üretim kapasitemiz var. Türkiye'nin ise 41 gegavat üretim kapasitesi var. Edison, Türkiye elektrik piyasasına, hem büyüklüğü, hem de büyüme açısından gösterdiği ilginç özellikler sebebiyle girme kararı almıştır. Elektrik üretimi en cazip alanı temsil etmektedir. Halen yetersiz olan kapasite, orta vadede devam eden projeler ve ruhsatlandırma aşamasındaki projeler, talebin yüzde 75'ini karşılayacak olup, önemli miktarda yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Devam eden serbestleştirme ve özelleştirme süreçleri uygun bir çerçeve ve kısa vadede önemli bir pazar payı kazanmak için birçok fırsatlar sunmaktadır. Hidroelektrik, rüzgar ve kömür-linyit en cazip yatırım fırsatlarını temsil etmekte. Türkiye elektrik piyasasına girmek için Ortaklıklara da sıcak bakıyoruz. Edison yerel ortaklarla işbirliği oluşturmak konusunda istekli ve çeşitli firmalarla görüşmelerimiz sürüyor.''
ITGI PROJESİ
Quadrino, Edison'un hidrokarbon alanında Türkiye-Yunanistan-İtalya ''ITGI Projesi'' boru hattının tamamlanmasına kendini adadığını, bu projenin Türkiye ve Yunanistan üzerinden İtalya ve Avrupa'ya yılda yaklaşık 10 milyar metreküp Hazar ve Orta Doğu gazının naklini sağlayacağını belirterek, ''ITGI Projesi Türkiye'ye, enerji politikası hedeflerini tam anlamıyla uygulama imkanı verecek, Türkiye'nin enerji güvenliğine güçlü bir katkı yapacak ve AB yolunda önde gelen transit ülkelerden biri olma hedefine daha kısa sürede ulaşmasını sağlayacaktır.'' diye konuştu.
Avrupa Birliği'nin ITGI Projesi'nin stratejik önemini 100 milyon avroluk katkı yaparak vurguladığını dile getiren Qudrino, AB tarafından, ITGI Projesi'nin, ''Avrupa'nın Yararına Projeler''in arasına alındığını söyledi.
Umberto Quadrino, ITGI projesinin programına göre gazın Azerbaycan'dan gelmesinin 2012 yılı son dönemlerini bulacağını belirterek, Türkiye'deki yatırımlarının özellikle Botaş'ın altyapısının yenilenmesi üzerine olacağını kaydetti.
Quadrino, ITGI projesinin Hazar gaz rezervlerine doğrudan erişim sağlamak için önemli bir adım olduğunun altını çizerek, Türkiye'ye bu projenin ''Arz Güvenliği'' sağlayacağını bildirdi.
Türkiye'nin gaz talebinin yeni elektrik santrallerinin etkisiyle arttığına dikkati çeken Quadrino, 2020 yılı itibarıyla beklenen talep aralığının yılda 57 ile 66 milyar metreküp aralığında olabileceğini dile getirdi.
Quadrino, 2016 yılı itibarıyla yılda yaklaşık 10 milyar metreküplük sona ermekte olan mevcut tedarik sözleşmelerinin uzatılması kaydıyla, Türkiye'nin 2020'den itibaren yaklaşık 5 ila 14 milyar metreküp ilave ithalat yapması gerektiğini vurguladı.
''GAZIN YÜZDE 15'İNİN TÜRKİYE'DE KALMASI PLANLANIYOR''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Quadrino, ''Nabucco projesi de Azerbaycan doğal gazına yöneliyor. Azerbaycan'ın doğal gazı oraya aktarması halinde, ITGI projesine doğal gaz nereden gelecektir'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:
''AB ve Türkiye'ye ihraç edilmek üzere, kısa dönemde tek mevcut gaz tedarikinin, yıllık üretiminin 17 milyar metreküp ile sınırlı olan Azeri Şah Deniz 2 gaz havzasından yapılacağını düşünüyoruz. Bunun 14 milyarı Türkiye ve Avrupa'ya ihracat için tahsis edilecek. Türkiye bu gazın büyük bir bölümüne talip. Türkiye Azerbaycan'dan 7-8 milyar metreküplük gaz almak istiyor. Nabucco'nun ise 30 milyar metreküplük gaz ihtiyacı var. Nabucco'nun ihtiyacında denizde damla olarak kalıyor. Avrupa'nın hem ITGI hem de Nabucco'ya ihtiyacı var. 2020'ye kadar Avrupa'da üretim 50 milyar metreküp düşecek. Talep ise 100 milyar metreküp artacak.

Şu anda Azerbaycan'dan gelen gaz bizim için gerekli. Nabucco için biraz daha zaman gerekli. Nabucco'ya Azerbaycan'ın gaz rezervi yetersiz kalır, bu sebeple İran ve Türkmenistan doğal gazına yönelmesi gerek. Türkiye'deki transit ile ilgili sorunu çözemezsek Azerbaycan da başka kararlar alır. Ama bizim projemiz çok daha fizibil görünüyor. Bizim işimizde iki kural vardır. Gazsız boru hattı yapılmaz, hat yapılmadan da gaz çıkarılmaz.''

Quadrino, ''Hat kapasitesinin ortaklara ve 3. taraflara paylaşımının nasıl olacağı'' sorusuna ilişkin verdiği yanıtta, Türkiye'nin transit tarifeyle alacağı ücretlerin Azerbaycan ile yapacağı anlaşma sonucunda kesinleşeceğini, şu anda ücret olarak yüzde 15 oranında gazın Türkiye'ye kalmasının planlandığını ve arz sağlanabildiği takdirde yüzde 100'ünün de 3. taraflara açık olduğunu belirtti.
Yatırımlara ne zaman başlayacaklarına ilişkin soruları ise Quadrino şöyle yanıtladı:
''Elimden gelse bugün başlarım. Ama piyasaların durumu aşikar. Farklı taraflarla anlaşma süreci içindeyiz. Tabii ki özelleştirme imkanlarının peşinden gideceğiz. Petrol fiyatları da bu dönemde çok değişken. Eskiden 150'lerde olan petrol fiyatları 40'lara, 50'lere düştü. Petrolün hak ettiği fiyat 50-80 arasında. 80 dolarlık bir ticari maliyetle üretim yapabilirsiniz. Bu fiyatlarda olması gerektiğini düşünüyorum. Kesin olan bir şey varsa 150'li fiyatlara önümüzdeki dönemde ulaşılacak gibi görünmüyor. 40'a düştüğünde de yenilenebilir enerjiye yatırım yapılabilir gibi görünmüyor.''
İTALYA İLE 19 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Edison'un Türkiye ofisini 2008 yılında kuran Edison Türkiye Temsilcisi Akın Özkan ise amaçlarının, yerli operatörlerle ortaklık yoluyla termik ve hidroelektrik santrallerine yatırım yapmak olduğunu dile getirerek, ''Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, siyasi ilişkilere paralel olarak mükemmel bir seviyeye ulaştı ve 19 milyar dolarlık ticaret hacmiyle İtalya Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret partneri durumuna geldi'' diye konuştu.
İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili ise, Enerji sektörüyle, sadece Türkiye için değil Avrupa ve bölgenin tamamı için çok önemli olması nedeniyle yakından ilgilendiklerini, bu açıdan Türkiye coğrafi konumuyla kaynakların çeşitlendirilmesinde hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti

aa

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi