.
Sizde benim gibiAlbert Einstein'ın ilkokul yıllarında matematikteki başarısızlığı ile bir çok hikaye duymuşsunuzdur. Belki de bazılarımız Einstein'ın matematikteki başarızlığını duyarak teselli bile olmuştur. Ancak bu durum hiçte öyle değilmiş. Walter Isaacson‘un kaleme aldığı "Einstein’ın Biyografisi" kitabında bu inanıştan "Büyük bir kanıya göre, Einstein’ın matematikte tökezlendiği söylenmekte. Bu iddaanın kanıtı olarak ise “herkes biliyor zaten” diye bir sav ortaya atılmakta, binlerce web sitesinde, kitaplarda." diye bahsetmiş.
Peki bu safsataların çıkış noktası neresidir. Bunun sebebi, popüler bir gazetedeki "Robert Ripley 'in İster İnanın İster İnanmayın" adlı karikatür köşesiymiş. Ripley, ister inanın ister inanmayın köşesinde öne sürdüğü iddaalarda hiç bir kanıtı olmadan gelişi güzel yakıştırmalarda bulunmuş. Ripley, yaptığı işte çok tutlmasından dolayı bir çok yayın Robert Ripley'i kaynak göstermiş ve bu şekilde bir inanış oluşmaya başlamış.
Bu safsata ile ilgili ilginç bir hadiseyi Walter Isaacson kitabında şöyle anlatmış;
1935′te Princeton’da yaşayan bir haham, Einstein’a , üzerinde “Dünyanın En Büyük Matematik Dehası Matematikte Başarısızdı” gazete parçası gösterdiğinde, Einstein gülerek “Ben matematikte asla başarısız olmadım. 15 yaşıma varmadan önce diferansiyel ve integral matematiğinde konularında uzmanlaşmıştım” diye cevap vermiş.
Alıntı