AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-04-2010, 22:53   #31
Kullanıcı Adı
rizzelli
Standart
erken konuşanlar çuvalladı.milletin asker üzerindeki hakimiyeti güçleniyor.
rizzelli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-04-2010, 22:54   #32
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
bu bir milattır...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-04-2010, 23:01   #33
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
Standart
Twitlerden ilk izlenimler

Kenan Çamurcu : Orduya otoritenin kendisinde olduğu kabul ettirmiş Erdoğan'ın referandumdan güçlü bir evet çıkarması kolaylaşmıştır.

Hilal Kaplan ( Taraf ) :"Milli egemenlik öyle bir nurdur ki,onun karşısında zincirler erir,taç ve tahtlar batar,mahvolur." Mustafa Kemal [Bu da ulusalcılara gol ]


Nazlı Ilıcak : Yaş'a yorum Gerçekten Balyozcular terfi etmedi ve Iğsız emekliyse tarihi bir gün yaşıyoruz demek . Demorasi kazandı

Yıldıray Oğur (Taraf) : Bugünden sonra AKP'ye AK Parti diyorum. AK Parti.. AK Parti.. alışırım herhalde...

Bugün tarihe 4 Ağustos Sivil Darbesi olarak geçecek...

gümüş yüzük taktın, karın başörtülü diye sorgusuz sualsiz ordudan attığınız subayların ahı tuttu...

demokrasi tarihine geçmek istiyorum: ığsızı götüren psikolojik harekat siteleri haberini ilk ben yapmıştım tarafta..
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-04-2010, 23:24   #34
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
Standart
Harbi devrim oluyor ha

AA: Genelkurmay'a atama yapılmadı
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 07:53   #35
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

YAŞ'ta şok karar

Yüksek Askeri Şura kararlarında şok gelişme...

Yüksek Askeri Şura kararlarında Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına atama yapılmadı.

** Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlar açıklandı. Şura'da, yaş haddinden 30 Ağustos 2010 itibarıyla emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yerine ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına atama yapılmadı.

** Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın yerine 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel getirildi.

** Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 1. Ordu Komutanlığına atanırken, EDOK Komutanlığına 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk getirildi.

** Orgeneralliğe yükselenlerden Korgeneral Yalçın Ataman 3. Ordu Komutanlığına, Korgeneral Servet Yörük ise 2. Ordu Komutanlığına atandı.

** Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek.

** Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.
























bugün
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 07:54   #36
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

YAŞ'ı kilitleyen komutan
'Balyoz' ve 'internet andıcı' gölgesinde yapılan YAŞ toplantısında kriz yaşandı.
Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Son yılların en sancılı toplantılarına tanıklık edilen YAŞ'ta alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından kamuoyuna duyuruldu. Balyoz davasında haklarında yakalama emri çıkarılan terfi sırasındaki 11 general ile çok sayıdaki muvazzaf albayın terfi işlemleri gerçekleşmedi.

ARSLAN GÜNER YERİNDE KALDI

YAŞ kararlarında Genelkurmay Başkanlığı'na ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmaması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün karşı çıkması ile Genelkurmay İkinci Başkanı Arslan Güner de Jandarma Genel komutanı olamadı ve yerinde kaldı. Kara Kuv-vetleri'ne atama yapılmamasına, Hasan Iğsız üzerindeki anlaşmazlık neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı'na atama yapılmaması da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmamasına bağlandı. Mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanlığı'na atandığı halde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmamasının boşluk doğuracağı ifade edildi.

KARARNAME FORMÜLÜYLE ÇÖZÜM

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutam olmasına karşı çıktığı için Iğsız atanmadı. Genelkurmay Başkam Başbuğ ise Başbakan Erdoğan'ın istediği Atilla Işık'a imza atmak istemedi. Bunun üzerine krizi çözmek için 'kararname formülü' bulundu. Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğine göre Genelkurmay Başkam'mn teklifi ve Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhur-L başkam'mn imzası ile kuvvet komutanı atanabili-V yor. İşte hükümet bu hakkını kullanacak. Alman bilgiye göre halen Jandarma Genel Komutam olan Org. Atilla Işık, üçlü kararname ile bugün Kara Kuvvetleri'ne atanacak.

IŞIK KOŞANER BEKLEMEDE

Atama kararnamesinin Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri'ne atama yapılır yapılmaz Işık Koşaner'in de Genelkurmay Başkanlığı'na atanacağı ifade ediliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ata- I- ma gerçekleştirilemediği için Genelkurmay Başkanlığı için de bir atamanın yapılmadığı belirtildi. Bu nedenle yaş had. dinden 30 Ağustos 2010 itibarıyla emekliye / ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yerine ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmadı

TERFİ LİSTESİNDEKİ İLGİNÇ İSİMLER

YAŞ'ın terfi listesinde ilginç isimler de yer aldı. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu tümgeneralliğe yükseltildiler. Deniz Küvetleri Komutanlığı terfi listesinde Tuğamiralliğe yükseltilen isimler arasında Albay Şafak Yürekli'nin ismi dikkat çekti. Yürekli, Poyrazköy İddanamesi'n-de "örgüt üyeliği" suçlamasıyla sanık olarak yer alırken, 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

DÜĞÜM NOKTASI: ATAMA VE TERFİ

YAŞ'la ilgili tartışmalar 'terfi' ve 'atama' olmak üzere iki konuda düğümleniyor. 'Terfi' ve 'atama'nın birbirine karıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, her iki sürecin de birbirinden son derece farklı işlemler olduğunu vurguluyor. YAŞ'ın yetkisine giren “terfi, ayırma, emekli etme, uzatmaî konularıyla; Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde olan “atamaî konuları Ağustos ayı başında görüşülüyor. Atama konusuyla diğer konuların aynı tarihlerde görüşülmesi geleneği nedeniyle kamuoyunda atamaların da YAŞ kararıyla yapıldığına ilişkin yanlış bir algı oluşurken, konu tüm açıklığıyla yasa metinlerinde yer alıyor. 'Terfi'de YAŞ'ta görev yapan askerlerin isim belirlemek dışında bir etkileri olmazken, imza ve onay makamı ise sivil iradenin olduğu vurgulanıyor. Yine atama sürecinde de askerlerin hiçbir tasarrufu olmadığı gibi tüm süreçte yetkinin sivil iradede.

ANAYASA NE DİYOR?

Genelkurmay Başkanlığı Makamına yapılacak atama Anayasa'nın 117. Maddesinde net bir şekilde düzenleniyor. Anayasa'da “Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır" düzenlemesi bulunuyor. TSK Personel Kanunu'nda da “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral-oramiraller arasından Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır" düzenlemesi yer alıyor. Maddeden de anlaşılacağı şekilde Genelkurmay Başkanı'nın atanmasında YAŞ herhangi bir aşamada yer almıyor. Bugüne kadar deniz ve hava kuvvetleri komutanlarından birini Genelkurmay Başkanı yapma seçeneği hiç tercih edilmedi. Ancak durum Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde.

KUVVET KOMUTANI NASIL ATANIYOR?

Kara, Deniz, Hava Kuvvet Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın atamasının Yüksek Askeri Şura kararıyla yapıldığına ilişkin haberlerin de geçerliliği bulunmuyor. Kuvvet Komutanlıklarına atanma, “Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğiînin 13'ncü maddesinin c fıkrasında yer alıyor. Teklifi Genelkurmay Başkanı yaparken, Milli Savunma Bakanı'nın inhası (teklif edilen kişinin o göreve layık olup olmadığını belirleme) gerekiyor. Bakan, teklif edilen şahsı inha ederek uygun görürse, konu Başbakan'ın önüne gidiyor. MSB Bakanı inha etmezse Genelkurmay Başkanı'nın yeni aday belirlemesi gerekiyor.

SAVUNMA BAKANI BİLE ENGELLEYEBİLİR

TSK Personel Kanunu'na göre kuvvet komutanlarının atanmasını Milli Savunma Bakanı bile engelleyebilir. TSK Personel Kanunu'nda kuvvet komutanlıklarına atamada Genelkurmay Başkanının teklifi üzerine, Milli Savunma Bakanı inha(Yani Genelkurmay'ın istediği kişiyi bu göreve layık görmesi) işlemini yapmadığı takdirde, Genelkurmay Başkanı, talebini yazı ile Başbakana göndereceği, Başbakan kararını yazı ile Milli Savunma Bakanına ve Genelkurmay Başkanına bildireceği ve Başbakanın bu kararına uyulmasının zorunlu olduğu düzenleniyor.

























HABER: Seçkin ERGÜN - Bilal ÇETİN / ANKARA
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 08:07   #37
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

Bakan Ergin`den YAŞ kararının ipuçları
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, YAŞ kararlarına ilişkin olarak "Hukukta her zaman yorum farkı mümkün" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yüksek Askeri Şura`nın (YAŞ) Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılan bir kurul çalışması olduğunu belirtirken YAŞ kararlarında yorum farkından ziyade 3 kurucu unsura dikkat çekti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yüksek Askeri Şura`nın (YAŞ) Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılan bir kurul çalışması olduğunu belirterek, "Dolayısıyla mevzuat çerçevesinde bu akşam itibarıyla önemli bir kısmı tamamlanmış durumda. Birkaç tane belki tamamlanması gereken husus var. Gene hepimizi bağlayan Anayasa ve yasalar çerçevesinde bunlar çözülür" dedi.

Ergin, Kanal A televizyonunda "Görüş Farkı" isimli programda Yüksek Askeri Şura toplantılarına ilişkin soruları yanıtladı.

Kendisinin Adalet Bakanı olduğuna ve YAŞ`ta doğrudan bulunmadığına işaret eden Ergin, "Bu süreç içerisinde benim doğrudan bulunmam söz konusu değil. Zaman zaman belki bilgi talep edilmiştir, o bilgiyi sunmak için gidip gelmişizdir, ama Yüksek Askeri Şura`da Sayın Başbakan ve Milli Savunma Bakanımız doğrudan bulunuyor" dedi.

Gerek YAŞ`ın kuruluşu ile ilgili yasanın, gerek TSK`nın personel yasasının ve Anayasa`nın 117. maddesindeki genel çerçevenin Şura`nın çalışmasını belirleyen mevzuat olduğunu anlatan Ergin, "Bu çerçevede bir süreç işledi, işlemeye devam ediyor. Bu anlamda kendi mecrasında akıp giden bir süreç. Benim Adalet Bakanı olarak bu sürecin herhangi bir yerinde olmam gibi bir şey söz konusu değil, ama benim bakanlığımı ilgilendiren belli hususlar olursa enforme etme noktasında ihtiyaç duyulan bilgiler varsa onları paylaşmak üzere elbette gidiş gelişlerimiz olabilir" diye konuştu.

"TSK ile ilgili kanun, Anayasanın maddeleri açık, ama bunlara rağmen herhalde bir görüş farkı vardı. Bu nereden kaynaklandı" sorusu üzerine Ergin, Yüksek Askeri Şura`nın heyet halinde yapılan bir çalışma olduğunu ve mevzuata göre birkaç çeşit karar alınabildiğini anlattı.

Ama atama ve terfi kararlarının bir teklif olduğunu ve Başbakan`ın imzası ve Cumhurbaşkanı`nın onayı ile uygulamaya konduğunu ifade eden Ergin, ``Şu ana kadar yaşanmış olan süreç ve belki eksik kaldığı düşünülen boyut da bu çerçevede tamamlanacaktır. Hepsi Anayasamıza, mevzuata uygun olarak devam eder`` dedi.

"Kara Kuvvetleri Komutanlığına gelmesi beklenen Hasan Iğsız atanmadı, ki hükümetin istemediği söylenmişti. Hakkında internet andıcı davası var. Kara Kuvvetlerine neden atama yapılmadı, Hasan Iğsız ile ilgili durum çok merak ediliyor. Yargı ile ilgili sorun olduğu için mi yoksa başka gerekçeleri var mı?" sorusuna Ergin, Şura`da neler görüşüldüğünü bilmediğini söyledi. Ergin, Şura`nın heyet halinde yapılan bir çalışma olduğunu, bu çalışmanın mevzuat çerçevesinde yürütüldüğünü yineledi. Bu heyetin atama ve terfiler hakkında teklif hazırladığını anlatan Ergin, şunları kaydetti:

"Bu teklif hazırlanır, ilgili sinsileden geçer. Bunlar zincirleme bir karar sürecidir. İlgili bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı... Bu karar süreci içerisinde elbette ki bu makamlar sembolik imza makamları değil. Bu karar sürecinin birer parçası her bir aşaması. Dolayısıyla bunlar Anayasa ve yasal bir çalışma metodu içinde yapılan hususlar. Dolayısıyla burada teklif yapılmış olabilir, bu teklif içerisinde belli unsurlar onay makamları tarafından uygun görülmemiş olabilir. Ben detaylarını bilmediğim için sadece ihtimalle konuşuyorum. Anayasa ve yasalar çerçevesinde bunlar tamamlanacaktır. Burada olaya olağanüstü bir boyut katmayı gerektirecek çok fazla bir şey olduğunu düşünmüyorum."

"Üç-dört gündür yaşadığımıza bir devlet krizi diyebilir miyiz?" sorusunu Ergin, "Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılan bir kurul çalışması, bir şura çalışması. Dolayısıyla mevzuat çerçevesinde bu akşam itibarıyla önemli bir kısmı tamamlanmış durumda. Birkaç tane belki tamamlanması gereken husus var. Gene hepimizi bağlayan Anayasa ve yasalar çerçevesinde bunlar çözülür`` diye yanıtladı.

`HUKUKTA HER ZAMAN YORUM FARKI MÜMKÜN`

"Anlaşılan bu yasalar aslında bir krizi çözmekte çok yardımcı olmadı, çünkü hukuk bir yerden sonra galiba yoruma mı kalıyor? Haklarında iddianame bulunan subayların terfileriyle ilgili ne yapılacağına dair üç ayrı rapor alındığı söyleniyor, ama galiba raporlar da birbirini tutmadı. Bir hukuki problem var mıydı?" sorusu üzerine Ergin, şunları söyledi:

"Hukukta her zaman yorum farkı mümkün. Bu, yüksek yargının içtihatlarına da yansır zaman zaman, ancak bana göre burada o yorum farklarından kaynaklanan bir durum değil, bu, heyetin kurucu unsurlarındandır. Hem Milli Savunma Bakanı, hem Başbakan, hem Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla burada sürecin parçası olan unsurların müdahalesi söz konusu. Dışardan başka bir müdahale olsa olağanüstü bir şey söz konusu olacak, ama bu bütünü oluşturan parçaların her biri kendi yetki alanı içerisinde bu çalışmaya katkı da verebilir, müdahale de edebilir. Buna bir anormallik özellikle ithaf etmek çok doğru değil."

"Sayın Iğsız ile ilgili iddialar var. İsmi geçen komutanların, subayların terfi ettirilmemesi noktasında kesin bir tavır takındığınız görülüyor. Neden böyle bir tavır içerisine girdiniz?" sorusu üzerine Ergin, şöyle konuştu:

"Benim Şura'da konuşulan hususları bilebilme şansım yok. Sayın Başbakanın, Sayın Cumhurbaşkanının, Sayın Milli Savunma Bakanımızın hangi saiklerle bu şekilde hareket ettiğini bilebilme durumum yok. Bütün bunlar YAŞ çerçevesinde, o şura heyetinde tartışılan konular. Dışardan birtakım yorumlar yapılıyor, herkes farklı yorum getirebilir, değerlendirme yapabilir, ancak en doğrusunu kurulun içerisinde olanlar daha iyi bilirler. Burada ben isimler üzerinden bir değerlendirme yapmayı doğru bulmam."

"Bu yargı süreci terfiye engel mi?" sorusu üzerine Ergin, personel yasasının 65. maddesinde "tutuklama, tutuklandıktan sonra serbest bırakılma, serbest bırakılmasına rağmen yargılama süreci devam ediyorsa ya da kesinleşmemişse terfiye engel olacağı" yönünde bir düzenleme olduğunu anlattı. Ergin, "Ancak buna karşın farklı mütalaalar da var. Dolayısıyla hukuki mütalaalar bir noktada buluşmayabilir, farklı yorumlar söz konusu olabilir. Bana göre şu andaki tabloyu oluşturan bu mütalaalar değil, genel konsepttir. Şura içerisindeki sivil kanat diyebileceğimiz Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanının hareket etmesini sağlayan unsurlar ile askerin hareketini sağlayan saikler farklı farklıdır. Her biri kendi açısından belki izah edilebilir makul gerekçelere dayanıyorlar."

"Başbakanlık görüş bildirdi mi bu konuda?" sorusu üzerine Ergin, "Başbakanlık Müsteşarlığında yapılan bir çalışma var idi. Orada hem Milli Savunma Bakanlığının, hem Adalet Bakanlığının hem de Başbakanlığın hukukçuları bir müşterek çalışma yaptılar" dedi.

YAŞ toplantısı yemeği ile ilgili basındaki fotoğraflar anımsatılarak, "Askerle hükümet arasında kavga var deniyor. Gerçekten böyle bir tablo mu var?" sorusuna Ergin, "Bu tür görüntülere çok fazla aldanmamak lazım. O an, 5 saniye, 10-20 saniye anlık görüntülere bakarak sonuç çıkarmak, anlamlandırmak sizi doğru yere vardırmaz" yanıtını verdi.


Kaynak: AA
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 08:08   #38
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Balyoz sanığı generaller terfi edemedi


Cumhurbaşkanı Gül YAŞ kararlarını onayladı, yeni Komuta Kademesi''nde Genelkurmay Başkanı ve KKK'ya atama yok.

'Balyoz davası ve 'internet andıcı' soruşturmasının gölgesinde yapılan YAŞ'ta alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandı.

‘İnternet andıcı’ soruşturmasında ifadeye çağrılan ve Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde ‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması emrini verdiği iddia edilen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmadı; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan isim de YAŞ kararnamesinde yer almadı.

‘Balyoz’ davası kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan 102 isim arasında yer alan 11 generalin de terfileri yapılmadı.

Kuvvet komutanlarının atanmasında Genelkurmay Başkanı’nın isim önermesi, Başbakan’ın onayı ile bu ismin Cumhurbaşkanı’nın da onayına gitmesi gerekiyor. Genelkurmay'ın Hasan Iğsız ismini önerdiği ancak Başbakan'ın buna onay vermediği belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın da Hasan Iğsız ismine şerh koyduğu ve kendisine gertirilmemesi gerektiğini söylediği ifade ediliyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Hükümet ile Genelkurmay arasındaki müzakerelerin süreceği belirtilirken, NTV'nin aldığı bilgilere göre atamanın yarın yapılması bekleniyor. Ayrıca, terfi ettirilmeyen ve durumları gelecek yılki YAŞ'a kalan 11 general hakkında da, hükümetin görüşünün kararnameye yansıdığı ifade ediliyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kara Kuvvetleri’nin yeni komutanı kim olacak?: Genelkurmay Başkanı yeni bir isim belirleyecek, hükümet ile görüşülecek ve kimin atanacağı konusunda kararname hazırlanarak Çankaya’ya gönderilecek.

Bu süreç için 30 Ağustos son tarih ve bu tarihe kadar atamanın yapılması gerekiyor. Yeni bir isim bulunamaz ve kriz devam ederse, Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri’nin başına geçmesi söz konusu olmayacak çünkü Iğsız o tarihte otomatikman emekli olacak.

NTV, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yarın bir atama yapılacağı bilgisine ulaşırken, konuşulan en güçlü aday Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık.

4. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Üst üste yapılan toplantılar, ikili ve üçlü zirveler sonuç vermeyince YAŞ 4. güne sarktı.

Askeri kanat, saat 09.30’da başlayan toplantılara Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte Karargah’ta devam ederken, toplantılara katılmayan Başbakan Erdoğan resmi konutunda bazı kabuller yaptı.

Erdoğan, öğle arasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile iki kez görüştü. Erdoğan, daha sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile haftalık 'olağan görüşmesini yaptı.

YAŞ kararlarının teamüller gereği öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı’na sunulması gerekiyordu ancak bu gerçekleşmedi. YAŞ’ın sona erdiğini gösteren hareklilik ise saat 15.30'da komutanların Karargah’tan ayrılmaları oldu.

Sivil plakalı araçla Karargah’tan çıkan Bakan Vecdi Gönül de, şura kararlarını Erdoğan’a sunmak için Başbakanlığa gitti. Son gelişme ise, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Gönül’ün akşam saatlerinde Çankaya Köşkü’ne çıkmaları oldu. Aynı dakikalarda kuvvet komutanları da yeniden Karargah’a giriş yaptı.

YAŞ KARARLARI NASIL ALINIYOR?

Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) Başbakan başkanlık ediyor. Üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramiraller.

KİMİN OY HAKKI VAR?

YAŞ üyelerinin terfi işlemleri ile ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eşdeğer. YAŞ kararları, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Aksine bir karar alınmadıkça, oylama açık yapılıyor. Eşit oy çıkması halinde, toplantıya başkanlık yapanın oy verdiği tarafın dediği oluyor. Şûra sırasında üyelerden, terfi ettirilmesi gerekenleri öncelik sırasına göre yazmaları isteniyor. En çok oyu alan aday terfi ettirilirken, terfi edemeyenler emekliye sevk ediliyor. YAŞ kararları, yargı denetimine kapalı olduğu için sivil üyeler ancak ihraç kararlarına şerh koyabiliyor.

KİMLERİN İMZASI GEREKİYOR?

Şûra toplantısının son gününde Başbakan, YAŞ kararlarını imzalıyor. Milli Savunma Bakanı da toplantıda alınan kararların altına imza atıyor. Kararlar, Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulduktan sonra açıklanıyor.

Kuvvet Komutanlarının ataması, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın imzaladığı üçlü kararnameyle yapılıyor.

ANKARA'DA YAŞ TRAFİĞİ

Yüksek Askeri Şura'nın son gün toplantısında da yoğun bir trafik yaşandı. Sabah YAŞ'ın toplandığı saatlerde başlayan yoğun trafiğin adresi, toplantıya katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalarını sürdürdüğü Başbakanlık Resmi Konut'u oldu.

Teamüllere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasının ardından Şura kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilecekti. Ancak YAŞ'ın son gün toplantısına Başbakan Erdoğan katılmadı. YAŞ toplantılarının 4'ncü gününde yaşanan trafik şöyle:

09.00 -Yüksek Askeri Şura'nın 4. ve son gün toplantısı başladı. Genelkurmay Karargahı'nda başlayan toplantıya Başbakan Erdoğan katılmadı. Erdoğan bu sırada konutunda bulunuyordu.

11.00 -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konutundan çıktıktan sonra güzergahını değiştirerek Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi. Burada Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i kabul etti. Görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü.

11.30 -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti.
Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan'la yaptığı haftalık olağan görüşmesini Başbakanlık Merkez Bina'dan Başkanlık Konutu'na aldı. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada rutin olduğu belirtilirken, görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

15.10 -YAŞ toplantısı sona erdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Genelkurmay Karargahı'ndan ayrıldı.

17.00 -Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti.

17.10 -Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti.

19.00 -İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan ayrıldı.

19.25 -Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan ayrıldı. Gönül'ün makam aracının Çankaya Köşkü yerine, protokol yolunu izleyerek, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan ayrılması dikkat çekti.

19.50 -Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Çankaya Köşküne giriş yaptı. Bu sırada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Çankaya Köşkü'nde olduğu kaydedildi.
















Dünya Bülteni / Haber Merkezi


Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 08:21   #39
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

Gül YAŞ kararlarını onayladı
Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ kararlarını onayladı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı YAŞ kararlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasından geçmediği için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılamadı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve askeri üyelerin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerdiği 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Başbakan'dan ''olur'' alamayınca kararnamesi köşke çıkmadı. Cumhurbaşkanı Gül de Kara Kuvvetleri'ne atamayı sağlayacak kararname eline ulaşmayınca diğer komutanlıkları yönelik atamalara imza atarken Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama gerçekleşmemiş oldu.


BAŞBAKAN'A TAKILAN HASAN IĞSIZ PAŞA ATAMA LİSTESİNDE YER ALMADI

Atamalarda dikkat çeken ise Işık Koşaner'den sonra Genelkurmay Başkanlığı'na gelmesi beklenen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Jandarma Genel Komutanı oldu. YAŞ toplantılarında daha çok Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlıkları'nın sorun olduğu dile getirilmişti. Başbakan Erdoğan, Savunma Bakanı Gönül ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un imzası ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Necdet Özel, Jandarma Genel Komutanı olurken, Başbuğ'un istediği Hasan Iğsız'ın ise Başbakan'ın imzalamaması üzerine Kara Kuvetleri Komutanı olamadı.

Jandarma Genel Komutanlığı'na Necdet Özel'in atanması bu görevi yürüten Orgeneral Atilla Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önümüzdeki günlerde getirilebileceği, Hasan Iğsız'ın ise kararnamesinin geciktirilerek 1 Eylül tarihi itibariyle emekli edilebileceği yada bir yıl daha 1. Ordu Komutanlığı görevinde tutulabileceği kaydedildi.


BALYOZ SANIĞI GENERALLERE ATAMA YOK...

Balyoz soruşturması kapsamında haklarında arama kararı çıkan 11 general ve amiralin ise terfileri gerçekleşmezken bunlardan bazılarının görev yerlerinin değiştirileceği ileri sürüldü.


cihan
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-05-2010, 08:26   #40
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

İşte terfilerin tam listesi!
Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının kararları açıklandı. Açıklama şöyle:


Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile general ve amiralliğe yükselen albayların isimleri belli oldu. Buna göre, terfi alan komutanların isimleri şöyle:


KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI


Orgeneralliğe Yükselen Korgeneraller:

Korgeneral Yalçın Ataman

Korgeneral Servet Yörük


Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller:

Tümgeneral Abdullah Recep

Tümgeneral Kamil Başoğlu

Tümgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu

Tümgeneral Orhan Akbaş


Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller:

Tuğgeneral İbrahim Yılmaz

Tuğgeneral Şenol Alparslan

Tuğgeneral Yılmaz Uyar

Tuğgeneral Uğur Tarçın

Tuğgeneral Tayfun Özden

Tuğgeneral Mehmet Faruk Şengün

Tuğgeneral İsmail Metin Temel

Tuğgeneral Şeref Öngay

Tuğgeneral Sadık Çelikörs

Tuğgeneral Metin Gürak

Tuğgeneral Salih Ulusoy

Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu


Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:

Topçu Kurmay Albay Muharrem Metin Özbek

Hava Savunma Kurmay Albay Muzaffer Sönmez

Piyade Kurmay Albay Mehmet Akyürek

Piyade Kurmay Albay Mustafa Uzun

Topçu Kurmay Albay Ömer Şevki Gençtürk

Topçu Kurmay Albay Hüseyin Hamdi Ergün

Topçu Kurmay Albay Mehmet Özoğlu

Tank Kurmay Albay Atilla Şirin

Tank Kurmay Albay Memduh Hakbilen

Hava Savunma Kurmay Albay Yavuz Selim Kahveci

Topçu Kurmay Albay Halil İbrahim Ergin

Topçu Kurmay Albay Sinan Yayla

Muhabere Kurmay Albay Mustafa Aysan

Kara Pilot Kurmay Albay Hakan Atınç

Topçu Kurmay Albay Kahraman Güneş

Tank Kurmay Albay Rafet Sevinç Şaşmaz

Piyade Kurmay Albay Metin Akkaya

Topçu Kurmay Albay Abdullah Baysar

Topçu Kurmay Albay Mehmet Haluk Yıldızdan

Tank Kurmay Albay Veli Tarakcı

Piyade Kurmay Albay Levent Köse

Piyade Albay Kemal Korkmaz

Topçu Albay Erkan Atalay

İstihkam Albay Rıza Çağatay Erdoğan


DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI


Koramiralliğe Yükselen Tümamiraller:

Tümamiral Deniz Cora


Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller:

Tuğamiral Erdem Caner Bener

Tuğamiral Ahmet Sinan Ertuğrul


Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar:

Deniz Kurmay Albay Ömer Faruk Harmancık

Deniz Kurmay Albay Sinan Azmi Tosun

Deniz Kurmay Albay Şafak Yürekli

Deniz Kurmay Albay Fahri Can Yıldırım

Deniz Kurmay Albay Hasan Doğan

Deniz Kurmay Albay Ali Sadi Ünsal

Deniz Mühendis Albay Mehmet Şevki Şekerefeli


HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI


Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller:

Tümgeneral Turgut Atman

Tümgeneral Nejat Bilgin


Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller:

Tuğgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan

Tuğgeneral Nihat Kökmen

Tuğgeneral Bülent Kocababuç

Tuğgeneral Ali Demiral

Tuğgeneral Ayhan Gümüş


Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:

Hava Pilot Kurmay Albay İdris Aksoy

Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Taşkesen

Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Eldem

Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Uğur Balkış

Hava Pilot Kurmay Albay Kubilay Baloğlu

Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Cahit Bakır

Hava Pilot Kurmay Albay İsmail Yalçın

Hava Uçak Bakım Kurmay Albay Göksel Kahya


JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI


Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller:

Tuğgeneral Yusuf Kaya

Tuğgeneral Ata Kalkan


Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:

Jandarma Kurmay Albay Ali Çardakcı

Jandarma Kurmay Albay Salih Karataş

Jandarma Kurmay Albay Güray Alpar

Jandarma Kurmay Albay Namık Boran


GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI


Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:

Prof. Tabip Albay Fikret Arpacı

Prof. Tabip Albay Yusuf Peker

Prof. Tabip Albay Ufuk Demirkılıç

Prof. Hava Tabip Albay Can Polat Eyigün

Tuğamiralliğe Yükselen Albay

Prof. Deniz Tabip Albay Bekir Sıtkı Cebeci


ASKERİ YARGITAY


Tuğgeneralliğe Yükselen Albay:

Askeri Hakim Albay Hasan Dengiz


ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ


Tuğgeneralliğe Yükselen Albay:

Askeri Hakim Albay Abdullah Arslan























cihan
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi