AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 10-03-2009, 11:31   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Endonezya yardım çağrısı yaptı

Endonezya, Sumatra adasını vuran ve 1100'den fazla kişinin ölümüne neden olan deprem ardından kurtarma faaliyetleri için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Sumatra'da iş saatlerinde meydana gelen deprem büyük panik yarattı

Bakan Siti Fadıllah Supari, hâlâ çok sayıda insanın enkaz altında olduğunu, acilen özel kurtarma ekipleri ve malzemelerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bu arada, Endonezya'ya yardım gönderen ülkelere katılan Çin de beş yüz milyon dolar bağışladı.

Depremden en kötü etkilenen Batı Sumatra eyaletinin yönetim merkezi Padang'a hâlâ elektrik ve telefon hizmeti sağlanamıyor.

Yetkililer, binlerce kişinin çöken binaların altında kaldığını, ölü sayısının çok daha büyük rakamlara ulaşabileceğini söylüyor.

Salgın hastalık endişesi

Padang kentinde yaralıların birçoğu geçici çadırlarda tedavi görürken, Bakan Supari tıbbi yardım için de çağrı yaptı.

Yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle deprem bölgesinde salgın hastalıkların ortaya çıkmasından da endişe ediliyor.

İkinci depremin merkez üssününün ilkinden yaklaşık 300 kilometre uzakta olduğu bildiriliyor.

Ülkede depremin neden olduğu toprak kaymaları nedeniyle yollar kapalı, telefon ve elektrik hizmetleri de kesik.

Padang'da hastaneler de dahil olmak üzere yüzlerce binanın yıkıldığı bildiriliyor.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı afet merkezinin başkanı Rüstem Pakaya, "Binlerce kişininin ölmüş olabileceğini düşünüyoruz." demişti.

İkinci sarsıntının merkez üssünün, Bengkulu'nun 155 kilometre kuzeybatısında, deniz yüzeyinin 15 kilometre kadar altı olarak belirlendiği açıklandı.

Batı Sumatra'daki Padang'da önceki gün meydana gelen deprem 7,6 büyüklüğündeydi.

2004 Tsunamisi

Son deprem 2004 yılında meydana gelen ve onu aşkın ülkede 250 bine yakın insanın ölümüne yol açan büyük tsunamiye sebep olan deprem ile aynı fay hattında.

Çok daha şiddetli olan 2004 depremin merkezi Padang'ın 600 kilometre kuzey batısındaydı.

Deprem bilimciler önemli bir fay hattına yakınlığı nedeniyle Padang kentinin bir gün tamamiyle yeryüzünden silinebileceğini uzun süredir söylüyorlar.

Batı Sumatra bir kaç kent dışında çoğunlukla sık tropik ormanlarla kaplı kırsal bir bölge.

Bölgede çok sayıda ulusal park var ve plajları özellikle sörfçüler tarafından çok rağbet görüyor.

(BBC)

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-03-2009, 11:32   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)