![]() |
#1 |
![]() merhaba arkadaslar bundan sonra erasmus socrates gibi degisim programlari ile bilgi vermek istiyorum buradan ...
ben faydalaniyorum su an Finlandiya dayim herkesin boyle bir guzellikten yararlanmasini istiyorum.. KAYNAK: www.ua.gov.tr
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Programın amacı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Bu hedef, Avrupa'nın değişik ülkelerindeki iyi uygulamaları Avrupa'nın bütününün istifadesine sunmak olarak özetlenebilir. Erasmus programı, belirtilen amaçları; üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlayarak ve programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Erasmus programı Socrates Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 25 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday Bulgaristan, Romanya ve Türkiye yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır.
Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yüksek öğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi - EÜB (Erasmus University Charter - EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve akademik personeli Erasmus programından faydalanabilir. Bir kez alınan EÜB içinde bulunulan Socrates dönemi sonuna kadar geçerlidir. Kurumlar, her yılın 1 Kasım günü son başvuru tarihi olmak üzere, Komisyonun başvuruları açtığı tarihten itibaren başvuruda bulunabilirler. EUC sahibi Türk yüksek öğretim kurumları listesi : ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ATILIM ÜNİVERSİTESİ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BAŞKENT ÜNIVERSİTESİ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DENİZ HARP OKULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EGE ÜNİVERSİTESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FATİH ÜNİVERSİTESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ GAZİ UNİVERSİTESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALİÇ ÜNİVERSİTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOÇ ÜNİVERSİTESİ MALTEPE ÜNİVERSİTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ MUSTAFA KEMAL ÜNIVERSITESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ POLİS AKADEMİSİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ULUDAĞ ÜNIVERSITESİ YAŞAR ÜNİVERSİTESİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ IŞIK ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ MERSİN DENİZ VE TİCARET MESLEK YÜKSEK OKULU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ HAVA HARP OKULU YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ANADOLU BİL MESLEK YÜKSEK OKULU HAVA HARP OKULU OKAN ÜNİVERSİTESİ Erasmus öğrenci değişimi programı ile öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine başka bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yüksek öğretim kurumunda öğrenci olabilirken, öğretim elemanları aynı koşullar altında 1 hafta - 6 ay aralığında ders vermek üzere yurt dışına gidebilmektedirler. Avrupa Komisyonu değişimden faydalanan bireylerin yurt dışında olmalarından kaynaklanacak ek masraflara katkı sağlamak amacıyla karşılıksız hibe vererek değişime mali olarak da destek vermektedir. Birliğe aday ülke olarak Türkiye'nin öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yalnızca üye ülkelerle mümkün olabilmektedir. Öğrenci ve öğretim elemanlarının ortak üniversitelerle değişimi yüksek öğretim kurumu bünyesinde organize edilmekte, kurumların Erasmus Koordinatörlükleri (Uluslararası İlişkiler Ofisleri / AB Ofisleri / Dış İlişkiler Ofisleri) eliyle yürütülmektedir. Kurumların bu değişimi organize edebilmeleri için Avrupa Komisyonu Erasmus ofislerine kırtasiye, donanım vb masraflarını karşılamaya yönelik de maddi destek vermektedir Erasmus projeleri kapsamında, tüm Avrupada EÜB sahibi olan bütün üniversiteler ortak "Müfredat Geliştirme", "Yoğun Program" ve "Konulu Ağ" projeleri geliştirip bu projeleri hayata geçirmek üzere Avrupa Komisyonundan mali destek sağlayabilirler. Sağlanan destek toplam proje maliyetinin en çok %75'i kadardır ve kurumların da kendi bütçelerinden katkı sağlamaları beklenir. Projeler Avrupa Komisyonu merkezli olup geliştirilen projeler, ortaklar tarafından belirlenen "Koordinatör Yüksek Öğretim Kurumu" tarafından Komisyonun ilgili organına sunulur. Kabul edilen projelere verilen mali destek Koordinatör kurum kanalıyla ortak kurumlara dağıtılır. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() 20. yüzyılın sonlarında Avrupa, 21. yüzyılın bilgi çağı olacağı tespitinden hareketle Bilgi Avrupası'nı oluşturmak amacıyla eğitim alanında uygulanacak bir dizi kararlar aldı. Gücünü bilgiden ve bilimden alacak olan Bilgi Avrupa'sında, Avrupa coğrafyasındaki ülkeleri hem birbirleri ile uyumlu - birbirlerini tamamlayıcı, hem de rakiplerinden üstün kılacak bir yüksek öğretim sistemi oluşturulması hedeflendi.
9 Haziran 1999'da Bologna Bildirisi'nin 29 ülke tarafından imzalanması ile Bologna Süreci resmi olarak başlamış ve süreci takip etmek üzere bir Bologna İzleme Grubu (Bologna Follow-up Group - BFUG) oluşturularak iki yılda bir eğitim bakanlarının toplanması kararlaştırılmıştır. 1999'dan beri sürece dahil ülkelerin eğitim bakanları her iki yılda bir toplanmakta ve Avrupa yüksek öğretiminin geleceği planlanmaktadır. Türkiye bu sürece 2001 yılında Prag toplantısında dahil olmuştur. 1999 Bologna Bildirisi ile deklare edilen yüksek öğretimde ulaşılması istenilen 6 hedefe 2001 yılı Prag Bildirisi ile 3 hedef alanı daha eklenmiştir ve sürecin temel öncelikleri olarak şöyle sıralanmaktadır: Derecelerin kolay anlaşılabildiği ve karşılaştırılabildiği bir sistem oluşturulması, Lisans ve Lisansüstü olarak kademelendirilmiş bir sistem oluşturulması, AKTS'de olduğu gibi kredili bir sistem kurulması, Öğrenci, öğretim elemanları, araştırmacı ve idari personelin serbest dolaşımını kısıtlayan unsurları ortadan kaldırarak hareketliliğin arttırılması, Kalite güvencesi (Quality Assurance) alanında Avrupa'da işbirliğinin artırılması, Yüksek öğretimde bulunması gereken Avrupalılık bilincinin artırılması, Yaşamboyu öğrenim, Avrupa Yüksek Öğretim Alanının oluşturulması. Kimler Bologna Sürecinde yer almaktadır? 2005 yılı itibariyle 45 ülke süreçte yer alarak bu ortak eğitim hedefini desteklemektedir. Bu ülkeler sürece katılım yıllarıyla birlikte şöyledir; 1999: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere; 2001: Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Lihtenştayn, Türkiye; 2003: Arnavutluk, Andora, Bosna Hersek, Vatikan, Rusya, Sırbistan ve Karadağ, Makedonya; 2005: Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna. Bologna İzleme Grubu üyesi 45 ülkenin yanısıra bazı uluslararası kurumlar da sürece katılmaktadır. Bunlar; Avrupa Komisyonu Avrupa Konseyi - danışman üye Avrupa Üniversiteler Birliği - danışman üye EURASHE - danışman üye ESIB - Avrupa Öğrencileri Ulusal Birlikleri - danışman üye UNESCO-CEPES - danışman üye ENQA - danışman üye Education International Pan-European Structure - danışman üye UNICE - danışman üye Avrupa Komisyonu 2004 yılında aldığı kararla, ülke merkezli faaliyet gösteren Erasmus programları vasıtasıyla, ülkelerin yüksek öğretim kurumlarının Bologna süreci çerçevesinde Socrates programı ile doğrudan işbirliği içinde çalışmasını öngörerek ulusal ajanslara bu süreçte sorumluluk yüklemiştir. Bologna sürecine imza atmış olan Socrates programı ülkelerinde Ulusal Bologna Rehberleri Takımı oluşturulması ve ulusal ajanslar tarafından faaliyet planı niteliğinde projelerin hazırlanması istenmiştir. Komisyon, projelerin gerçekleştirilebilmesi için ülkelerin Erasmus bütçelerine kaynak aktarmaktadır. Ülkelerin yüksek öğretimde yer alan öğrenci nüfusları dikkate alınarak yapılan kaynak aktarımı, hazırlanan projenin toplam maliyetinin %90'ını geçememektedir. Ülke takımları Avrupa genelinde var olan takımın bir parçasıdır ve bu ulusal takımlar vasıtasıyla Bologna Süreci'nin uygulamadaki etkinliği artırılmak istenmektedir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Temel düzeyde mesleki eğitim almakta olan öğrenciler (IVT) ile, işsizler de dahil olmak üzere işgücü dünyasındaki kişiler (PLM) ve mesleki eğitimden sorumlu kişilerin (VETPRO) katıldığı ülkelerarası staj ve çalışma ziyareti olarak adlandırılabilecek hareketlilik faaliyetleridir. Burada esas nokta, temel mesleki eğitim ve sürekli mesleki eğitimin Avrupa boyutunun güçlendirilmesi, kişilerin teori ve uygulama içeren faaliyetlerden, özellikle iş bağlantılı eğitimle deneyim kazanmaya teşvik edilmesi, dil becerilerinin, ülkelerarası bağlantıların, eğitmenler ve insan kaynakları yöneticileri için başarılı uygulamaların değişimlerinin geliştirilmesidir. Bu tür bir faaliyet alanı mesleki eğitim alanındaki tüm sosyal ortakların bir araya gelmesini sağlayarak hem ülkelerarası işbirliğinin hem de iş dünyası ile eğitim kurumları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için yararlıdır.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Programın Tanımı ve Amacı
En geniş anlamıyla programın amacı, yetişkin eğitimi veren kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilerin veya bu kişilerin eğitimiyle ilgili kişilerin, hayatboyu eğitim kalitesinin artırılmasını desteklemek amacıyla, çalıştıkları ülke dışındaki bir ülkede 6 haftaya kadar eğitim almalarını sağlamaktır. Bu sayede katılımcıların, pratik öğretmenlik, çalıştırıcılık ve danışmanlık gibi eğitsel yeteneklerini geliştirmek ve Avrupa'daki hayatboyu öğrenme hakkında daha geniş bilgi edinmelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Programda üç tür eğitime destek sağlanmaktadır: Yetişkin eğitimi ile ilgili düzenli bir kursa en az bir hafta (5 tam gün) süreyle katılmak, Yetişkin eğitimi ile ilgili resmi ya da sivil bir yetişkin eğitim kurumunda veya bir sivil toplum kuruluşunda gözlem (observation) veya yerleştirme (placement) gibi daha informal bir eğitime katılmak, Programın yukarıda açıklanan amaçlarına ulaşmak için yararlı olacağı düşünülen ve başka bir Avrupa ülkesinde bir Grundtvig ağı, Grundtvig projesi, ulusal ajans veya yetişkin eğitiminde aktif bir Avrupa kuruluşu tarafından düzenlenen bir konferans veya seminer gibi bir faaliyete katılmak mümkündür. Grundtvig bireysel eğitim faaliyetlerine katılmak için mali destek almak, başvuru sahibinin yaygın eğitimdeki yetişkin eğitimi faaliyetine bağlıdır. Bu çalışmalar: Yetişkin eğitiminin içeriği ve sunulması, Yetişkinler için öğrenim olanaklarının ulaşılabilirliği, Yetişkin eğitiminin yönetilmesi, Yetişkin eğitimi ile ilgili sistem/politika geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar olabilir. Grundtvig mali desteği başvuru sahibinin, profesyonel yaşamı ile yurtdışı eğitimden elde etmeyi hedeflediği amaçların uyuşması ve gerekli kalite kriterlerinin uygunluk arz etmesi durumunda verilir (örneğin genel Grundtvig amaçlarına uygunluk gibi veya başvuru sahibinin kendi ülkesinde katılacağı eğitime oranla katma değerinin daha fazla olması gibi). Kimler Yararlanabilir? Grundtvig Programının bu mali desteğinden örgün veya yaygın olarak yetişkin eğitiminin herhangi bir alanında tam (full time) ya da yarı zamanlı (part time) olarak çalışan personel yararlanabilir. Bu tanıma uygun olarak aşağıdaki kategorileri sayabiliriz: Yetişkin eğitiminde çalışan öğretmenler/eğitmenler ile bu öğretmenlerin/eğitmenlerin öğretmenleri/eğitmenleri, Yetişkinlere eğitim olanakları sunan kurum ve kuruluşların yönetici personeli, Kültürlerarası yetişkin eğitimi ile ilgili veya göçmen işçi veya yolcularla ilgili çalışma yapan personel, Özel eğitim gereksinimleri olan yetişkinlerle çalışan personel, Risk altındaki yetişkinlerle çalışan personel, örneğin uyum/kaynaştırma eğitimi verenler ve sokak eğitimcileri gibi, Rehberler veya kariyer danışmanları, Denetçi ve müfettişler, Ulusal otoritelerin yetki tanıdığı diğer eğitim personeli. Üniversite öğretim üyeleri ve eğitmenleri ancak yetişkin eğitimi ile ilgili bir çalışma yapmaları durumunda mali destek alabilirler. Sadece üniversite öğrencilerine eğitim verenler (üniversite öğrencileri örgün eğitim aldıklarından yaşları ne olursa olsun, yetişkin olarak kabul edilmemektedirler) mali destek alamazlar. Üniversite, okul gibi örgün eğitim sunan eğitim kurumlarından başvuranlar, yetişkinlere eğitim verdiklerini belgelendirmeleri gerekir. Açık öğretim veya ikinci öğretimde ders veren öğretim üyeleri ve eğitmenleri bu durumu belgeledikleri takdirde bireysel eğitim desteklerinden faydalanabilirler. Yetişkin Kimdir? Grundtvig kapsamında bir faaliyete katılmak isteyen kişinin mutlaka yetişkin eğitimi faaliyetinin olması gerekmektedir. Sıkça karıştırılan bu kavram kimleri kapsar? Grundtvig Programında "yetişkin" aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: Yaşı ne olursa olsun örgün eğitimin dışındaki herkes. Bu tanımların dışındaki kişiler yetişkin olarak kabul edilmemektedir. Yabancı Dil Kurslarına Katılmak Mümkün Mü? Yabancı dil eğitimcileri için kurslar normalde, hedef dilin konuşulduğu ve öğretildiği ülkelerde gerçekleşir. Yabancı dil kursları eğitimcilere, öğrenme ve öğretme metodolojileri sunmalıdır. Yabancı dille ilgili metodolojik bir kursa katılmak isteyen kişilerin aşağıdaki kategorilerden birine ait olmaları gerekmektedir: Yetişkin eğitimi alanında aktif olarak çalışan kalifiye yabancı dil öğretmenleri, Birinci maddedeki öğretmenlerin eğitimcileri, Yabancı dil öğretmeni olmadığı halde sonradan yetişkin eğitiminde yabancı dil öğretmeni olmak için tazeleme eğitimi alan öğretmenler, Yetişkin eğitimi alanında dil dışındaki farklı branşdaki bir ders veya konuyu yabancı dilde öğreten öğretmenler, Yetişkin eğitiminde dil öğretimi alanında çalışan müfettiş veya danışmanlar. Grundtvig programında, yabancı dil öğrenmek amacıyla bir kursa katılmak mümkün değildir. Ancak istisnai olarak aşağıdaki kişiler yabancı dil öğrenmek amacıyla başvurabilirler: Yetişkin eğitiminde dil dışındaki farklı branşdaki bir ders veya konuyu yabancı dilde öğreten öğretmenler, Yabancı dil öğretmeni olmadığı halde sonradan yetişkin eğitiminde yabancı dil öğretmeni olmak için tazeleme eğitimi alan öğretmenler, Projede kullanılan ortak dili öğrenmek amacıyla bir Grundtvig projesinde yer alan kurum personeli (bütçenin müsait olması durumunda mümkün olabilecektir), Öğretmek amacıyla Avrupa'da az kullanılan ve az öğretilen bir dili öğrenmek isteyen yaygın eğitim faaliyetinde bulunan eğitim personeli bir yabancı dil kursuna katılmak için başvuru yapabilir. Faaliyet Süreleri Kurslar için 1 - 6 hafta. Bu kurslar bir haftadan az olamaz. 5 tam gün bir hafta olarak kabul edilmektedir. Konferans, seminer, gözlem ve yerleştirme gibi faaliyetler için minimum süre yoktur fakat en çok 6 hafta olabilir. Ne Kadar Mali Destek Sağlanır? Yararlanıcılara gidilecek ülkenin uzaklığına, yurtdışında kalınacak süreye ve kursun niteliğine (ücreti, kapsamı vs.) göre seyahat, iaşe-ibate, kurs ücreti, yabancı dil hazırlığı gibi masrafları karşılamak üzere mali destek sağlanır. Seyahat esnasında veya yurt dışında bulundukları süre içinde özel ihtiyaçları olabilecek olan engelliler (engelliler için refakatçi talepleri de kabul edilebilir) engellilik durumuna göre ek mali destek talep edebilirler. Faaliyet, aşağıdaki listede yer alan ve programa üye ülkelerden bazılarına bağlı bölgelerde gerçekleştirilecekse, mesafe farkı gözetilerek ek finansman talebi yapılabilir: |
|
![]() |
![]() |