AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yeni Şafak , Akit ve Milat "Yeni Şafak" ve "Vakit" Gazetesi köşe yazıları / Vakit'ten Hafızalardan Silinmeyen Habercilik Başarıları..



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 09-05-2014, 05:50   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Erdal Tanas Karagöl - 62. Hükümet Programı ile 2023'e Yürümek
Erdal Tanas Karagöl



62. Hükümet Programı ile 2023'e yürümek

62. Hükümet'in sorumluluk ve hedeflerinin 'İleri Demokrasi, İnsani Kalkınma, Yaşanabilir Mekânlar ve Çevre, Güçlü Ekonomi ve Öncü Ülke' olarak belirlendiği hükümet programında, her bir başlığın ekonomiden bağımsız olamayacağı açıktır, ancak yine de 'Güçlü Ekonomi' başlığına ayrıca en geniş bölüm olarak yer verilmiş olması Başbakan Davutoğlu'nun ekonomiye özel önem verdiğinin bir göstergesidir.

Bu programın diğer programlardan belki de en önemli farkı, son 12 yıllık dönemde sağlanan ekonomik ve siyasi istikrar, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme önemli yapısal reformların gerçekleştirilmesine alan açmıştır. Böylece, kalkınma sürecini hızlandıracak alanlara odaklanmak mümkün hâle gelmiştir.

Ayrıca, 12 yılda yapılanları yeni bir atılım dönemi ile taçlandırmak, 2023 vizyonuna ulaşacak Türkiye'nin her açıdan güçlü devlet olmanın gerekliliklerini yerine getirmek için Yeni Türkiye'de ekonomide gerekli dönüşüm reformlarının güçlükle vurgulanması programın önemini daha da artırmaktadır.

Hükümet Programı'nın kodları

62. Hükümet Programı'nda öne çıkan unsur, ikinci ekonomik atılımın başlıca kaynağı olarak insana odaklanmış olmasıdır. Hiçbir ekonomik gücün insani gücün kaynaklık ettiği zenginliğin yerini alamayacağının ifade edilmesi, bu gücün üretim sürecine kanalize edilmesinin önemini göstermektedir. Ayrıca insana yapılan eğitim, sağlık gibi yatırımların yalnızca kişinin refahını artırmakla kalmayarak, ülke ekonomisini de bir üst gelir seviyesine taşıyacağı ve Yeni Ekonomi'nin kodlarının insan odaklı olduğunu göstermesi açısından umut vermektedir.

Hükümet programında dikkat çeken başka bir özellik ise, 2002-2014 dönemindeki ekonomik başarılarla yetinilmeyeceği, ekonomiyi yalnızca makroekonomik göstergelerdeki iyileşme yani geçmiş dönemdeki özellikle enflasyonun düşürülmesi, kamu borcu, bütçe açığı ve faiz giderlerinin GSYH içindeki paylarının azaltılması ve büyümenin sürdürülmesi olarak algılanmadığıdır. Bu algı sonucunda, temel makroekonomik göstergelerde meydana gelen iyileşmeler ekonomik ve sosyal kalkınmaya da hizmet edecektir.

Programda çok geniş bir ekonomik perspektif sunulurken, makro hedeflerin mikro hedeflerle birleştirilecek olması ve zaman olarak da 2023'ü hedef alması bir anlamda yeni dönem hükümet programının farklılığını da göstermektedir. Eski Türkiye'nin ekonomi yapısının tamamen değiştirilmesi 10. Kalkınma Programı ile uyumlu ve 2023 hedefleri için belirlenen 25 maddelik dönüşüm programı ekonomide bir zihniyet değişimini ifade etmektedir.

İthalata olan bağımlılığın azaltılması, yurt içi tasarrufların artırılması, İstanbul uluslararası finans merkezi programı, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi, kayıt dışı ekonominin azaltılması, yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı, nitelikli insan gücü için çekim merkezi olma, kalkınma için uluslararası iş birliği altyapısının geliştirilmesi gibi alanlarda yapılacak dönüşüm, Türkiye'ye bulunduğu bölgede güçlü bir devlet olma imkânı yanında yeni bir 'medeniyet ihyası' için de fırsat verecektir.

Tabii bu dönüşüm bazıları için hâlâ ütopik olabilir, ancak Türkiye bazılarının öngörüsü ve analizleriyle yönetilmiş olsaydı bugün hâlâ daha kendi gündemini oluşturamayan, ekonomik açıdan etkileyen değil etkilenen, kaderi dışarıdan belirlenen ve sınırlarına hapsolmuş bir ülke olacaktı.

Programda sıklıkla bahsedilen imalat sanayiindeki reformlar da dönüşüm için önemli diğer bir alandır. Dolayısıyla 2023 hedeflerine ulaşılması için, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki imalat sanayi payının artırılması ülkenin üretim üssü olması ve yüksek GSYH hedefi açısından gereklidir.

Ayrıca yatırım, üretim ve istihdam gibi konu başlıklarının yanı sıra, Çözüm Süreci ve uluslararası ilişkilerin ekonomideki etkisinin programda yer alması ise takip edilecek ekonomik vizyonun ne derece geniş olacağı konusunda fikir vermektedir. Çözüm Süreci'nin hükümet programında ilk defa yer alması ise ilklerin partisi olan AK Parti'nin bu konudaki cesaretini göstermektedir.

2023 vizyonunu hayata geçirme yolunda başlatılan dev projeler için 'Dev projeler AK Parti'nin alamet-i farikasıdır' denilerek ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayiine kadar başlatılan büyük projeler Güçlü Türkiye için umut vericidir.

Hükümet Programı'nda hedeflenen ekonomik yapı sunulurken, bunun için gereken reformların da açıklanması, söylemlerin icraatla destekleneceğini gösteriyor. Ekonomi yönetimindeki öngörü, gerekli reformların açıkça dile getirilmesini sağlarken, cesaret ve kararlılık ise bu reformların uygulanacağını garanti eden faktör olarak yeni dönemin Yeni Ekonomisi'ne olan umutları daha da artırmaktadır.

Kaynak

Yeni Şafak 04.09.2014

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi