AK Gençliğin Buluşma Noktası
Filistin Direnişi (Ak Parti Forum) Filistin hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.



 
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 07-05-2011, 23:42   #1
Kullanıcı Adı
İntifada
Angry Erdoğan 1967 Projesini Kabul Etti İddiası
ABD’li senatörler John McCain, Joe Lieberman ve Lindsey Graham, Afganistan'a giderken Türkiye'ye uğradı. Aslı Aydıntaşbaş, senatörlerin gündemlerinden birinin Suriye, ötekisinin ise Erdoğan'ı İsrail konusunda ikna etmek olduğunu yazdı.

Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş, üç senatörün Türkiye'deki temaslarını bugün köşesine taşıdı. Aydıntaşbaş'ın iddiasına göre, ABD'liler Erdoğan'ın barış görüşmeleri için kritik saydığı Hamas'ı İsrail'i tanıması için ikna etmesini istediler. Senatörlerin Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi konusuna özel önem verdiklerini de belirten Aydıntaşbaş, ABD'lilerin Erdoğan'a görüşmeden "ağzı kulaklarında" çıktıklarını belirtti.

Aydıntaşbaş'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Haritayı açıp önünüze koyduğunuzda, Orta Doğu coğrafyasında yıllardır süregelen statükoyu ters yüz eden iki kritik gelişme var. Birincisi Arap Baharı; ikincisi ise Türkiye’nin bir “bölgesel süpergüç” olarak yükselişi.

Bu hafta Washington’dan gelen “ağır” ekibin Afganistan’a gitmeden önce Ankara’da durup iktidarını %50’yle taçlandıran Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmek istemesinin nedeni de muhtemelen bu durum.

Cuma gecesi Erdoğan’la 1.5 saat görüşen ABD’li senatörler John McCain, Joe Lieberman ve Lindsey Graham, sıradan isimler değil. Geçen seçimde Obama’ya karşı başkan adayı olan McCain, Kongre’nin en gür sesi; Musevi asıllı Lieberman, Demokrat Parti, İsrail ve Washington arasındaki hassas dengenin ayarı; muhafazakar güneyden gelen Graham ise Amerika’nın yurtdışı müdahalelerinin yorulmaz savunucusu.

Hükümette olmasalar bile Washington’un “ağır abileri” arasında yer alan bu üç senatör, dünya dengelerinin şekillenmesinde yadsınamaz rolü olan isimler.

Duyduğum kadarıyla senatörlerin böyle sıcak bir gündemde Türkiye’ye gelmelerinin çok stratejik iki temel nedeni var: Suriye’de Esad rejiminin geleceği konusunda Ankara’nın nabzını yoklamak ve Başbakan Erdoğan’ı İsrail’le yeniden uzlaşma yolunda teşvik etmek.

Amerikalılar, Türkiye’de güçlü bir Ak Parti iktidarı olduğunun ve sevseler de sevmeseler de bu hükümetle “iş yapmak” durumunda olduklarının farkındalar. Hele de 12 Haziran’dan sonra.

Ancak Washington (ve özellikle de Kongre) açısından ciddi bir pürüz var; o da hükümetin Mavi Marmara sonrasında İsrail’le neredeyse kanlı bıçaklı olması.

“Hamas’ı ikna ederiz”
Duyduğum kadarıyla Başbakan’ın Amerikalı misafirleriyle görüşmesinde ağırlıklı konu, Türk-İsrail ilişkilerini yeniden rayına oturtacak bir formülün bulunup bulunamayacağı olmuş. Erdoğan’ın kapalı kapılar ardında söylediğiyle kameraların arkasında söylediği arasında bir fark yok. Türkiye “özür ve tazminat olmadan” İsrail’le el sıkışmaya yanaşmıyor. Tazminat kolay, ancak Amerikalılar Netanyahu’nun zaten pamuk ipliğinde olan iktidarının siyasete bir “özür” kaldıramayacağının farkında. İbranice, Türkçe ve İngilizce arasında siyasi intihar sayılmayan ancak Erdoğan’ın da kabul edeceği bir formül aranıyor.

Washington, hem Esad’ın reforma ikna edilmesi, hem de Hamas’ın “ehlileştirilmesi” konusunda dönüp dolaşıp yine Ankara’nın kapısını çalıyor.

Duyduğum kadarıyla bu görüşmede de Erdoğan, Orta Doğu’daki değişimi hatırlatarak “Hamas masada olmazsa İsrail-Filistin barışı hayal olur” demiş.

Bu noktada Batı’nın eli kolu bağlı. Çünkü Hamas İsrail’i tanımıyor, bırakın masaya oturmayı hala İsrail’in imhasını savunuyor. Bu yüzden de dünya gözünde hala “terörist” sayılıyor.

Erdoğan’ın Hamas uyarısı üzerine Amerikalılar “Peki Hamas’ı İsrail’i tanımak konusunda siz ikna edin o zaman” demiş.

Geçmişte Türkiye esir İsrailli asker Gilad Şalid’in serbest bırakılması konusunda arabuluculuk yapmıştı. Ancak bu kez çıta daha da yüksek. Hamas ve belki de ileride başka ülkelerdeki Müslüman Kardeşler hareketlerinin merkeze çekilmesinde (ve demokratikleşmesinde) Türkiye’nin kilit rol oynaması demek bu...

Senatörler memnun ayrıldı
Erdoğan görüşmede bunu yapabileceğini, Hamas’ı ikna için devreye girebileceğini söylemiş misafirlerine.
Senatörler, toplantıdan Erdoğan’dan son derece etkilenmiş, Türkiye’nin yeni rolünden memnun, ağızları kulaklarında ayrılmış.

Hamas geçmişte Ankara’nın tüm ricalarına karşın Gilad Şalid’i serbest bırakmadı. Ancak bu kez Erdoğan’ı dinleyip gerçekten İsrail’i tanıma noktasına gelirse, Türkiye gerçek anlamda bölgesel hegemon haline gelir. Filistin kilidi açılır, Orta Doğu barış görüşmeleri başlar ve ondan sonra bırakın özrü, itibarı, Nobel barış ödülü bile gelir bizim oralara...

Bütün bunların olacağının henüz bir garantisi yok tabii. Ancak Erdoğan’ın bu yaz Meclis krizi kadar Orta Doğu barışıyla uğraşacağı ortada.

Toplantı sonrasında Lindsey Graham’ın kameralara “Şimdiye kadar bir ülke lideriyle yaptığım en iyi görüşmeydi” demesi de bu yüzden galiba..


islamigündem

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi