AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-02-2011, 11:26   #1
Kullanıcı Adı
Mâsivâ
Standart Erdoğan'dan Mübarek'in sözlerine tepki


Kırgısiztan'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün tarihi çağrıda bulunduğu Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, aday olmayacağını ama görevi de hemen bırakmayacağı şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten çok daha farklı bir adım atmasını beklediğini belirterek, ''Bir demokrasi uygulamasının çok kısa bir sürede başlaması için de şu andaki mevcut yönetim güven vermiyor. Bu sürece girilmesi gerekir diye düşünüyorum'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ''Mısır'da bazı gelişmeler yaşanıyor. Dün cumhurbaşkanı Mübarek bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söyledi. Yine Ürdün'de de bazı gelişmeler yaşanıyor. Hüsnü Mübarek'in açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye'nin bundan sonra bölgedeki rolünü nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Bu gece geç saatlere kadar ben de izledim. Bu açıklamanın arkasından yüz binlerce insanın toplandığı o meydanda bu açıklama yeterli bir açıklama olarak görülmedi. Artık Mübarek'ten çok daha farklı bir adım atması bekleniyor. Halkın beklentisi bu. Oradaki bir demokrasi uygulamasının çok kısa bir sürede başlaması için de şu andaki mevcut yönetim güven vermiyor. Bu sürece girilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun da yol haritasının, takviminin açıklanması gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu takvim açıklanırsa o kitleler tatmin olacaktır. Eğer bu takvim açıklanmazsa kitlelerin bir defa bundan tatmin olacağının mümkün olmadığı düşüncesindeyim. Kaldı ki bu süreci geçici bir yönetimle atlatmak bana göre çok çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü burada da güven önemli. Bu güveni sağlayacak bir yönetim noktasında atılması gereken adımlar var. Mısır'da da bugün siyasi partiler var. Bu siyasi partilerin kanaatleri çok çok önemli. Biz tabi Mısır'ın içişleri noktasında herhangi bir fikir beyan etme durumunda değiliz. Böyle bir yetkimiz falan söz konusu değil. Sadece bizim dışarıdan bir bakışımızdır bu. Bunun nihai kararını, en önemli kararını Mısır'ın kendi içindeki siyasi partiler verecektir. Oradaki kanaat önderlerinin ortaya koyduğu düşünceler bana göre çok çok önemlidir.''
Başbakan Erdoğan, Mısır'da dökülmekte olan kanın, ölümlerin durmasını temenni ettiklerini dile getirerek, ''Çünkü 100'ü aşkın şu anda Mısır'da insan ölmüş durumda. Bunun bu şekilde devamı iyi olmaz diye inanıyorum. Fakat ordunun yapmış olduğu açıklamalar manidardır, anlamlıdır. Ben bunu Mısır'ın geleceği için önemsiyorum. Polisin şu andaki duruşunu doğrusu önemsiyorum. Temenni ederim ki, bütün oradaki Mısırlı kardeşlerimizin, Mısır halkının özellikle tarih kokan, medeniyet kokan bu ülkede herhangi bir bu tür yapıya, yapılara, insana zarar vermeden bu süreci en az zararla atlatmak suretiyle ileri bir demokrasiyi Mısır halkı yakalasın diye düşünüyorum ve bu sürecin bir an önce tabi ki bitmesini ve aydınlığa çıkılmasını da bizler özellikle temenni ediyoruz.''
''YIL SONUNA KADAR TÜRKİYE İLE KIRGIZİSTAN ARASINDAKİ VİZELER TAMAMIYLA KALDIRILACAKTIR''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni oluşturma kararı alındığını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, konuşmasının başında, Başbakan Atambayav'e ''kardeşim'' diye hitap ederek, kurduğu hükümetten dolayı tebrik etti.
Bu yeni dönemde Kırgızistan'ı ziyaret eden ilk başbakan olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Erdoğan, ''Aramızdaki tarihi bağları anlatmaya gerek yok, çok çok güçlü, zengin. Bu süreci ikili görüşmemizde heyetlerarası görüşmede değerlendirme fırsatımız oldu. Bu görüşmeler neticesinde tabii ki geleceğe yönelik şu sıkıntılı süreci Kırgızistan'ın başarıyla atlatabilmesini, dostluğun ötesinde, kardeşliğin gereği olarak görüyoruz. Bu vesileyle de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni oluşturma kararını da aramızda vermiş bulunuyoruz'' dedi.
Erdoğan, Mart ayında dışişleri teşkilatlarının karşılıklı tarih belirlemesiyle Türkiye'de ilk toplantının yapılacağını, bu toplantının devamında da süreci başlatacaklarını ifade etti. İcracı bakanlıkların birbirleriyle yapacakları toplantılar yanında özellikle İş Konseyi toplantılarının büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, ASKON gibi bütün kuruluşların Kırgızistan'daki muhataplarıyla karşılıklı işbirliği içerisinde iş adamlarının ikili adımlar atmasını çok önemsediklerini anlattı.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Bir adım daha attık. Şu anda ekonomi alanında gerek Merkez Bankamız gerek Hazine gerek Maliye gerek Gümrük gerekse bu noktada DPT bir grup, bunun yanında bir diğer adım olarak da BDDK, SPK, TOKİ ve TİKA olmak üzere bir diğer adımı, buraya temsilciler gelmek suretiyle muhataplarıyla burada görüşmeler yapsın ve burada Yatırım Ajansı olmaması hasebiyle bir Yatırım Ajansı'nın da burada kurulmasında fayda görüyoruz. Çünkü Yatırım Ajansı'nın da kurulması hasebiyle ikili adımlar karşılıklı olarak atılabilir veya üçüncü ülkelerde müşterek adımlar atılabilir. Sistemin içerisinin de doldurulması noktasında bizler deneyimlerimizi, tecrübelerimizi Kırgızistan'a aktarma noktasında bu adımları atarız.
Bir diğer önemli adım, bizim şu ana kadar Kırgızistan'a, yıllar öncesinden itibaren söylüyorum, Türkiye olarak yaptığımız yatırımlar ve gönderdiğimiz destekler 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Bunun yanında sadece Manas Üniversitesi ile ilgili 150 milyon doları buldu, kuruluşundan bu yana. Fakat Manas Üniversitesi'nin daha verimli bir şekle dönüştürülmesi, sıkıntıların giderilmesi noktasındaki düşüncelerimi kendisiyle paylaştım, çok olumlu baktılar. İnanıyorum ki bu adımı atarsak Manas Üniversitesi'nde şu anda 700 akademisyen içinde 170 akademisyenimiz, 3500 öğrenci içerisinde de 500 kadar Türk öğrenci var. Bu, eğer bir değişim, dönüşüm yaşarsa çok daha verimli hale gelebilir. Hatta bir teknopark kurulması suretiyle de yine orada da bir teori pratik buluşmasını sağlayabiliriz. Bunun da adımını atabiliriz dedik.''
Erdoğan, Türkiye'nin Kırgızistan'a 2010 yılında 10 milyon dolarlık hibe yaptığını, bu yıl için de bir 10 milyon doları hibe olarak geçtiklerini belirterek, bu yıl içerisinde 15 milyon dolarlık bir yatırımın, ağırlıklı olarak ülkenin güney bölgelerinde hastane, okul ve bunların restorasyonu gibi konularda TİKA aracılığıyla kullanılacağını bildirdi.
Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Mart ayında yapılacak toplantısında hibe konusundaki durumları beraber değerlendireceklerini söyleyen Erdoğan, ''Ne kadar hibe yapabiliriz, bunu kendi aramızda görüşmek suretiyle ikinci bir atak yapalım istiyoruz. Yani bizim derdimiz emme basma tulumbaya konulması gereken su konusunda. O suyu koyalım, sürekli balık ikramı değil, bundan sonra balık tutmayı kendileri başaracaklardır, ben buna inanıyorum'' diye konuştu.
-VİZE KALKACAK-
Bu arada Türkiye, Kırgızistan ve Rusya arasında da Kırgızistan'a yatırıma yönelik üçlü işbirliği de oluşturabileceğini dile getiren Erdoğan, ''Bir diğer adım; o da vizeyle ilgili bugün yapmış olduğumuz anlaşmadır. İlk etapta 90 günlük vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzaladık ama yıl sonunda tamamıyla vizenin kaldırılmasını da bu anlaşma içeresine yerleştirdik. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık'' dedi.
Bugünkü görüşmelerin iki ülke arasında çok farklı bir sürecin başlatılmasına vesile olacağına inandığını dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da artacağına inandığını ifade etti.
Açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, Kırgızistan'a yapılan yatırımlarla ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:
''Bizim Türkiye'de 8 yıllık hükümet etme sürecindeki ekonomik sır dediğimiz kelimelerimiz, bir tanesi güvendir, bir tanesi istikrardır. Güven ve istikrar olmayan bir yere uluslararası sermaye, küresel sermaye girmez. Kırgızistan'da da öncelikle güven ortamını temin etme noktasında Kırgızistan yönetiminin çok daha hassas, titiz davranması gerekiyor. Onu da yine ikili görüşmede ifade ettim. Mafya, çeteler, yolsuzluk, rüşvet. Bunlar bizim ülkemizin de sıkıntısıydı. Büyük ölçüde bunu minimize ettik. Kırgızistan'da da buna benzer sıkıntıların olduğunu biliyorum. Kendileri de zaten bunu ifade ediyorlar. Bunun da tabii minimize edilmesi için çok kararlı bir mücadele verilmesi gerekir. Nitekim Türk iş adamlarının burada çekmiş oldukları sıkıntılar var. Bazı olaylarda malum yağmalamalar oldu. Bu yağmalar sebebiyle 7 milyon dolara yakın Türk iş adamlarının buradaki yatırımlarının zarara uğradığı ifade ediliyor. Sayın Başbakan da bunun farkında olduğunu söylüyor ama bundan sürece yönelik de en azından rüşvet, vs. bu tür şeyler noktasında özel timler kurulması suretiyle bu işlerin üzerine gidilmesinde çok büyük bir fayda olduğuna inanıyoruz. Biz bazı destekler veriyoruz, vereceğiz. Ama asıl buradaki desteği sizin vermeniz gerekiyor. Çünkü güven ortamı burada sağlanırsa yatırımcı da buraya çok daha rahat girebilecektir.''
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''ABD dün İran ile ticaret yapan bazı Türk firmalarına ambargo uygulayacağını açıkladı. Bu konuda neler diyeceksiniz?'' sorusu üzerine, konuyla ilgili hangi firmalara neden, niçin böyle bir ambargo uygulandığını bilmediklerini söyledi. Erdoğan, ''Önce bunu bilmem gerekir ve ona göre de bir değerlendirme veya cevap vermem iyi olur diye düşünüyorum. Fakat bizim ambargolar konusundaki tavrımız bellidir. Nedenini, niçinini bilmeden şu anda bir şey demeyeceğim. Fakat Türkiye'ye dönünce bunları araştırırız,araştırdıktan sonra da gerekli cevabı veririz.''
KIRGIZİSTAN BAŞBAKANI ATAMBAYEV: ÖNEMLİ KARARLARA, ÖNEMLİ DOKÜMANLARA İMZA ATTIK. BİZ ÇOK MEMNUNUZ. ÇOK MUTLUYUZ. MUTLULUKTAN UYKU DA UYUYAMADIM. ÇOK SEVİNDİM. KARDEŞİMİZ, AĞABEYİMİZ GELDİ. ZOR ZAMANLARDA DA, İYİ ZAMANLARDA DA HER ZAMAN KONUŞUYORUZ, SAYIN TAYYİP AĞABEY VE SAYIN BAŞBAKANIMIZ HER ZAMAN ARKAMIZDA
Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, ''Önemli kararlara, önemli dokümanlara imza attık. Biz çok memnunuz. Çok mutluyuz. Mutluluktan uyku da uyuyamadım. Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ve Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda'' dedi.
Erdoğan ile Kırgızistan Başbakanı Atambayev ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasını Rusça yapan Atambayev, tercüme sıkıntısı yaşanması üzerine, Türkçe ''O zaman Türkçe konuşayım'' dedi. Başbakan Erdoğan da bunun üzerine, konuşmanın Rusça'ya tercüme edilmesini önerdi.
Atambayev de Türkçe konuşurken eksikliklerinin olabileceğini, bu nedenle kusuruna bakılmamasını istedi.
Bugünkü görüşmelerin çok iyi geçtiğini belirten Atambayev, Başbakan Erdoğan ile kardeşlik havasında görüştüklerini söyledi.
Atambayev, ''Önemli kararlara, önemli dokümanlara imza attık. Biz çok memnunuz. Çok mutluyuz. Mutluluktan uyku da uyuyamadım. Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ile Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda'' dedi.
Atambayev, tercüme sorununun giderilmesinin ardından konuşmasına Rusça devam etti.
Görüşmelerde mutabık kalınan konular hakkında bilgi veren Atambayev, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda mutabık kalındığını açıkladı.
Atambayev, ilk toplantının Mart ayında Türkiye'de gerçekleştirileceğini bildirdi.
İki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını ifade eden Atambayev, Türkiye'nin 10 milyon dolar tutarında hibe desteği verdiğini, Mart ayındaki toplantıda da yeni bir hibe daha istediklerini dile getirdi.
Atambayev, TİKA aracılığıyla da Kırgızistan'da projeler gerçekleştirildiğini belirterek, bu projelerin 10-15 milyon doları bulduğunu söyledi.
Kırgızistan Başbakanı, ayrıca Türkiye'de Polis Akademisi'nde eğitim gören Kırgız öğrencilerin sayısının artırılmasını görüşmelerde ele aldıklarını bildirdi.
Görüşmede, yatırım konusunun da değerlendirildiğini ifade eden Atambayev, Türkiye-Kırgızistan arasında ikili gerçekleşen diyaloğun üç boyutlu hale getirilmesi konusunun ele alındığını söyledi. Atambayev, ''Rusya stratejik ortak. Türkiye ise dost ve kardeş ülke'' diye konuştu.

AA

 

Mâsivâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 02-02-2011, 13:53   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
adamsın adam...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 02-04-2011, 17:47   #3
Kullanıcı Adı
xfce
Standart
husnu mubarek seçimle gelmişti degilmi?
xfce isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım