AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı ve T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölümü,resimler bilgiler ve paylaşımlar.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-16-2009, 20:27   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Erdoğan'dan Rusya'ya enerji ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti öncesi ve sonrasında enerjiye vurgu yaptı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Rusya Federasyonu'na gitti. ''ANA'' uçağıyla saat 11.55'te hareket eden Başbakan Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Muammer Güler ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Rusya'ya gitti.

ERDOĞAN RUSYA ZİYARETİ ÖNCESİ KONUŞTU

Erdoğan, hareketinden önce temaslarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları cevapladı.

''Biz Azerbaycan ile iki kardeş ülkenin birlikteliği ile ilgili bir ziyarette bulunduk. Bunu karıştırmak isteyen içte ve dışta engelller olacaktır. Azerbeycan'da da Sayın Başbakan bu ifadeleri kullandıktan sonra ne denilebilir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kardeş ülke Azerbaycan'ı haklı davasında yalnız bırakmasının söz konusu olmayacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu'nun Soçi kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Soçi'ye gerçekleştireceği çalışma ziyaretinde kendisine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılmaz'ın refakat edeceğini belirten Erdoğan, Azerbaycan ve Polonya'ya yaptığı ziyaretler hakkında da bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin özellikle son zamanlarda kendi tasarrufları dışında ifade edilen birçok söylentinin giderilmesine yönelik gerçekleştirildiğini ifade ederek, ayrıca iki ülke arsındaki ikili ilişkileri daha da geliştirmeye yönelik bir ziyaret olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile uzun uzadıya bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu görüşmelere her şeyden önce, geçmişten bu yana tarihten gelen kardeşliğimizi gölgeleyen, zedeleyen herhangi bir şeyin olmayacağını, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü üzerinde tasarrufta bulunanlara karşı bizim hiçbir zaman kalkıp yanlış bir politika içine girmemizin mümkün olmayacağını, bugüne kadar nasıl hep Azerbaycan'ın davasını biz de adeta milli dava olarak görmüşsek, bundan sonra da yine aynı konumda olduğumuzu, gerek kendilerine, gerek ikili basın toplantısında gerekse Azerbaycan Parlamentosu'ndaki konuşmamızda ifade ettik.''

İki kardeş ülkenin bundan sonra da bu iş birliğine kararlılıkla devam edeceğini aynen ortaya koyduklarını vurgulayan Erdoğan, ziyaretin çok verimli geçtiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN DOSTLARI İLE İLİŞKİLERİNİ BOZMA GİRİŞİMLERİ

Başbakan Erdoğan, ''iki kardeş ülkenin bundan sonraki süreçte politikalarını aynı kararlılıkla devam ettirmesi noktasını hala farklı yerlere çekmek isteyenlerin çıkabildiğine'' işaret ederek, şöyle konuştu:

''Çünkü Türkiye'nin dostları ve kardeşleriyle arasına birçok fitne fesat karıştırmak isteyenler, bugüne kadar nasıl varsa bundan sonra da olacaktır, içte de dışta da... Fakat biz işimize bakıyoruz. Onun için gerçekçi olanlar bunu görüyorlar. Azerbaycan'da da basın mensuplarına ifade ettiğim gibi, Sayın Cumhurbaşkanı da 'Başbakan bu ifadeleri kullandıktan sonra ne diyebilirim' dedi ve o da bu işe noktayı koydu.''

Erdoğan, Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın tesisi konusunda Aliyev'le aynı görüşleri paylaştıklarını, herhangi bir farklılığın söz konusu olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Gerek ortak basın toplantısında, gerekse Azerbaycan Meclisi'ndeki konuşmamda, son zamanlardaki, özellikle sizlerden de rica ediyorum, Azerbaycan medyasında çıkan ve 'Türkiye'nin Azerbaycan'ı haklı davasında yalnız bırakacağı' iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ettik ve bizden sonra geneli itibarıyla Azerbaycan medyası bizim bu ifadelerimize geniş yer verirken, hala bazıları da kılıf geçirme gayreti içerisine girdi. Türkiye'nin kardeş ülke Azerbaycan'ı yalnız bırakması söz konusu olmayacaktır.''

DOĞALGAZ KONUSU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan kamuoyunun, iki ülke arasında hiçbir şüpheye yer bırakmayacak bir dayanışma içinde olduğunu hem kendi, hem de Aliyev'in ağzından bizzat duymaktan son derece memnun olduğunu ifade ederek, doğal gaz noktasında da atılan adımlar olduğunu, ilgili bakan ve kurumların başlattığı çalışmaların en güzel şekilde süratlendirilerek bitirileceğini bildirdi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu konuda da medyada çıkanların hakikati yansıtmadığını söyleyebiliriz. 'Zam geliyor, zam gidiyor'... Bunu sürekli kurcalamanın anlamı yok. Ben her zaman bir şey söylüyorum: Doğal gaz fiyatlarının inip çıkması petrolle ilgilidir. Azerbaycan ile bizim bu noktadaki bağlantımız ilk yıl belli bir fiyat belirleme, sonra dünya fiyat endeksi devam edecek. Bazen biraz daha indirimli fiyat almamız söz konusu olabilir. 'Zam gelecek, şöyle olacak, böyle olacak' diye ifadelerle Türkiye-Azerbaycan arasındaki konuyu sadece buraya indirgemek çok yanlış olur. Bizim şu anda Azerbaycan'dan aldığımız gaz 4 milyar metreküp civarında. Geçtiğimiz yıl bu biraz artmıştı. Kendilerinden artı 4 milyar metreküp daha istiyoruz. 8 milyar metreküpe çıkarmanın gayreti içindeyiz. Bu yıl 6,7 milyar metreküp doğal gaz alındı. Bizim şu anda harcadığımız 35-36 milyar metreküp.''

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Riviera Sarayı'ndaki görüşme öncesinde Putin, son 5 yıl içinde sekizinci kez bir araya geldiği Başbakan Erdoğan'ı, sarayın kapısında karşıladı.

İki başbakan saat TSİ 14.10'da başlayan görüşme öncesinde gazetecilere kısa birer açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan, böyle bir davetten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında son 6 yılda çok ciddi gelişmelerin olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu ile 35 milyar doları bulan ticaret hacmini daha da genişletmek istediklerini vurguladı.

Bu ticari ilişkilerin değişik alanlarda devam ettiğini kaydeden Erdoğan, Karadeniz'e kıyısı olan iki ülkenin halklarının kaynaşmasında turizmin önemine de işaret etti. Başbakan Erdoğan, ''Bu, iki halkın kaynaşmasında önemli bir vesile oluyor. Rusya, enerjide de en önemli kaynak teşkil eden bir ülke. Bu da kaynaşmanın en önemli yönü'' dedi.

Putin de konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkinin tam bir iş birliği içinde geliştiğini belirterek, ''Rusya, Türkiye'nin bir numaralı ticaret ortağı. İkili ticaret hacmimiz 35 milyar dolara ulaştı. Türkiye de Rusya'nın en önemli ticaret ortaklarından biridir'' dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin bundan birkaç yıl önce sadece inşaat alanında olduğuna dikkati çeken Putin, ''Şimdi ilişkilerimiz son derece çeşitlendirilmiş durumda. Bundan birkaç yıl önce söylediğimiz her şeyi başarabildik'' diye konuştu.

Putin, Erdoğan'a, davetini kabul edip geldiği için teşekkür ederek, ''Görüşeceğimiz birçok şey var. Özellikle Karadeniz'de görüşmemiz çok ilginç. Çünkü iki ülkenin de Karadeniz'de sahili var'' ifadesini dile getirdi
Dünya Bülteni / Haber Merkezi

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta