![]() |
#1 |
![]() ![]() Ilimsiz ibadette, tefekkürsüz (anlamadan) Kuran tilavetinde hayır yoktur.(Hz. Ali ) Kur'an üzerinde en çok araştırma yapılan, hakkında en çok kitap yazılan kitaptır. Öyle ki: bu satırların yazıldığı anda, kitap satışları yapılan bir internet sitesinde Kur'an üzerine yayında ve satışda bulunan Türkçe eser sayısı 538, bir başka sitede de 453 idi. İnternet satış sistemine dahil olmayan eserlerin de bulunduğu hesaba katılırsa bu sayıyı 600-700 ler civarında öngörmek mümkündür. Bu rakamlar 54 İslam ülkesinden yalnızca biri olan yurdumuz için söz konusu. Diğer İslam ülkeleri ile Müslümanların azınlıkta olduğu batı ve doğu ülkelerinde yayınlanan diğer dillerdeki eserler de dikkate alındığında , bu zaman diliminde yayında olan eser sayısını binler ve hatta on binlerle ifade etmek mümkün görülüyor. Nasıl bir kitap ve ve eserdir ki; insanlığa ulaştıktan yaklaşık 1400 yıl geçtikten sonra dahi, her an binlerce, on binlerce kitaba konu olabiliyor ? Evet, farklı bir kitaptan bahsediyoruz: * Bu güne kadar insanların bir örneğini görmediği, * Çok uğraşıldığı halde taklit edilemeyen, * Dil,anlatım üslubu ve sistematiği çok özel, * Geçmişi anlattığı gibi geleceğe de seslenen, * İnsanlığın ancak çok sonra ulaşabileceği bilimsel gerçekleri binlerce yıl öncesinden açıklayan, Farklı bir kitaptan bahsediyoruz. Çok farklı bir kitap, çünkü çok farklı bir makamdan,Allah katında geliyor. * İlk bakışta daldan dala, konudan konuyua atladığı izlenimini veren, * Dağınık bir anlatım özelliği gösteren, * Fakat ele aldığı konuları tüm detayları ile ve sistemli bir şekilde işlediği, kendisine yaklaştıkça görülen. * Yine kendine yaklaşıldığı oranda pencerelerini ve kapılarını açan, güzelliklerini sergileyen, * Sırlarını veren bu kitap; KUR'AN' dır. İnsan oğlu çok beğendiği, hayran kaldığı bir güzelliğe sahip olduktan sonra, o güzellik onun için eski cazibesini ve önemini yitirir. Çok sevdiği bir yiyeceği üst üste bir kaç defa yese, özel tadını hissetmez olur, bıkar. Olağanüstü güzel bir tabiat ortamında sürekli yaşamaya başlayan için, bir süre sonra güzellikler fark edilmez hale gelir, olağanüstülüğü kalmaz, sıradanlaşır. Çok sevilen bir roman, bir kitap en fazla iki üç defa okunabilir. Fakat Kur'an, öyle bir eser ve kitaptır ki; * Okunmakla bıkılmaz, eskimez. * Her okunuşta daha bir anlam kazanır ve güzelleşir. Daha ilginç hale gelir. * Şiirsel bir dili vardır, fakat şiir değildir. * Dinlenirken kulağa bestelenmiş musiki parçası özelliğinde hoş bir seda verir, ama müzik eseri değildir. Yukarıda belirttiğimiz gibi,tahmin edilemeyecek sayıda araştırmacı, din adamı ve bilim adamları tarafından incelenmiş, belki de hakkında milyonlarca eser verilmiş ve yorumlanmış olan Kur'an'ın bu güne kadar bir çok yönü ele alınmış ve aydınlığa çıkmıştır. Başlangıçta tam anlaşılamayan veya yanlış yorumlanan bazı ayetler, bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile gerçek anlamlarını bulmaya ve daha anlaşılır hale gelmeye başlamıştır.Daha da gerçek anlamına ulaşılamamış, farklı yorumlanan çok ayet vardır. İnsanlık zamanla tamamının doğru anlam ve yorumuna ulaşacaktır diye düşünüyorum. Çünkü bu kitap insanlara inmiştir.Yüce Allah anlayamayacağı ve çözemeyeceği hususlarla insanları yükümlü tutmaz. Yaklaşık 25 yıldır, Kur'an ile ilgileniyorum. Merakım ve tutku haline gelen sevgim her geçen gün katlanarak artıyor. Bu arada Kur'an'ın sayısal özellikleri ile ilgili olarak verilen bilgilerin çok çeşitlilik arz ettiğini , kati bilgi ve sayının belirlenemediğini fark ettim. Örnek olarak; toplam ayet, kelime ve harf sayılarında çok farklı belirlemeler ve kabuller olduğunu gördüm. Manaya yönelik yorumların bazılarında farklılıkların olması olağandır. Bazı ayetlerin farklı yorumlarının hepsinin de gerçeği yansıtması söz konusu da olabilir. Ama pozitif bilimler içinde gerçeğe en yakın ilim olarak matematik açısından yaklaşıldığında, bir şey bir adet ise bir tanedir. Yüce Yaratıcı' mızın varlığı gibi. Fiziki olarak var olan bir şeyin gerçek sayısı 100 ise, doğrusu da yüzdür. Kur'an'ımız da bir harfi dahi değişmeden bu güne geldiğine ve korunması Rabbi'mizin garantisi altında olduğuna göre, gerçek sayının belirlenmesi konusunu kendime iş edindim. Mürşid 4.0 ve Muallim 1.0 program CD'lerinin de yardımı ve aylar süren çalışma ile kelime ve harf sayımları yaptım.Gerçeğe yaklaşmaya çalıştım. Çünkü teknolojinin bu denli ilerlediği bilgisayar çağında, bizim için çok önemli ve değerli bir Kitap'ın sayısal verilerinde, 50 - 100, hatta yüzlerce yıl önce yazılmış tefsirlerdeki, doğruluğu çok şüpheli sayım bilgilerini kullanmak ve kabullenmek zorunda kalmak beni etkiledi ve belirttiğim çalışmaya yöneltti. Yanlışlarım inşalah çok değildir. Bu çalışmaya yönelmeme bir başka etken de Kur'an konusunda yayınlanan eserlerin dili oldu.Yüce Allah Kur'an'ı her bilgi ve kültür seviyesine hitap edecek bir lisan ile indirmiş olmasına rağmen, O' nu tanıtma ve açıklama amacıyla kaleme alınan eserlerde genellikle yoğun ve ağdalı bir akademik lisan kullanılmaktadır. Öyle bir dil ve anlatım ki Arapça ve Farsça ağırlıklı ve yoğun Arap dili grameri açıklamalı.Ortalama lise tahsilli ve bırakın gençleri, ortalama 30- 35 yaş seviyesindeki bir okuyucunun anlaması imkansız.60 lı yaşların başlarında olan bu satırların yazarı olarak ben, bu tür bir dile kısmen yakın olmam ve 20 senedir bu tür eserleri incelememe rağmen, bazılarını özel sözlük olmadan anlamam ve incelemem mümkün olamıyor. Tabii ki her branşın, bilginin ve öğretinin özel bir terminolojisi vardır. Kur'an'ın terminolojisi de Arapça'dır. Kur'an'a özel Arapça öyle terimler vardır ki, dilimizde bir veya iki kelime ile net olarak tam karşılığını bulmak mümkün olamamaktadır. Bu terimler 1400 yıldır Kur'an ve İslam dini konuları ile özdeşleşmiş, konuların ele alınmasındaa, anlatılmasındaa onlardan soyutlanamaz hale gelmiştir. Bundan sonraki yazılarımızda bu özel terimler tabii ki kullanılacak, ilk geçtikleri yerlerde parantez içinde anlamları verilmeğe çalışılacaktır. Yüce Allah bana ve bu yolda çalışacaklara yardımcı olsun. Hatalarımızı bağışlasın. ************************************** ![]()
![]() Konu SSS tarafından (03-25-2010 Saat 21:24 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Düzenleme |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Gündeme yükselttim
|
|
![]() |
![]() |