AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-15-2012, 17:26   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Fethe inat Pontus ayini
Heyebeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için lobi faaliyetleri devam ederken, Trabzon'da bulunan Sümela Manastırı iki yıldır dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Ortodoksların katıldığı ayinlerle yeniden ihya ediliyor.

88 yıl aradan sonra ilk kez 2 yıl önce başlatılan ayinler bu sene çok dikkat çekici bir tarihte yapılıyor. Sümela ayininin, Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon'u feth ettiği gün olan 15 Ağustos'ta (bugün) yapılacak olması oldukça manidar.

Müslümanlara ibadet izni yok

Sümela Manastırı 88 yıl sonra ibadete açılırken, Trabzon'da bulunan ve sonradan müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii, hala Müslümanların kullanımına kapalı. Trabzonlular Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını istiyor. Trabzon'da bulunan çok sayıda STK da bunun için hareket geçti. Öte yandan ayin için geçen sene Trabzon'a gelen Bartholomeos, ayinin ardından Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etmişti.

15 Ağustos'un rövanşı

Araştırmacı-Yazar Bulgar Bojidar Çipof, düzenlenen ayinlerin sıradan ayinler olmadığını belirtiyor. Cipof, Sümela'dan sonra sıranın İstanbul'da bulunan Ayasofya'ya geleceğini düşünüyor. Cipof "Sümela'da yaşanan ve yaşanacaklar "çok bilinmeyenli" bir denklemdir. Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yıkışının tarihi olan 15 Ağustos'un rövanşı maalesef gelenekselleşecek. "Megalo İdea" emelleri hızlanacak" görüşünde. /17

Megalo idea fikrine hizmet eden faaliyet

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Mahmut Çizmecioğlu:"15 Ağustos'ta Sümela'da yapılan Ortodoks ayinin inanç hürriyetinin kullanılmasıyla hiçbir ilgisi olmayıp, tamamen siyasi amaçlı ve Megalo idea fikrine hizmet eden bir faaliyettir. 15 Ağustos 2009 yasalara aykırı olarak yapılan, akabinde T.C. Kültür Bakanlığı'nın yazısıyla izne bağlanan bu ayin; Yunan ülküsünün gerçekleşmesine hizmet eden siyasi bir harekettir.

Tarih sahnesinden silinen devlet

Pontus Rum İmparatorluğu, 1204 yılında Konstantinopolis'in Latinler tarafından işgal edilmesi üzerine, Trabzon'a sığınan Bizans tahtının varisi David ve Aleksios Komnenos tarafından kurulmuştur. Trabzon ve civarında 1204-1461 yılları arasında varlığını sürdürmüş, 15 Ağustos 1461'de cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in ordusuna teslim olarak, tarih sahnesinden silinmiştir.

Sıra Ayasofya'ya gelecek

Araştırmacı-Yazar Bulgar Bojidar Çipof, düzenlenen ayinlerin sıradan ayinler olmadığını belirtiyor. Cipof'a göre bunlar planlı bir program dahilin de işliyor. Patrikhane ile Mücadelem" adlı kitabın yazarı Bulgar Bojidar Çipof'a göre seçilen tarih önemli. Trabzon'un feth edildiği 15 Ağustos tarihinde bu ayinin yapılması, Rumların rövanşist yaklaşımından kaynaklanıyor. Cipof Sümela'dan sonra sıranın Ayasofya'ya geleceğini düşünüyor. Cipof "Sümela'da yaşanan ve yaşanacaklar "çok bilinmeyenli" bir denklemdir. Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yıkışının tarihi olan 15 Ağustos'un rövanşı bu sene maalesef gelenekselleşecek ve Karadeniz üzerindeki "Megali İdea" emelleri hızlanacak."görüşünde.

Sümelaya var, Ayasofya Camii'ne yok

Sümela Manastırı 88 yıl sonra ibadete açılırken, Trabzon'da bulunan ve sonradan müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii hala Müslümanların kullanımına kapalı. Bu durum Trabzonluların da hiç hoşuna gitmiyor. Rumların her türlü isteklerini yerine getiren Hükümet, söz konusu Müslümanlar talepleri olunca adım atmıyor. Ayasofya'nın yeniden camii olarak açılmasını isteyen Trabzonlular, seslerini düzenledikleri eylemlerle duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen, Memur-Sen, Hak-İş, Mazlum-Der, İHH Trabzon Şubesi, Yavuz Selim Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği ile Hisar Derneği gibi sivil toplum kuruluşları, Trabzon Ayasofya Müzesi'nin yeniden ibadete açılması için eylem yaptı. Ayin için geçen sene Trabzon'a gelen Bartholomeos, ayinin ardından Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etmişti.

2009 yılında olaylar çıkmıştı

2009 yılında düzenlenen törenlerde olaylar çıkmış, Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, izinsiz ayin yapmak isteyen Ortodokslar tarafından darp edilmişti. Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ile Rus milletvekili İvan Savvidi, olaylarda kışkırtıcılık yapmışlardı. 2010 yılında ise ayin izni verilmişti.

MİLLİ GAZETE

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-15-2012, 17:27   #2
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart
Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım