06-02-2008, 13:18 | #1 |
GIDA FİYATLARINDAKİ ZAMLAR
GIDA FİYATLARINDAKİ ZAMLAR
Araştırma sonuçlarına göre, 100 kalem mal ve hizmet içinde fiyatı en çok artan yüzde 261 ile kırmızı mercimek olurken, kereviz yüzde 257, can eriği yüzde 250, limon yüzde 180, ayva yüzde 150 oranında zamlandı. Nisan 2007-Nisan 2008 dönemindeki fiyat artışlarının esas alındığı araştırmaya göre, dolmalık biber yüzde 147, pirinç yüzde 141, dökme makarna yüzde 135 oranında zam gördü. Yemek yapımında en çok kullanılan sıvı yağ, margarin, salça ve tuz fiyatlarında da resmi enflasyon rakamlarının kat kat üzerinde artış gerçekleşti. Ayçiçek yağına bir yılda yüzde 130, mısır özü yağına yüzde 120, margarin ve tuza yüzde 95, salçaya yüzde 35 zam geldi. Özellikle yaz aylarında tüketimi artan domates de bir yılda yüzde 115 zamlanırken, aynı dönemde pilavlık bulgurun fiyatı yüzde 113 oranında arttış gösterdi. Yeşil mercimek, ıspanak, pırasa ve turp ise yüzde 100 oranında zamlandı. Yoksulun protein ihtiyacını karşımak için et yerine yediği kuru fasulyeye yüzde 97, kabağa yüzde 88, aşurelik buğdaya yüzde 84, beyaz lahanaya yüzde 71, barbunya ve beyaz peynire yüzde 70, elma ve taze fasulyeye yüzde 67, una yüzde 59, siyah zeytine yüzde 55, bala yüzde 54, şehriyeye yüzde 52, nohut, tulum peyniri, kaşar peyniri, çilek, patates, pazı ve koyun etine yüzde 50 oranında zam yapıldı. Kuru soğan yüzde 44, semizotu yüzde 43, kivi ve marul yüzde 34, kırmızı lahana ve maydonoz yüzde 31, pirinç unu yüzde 30, tavuk yüzde 27, yeşil soğan yüzde 26, yoğurt, pekmez ve tahin helvası yüzde 25, karnabahar yüzde 22, yer fıstığı ve salatalık yüzde 20, süt yüzde 19, sarımsak yüzde 16, hazır çorba yüzde 15, çay fiyatı yüzde 11 oranında arttı. http://yenisafak.com.tr/ekonomi/?t=02.05.2008&i=114738 Bu nasıl enflasyon hesabıdır herseye yuzde 50 ortalama zam gelirken enflasyon yuzde 8 cıkıyor ilginc
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|