|
![]() |
#1 |
![]() Gizli soruşturma belgesini ifşa etti
![]() Ergenekon'u eleştirdiği açıklamayı Yargıtay ek binasında yapan YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, bu konuşmadan dolayı hakkında soruşturma açılınca dünkü toplantıyı Gazeteciler Cemiyeti'nin Ankara Şubesi'nde gerçekleştirdi. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hakkında, Adalet Bakanlığı'nın başlattığı adli ve idari soruşturmaya kızdı. Öfkesini, düzenlediği basın toplantısıyla gösteren Eminağaoğlu, Teftiş Kurulu'nun düzenlediği gizliliği bulunan soruşturma yazışmalarını ifşa etti. Uyarıya rağmen hakkındaki iddiaların bazılarını basına verdi. Söz konusu açıklama ve eylemlerini Yargıtay savcısı olarak değil, YARSAV Başkanı sıfatıyla yaptığını savundu. Hakkında bir soruşturma yürütülecekse, bunu Sincan savcılığının yapmasını istedi. Daha önce Ergenekon davasını hedef alan açıklamasını Yargıtay'ın ek binasında yapan Eminağaoğlu, bu kez basın toplantısı adresini değiştirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Ankara Şubesi'nde konuştu. YARSAV Başkanı, hakkındaki soruşturmanın gizli yürütülmesine de karşı olduğunu belirterek, "Hangi çağda yaşıyoruz?" dedi. Adalet Bakanlığı'nı hedef alan Eminağaoğlu, müfettişlerin soruşturmanın gizliliği konusundaki uyarısının Birleşmiş Milletler'in yayımladığı ilkelere ters olduğunu savundu. Eminağaoğlu, "Ben istersem bu gizlilik ortadan kalkar. Bu bana bağlı. Adalet Bakanlığı kendi yaptığı yanlışları, hukuksuzlukları gizlemek için, ortaya çıkmaması için evrensel kuralları görmezden geliyor." dedi. Savunması istenen soruşturma dosyasında telefon görüşmeleri, mesajlaşmaları ve yaptığı basın açıklamalarının yer aldığını belirten Eminağaoğlu, "Türk yargısı askerî dönem ve ara rejimlerde bile böyle birşey yaşamadı." dedi. Eminağaoğlu, halen cumhuriyet savcısı olmasına rağmen hakkında Yargıtay üyelerinin yargılama usulünün uygulanması gerektiğini belirtti. Adalet Bakanı'nın Yargıtay'da adalet müfettişi görevlendirerek, Yargıtay'a ve yüksek yargıya el uzattığını iddia etti. Bakanlığı taraf tutmakla suçlayan Eminağaoğlu, soruşturmadaki asıl amacın 'ihraç' olduğunu savundu. Hakkındaki soruşturmanın birisinin de hakim ve savcıların dinlenmesi ile ilgili yaptığı açıklamalarla kamuoyunda infiale sebep olmak olarak açıklayan Eminağaoğlu, dinlemelerle ilgili Adalet Bakanlığı'nın suçlu olduğunu öne sürdü. Bakan Şahin'in 'Adalet müfettişlerinin hakim ve savcılar hakkında mahkeme kararıyla dinleme yapabileceği" açıklamasını hatırlatan Eminağaoğlu, bir mahkemenin hakim ve savcılarla ilgili verdiği 'gizlilik' içeren kararı gazetecilere gösterdi. Eminağaoğlu, "Böyle durumlar ancak sıkıyönetim zamanlarında olur. Türkiye'de yargıç güvencesi ortadan kalktığı için Sıkıyönetim Yasasındaki uygulamalar, Sıkıyönetim ilanı olmaksızın Türkiye'de uygulanır hale gelmiştir." ifadesini kullandı. Yargıtay ek binasında Sabih Kanadoğlu'nun evinde yapılan aramanın ardından düzenlediği basın toplantısı sebebiyle suçlandığını belirten Eminağaoğlu, "İnsan hakları ihlallerine karşı çıktığım için suçlanmaktayım. O açıklama YARSAV adına yönetim kurulu üyeleriyle yapılmıştır. Ben orada görev gereği Yargıtay cumhuriyet savcısı olarak bir açıklama yapmış değilim. Adalet Bakanlığı yetkisini aşmıştır. Adlî konulardaki suçlamalar YARSAV faaliyetleriyle ilgili olmadığı için Adalet Bakanlığı, müfettişlerinin görevi değil." şeklinde konuştu. Hukuka aykırı görülen konularda yaptığı açıklamalarla kamuoyu yarattığı, bu olaylarla ilgili yargıç ve savcıları etkilediğinin ileri sürüldüğünü söyleyen Eminağaoğlu, oradaki açıklamalarının göreviyle ilgili olmadığını öne sürdü. Eminağaoğlu, 10 güne kadar hakkındaki savunmasını Adalet Bakanlığı'na vereceğini, bakanlığın yetkili olmadığını, yetkili merciin Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu öne sürdü. 'Kanadoğlu açıklama yapacak' mesajı atmıştı Eminağaoğlu'nun, Teftiş Kurulu'nun hakim ve savcıların telefonunun dinlendiği iddialarıyla ilgili açıklama yaparak, kamuoyunda infiala sebep olduğu iddiasıyla savunmasının istendiği kaydediliyor. Eminağaoğlu'nun ayrıca Ergenekon soruşturması sürecinde Sabih Kanadoğlu'nun evinde yapılan arama sırasında bazı gazetecilere mesaj atması ve "Bekleyin, Kanadoğlu açıklama yapacak" dediği attığı öğrenildi. Eminağaoğlu, savunmasını verdikten sonra Adalet Bakanı kovuşturma açılmasına izni verirse, Ankara'daki bir mahkeme hakkında iddianame düzenleyecek. Son kovuşturmanın açılmasına ise Sincan Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek. Ankara, Zaman
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|