AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-14-2010, 15:04   #1
Kullanıcı Adı
Ahmet Yasin
Standart Google'ın son oyununu bu yazı anlatıyor


Youtube'u satın alan arama motoru Google, yasaklı video sitesini kendi üzerinden vermeye başladı. Amacı Türkiye'yi "yasakçı" diye damgalatmaktı. Bunların zamanlaması ise ayrı bir tartışma konusu

Bilişim Teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Hasan Tezgel, Google ile son dönemde Türkiye arasında yaşanan sıkıntıları ve bunun perde arkasını Haber 7 için değerlendirdi.
İşte o yazı:
Google bize ne dedi?
Son günlerde sıcak gelişmeler oluyor.
Bu yazımda sizlere bunun sizlerin anlayacağı şekilde teknik detayı sunacağım.
Mavi Marmara gemimize yapılan İsrail saldırı sonrası internet mecrasında yaşadığımız sıkıntılar oluşturuldu. Bu problemlerin perde arkasında dünyaca ünlü arama motoru Google var.


Youtube.com’u satın alıp artık web-medyada da kendi yerini perçinleyen Google, özel bir şirket olmasına rağmen devletler üstü bir şirket olma yolunda ilerlemektedir. Bu gelişmeler endişe vericidir. Ulaştırma Bakanımız Binali YILDIRIM'ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye' den giden telefonlara bile bakmaya tenezzül etmiyorlar.
Youtube en son 05 Mayıs 2008 tarihinde verilen mahkeme kararı ile Telekomunikasyon İletişim Başkanlığı'nca kapatıldı. Bu işlem TİB tarafından Layer 7 dediğimiz katmanda engellenmesi gereken Youtube.com adresi daha kolay ve daha az yatırımla yapılan Layer 2 seviyesinde basit bir yöntemle You Tube’un IP’leri bloke edildi.


TİB’İN YAPTIĞI YANLIŞ NEYDİ?

Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. “Neden bu şekilde yapıldı?”. Mantıklı olan Youtube.com’un internet tarayıcımızın adres satırına yazdığımız web adresinin bloklanması varken neden IP bloğu bokelendi?
Firewall tarafından software tabalı olarak blokelenmesi gereken web adresi routerler tarafından IP bazında bloke konuldu. Çünkü daha kolay ve çok çok daha az bir maliyetle bu işlem yapılabiliyor.
Burada TİB’in bir eksikliği oldu. Firewalllardan site bloklaması yapması gerekirdi. IP bloklamak gibi kolayca bir yöntem bize şu andaki durumu oluşturdu. Bu yöntemde farklı DNS adresleri kullanarak yine de youtube'ye girilebilmektedir. Yazılımsal olarak bloke konmuş olsa idi hiç bir şekilde erişim olmayacaktı.
Atatürk'e yapılan hakaratleri içeren videolar sebebiyle kapatılan Youtube, yetkilileri ile defalarca görüşülmesine rağmen Youtube tarafından olumlu bir adım henüz atılmış değil.


GOOGLE’IN KÖTÜ NİYETİ BURADAN BELLİ

Biz yasak taraftarı değiliz. Son gelişmelerde işte tam da bu noktada çatlak verdi. Youtube'un kapalı olan IP’leri üzerinden Google firması bazı serverislerini Hükümeti zor durumda bırakacak bir haince girişimde bulundu. Yasaklı olan Youtube IP’leri üzerinden bazı ücretsiz hizmet verdiği servislerin IP adreslerini değiştirdi.
Sonrasında Türkiye Hükümeti Google’ı yasakladı- yasakçı zihniyet - şeklinde sansasyonel asparagas haberler ile çalkalandık. Aslına bakarsanız İsrail'in vurdumduymaz saldırgan zihniyeti Google’un kurucu iki ortağından biri olan İsrailli Larry Page’in milliyetçilik ruhu Google’a yansıdı.
Bu bir siber teknoloji gücüdür. Google neden reklam sisteminin IP’lerini yasaklı IP’ler üzerinden geçirmiyor? Hiç aklınıza geldi mi? Ücretsiz hizmet verdiği ve çok önemli ve gerekli dokümanlarını Google’da tutan docs sitesi, translate ve feedburne siteleri blokeli IP’lere aktararak Türk Hükümetini yasakçı zihniyet ile itham edilmesine neden oldu.


GOOGLE, NİYE REKLAMI DEĞİL DE HİZMET TARFINI KAPATTI?

Peki reklam sistemi vs diğer ücretli ve para kazandığı servisleri yasaklı IP’lere aktarmadı. Para kazandığı servisler ve ciddi olarak Türk reklam verenlerinden ciddi para kazandığı bu servisler Google’ın yüzde 99 gelirini oluşturan hizmetlerdir.

Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Bakın ufaktan gösterilen bu diş aslında durumumuzun ne kadar vahim olduğumuzun işaretidir. Türkiye'de hala etkin kullanılan bir Türk arama motoru yoktur.
Var olmak isteyen arama motorlarını Google indexlememektedir. Kendisne rakip çıkmasını istememektedir. En son yayılan bir habere göre, Yahoo ve MSN, Türkiye’de 5 yıl aktif rol oynamama kararı aldı. Sebep ise Google Türkiye' nin en çok kullanılan arama motoru olmasıdır.

Her ülke kendi arama motorunu yapma gayreti içerisindedir. Google bir Amerikan arama motorudur. Çoklu dilli olması Türkiye' nin arama motoru olmasını gerektirecek bir durum değildir.

Son kargaşada Google bize bilmemiz gereken bir şeyi yani dijital dünyada yerimizi acilen almamız gerektiğini söyledi. Bu artık yarın yaparız denilecek bir durum değil. Bugün bu çalışmaların başlatılması gerekir.

yazı uzun devamını burda okuyabilirsiniz..
http://www.haber7.com/haber/20100614...-anlatiyor.php

 

Ahmet Yasin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-14-2010, 15:06   #2
Kullanıcı Adı
Ahmet Yasin
Standart
Savaşa harcanan paraları bilgi ve teknolojiye harcasaydık Türkiye ye kimse bu tür oyunları aklının ucundan bile cesaret edemezdi..

Bizi pkk ile oyalarlerken kendileri hem silah satarak hemde bilgi ve teknolojileri geliştirerek herkese meydan okuyorlar bizde hala bazı şeyleri anlamamak adına ayak diriyoruz.....
Ahmet Yasin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi