AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 06-02-2009, 07:56   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Guantanamo tutuklusu bilgisayar oyununda

Eski bir Guantanamo tutuklusu bilgisayar oyununun esas kahramanı olacak.

Eski bir Guantanamo tutuklusu, Microsoft'un ürettiği yedinci nesil oyun konsolu Xbox 360 için tasarlanan bilgisayar oyununun esas kahramanı olacak.

Oyun, ABD'nin terör şüphelisi oldukları gerekçesiyle yüzlerce kişiyi yargılamaksızın ve belirsiz bir süre için tuttuğu ve şimdi kapatılması gündemde olan Küba'daki Guantanamo üssünde bulunan cezaevindeki hayatı konu alıyor.

İngiltere'nin Birmingham kentinde yaşayan Begg, 2003'te CIA tarafından yakalanıp Guantanamo'ya gönderilmişti. 2005'te serbest bırakılan 41 yaşındaki Begg, şimdi kendi ismi ve görüntüsüyle bir Microsoft oyununda yıldız olacak.

Oyunda, ABD hükümeti tarafından Freedom (Özgürlük) adlı şaibeli bir şirkete satılmış olan kamptaki bir tutuklunun kurtulma çabası konu alınmış. Tutuklu, işkence ve birtakım bilimsel deneylere maruz kalmadan önce, gardiyanların üstesinden gelerek kamptan çıkışın yolunu bulmak zorunda.

Oyundan finansal komisyon alacak olan Muazzam Begg, "Firma, benim Guantanamo'da yaşadıklarımı konu alan bir oyun teklifini getirdi. İlk başta tereddüt ettim. Yaşadıklarımı önemsiz gösterebileceğinden endişe ettim. Oyunun olabildiğince gerçekçi olabilmesi için dahil olmaya karar verdim. Ben tutuklandıktan altı ay sonra eşim oğlumuzu dünyaya getirdi. Oğlumu ancak üç yaşına geldiğinde ilk kez görebildim. Bu oyun Guantanamo gerçeğini hafifletmeyecek, aksine genellikle bu konuda kafa yormayan insanların bu konuda düşünmelerini sağlayacak" diye konuştu.

TEHDİT MEKTUPLARI

2001'de okulların yapılmasına ve su tedariğinin geliştirilmesine yardım etmek için Afganistan'a giden Begg, koalisyon askerleri ülkeye saldırdığından komşu Pakistan'a kaçmak zorunda kalmış. Pakistan'da kendisinin El Kaide ile eğitim aldığını iddia eden CIA tarafından tutuklanmış.

'Rendition: Guantanamo' adlı oyunun yapımcısı, merkezi Glasgow'da bulunan T-Enterprise adlı şirket. Şirketin yöneticisi Zarrar Chishti, "Muazzam'a teklif götürdük, çünkü bizim cezaevinin planını bilmemiz mümkün değildi ve o bize yardım etti. Oyun bir yıl iki aydır üretim aşamasındaydı. Oyuna turuncu mahkum elbisesi ve kelepçelerle başlıyorsunuz" diye konuştu.

Şirket bu konuda bilhassa Amerika'dan "Askerlerimizi ölürken gösteren bir oyun hazırlamaya cüret etmeyin" diyen çok sayıda öfke dolu e-posta almış. Şirket de bunun üzerine önlemini almış. Oyunda ne Amerikan askeri ne de İngiliz askeri ölüyor. Ölenler sadece paralı askerler.

Kaynak: Ajanslar

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)