05-15-2009, 07:55 | #1 |
Gül: Çatışma diyalogu bitirir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra'da yayınlanan Dar'ul-Hayat gazetesine konuştu.Gül, İran ile ABD arasında bir çatışma endişesine gerek görmediğini belirterek, olası bir çatışmada ise iki ülke arasında diyaloğun bir daha kurulamayacağını söyledi. Gül, bu konuda taraflara çağrıda bulunarak, mübalağaya kaçıp olayları bu şekildeki bir yol veya mantıkla ilişkilendirilmemesini istedi.
İRAN BATI’YI iKNA ETMELi Gül, Batı dünyasının İran'ı güvenlik endişelerini anlamaya, İran'ı da Batı'yı ikna etmeye çağırdı. Gül, Obama'nın Türkiye ziyareti ile ilgili olarak, "Suriye konusu Sayın Obama ile konuştuğumuz en önemli meselelerden biriydi" değerlendirmesinde bulundu. Gül, "Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde önemli mesafeler kat edildi. Öyle ki iki ülke arasında doğrudan görüşmeler aşamasına gelinmişti. Ancak Gazze saldırısı yapılan bu başarılı geçen dolaylı görüşmeleri kesintiye uğrattı" dedi. SAMiMiYETiNE iNANIYORUM Gül, Başbakan Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara ziyareti esnasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile telefonla görüştüğünü belirterek, "Olmert'in ziyareti Gazze saldırısından bir kaç gün önce gerçekleşti. Suriye dolaylı görüşmelerde ikinci taraftan daha gerçekçiydi. Benim şahsi görüşüm, sayın Esad'ın Batıya açılım konusunda samimi ve ciddi bir iradesi olduğunu düşünüyorum" dedi. ÇÖZÜMÜN iŞARETLERi VAR Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Herkesin uluslararası kurallara uyması gerekiyor. Başlangıç olarak iyi niyet esas. Hamas'ın siyasi sorumlusu Halid Meşal'in iki devletli çözümü kabul ettikleri yönündeki açıklaması bizi memnun etti. Türkiye olarak seçimlerden sonraki başarısından dolayı çözümde bir parça olacağı konusunda cesaretlendirdik. Bununla beraber İsrail ile Filistin'in yanyana olduğu iki devletli bir çözümün işaretleri var" dedi. bugün.com
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|