AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Parti Haberler - AK Parti Duyurular AK Parti Haberleri, AK Parti Duyuruları, AK faaliyetler ile ilgili tüm haberleri burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 03-28-2010, 14:06   #1
Kullanıcı Adı
ishakyilmaz
Standart
YAZILI BASIN ÖZETLERİ

'ün bazı haber başlıkları:

GELİN GÖRÜN SONRA KONUŞUN
Türkiye'de güvendeyiz" diyen Ermeni Cemaati Başkanı Şirinoğlu, diasporaya sert çıktı: "Gelsinler, bizim Türkiye'deki yaşantımızı görsünler ondan sonra karar versinler." Sözde soykırımı iddialarıyla gerginliği tırmandıran Ermeni diasporasına en anlamlı cevap, Türkiye'deki Ermeni vatandaşlarımızdan geldi. Başbakan Erdoğan'la görüşen Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, 1915 olaylarını "iki samimi arkadaşın kavgası" olarak niteledi. "Neden üzeri kapatılmıyor, anlamıyorum" dedi. Şirinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 1915'te bir şeyler olmamıştır demiyorum. Fakat eşelemekte fayda yok. Bu olaylara 'soykırımı' denilmesine gerek yok. Diasporadakiler gelsin, Türkiye'deki Ermeni vakıflarının mallarını, okullarını ve Ermeni vatandaşlarının yaşantılarını görsünler, ondan sonra karar versinler. Ermeni Cemaati Başkanı Şirinoğlu'nun Başbakan Erdoğan'la görüşmesinde Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon da hazır bulundu. Şirinoğlu, Osmanlı imparatorluğu'nda Tanzimat Fermanı'yla gayrimüslimlerin haklarını artıran Padişah II. Mahmut'un portresinin işlendiği kol düğmeleriyle dikkat çekti. Şirinoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin hayata geçirilmesi konusunda umutlu olduğunu söyledi. Hem Ermenistan'ın hem Türkiye'nin geçmişten ders alacağını ve aynı hataların tekrarlanmayacağını ifade etti. Başbakan'ın "100 bin kaçak Ermeni'yi sınır dışı ederiz" sözleri için, sayıyı Erdoğan'a kendilerinin verdiğini ancak yanlış olduğunu söyledi ve özür diledi. Şirinoğlu, Erdoğan'ın sözleri için de "Sözleriyle kalbi bir değil" diye konuştu.

Cam silen eller kalem tutacak
Sokaklarda çalışan çocukların okumasını hedefleyen "Kalem Tutan Eller Projesi" başladı. Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, "Arabaların camlarını silen o çocuklar güvende olmazsa hiçbirimiz evlerimizde güvenli olmayacağız" dedi Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, Garanti Emeklilik ve Boğaziçi Üniversitesi'nin de katkılarıyla başlatılan 'Kalem Tutan Eller Projesi' hayata geçirildi. Pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da başlatılan proje kapsamında sokakta yaşayan ve çalışan çocukların eğitimine devam etmesi sağlanacak. Projede yaklaşık bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Garanti Bankası Konferans Salonunda tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu projenin sokakta yaşayan veya çalı şan çocuklara uzatılmış çok önemli bir yardım eli olduğunu vurguladı. Çubukçu, sözlerine şöyle devam etti: "Sosyal sorumluluk sahibi önemli kurumların da 'İşte bu bizim meselemiz' demeye başladığı an sorunların çözüleceği andır. Çünkü biz biliyoruz ki yoldan geçerken baktığımız, arabamızın camlarını hızla kapattığımız o çocuklar, sokaklarda güvende olmadığı sürece hiç birimiz evlerimizde güvende olmayacağız" Ülkenin her çocuğunu sevmek gerektiğini vurgulayan Çubukçu önceki yıllarda konunun önemini anlatmak için bir muhatap bile bulamadıklarını vurguladı.

Akaryakıtta vergiyi düşürmek istiyoruz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bürokratlar, Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılarak hem açıklamalar yaptılar hem sorunları dinlediler. Bu kapsamda konuşan Şimşek, ulaştırma altyapısı konusunda 7-8 yılda çok yol kat ettiklerini belirterek, "Bunu söyleyince akla akaryakıt gelebilir. (Akaryakıtta) gönül ister ki vergiler çok daha düşük olsun, o yönde çabalarımız olacak gelecek dönemde" dedi. Akaryakıt, iletişim, tütün ürünleri ve otomotivde kısmen vergilerin yüksek olduğunu, buna karşın sorunun dolaylı vergilerin yüksekliği değil, dolaysız vergilerdeki performans düşüklüğü olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Vergileri indirdiğiniz takdirde borçlanma gereğini artırırsınız. Bu da zamanla faizi artırır, uzun vadede handikap olur. Bu konuda daha temkinliyiz. Çözüm vergi tabanının genişletilmesi ve kamu harcamalarının sınırlı tutulması. Bütçe açığı ortada. Önceliğimiz makro ekonomik istikrar olmalıdır." Ayrıca, faizlerin tek haneli seviyelerde olduğunu, kamu sektörünün borçlanma ihtiyacının azaldığını ve bankaların güçlü sermaye yapılarının sürdüğüne işaret eden Şimşek, özellikle faizlerin tek hanede tutulmaya devam edilmesi halinde, kredi temini imkanını sağlayarak hem tüketimin ve hem yatırımların teşvik edileceğini bildirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise tüm gündemin üretim ve ihracat üzerine kurulması, kurun da rekabetçi ve istikrarlı olması gerektiğini söyledi. Bu yıl ihracatçı birliklerinin 111 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlediklerini anımsatan Büyükekşi, "2010'nun ilk çeyreğini yüzde 20 gibi bir ihracat artışı ile kapayacağız. Biz yüzde 10 beklenti koymuştuk, ilk çeyrekte bu beklentimizin iki katı bir büyüme yaşadık" dedi.

DHKP-C'nin hain planı deşifre edildi
Korumalar Başbakan Erdoğan'a adeta etten duvar ördü Geçtiğimiz günlerde Ankara Emniyeti'ne gelen Başbakan'a suikast yapılacağı yönündeki ihbardan sonra Erdoğan için alınan güvenlik önlemleri arttırıldı. Başbakan dün Cuma namazını Kocatepe Camii'nde kıldı. Korumaları da Erdoğan'ın etrafında etten duvar ördü. Erdoğan'ın yakın korumalarının dışında özel harekat polisleri ve binaların çatılarındaki keskin nişancılar dikkat çekti. Yasa dışı terör örgütü DHKP-C'nin Başbakan Erdoğan ile hükümet üyelerine dönük "suikast" planladığı belirlendi. Emniyet istihbaratından gelen "kripto" üzerine Başbakan'ın yakın koruma polisleri uyarıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 30 Mart-17 Nisan tarihlerini sözde devrim şehitlerini anma ve örgütün kuruluş yıl dönümü ilan eden DHKP-C'nin tasarladığı saldırılara karşı 81 İl Emniyeti'ni alarma geçirdi. Örgütün, 30 Mart 1972'de THKP-C lideri Mahir Cayan ve arkadaşlarının ölü ele geçirilmesinin yıl dönümüne rastlayan tarihte "silahlı ve bombalı" eylem planladığı saptandı. DHKP-C'nin Başbakan ve hükümet üyeleri dışında; Adalet Bakanlığı, MİT ve emniyet mensuplarına suikast ile TSK ve emniyete ait tesislerle bazı kamu kurumlarına yönelik bombalı sabotaj hazırladığı yönünde istihbari bilgiler alındı, istihbarat Daire Başkanlığınca hazırlara raporda, "Olası terörist saldırılara karşı güvenlik önlemlerini gözden geçirin ve istihbari çalışmalara ağırlık verin" denildi. Rapor üzerine tüm polisler uyarılırken, Başbakanlık Koruma Müdürlüğü de "duyum" konusunda bilgilendirildi. Erdoğan'ın etrafındaki güvenlik önlemlerinin bu yüzden arttırıldığı öğrenildi.

Merkel'den Türk okulu önerisine ret
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk okulları açılması yönündeki talebini geri çevirdi. Merkel, "Bu yöndeki tartışmalar hiçbir yere varamaz" dedi. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Alman haftalık "Die Zeit" gazetesine verdiği mülakatta, "Türkiye'de Alman liseleri var, Almanya'da neden Türk liseleri olmasın" demişti. Deutsche Welle'nin haberine göre Merkel, Almanya'da Türk lise ve üniversiteleri kurulması isteğine olumsuz yanıt verdi. Başbakan Merkel "Passauer Neue Presse" gazetesine verdiği demeçte, "Almanya'daki Türk kökenli çocuk ve gençlerin Alman okullarına gitmesinin yerinde bir uygulama" olduğunu kaydetti. Almanya Başbakanı, "Türk öğrencilerin Almanya'da Türk okullarına gitmesi yönündeki öneriyi uygun bulmadığını" vurguladı. Almanya Başbakanı, gelecek hafta başında 4 yıllık bir aradan sonra Türkiye'de temaslarda bulunacak. 29-30 Mart tarihlerinde düzenlenecek ziyaret çerçevesinde Merkel önce Ankara'ya ardından da İstanbul'a gidecek. Merkel Türkiye temasları çerçevesinde Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gülle bir araya gelecek. Erdoğan-Merkel buluşmasında ağırlıklı gündem maddelerini, ikili siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkileri ve bölgesel sorunların oluşturması bekleniyor. Başbakan Merkel'in görüşmeler sırasında Türkiye'nin Ankara Protokolünü hayata geçirmesini ve limanlarını Kıbrıs'ın güneyine açması talebini de iletmesi bekleniyor.

'ın bazı haber başlıkları:

DARBE ANAYASASI NE DEMEK BİLİRİZ
Anayasa değişikliğine darbenin izlerinden 1981'de kurtulan ve yeni sivil anayasa ile AB'ye giren Dönem Başkanı İspanya'dan tam destek geldi. Dışişleri Bakanı Moratinos, "Sizi en iyi biz anlıyoruz" dedi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış üç gün süren ve Brüksel temaslarını tamamladı. Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu yetkilileri, Dönem Başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile bir araya gelen Bağış'a temaslarında en çok sorulan soru yargı reformu ve anayasa değişikliği oldu. Moratinos, görüşmede, AB'nin uzun zamandır Türkiye'ye yargı reformu ve sivil anayasaya geçmesi çağrısında bulunduğunu anımsatarak anayasa değişikliğine verdiği desteği şu sözlerle dile getirdi: "Çabalarınızı takdir ediyoruz. Büyük cesaret gösterdiniz. İspanya da bir zamanlar askeri yasalarla yönetiliyordu. O nedenle sizi en iyi biz anlıyoruz. Böyle olumlu gelişmeler İlerleme Raporu'nda Ankara için artı değer olacak." AB kaynakları da Dönem Başkanlığı'nın birkaç gün içinde bir deklarasyon yayınlayarak Türkiye'deki tüm kesimleri sivil anayasaya destek vermeye çağıracaklarını açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de anayasa değişikliğine büyük destek verdi. Bildt, özellikle parti kapatmayı zorlaştıran maddenin özel bir önemde olduğunu söyledi. Bildt şunları kaydetti: "Değişikliğin AB tarafından çok olumlu karşılanacağına inanıyorum. 1982 anayasası başka bir zaman ve başka bir Türkiye için hazırlanmıştı. Artık Türkiye'nin daha modern, Avrupalı bir anayasaya ihtiyacı var. Bu taslak bunun yolunu açıyor." Bildt, AK Parti'ye yönelik bir kapatma davası açılmasından endişe duyduğunu vurgularken, olası bir davaya AB'nin çok sert tepki göstereceğini söyledi. Muhalefetin tepkisini de değerlendiren Bildt, "Olağan şüphelilerin karşıt tavrı sürpriz olmadı" diye konuştu.

AK Parti %40.6, CHP, MHP düşüyor
ANAR'ın gündem araştırmasına göre AK Parti'nin oy oranı yüzde 40.6 olarak ortaya çıktı. ‘Bugün genel seçim olsa kime oy verirdiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 40.6'sı ‘AK Parti' yanıtını verirken, CHP yüzde 21.4, MHP yüzde 14.6'da kaldı. ANAR tarafından 8 - 16 Mart tarihlerinde 26 ilde 5 bin 503 kişi ile ‘vatandaşın siyasi eğilimlerini tespit etmek' için gerçekleştirilen Gündem Araştırması'nda AK Parti'nin oy oranı en yakın rakibinin iki katı olarak gerçekleşti. ‘Bugün genel seçim olsa kime oy verirsiniz?' sorusuna katılımcıların yüzde 40.6'sı AK Parti yanıtını verirken, CHP yüzde 21.4, MHP yüzde 14.6, BDP yüzde 6.4, TDH yüzde 5.1, SP yüzde 4.5, DP yüzde 2.1, BBP yüzde 1.1, DSP yüzde 1 oy alırken diğer partiler yüzde 2.9 oy oranını paylaştı. Erken seçime hayır: Türkiye'de erken bir genel seçime gerek var mıdır? sorusuna katılımcıların yüzde 54.4'ü ‘hayır' dedi.Yeni anayasaya evet: Araştırmaya katılanların yüzde 58.8'i yeni ve sivil bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu belirtirken, ‘Türkiye'nin yargı reformuna ihtiyacı var mı?' sorusuna ise yüzde 56.6 ‘evet' cevabı çıktı.Köşk'teki zirve olumlu: ‘Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna katılımcıların yüzde 49.9'u ‘olumlu buluyorum' yanıtı verdi.Açılım ve sanatçılar: Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da sanatçılar ile yaptığı açılım toplantılarını olumlu bulanların oranı yüzde 42.2 olarak gerçekleşti.Katsayı kararı yanlış: Danıştay'ın YÖK'ün katsayı kararını iptal etmesine ilişkin olarak ise parçalı bir yanıt ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 39'u kararı doğru bulmazken, yüzde 27.1'i doğru buldu, konu hakkında bilgisi olmadığını söyleyenler ise yüzde 29.1 oranında gerçekleşti.

Ermeni vakıf mülkleri ve okul için teşekkür
Ermeni Cemaati lideri Sirinoğlu, vakrfmüMerinin iadesi ve Ermeni çocukların okula alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakfımıza ait sekiz mülkü bize teslim etti. Bunun için teşekkür ediyoruz. Hükümet, bütün vatandaşların özellikle azınlıkların sıkıntılarını gözlemliyor ve gereğini yapıyor. Başbakanımız, Türkiye'de kaçak yaşayan Ermenilerin çocuklarının okula alınması konusunda da Milli Eğitim Bakanımız Çubukçu'ya gereken talimatı vermiştir. Sorunun çözüleceğine inanıyoruz.

İki bakanın hedefinde krizi derinleştiren bankalar var
Devlet Bakanı Çağlayan ve Maliye Bakanı Şimşek, 2009 yılında reel sektöre destek vermeyen bankaların krizi derinleştirdiğini belirtti Dün devletin iki bakanından bankalara eleştiri yağdı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ayrı toplantılarda yaptıkları konuşmalarda kriz döneminde bankaların reel sektöre yeterince destek olmadıklarını söyledi. Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (DETKİB) düzenlediği toplantıya katılan Bakan Zafer Çağlayan, herkesin aynı gemide olduğunu ancak bankacılar güvertede güneşlenirken reel sektörün makine dairesinde motora yağ bulmaya çalıştığını söyledi. Bankacılık sektörünün, iyi günde esnaf ve sanayicinin yanında olurken en ufak bir tehlike gördüğü zaman ilk terk eden haline geldiğinden yakınan Çağlayan, şunları söyledi: "Ben bunu söylediğim zaman, 'Aynı geminin içindeyiz' derler. Doğrudur, aynı geminin içindeyiz ama pozisyonlar farklı. Bankacılık sektörü, geçen yıl 20 milyar dolar kâr ilan etti. Gözümüz yok ama birinin kârı, diğerinin zararıdır. Bu kadar küçülmenin yaşandığı, birçok firmanın battığı bir ortamda bankacılık sisteminin bu kadar kazanmasına söyleyecek şey yok." Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bankaların kriz dönemindeki stratejilerinin, reaksiyonlarının, krizin Türkiye'ye yansımasını sınırlamadığım belirterek, "Hatta belki de derinleştirdi" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) toplantısında konuşan Şimşek "Ortalık toz dumanken, bankalar tipik reaksiyonu gösterip çok temkinli bir patikada işlerini yürüttü" diye konuştu. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankalarda sermaye oldukça güçlü, kredi verme imkanları oldukça fazla. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 20'nin üzerinde, likidite durumları iyi, varlık kaliteleri iyi, kârlılıkları yüksek. Ellerinde imkan var. Hazine, kamu olarak biz borçlanma ihtiyacımızı aşağı çekiyoruz. Peki, bankacılık reel ekonomiyi desteklemeyecek de ne yapacak? Bence fazla seçenekleri yok. İyimserim. Hem destekleyecek kapasiteleri var, potansiyelleri var, hem de desteklemeleri için gerekli makro ekonomik ortam ve koşullar var. Hatta bu koşullar onları zorlayacak."

Önerileri dikkate aldık paket biraz genişleyebilir
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ‘Ziyaretlerimizden sonra taslak metinde bir kısım değişmeler, genişlemeler, bir takım redaksiyonların olma ihtimali vardır" dedi. Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve Ordu Milletvekili Enver Yılmaz ile birlikte Anayasa değişikliği paketi çalışmalarıyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliğini ziyaret etti. TZOB Genel Başkam Şemsi Bayraktar ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Ergin yaptıkları tüm bu ziyaretler esnasında Türkiye'de meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, siyaset kurumunun daha önünde olduğunu gördüklerini dile getirdi. Ergin, önerilerin ardından yapılacak değişikliklerle taslak metnin Mart ayı bitmeden Meclis'e sunulacağını belirtti. HSYK tartışmalarına da değinen Ergin "Elbette ki biz bu görüşmeleri protokol icabı yapmadık. Baştan yola çıkarken de, bu taslak üzerine getirilecek makul, somut önerileri değerlendireceğimizi de ifade etmiştik. Bunun gerçekleştiğini hep beraber göreceğiz. Onun dışında HSYK'da cereyan eden hadiselerin dışarıda ulu orta konuşulmasını doğru bulmam doğrusu. Bu tür değerlendirmelerin kurul içerisinde yapılması daha sağlıklıdır diye düşünüyorum.

'in bazı haber başlıkları:

Bizim politikacılar Pavlov'un köpekelri gibi
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'ca Türk liseleri açılması önerisine tepki gösteren çevreleri sert bir dille eleştirdi. Ayni reaksiyon "Almanya'nın yurtdışında 500ün üzerinde partner okulu var. Bu okullarda Almanca ve Alman kültürü öğretilmekte. Almanya'da nasıl Fransızca, İngilizce, Rusça öğretiliyorsa, Türkçe de öğretilmeli. Muhafazakâr politikacılar tıpkı Paviov'un köpekleri gibi hep aynı reaksiyonu gösteriyorlar. Almanya'da çocuklar tabii Almanca öğrenmeli, Almanca konuşmalı. Tedrisat Almanca olmalı. Ama çocuklar anadillerini de öğrenmeli. Nasıl Fransızca, İngilizce, Rusça öğretiliyorsa, Türkçe de okulda öğretilmeli. Biz bu potansiyeli iyi kullanmalıyız. Türk-Alman partner okulu iyi bir model olabilir. Bu ve benzer konulan iç politikada puan toplamak için istismar ediyorlar."

Çağlayan: Dünya krizi 5 yılda, biz 2 yılda aşarız
DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakam Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Aliye Kavaf ile birlikte Denizli'de sanayi ve tüccarlarla buluşup, sorunları dinledi. "Kapitalizmin tarihini ve tarifini değiştiren bir kriz yaşadık" diyen Zafer Çağlayan şöyle konuştu: "Dünya 2008 rakamlarım ancak 2013'te yakalayacak deniyor. İhracatımız değer bazında yüzde 22 azaldı. Dünyadaki azalış yüzde 28 oldu. Rekabetten dolayı tek sent kayıp yok, 29 milyar dolarlık kayıp, pazar daralmasından. Bu ay 25 günde 7.5 milyar dolan geçtik, geçen yıla oranla net 2 milyar dolarlık artış var. 1 Ocak 25 Mart arası ihracattaki artış yüzde 21.7. Görünen o ki krizi dünyadan önce atlatacağız. Bu yıl yeni biri dalgalanma olmazsa ihracatta 115 milyar doları da aşacağız. Dünya krizi beş yılda telafi ederken, biz bu gidişle iki yılda aşarız." İhracat artsın diye dünyanın çevresini 6 kez dolaştıklarını söyleyen Zafer Çağlayan "Eğer bir iş adamı olarak bu kadar dolaşsaydım, bugün 1 değil 11 fabrikam olurdu" dedi. Krizin etkisi hâlâ sıcak olduğunu söyleyen, bu sıcaklık geçince, ne kadar ciddi tehlike atlatıldığının görüleceğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Otomotiv ve tekstil ihracatı 2008'i yakaladı. Otomotiv 18-20 milyar dolara çıkacak gibi. Bu da ihracatın yüzde 40'ı, o açıdan çok önemli.
'ın bazı haber başlıkları:

Habur yeniden canlanacak
Kesintiye uğrayan demokratik açılımın Kandil ve Mahmur Kampı ayağı için yeniden düğmeye basılıyor. Bakan Atalay, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla sürecin hızlanacağını söyledi. NTV'ye konuk olan Bakan Atalay, anayasa paketi, demokratik açılım, Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayeti ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Atalay'ın açıklamaları özetle şöyle: Habur'dan dönüşler Ricalarımıza rağmen bizi ve toplumu rahatsız eden görüntüler ortaya çıkınca gelişleri durdurduk. Ama şimdi özellikle de Irak seçimlerinin sonucu açıklandıktan ve hükümet kurulduktan sonra çalışmamız Kuzey Irak boyutuyla ilgili hızlanacak. İstikrarlı bir hükümet kurulursa süreç daha iyi yürüyecek. Kuzey Irak'taki kamplarla ilgili her şey gündeme gelebilecek. Anayasa paketi Değişiklikte en belirleyici boyut, bireyin biraz daha önce çıkması. Ülkemizde birey haklarının ve bireyin korunmasının daha ön plana çıkması paket içindeki en özel nokta. İkinci olarak toplum iradesinin, milletin kararının daha da belirleyici hale gelmesi. CHP ve MHP baştan beri, daha paketi görmeden, içinde ne olduğunu bilmeden karşı çıktı. Kendileri de ifade ettiler, 'henüz bakmadık ama bizim tavrımız olumsuzdur diye. Bunu anlamak mümkün değil. Tabii ki hafta sonuna kadar bu süreç devam edecek. Gerek kamuoyunda tartışılan hususlar, gerek medyada yer alan teklifler ve tartışmalar, sivil toplum kuruluşlarından da gelirse bütün eleştirileri masaya yatıracağız. Cumartesi (bugün) çalışma grubumuz bir araya gelecek ve şu ana kadar ki gelişmeleri değerlendireceğiz. Muhtemelen STK'ların yeni teklifleri olabilir. Önümüzdeki hafta da teklif Meclis'e sunulacak, imzalar zaten hazır. Salı günü gibi düşünüyoruz. BDP'nin teklifi Biz açıkladık, şu an seçim barajıyla ilgili bir çalışma olmayacak. Balon olur olmaz incelediğim dosyalardan biridir. Kapanmış değil aslında, sürekli gündemde. Basına yansıyan haberlerde bir yanlışlık var, gözaltına alınanların bu konuyla bir bağlantısı yok.

BDP: Seçim barajını yüzde üçe indirelim
AKP'ye teslim edeceği Anayasa taslağı önerilerini tamamlayan BDP, seçim barajının yanı sıra HSYK'nın kendi başkanını seçmesini de gündeme getirdi. Anayasa değişikliğinde kilit rol oynayan BDP'nin önerileri netleşti. AKP'ye teslim edilecek teklifte seçim barajının yüzde 3'e çekilmesi talep edilecek BDP, AKP'nin Anayasa taslağına ilişkin değerlendirmelerini tamamladı. Ancak BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Avrupa seyahatine çıktığı için son rötuşlar yetişmedi. Dün AKP'ye iletilmesi planlanan taslağın teslim edilmesi ertelendi. Taslakta, baroların Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi, HSYK'nın kendi başkanını seçmesi, seçim barajının yüzde 3'e indirilmesi talep edildi. BDP, Anayasa paketindeki değişiklikler hakkında önerilerde bulunurken, pakette yer almayan TCK, TMK, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'yla ilgili de önerilerde bulundu. Sivil toplum örgütleri ve baroların da görüşlerinden yararlanan BDP'nin önerileri şöyle: Anayasa'nın 10. maddesinde kadın, çocuk ve yaşlılara "pozitif ayrımcılık" tanınmasına ilişkin maddeye "Devlet bu eşitliği fiilen yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" ilavesi yapılsın. Anayasa'nın 20. maddesinde özel hayatın gizliliğine ilişkin "Kişisel verilerin korunması, bağımsız Kişisel Verileri Koruma Üst Kurulu tarafından sağlanır" ibaresi konsun.Anayasa'nın 41. maddesindeki "ailenin korunması" düzenlemesine "Türk toplumu" yerine "Türkiye toplumu" ifadesi eldensin. "Cinsellik ve şiddete karşı" ifadesi ise "Cinsel istismar ve şiddete karşı" şeklinde değiştirilsin. » Kamu çalışanlarına "toplu iş sözleşmesi hakkı"nın yanı sıra "grev hakkı" da verilsin. Hakkında kapatma davası açılan partilerle ilgili parlamentoda oluşturulması öngörülen komisyona, davalı parti Meclis dışındaysa bile beş üye hakkı tanınsın. Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelerinin seçilmesinde Cumhurbaşkanı'na fazla yetki veriliyor. Bu yetkiler Yargıtay, Danıştay ve barolara verilsin. Anayasa Mahkemesi'nin beş üyesi, Meclis'te partilerin beşer üyeyle temsil edildiği bir komisyon tarafından seçilsin. Cumhurbaşkanı beş, Yargıtay üç, Sayıştay ve Danıştay da ikişer üyeyi kendi genel kurullarında seçsin. Anayasa Mahkemesi'nin iki üyesini de baro başkanları seçmeli. Adalet Bakanı HSYK'da "başkan" olarak değil "doğal üye" olarak yer alsın. Bakanlık müsteşarına bakana vekalet etme yetkisi verilsin. Kurulun başkanı, HSYK üyeleri arasında yapılacak oylamayla salt çoğunlukla seçilsin. Kurulun, asil üyelerinden ikisi Cumhurbaşkanı, üçü Meclis, biri Anayasa Mahkemesi, üçü Yargıtay, biri Danıştay genel kurulları tarafından, yedisi adli yargı ve hâkimler, üçü de idari yargı ve hakimler tarafından seçilsin. » Seçim barajı da yüzde 3'e indirilsin.

'ın bazı haber başlıkları:

Bağış: İmtiyazlı ortaklık ısrarı dayanaksız
AB müktesebatında böyle bir ifade olmadığını belirten Başmüzakereci Bağış, "Biz ayrıcalıklı ortaklığı sadece ikili ilişkilerimizde konuşabiliriz" dedi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 110 bin sayfalık AB müktesebatında "imtiyazlı ortaklık" diye bir madde bulunmadığını belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e yanıt verdi. Bağış, AB üyesi ülkelerin yeni bir üyelik statüsü karan almaları ve bazı üyelerin bu yeni statüye geçmeleri halinde, "Türkiye'nin de o zaman böyle bir şeyi değerlendirebileceğini" söyledi. Bağış, Brüksel'de AB yetkilileriyle temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Merkel'in "imtiyazlı ortaklık" önerisini değerlendirirken, "Biz imtiyazlı ortaklığı ancak ikili ilişkilerimizde konuşabiliriz. 110 bin sayfalık AB müktesebatında ayrıcalıklı ortaklık diye bir şey yok. Olmayan bir konuda tartışma başlatmanın hiçbir anlamı yok. Eğer AB üyesi ülkeler oy birliğiyle yeni bir üyelik statüsü kararı alırlarsa ve şu andaki 27 ülkenin bir kısmı tam üyelikten vazgeçerek bu yeni statüye geçerlerse, Türkiye de o zaman böyle bir şeyi değerlendirebilir" dedi. Bağış, Türkiye'nin AB'ye taahhüt ettiği Ulusal Programı uyarınca "2013 yılı sonuna kadar AB müktesebatına uyumla ilgili çalışmalarını tamamlayacağım ve bunun ardından tam üyelik beklentisini çok net bir şekille dillendireceğim" dedi.

Seçim barajına AK Partiden set
BDP ve DSP'nin seçim barajının düşürülmesiyle ilgili taleplerine AK Parti yönetimi set çekti. Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, "Yüzde 10 seçim barajını kaldırmayı düşünmüyor musunuz?" sorusuna, "Seçim Kanunu ile ilgili hükümler Seçim Kanunu'nda olur, anayasada olmaz. Biz şu anda Anayasa değişikliğini konuşuyoruz" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, seçim barajının düşürülmesine ilişkin düşünceleri olmadığım belirterek, "Koalisyonlarda, kaostan başka bir sonucu ben görmüyorum" dedi. Bu arada Adalet Bakam Sadullah Ergin ve AK Parti heyeti sivil toplum kuruluşları turunun son durağı olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkam Şemsi Bayraktar'a anayasa değişiklik taslağını sundu. Bayraktar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sektörleriyle ilgili olumsuz sonuçlar doğuracağı görülen yasaların iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan başvuru hakkı tanınmasını istedi.

İmralı emretti BDP çark etti
Anayasa değişiklik paketine destek sağlayabileceği yönünde sinyaller veren BDP, İmralı ve Kandil'den gelen mesajlar üzerine çark etti. BDP Anayasa Komisyonu üyesi Hamit Geylani, talepleri karşılanmazsa AK Parti'nin taslağını desteklemeyeceklerini söyledi. BDP, hükümete sunulması beklenen paket üzerinde dün geç saatlere kadar çalıştı, İmralı hükümlüsü Abdullah Öcalan da dün avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, hükümetin hazırladığı paketi tutarsız bulduğunu ifade ederek, "BDP'nin şartlarını ortaya koymasını olumlu karşılıyorum. Kabul edilirse destekleyebilir. Kabul edilmezse anayasa komplosuna karşı 'hayır cephesi' oluşturulmalı" dedi. PKK'nın Kandil'deki lideri Murat Karayılan da, "Pakette Kürtler yok. Kürtlerin bu değişikliği desteklemesi söz konusu olamaz" mesajı verdi. PKK'dan gelen bu mesajların ardından BDP'nin anayasa konusundaki tavrı değişti. Partisinin hazırladığı paketi hükümete sunacak olan BDP Anayasa Komisyonu üyesi Geylani, dün ilginç bir çıkış yaptı ve şöyle konuştu: "Taleplerimiz karşılanmazsa, taslağı desteklemek zorunda değiliz. Darbe anayasasının tümden değişmesini istiyoruz. Ancak mevcut durumda böyle bir irade görmüyoruz. Anayasanın başlangıç ilkeleri Türk ırkının menfaatlerini korumak üzerine kurulmuştur." Seçim barajının düşürülmesi yönündeki ısrarım koruyan BDP'nin hazırladığı pakette, anayasa maddelerine ilişkin önerilerin yanı sıra yasa değişikliği gerektiren öneriler de yer aldı. BDP, anayasadaki "Türk vatandaşı" tanımının "Türkiye vatandaşı" olarak değiştirilmesini talep etti.

‘in bazı haber başlıkları:

MHP'YE TARİHİ UYARI
‘Demokratik açılım' ve ‘Anayasa değişikliği' süreçlerinde CHP ile ortak hareket eden MHP'ye eski ANAP ve DYP'liler ‘367' krizini hatırlatarak "Milli iradeyle restleşirseniz, bizim gibi olursunuz" uyarısında bulundular.

Aksu: Muhalefet, statüko muhafızlı üniforma giydi
Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Anayasa değişiklik taslağıyla ilgili muhalefet partilerinin tutumunu eleştirdi. Aksu, kendisini sosyal demokrat zanneden ana muhalefet partisini, eski zamanlardaki gibi' Acelesi yok, bir gün memlekete demokrasi lazım olursa, onu da biz getiririz' aymazlığı içinde olmakla suçladı. Muhalefet partilerinin, bazı odakların etkisinde kaldığını vurgulayan Aksu, "Adeta Ay'ın çekim etkisiyle 'deniz'lerin 'gel-git' yaşaması gibi, siyasetin 'deniz'leri de bazı odakların yüksek çekim güçlerinden etkilenerek 'gelgit'ler yaşamakta" dedi "CHP'nin arkasına MHP'yi de alarak bu Meclisin Anayasa yapamayacağı yönündeki açıklamalarını eleştiren Abdülkadir Aksu, "asama organı olan Meclisin elinden yasama yetkisini ve görevini almaya çalışan, hiçbir hukuki mantığa dayanmayan, fantezi bile denemeyecek hayâllerini gerçekleştirmek için bildikleri her yolu denemekteler" şeklinde konuştu. MHP ve CHP'nin, Anayasa değişikliğini Meclisin de, halkın da yapmasına karşı olduklarını anlatan Aksu, Anayasa değişikliği ile ilgili muhalefet partilerine yönelik birlikte hazırlama teklifine 'olmaz' dendiğini belirtti. 1982 Anayasa'nın 12 Eylül şartlarında hazırlandığını ve dönemin psikolojisini yansıttığını vurgulayan Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son günlerde yaşananlar açıkça ortaya koydu ki; ülkemizin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu kadar; ilkeleri mevsimlerden ve konjonktürden etkilenmeyen siyasetçilere de ihtiyacı var." Kendilerini gömlek değiştirmekle suçlayanların, kendi üzerlerine giydikleri formalara bakmalarını isteyen Aksu, şunları söyledi: "2002 seçimlerinden sonra kısa bir süreliğine giydikleri 'demokrat' formalarını çıkarıp 'statüko muhafızlı 'üniformaları' giymişler. Üstünüze pek de yakışmış, güle güle giyin arkadaşlar demekten kendimizi alamıyoruz."

CHP'de Anayasa paniği!
Hükümetin hazırladığı taslağın büyük destek görmesi üzerine panikleyen CHP, alternatif bir Anayasa taslağı paketi hazırladı. Ancak CHP'nin paketinde yargı reformu yer almazken, diğer pek çok madde, AK Parti'nin Anayasa taslak paketiyle paralellik arz ediyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, geçtiğimiz Salı günü Meclis Grup toplantısında "12 Eylül Anayasasına karşı çıkacağız diye AK Parti'nin paketine mahkûm kalamayız" şeklindeki açıklamasının ardından, CHP apar topar bir Anayasa paketi hazırladı ve kamuoyuna açıkladı. Ancak CHP'nin paketinde yargı reformu yer almazken, diğer pek çok madde, AK Parti'nin Anayasa taslak paketiyle paralellik arz ediyor. CHP'nin paketinde de kişi hakları ve özgürlükler konusunda benzer maddeler bulunuyor. CHP 6 maddelik Anayasa taslağını açıkladı. "Çağdaş Türkiye İçin Değişim" adı verilen taslak paketinde çalışma hayatına yönelik değişiklikler dikkat çekiyor. CHP'nin kitapçık halinde hazırladığı 6 maddelik Anayasa taslağına göre HSYK, Başkanını kendisi seçiyor. Adalet Bakanı ve Müsteşar, Kurul'dan çıkarılıyor. Böylece HSYK'nın eleştirilen mevcut konumu, CHP'nin Anayasa taslağında daha da perçinlenmiş oluyor. Grev ve lokavt hakkıyla ilgili yeni düzenlemelerin yer aldığı CHP'nin öneri paketinde, milletvekili dokunulmazlığının kürsüyle sınırlandırılması ve yüzde 10 barajının aşağı çekilmesi de yer alıyor. Öte yandan; dün CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu bir basın toplantısı düzenledi. CHP'liler, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den, Meclis'e sunulması halinde Anayasa değişiklik teklifini işleme koymayarak, iade etmesini istedi. Toplantıda konuşan CHP Grup Başkanvekili Anadol, "iktidarın, nalıncı keseri gibi kendine yontacağı bir taslağa, CHP elbette itibar etmeyecektir. Anayasa'yı değiştirme konusunda yetkili parlamento, 24. dönem parlamentosudur. Kediye ciğer emanet edilmez" gibi cümleler sarf etti.

'in bazı haber başlıkları:

Baykal: Paket yarıştırmayız
Ankara kulisleri dün CHP'nin de altı maddelik bir Anayasa paketini hafta başında açıklayacağı haberiyle çalkalandı. CHP lideri Baykal: Paket yarıştırmayacağız. Kapsamlı değişiklik ten yanayız. Bu telaşla Anayasa yapılmaz. Önce toplumun her kesiminde ortak görüş oluşmak. Diyoruz ki, yani seçimlere kadar, Anayasa'yı nasıl, kimlere hazır latalım, içinde neler olsun, bunları konuşalım.

Öcalan: Bu bir komplo
İmralı'da müebbet hapsini çeken PKK lideri Abdullah Öcalan Anayasa değişikliği sürecine müdahil oldu. Avukatlarına göre Öcalan, paketin tutarsız olduğunu belirterek, "Benim bu Anayasa konusundaki tespitim şudur; Anayasa paketiyle amaçlanan hukuk, anayasa komplosudur. Benim geliştirdiğim slogan 'Anayasa komplosuna hayır demokratik anayasaya evet' şeklindedir. BDP'nin şartlan kabul edilmezse Türkiye'deki diğer sol ve demokrat çevrelerle birlikte güçlü bir 'Hayır Cephesi', ortak muhalefet bloku oluşturulmalıdır" dedi. BDP Anayasa Komisyonu Üyesi Geylani ise taslağın "AKP'nin kendi ihtiyaçlarına göre" hazırlandığını belirterek "Desteklemek zorunda değiliz" dedi.

'ın bazı haber başlıkları:

TÜRKİYE'NİN MODERNLEŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Anayasa değişikliği paketine bir destek de Avrupa Parlamentosunun en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin başkanı Martin Schulz'tan geldi. Sosyalist lider, 1 Avrupa'ya yaklaştıracak bir adım' diye nitelendirdiği paketle ilgili ilk izleniminin 'olumlu' olduğunu söyledi. Parti kapatmaların zorlaştırılması ve kadın haklarıyla ilgili düzenlemeleri destekleyen Schulz, muhalefetin eleştirilerini de dinleyeceğini vurguladı. Martin Schulz, anayasa paketinin Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yaklaştıracağını düşünüyor. 2012 yılında Avrupa Parlamentosu başkam olması beklenen Schulz, AK Partiyi 'mucize' olarak nitelendirdi. Başbakan Erdoğan'ı hem övdü hem de eleştirdi. 'Kardeş parti' CHP konusunda ise, "Yoğun bir diyalog içindeyiz. Ancak zaman zaman ciddi ihtilaflarımız oluyor." açıklamasını yaptı. Schulz Türkiye'de süren Ergenekon soruşturması ve davaları ile ilgili yargıda olan bir konuda hüküm vermek istemediğini belirtti. Ancak sivil bir hükümetin de anayasal düzene kasteden teşebbüsleri araştırmak gibi bir vazifesi bulunduğunu söyledi. Sosyalist lider, "Eğer birtakım generaller, albaylar ya da memurların demokratik sisteme son vermek için planlar yaptıklan ile ilgili iddialar varsa, hükümet ve yargı tabii ki bunun üzerine gitmelidir." şeklinde konuştu. STV Haber'de yayınlanan Avrupa Masası programında Selçuk Gültaşlı'ya konuşan Alman Sosyal Demokrat Schulz, anayasa paketinden Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretine kadar birçok konuda açıklamalar yaptı. Schulz hem AK Partiyi hem de "kardeş parti" CHP'yi eleştirdi. AK Parti'nin "bir mucize" olduğunu vurgulayan Schulz, Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında ise "Etkili bir siyasetçi ancak tutarlı bir programı yok. Bir gün çok demokrat, bir diğer gün çok muhafazakar. Bir gün ultra-liberal, bir gün İslami eğilimleri ağır basıyor." eleştirisinde bulundu.

Tahta oy sandıkları referandumda kullanılabilecek
Meclis, genel seçimler için hazırlılarına şimdiden başladı. Seçim Kanunu'nda özellikle 'seçim güvenliği' ağırlıklı değişiklikler yapacak olan Meclis, önümüzdeki hafta Genel Kurul'da ele alacağı düzenlemelerde seçim işlerine yeni kurallar getirecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek'in Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen seçim kanununda değişiklik öngören teklifine göre tahta sandık tarihe karışacak. Bunun yerini şeffaf ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten sandıklar alacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilk milletvekili seçimine kadar bu sandıklan hazır edecek. Tahta sandıklar ise muhtemel bir referandumda kullanılabilecek. Komisyondan geçen bir diğer teklife göre siyah beyaz oy pusulaları da tarihe karışıyor. Pusulalarda artık partilerin özel işaretlerini içeren renkli amblemleri kullanılacak. Yeni seçim kanununun getireceği diğer bir yenilik ise anketlerle ilgili olacak. Anketler, oy verme gününden önceki 10 gün içinde yayımlanamayacak Anketlerde 'tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması' şart aranacak. 29 Mart yerel seçimlerinde ciddi sorunlara neden olan TC kimlik numarası şartı da yumuşatılıyor. Yeni düzenleme ile üzerinde kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için seçmen bilgi kağıdı ve Türkiye Cumhuriyeti kimliğini ispata elverişli YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak. Teklife göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaların ve üst birliklerin yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar da milletvekili adaylığı için seçimlerin başlangıcından bir ay önce görevlerinden ayılmak zorunda olacak. 'Elektronik seçim'in ise daha sonraki seçimlerde değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

'ün bazı haber başlıkları:


Sırbistan da 'soykırım' demeye hazırlanıyor
ABD, İsveç ve Bulgaristan'dan sonra Sırbistan da 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınması için harekete geçti. Aşırı milliyetçi SRS partisi Ermeni soykırımı tasarısı ^ hazırladı. SRS basın sözcüsü Zoran Krasi, tasarının Sırbistan parlamentosuna sunulacağını duyurdu. Krasi, "Uluslararası toplumun baskısıyla, bazı partiler Srebrenica'da yaşanılanın soykırım olduğunu Sırbistan parlamentosuna kabul ettirmek istiyor. Ancak asıl soykırım Ermenistan'da ve 1 milyon kişinin öldürüldüğü Ruanda'da oldu" dedi. Geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Sırbistan arasındaki yakınlaşmayı örnek göstererek Türk-Ermeni ilişkilerine gönderme yapmıştı. Davutoğlu özetle, "Bin yıldır çatışma halinde olduğumuz Sırplarla konuşarak meseleyi hallettiysek, Ermenistan'la da 7 hallederiz. Sayemizde Sırbistan ile Bosna Hersek yakınlaştı. Sırp-Boşnak çatışması, Ermenistan ile Azerbaycan çatışmasından çok daha yakın ve çok daha acılarla dolu. Bir gece yarısı Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ile havaalanında 2 saat konuşup sorunu çözdük. Şimdi sırada Srebrenica katliamı için Sırpların özür dilemesi var. Bunları, bin yıldır çatışma yaşadığımız Sırplarla konuşuyorsak, niye Ermenilerle de konuşmayalım?" demişti.

'ın bazı haber başlıkları:

Taş atan çocuklar için devrede
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta düzenlenen sanatçılarla kahvaltı davetinde kendisiyle görüşme talebini ileten Lale Mansur'u dün kabul etti. Mansur, Başbakanlık resmi konutunda gerçekleşen görüşmede 'taş atan çocuklarla' ilgili yasal düzenlemeler konusunda önerilerin konuşulduğunu söyledi. "Buraya 6 bin 800 kişiden oluşan 'Çocuklar İçin Adalet Çağmaları' adına geldim diyen ünlü oyuncu şöyle dedi: "Başbakanımızla görüşmemiz çok olumlu geçti. Bir saat konuştuk. Başbakanımızın da gerçekten ilgilendiğini düşünüyorum. Göstermelik bir şeyin peşinde değil. Biz de bir rapor sunduk. Başbakanımız da UNICEF'in koruma ilkelerini göze alarak çözüm arayacak. Bir hafta içerisinde avukatımızı arayacağını söyledi."

'ın bazı haber başlıkları:

HSYK KAOS PEŞİNDE
Ergenekon savcılarını görevden almak için korsan kararname hazırlayan HSYK üyelerine Adalet Bakanlığı hukuk dersi verdi: Yetki bakanlıktadır. Hukuk dışına çıkarak, çatışma ortamı oluşturmak istiyorsunuz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı'ndan ise yanıt gecikmedi: "Kurul üyeleri bakanlık yetkisi kullanmak istiyor." HSYK'nın seçilmiş üyeleri, suç duyurusu ekine, Müsteşar Kahraman'ın salı günü yapılan toplantıyı terk ettiğine ve dünkü toplantıya katılmadığına ilişkin tutanağı da ekledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, müsteşarın cenaze törenine katıldığı için toplantıya katılamadığını belirtmiş ve öğleden sonra yapılan açıklamada ise, "Mazeret HSYK'ya bildirildi" demişti. Adalet Bakanlığı son olarak, HSYK'nın çalışmalarının Adalet Bakanı ve Müsteşarı tarafından engellendiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, "Üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir" açıklamasında bulundu.

Reformlar sayesinde Türkiye sıçrama yaptı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa değişikliği paketimizle birlikte ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak olan bir sürecin içindeyiz" dedi. Başbakan Erdoğan, Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERİ) üyeleriyle yemekli toplantıda bir araya geldi. Resmi Konuttaki yemekli toplantıda toplam ciroların 1 trilyon avroyu aşan ERT üyelerine hitap eden Başbakan Erdoğan'ın hükümet olarak son yıllarda Türk ekonomisinde önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini, uzun vadeli ve geniş kapsamlı bir yapısal reform paketi uyguladıklarını ifade etti. Küreselleşme çağında ülkeler ve şirketler için değişim ve yenilikçiliğin hayati önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, artık değişim ve yenilikçiliğin rekabette öne geçmenin en önemli koşulu olduğunu belirtti. Erdoğan, "Gerek hükümet olarak yaptığımız reform ve değişiklikler, gerek toplumsal olarak değişen koşullara uyum sağlamamız Türkiye'nin son 7-8 yılda birçok alanda sıçramalar kaydetmesini sağladı" diye konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin yapısal reformlar sayesinde 1973-2002 yıllan arasında 15 milyar olan uluslararası yatırım miktarını son 7 yılda 83 milyar dolara çıkardığını kaydetti. Konuşmasında anayasa değişikliği çalışmalarına da değinen Erdoğan, "Toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketimizle birlikte -belki biraz daha artabilir madde sayıları- ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak bir sürecin içindeyiz'" diye konuştu.

'in bazı haber başlıkları:

'Mesleklerini bırakıp siyasetin içine girsinler'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Libya'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, HSYK'nın Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında suç duyurusunda bulunmasını değerlendirdi. Erdoğan, şunları söyledi: "Yasama ve yürütme yargının alanına girmeyeceği gibi yargının da siyasallaşmaması gerekir. Son zamanlarda mikrofonların karşısına çıkanların siyasallaştığını görüyoruz. Çok daha ileri düşünüyorlarsa, bu işi mevcut siyasi partilerin başaramadığını düşünüyorlarsa hemen zaten dernek de oluşturmuşlar, bir partiye dönüşürler, bir parti kurarak bu mücadelenin içine girerler. Bu kadar bu işe meraklıysalar, seçim yaklaşıyor, mesleklerini bırakıp her hangi bir siyasi partiden gelir aday olurlar."

Süryanilerden paskalya sepeti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Süryani Ortodoks Ruhani lideri Metropolit Yusuf Çetin (fotoğrafta) ve Süryani Ortodoks Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınışık'ı da kabul etti. Çetin ve Altınışık 8 yıldır hükümetten gördükleri yakın ilgiye teşekkür ederek hükümetin başarısı ve milletin refahı için dua ettiklerini söyledi. Çetin ve Altınışık, Erdoğan'a içerisinde çörek ve yumurta bulunan geleneksel paskalya sepeti de hediye etti.

'ın bazı haber başlıkları:

İSRAİL KORKMASIN
Gül, Forbes dergisine konuştu: İran'ın atom bombası isteğinden şüphem yok ama El Aksa Camii ve Filistinliler zarar göreceği için İsrail'e karşı kullanmaz! Cumhurbaşkanı Gül, ABD dergisine İran'ın atom bombası elde etme çabalarıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Gül, Iran'm eskiden beri 'ulusal gurur' için, atom bombasına sahip olmak istediğine inandığını söyledi ve ekledi: 'İranlı liderleri uyardım' I "İran dini liderleriyle biz çok açık ve net konuşabiliyoruz. Hiç kimseden duymadıkları gerçekleri benden işittiklerini size söyleyebilirim. İranlı liderleri 'Atom bombanız olursa mantıksız davranmaya başlar, kendinize problem yaratırsınız' diye uyardım." Türkiye ilcisine de karşı I "İsrail'i yok etmek gibi bir hataya düşmeyecek kadar akıllı olduklarına eminim. Bunun Kudüs'teki El Aksa'ya ve Filistinliler'e zarar vereceğini biliyorlar. Türkiye, İran'ın atom bombası elde etmesine karşı. Ancak İran'a yönelik askeri operasyona da karşıyız."ABD Başkanı Obama İran'a geçtiğimiz yıl başkan olur olmaz bir çağrıda bulunmuş ve İran ile doğrudan görüşmeye hazır oldukları mesajını iletmişti. Obama, "önümüzdeki aylarda İran ile yüz-yüze görüşmelere başlayabilmemize imkan tanıyacak açılımları bekliyorum" dedi. Gül, Forbes'a Obama'nın bu çağrısının ardından Ahmedinecad'a "Obama'nın çağrısı hiçbir tehdit unsuru içermiyor. Bu fırsatı kaçırmamanız gerek. Obama'nın çağrısına mutlaka olumlu bir yanıt vermelisiniz" dediğini, ancak İran liderinin kendisini dinlemediğini de anlattı.

Bağımsız aday artık 'parti oyu' alamayacak
TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edilen seçim yasa teklifine göre, oy pusulasında partilerin adaylarının altında isimlerine yer verilen bağımsız adaylar, artık pusulanın en sağ tarafında, siyasi parti sütunundan sonra yazılacak Bağımsız aday sayısının fazla olması ve bunların isimlerinin oy pusulasına sığdırılamaması durumunda, yine bağımsızların isimleri parti adaylarından sonra kalın bir çizgi çizilerek, alta yazılacak. Komisyon Başkanı Kuzu, bu düzenlemenin gerekçesini savunurken, geçmişte yaşanan bağımsız aday sürprizlerini anımsattı. Kuzu, "Oy pusulasında Ak Parti'nin altında Abdullah Gül adında bir bağımsız vardı. 8 bin oy aldı, neredeyse seçilecekti" dedi. İstanbul'da bir seçim çevresinde AK Parti sırasının altında ismi yer alan bir bağımsız adaya 10 bin oy çıkması herkesi şaşırtmıştı. Düzenleme ile bağımsız adayların seçime katılabilmek için Maliye'ye emaneten yatırdıkları paranın miktarı da artırıldı. Halen en yüksek devlet memurunun brüt maaşı olarak uygulanan miktar, "En yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar bakımından yapılmakta olan her türlü ödemelerin brüt bir aylık tutan" olarak tespit edileli. Görüşmeler sırasında AKP'li Fatoş Gürkan, teklifi hazırlarken oy pusulasına adayların resimlerinin de konulması önerisi üzerinde durduklarım belirterek, "Ama dediler ki yakışıklı olmayan kaybeder. Vazgeçtik" demesi, salondaki herkesi güldürdü.

'nın bazı haber başlıkları:

'Sosyal demokratlara bak'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Anayasa değişiklik paketine destek vermeyeceğini bildiren CHP'yi 'aymazlıkla (olup bitenin farkına varmayan, gafil) suçladı. Abdülkadir Aksu, "Kendisini sosyal demokrat zanneden ana muhalefet partimiz, tıpkı eski zamanlarındaki anlayış içinde 'Acelesi yok, bir gün memlekete demokrasi lazım olursa onu da biz getiririz' aymazlığı içinde" dedi. AK Partili Aksu, CHP ve MHP'ye "Bu arkadaşları memnun etmek mümkün değil. Ne dersek 'Hayır' diyorlar" diye seslendi.

'in bazı haber başlıkları:

Kayısı zararı karşılanacak
Malatya'da üreticiyi ağlatan kayısıdaki don olayı için Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girdi. Erdoğan, Malatyalı üreticinin durumunu kendisine anlatan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalıkla görüşmesinin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na zarar tespiti yapılması talimatı verdi. Bakanlık, bölgede sigorta kapsamına giren girmeyen tüm üreticilerle ilgili inceleme yapıyor. Öznur Çalık, "Afet kapsamına girmek istiyoruz. Zararımız çok büyük. Bunu da Sayın Başbakan'a bizzat anlattık" dedi. 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısıda, ilk tespitlerde yüzde 58 oranında bir zarar ortaya çıktı.

'nin bazı haber başlıkları:

Economist dergisi:Referandum göründü
Anayasa değişikliği, İngiliz Economist dergisinde "Reform ya da ölüm" başlığıyla geniş yer buldu. Değişiklikler için mecliste üçte iki oranında çoğunluğun gerektiğini kaydeden dergi, bu çoğunluğa sahip olmayan Başbakan Erdoğan'ın referanduma gitmek zorunda kalabileceğini yazdı. Referandumun riskli olduğuna dikkat çeken yazıda şu bilgilere yer verildi: "Anketlerde Erdoğan yüzde 40'la çok önde gözüküyor. Muhalefet, anayasal ya da diğer reformlara körü körüne direnmeyi sürdürdükçe muhalefette kalacaktır."
'nün bazı haber başlıkları:

Vatandaşa "paket" kitapçığı
Anayasa değişikliği paketinde muhalefetten destek bulamayan AKP'nin umudu referandum... Kürt açılımı sürecini halka "30 soruda 30 cevap" kitapçığıyla anlatan AKP, aynı yolu Anayasa değişikliğinde de izleyecek. Bu çerçevede Anayasa değişikliği "Ne getiriyor, halka ne getiriyor, vatandaşı nasıl etkileyecek yargı nasıl değişecek.." gibi konularda bir kitapçık hazırlığına başlandı. Kitapçık, parti teşkilatlarına dağıtılacak. Ayrıca bakanlar ve milletvekilleri de il il gezerek paketi anlatacak. İngilizce'ye çevrilen taslak metni yabana basına da verilecek

 

ishakyilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ak, akp, basın, forum, haber, ishak, köşe, medya, parti, rapor, tanıtım, yazı, yılmaz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi