08-08-2008, 14:28 | #1 |
gürcü ordusu rusyaya kafa tutuyor
Gürcü ordusu Rusya'ya kafa tutuyor
Rusya ve Gürcistan arasındaki gerginlik Türkiye'yi etkiler mi? Ali Kemal Erdem'in özel haberi. 08.08.2008 12:19 Güney Osetya’nın bağımsızlığını engellemek için Rusya ile savaşmayı göze alan Gürcistan Ordusu, 1997 yılından beri TSK’dan büyük eğitim desteği alıyor. Dünyanın gözü Rusya’nın savaş tehditlerine karşın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Gürcistan Ordusu’nun operasyonuna döndü. Rus Ordusu’na meydan okuyan Gürcü Ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında 1997 yılından beri sıkı bir işbirliği bulunuyor. Gürcistan Ordusu, 1993 yılında Rusya ve diğer Kuzey Kafkasya halklarınca desteklenen bağımsızlık yanlısı Abhazya karşısında ağır yenilgiye uğramıştı. Bu tarihten sonra ordusunu modernize etmeye çalışan Gürcistan’ın ABD’den sonra kapısını çaldığı ikinci ülke Türkiye oldu. Sadece 1996 yılında Gürcistan’a 2 milyon 478 bin USD tutarında askeri yardım yapıldı. Ancak asıl işbirliği 1997 yılında Askeri Eğitim İşbirliği anlaşması ile başladı. Adeta aradan geçen 11 yıl içinde Gürcü Ordusu Türk elinden geçerek yeniden yapılandı desek abartı olmaz. Öncelikli olarak orduyu yönetecek olan subayların yetiştirildiği Gürcistan Müşterek Harp Okulu, Türkiye’nin desteğiyle Gürcistan Savunma Akedemisi olarak yapılandırıldı. Halen bu okulda eğitime Türkiye’de destek veriyor, Gürcü ordusunun yönetecek subaylar Türk öğretmenlerin de eğitiminden geçiyor. Ayrıca anlaşma kapsamında başarılı Gürcü öğrenciler karşılıklı öğrenci değişimi kapsamında Türkiye’ye getirilerek harp okulunda eğitim alıyor. GÜRCÜ ÖZEL KUVVETLERİ VE JANDARMASINI DA TÜRKİYE YAPILANDIRDI Karşılıklı anlaşma kapsamında askeri işbirliğinin en çok görüldüğü alan ise Gürcü Özel Kuvvetleri’nin ve komando birliklerinin eğitilmesi. Bu konuda Türk Özel Kuvvetleri’nin büyük desteği oluyor. Gene Gürcü Jandarması, Türkiye tarafından yapılandırıldı. Ancak jandarma sınıfının sonradan Gürcistan’da kaldırıldığını belirtiliyor. Gene geçtiğimiz yıl Türkiye – Gürcistan sınırında ortak güvenlik tatbikatı yapan iki ülke güvenlik güçleri arasındaki dostluk kapsamında Gürcistan’daki Marnevelli Havalimanı Türkiye’nin işbirliğiyle yeniden yapılandırıldı. Doğrulanmasa da bir ara bu havalimanında Türk savaş uçaklarının da bulunduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Son olarak geçtiğimi yıl içinde Türkiye, Gürcü ordusuna aralarında helikopterlerin de bulunduğu askeri araç yardımında bulundu. ÇİTLİOĞLU: GERGİNLİK TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ Türkiye ve Gürcistan arasında çok yaygın bir askeri işbirliği olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu, buna karşın Rusya ve Gürcistan arasındaki gerginliğin her iki ülke ile dostane ilişkileri olan Türkiye’yi arada bırakmayacağı görüşünde. Türkiye’nin 30’a yakın ülke ile askeri işbirliği olduğunu söyleyen Çitlioğlu, “Biz işbirliği anlaşması yaparken o ülkenin ileride kiminle savaşacağını bilemeyiz. Bu nedenle böyle bir olasılık Türkiye’yi iki ülke arasında bırakmaz” dedi.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
08-08-2008, 16:06 | #2 |
Kaynağı yazalım.
|
|
08-12-2008, 00:50 | #3 |
Gürcistan'ın kafa tutuşu Fiiliyata dökülmüştür; Gürcistan sözlü, politik, diplomatik her alanda Rusya'ya kafa tutuyordu. Fakat şimdi askeri bakımdan kafa tuttuğunu tutabileceğini sanıyor Rus Tanklarının Tfilis'e girmesine40 km kalmış Gori Düşmüş Halk panik halinde Bu Gürcistan'ın savaşı değil Bu Rusya ile Abd'nin ve yandaşı Avrupa'nın savaşı aynı Kore gibi; Gürcistan'da ilerleyen Rusya'nın açık ve net Beyaz Saray Kremlin'in amacını açıkladı; Abd destekli Saakasvili'yi yönetimden uzaklaştırmak. Durum ne gösterir ne olur gerçekten yorum yapmak çok zor. Çünkü orası Kafkasya 19 yüzyıldan beri durulmayan Topraklar ve yalnız o toprağın üstü değil altıda değerli Bu savaşlar yanlız Güç gösterisi veya Abd ve AB destekli Gürcistan ile Rusya'nın savaşı değil. Rusya'nın kendi gücünü Rus halkına kanıtlamak istemeside önemli bir neden. Bu savaş bitmez ve Ukrayna tarafına doğru genişleyebileceği kanatindeyim. Muhafazakargenc... Saygılar
|
|
08-12-2008, 01:50 | #4 |
tek bildiğim bu savaş hakkında;amaç bağımsızlık değil. gürcistan'ı bölüp osetya'yı rusya'ya bağlamak.aynı bizim üzerimizde oynanan oyunlar gibi. :-X
|
|
08-12-2008, 01:56 | #5 |
amaç bizler buradayız demek
herkes kendi safını gösteriyor kas gösterisi yapar gibiler |
|
08-12-2008, 11:30 | #6 |
Bizler burdayız demek için yapılan bir olay değil. Ben bölgeyi iyi biliyorum çünkü Ben abhazyalıyım, Oradaki olaylar Avrupa basını tarafından yanlı bir şekilde Abd yanlısı bir şekilde aktarılıyor. Olayları başlatan Gürcistan'dır. Güney Osetya'nın Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etmesi daha sonrada Abhazya'nın bu yöndeki çıkışı Saakasvili'yi harkete geçirdi; Saakasvili'nin harkete geçeceğini herkes biliyordu, Neden çünkü Sakasvili halka şunu söylüyordu : "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü sağlayacağım" Burada bu söylemi batı söyletmiştir. Gürcistan'da 2005'de gül devrimi ile başa gelen Saakasvili'nin unuttuğu bir şey vardı. Rusya o bölgelerden hiç bir zaman çekilmedi. Buradaki devrimler Rusya yanlısı olmadıkça hiç bir zaman yarını göremez. Aslında Bağımsızlık Abhazya'nın hakkıydı. Abhazya ordusu güçsüz değildir. 1993 yılında Gürcü ordularını geri püskürtmeyi başarmıştır. Bu olay Rusya'nın istemeden dahil olduğu bir savaştır. Ve Rusya haklıdır.
|
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|