AK Gençliğin Buluşma Noktası
Darbeler ve Darbe Girişimleri Darbeler ve darbe girişimleri hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-27-2009, 07:04   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Hâkimden Ergenekon avukatlarının yanına oturan 13 CHP'liye: Biraz ayrılın
Ergenekon soruşturması kapsamında ikinci ve üçüncü iddianamenin sanıklarının yargılandığı duruşmada ilginç diyaloglar yaşandı.

53'ü tutuklu 108 sanıklı ikinci Ergenekon davasının 9. duruşmasında mahkeme heyeti iddianamenin okunmasına devam etmek istedi. Ancak, Tuncay Özkan ve Adil Serdar Saçan'ın aralarında bulunduğu bazı sanıklar yetki ve görev itirazında bulundu. Mahkeme, bu talebi görüşmek için ara verdi. İddianamenin okunmasına ancak 14.00'te geçilebildi. 20 Temmuz'da başlayıp 7 Eylül'de birleştirilen iki davada hâlâ iddianamenin okunması tamamlanamadı. İki hafta önce İstanbul Emniyet mensupları ile İstanbul Adliyesi'nde görevli hâkim ve savcıların iftar yemeği nedeniyle mahkemeyi reddeden sanıklar, duruşmaya iki hafta ara verilmesine sebep olmuştu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahke-mesi'nce yapılan davanın dünkü duruşmasına 49 tutuklu sanık ile Sinan Aygün ve Yalçın Küçük'ün aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon davaya gelmedi. CHP'li 13 milletvekilleri de duruşmayı izledi. Milletvekilleri yine sanık avukatları bölümüne geçti. Mahkeme başkanı, sanık avukatlarının kimliklerinin tespit edildiği sırada milletvekillerini tanımadı. Başkan, "Orada oturan beyefendiler kim?" diye sordu. CHP milletvekili Atilla Kart, CHP milletvekilleri olduklarını söyledi. Bunun üzerine Şengün, "En azından ayıralım avukat arkadaşlardan." diye cevap verdi.
Mahkeme başkanı, önceki celsede mahkeme hâkimlerine yönelik yapılan reddihâkim talebinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ikinci heyeti tarafından reddedildiğini açıkladı. Sanık avukatlarının buna yaptığı itirazı da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin inceleyip reddettiğini bildirdi. Duruşma savcıları iddianameyi okumaya hazırlanırken tutuklu sanıklar ve avukatları usule ilişkin itirazlarını bildirmek için söz aldı. Tuncay Özkan, söz istedi, ancak mahkeme başkanı iddianamenin okunacağını, taleplerini sırası gelince bildirmeleri için söz verileceğini belirtti. Bu sırada söz isteyen Adil Serdar Saçan, mahkemenin olağanüstü yargılama yapıp yapmadığı konusunda karar alınmasını talep etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki ayrı heyet olarak değil iki ayrı mahkeme olarak yargılama yaptığını ileri süren Saçan, "Siz 13. Ağır Ceza Mahkemesi olarak, Adalet Bakanlığı ve HSYK yerine geçip, kanuna karşı hile ile iki ayrı mahkeme kurdunuz. Hem görevsiz hem de yetkisizsiniz. İkinci heyet hangi kararla kim tarafından kuruldu öğrenmek istiyorum." dedi. Bu talepler konusunda görüşü sorulan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin HSYK'nın kararı sonucu oluşturulduğundan bu talebin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, talebi görüşmek için duruşmaya ara verdi. Heyet, yaptığı değerlendirmede İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki heyet olarak çalışmasına ilişkin yetki ve görevsizlik yönündeki itirazlarını reddetti. İş yoğunluğu nedeniyle HSYK'nın kararıyla, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni hâkimlerin atandığı ve yetkilendirilmelerinin yapıldığı belirtildi. Heyetin çekilme gibi bir düşüncesinin bulunmadığı açıklanan kararda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde biri başkan 7 üyenin bulunduğu ve ilgili yasanın üye sayısını sınırlamadığı anlatıldı. Atamaların Anayasa ve kanunlara uygun olarak HSYK tarafından yapıldığının altı çizildi. HSYK'nın kararlarına yargı yolunun kapalı olduğu belirtilerek "HSYK'nın gerek gördüğü durumlarda birden çok ve yeteri kadar üye ataması" yaptığı anlatıldı. Duruşmanın öğleden sonra başlayan bölümünde Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, ikinci ve üçüncü iddianamenin genel bölümlerinin okunmasının bittiğini, bundan sonra sanıkların hukuki durumlarının ve değerlendirildiği ve delillerin anlatıldığı bölümün okunacağını aktardı. Savcı Pekgüzel, ikinci iddianamenin ilk sanığı ve Ergenekon örgütü liderlerinden olduğu iddia edilen Şener Eruygur'a ait bölümü okudu. Eruygur'un askerlik görevi sırasında ve emekli olduktan sonra suç işlemeye devam ettiği anlatıldı. Ergenekon örgütünün hem sivil hem de asker boyutu olduğu iddia edilerek, Eruygur'un askeri görevindeyken Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) oluşumu içinde fişleme, gizli kayıt gibi yasadışı faaliyetler yaptığı kaydedildi.














ZAMAN

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi