![]() |
#1 |
![]() Referandumda Hayırcıların aldığı yüzde 42'lik oyun bu partilere paylaşımı “kedi-ciğer” hesabını akla getirdi. Referandumda Evet yüzde 58, Hayır yüzde 42. Evet'e AK Parti'nin yanı sıra SP ile BBP açık destek verdi. Hayır'a ise CHP, MHP, DSP ve DP'nin yanı sıra İP gibi marjinal sol partiler arka çıktı. Son seçim sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, partilerin oy oranlarında ne gibi bir değişiklik oldu? Partilerin, 2009'da yapılan 29 Mart yerel seçimlerde aldıkları oy oranları şöyle: AK Parti: Yüzde 38.8 CHP: Yüzde 23.1 MHP: Yüzde 16.1 DTP(BDP): Yüzde 5.7 SP: Yüzde 5.2 DP: Yüzde 3.7 DSP: Yüzde 2.8 BBP: Yüzde 2.2 Toplamları yüzde 97.6 Geriye yüzde 2.4 kalıyor. Bu yüzde 2.4'ü "diğer" partiler oluşturuyor. Yani bu 2.4'lük pay İP, LDP, TKP, ÖDP, MP, Hak Par, BTP gibi partiler ile bağımsızlar arasında dağılıyor. Ve bu partilerin önemli bir bölümü referandumda Hayır dedi. 2009 yerel seçim sonuçlarına göre: Evetçi AK Parti, SP ve BBP'nin oy toplamı: 46.2 Hayırcı CHP, MHP, DSP, DP ve diğer partilerin oy toplamı ise: 48.1 Bunların oy toplamları : Yüzde 94.3 Geriye kalıyor: Yüzde 5.7 Bu da boykotçu BDP'nin 2009 seçimlerinde aldığı oya tekabül ediyor. Rakamlar böyle. Resmi rakamlar. Referandumda Hayırcı partilerin oylarında 2009 seçimlerinde aldıkları oylara oranla düşüş yaşandığı bu tablodan açıkça görülüyor. Referandumdan çıkan Evet oyları oranı: Yüzde 58 Evetçi partilerin 2009 seçimlerinde aldıkları oyların toplamı da: Yüzde 46.2 Aradaki yüzde 11.8'lik pay “artış”a işaret ediyor. Peki ya Hayırcılar? Referandumdan çıkan Hayır oyları oranı: Yüzde 42. Hayırcı partilerin 2009 seçimlerinde aldıkları oyların toplamı ise: 48.1 Aradaki yüzde 6.1'lik pay “düşüş”e işaret ediyor. Bu yüzde 6.1'lik oy Hayırcı partilerden hangisinden veya hangilerinden gitti? CHP referandumda, 2009 seçimlerinde alınan yüzde 23.1'lik oyunu korudu ise, MHP'nin yüzde 16.1'i nerede? Yok MHP 16.1'i korudu ise CHP'nin 23.1'i nerede? Ha bir de o “diğer” partiler var… Oranları yüzde 2.4 ki, bunlar en azılı Hayırcılardı. 2.4'ü korudukları düşünüldüğünde. CHP ve MHP'deki düşüş artarken, “kedi ciğer” hesabına dönen bu tablo iyice karışıyor. Keşke CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Bizim için iyi bir sonuç” demeden önce, şu hesabın bir sağlamasını yapmaya çalışsaydı. Aynı şekilde Sayın Devlet Bahçeli, ne diyor acaba bu “kedi ciğer” hesabına? Habervaktim.com
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Chp'nin tabanında bir kopma olduğunu düşünmüyorum fakat Mhp'nin tabanında kopma olduğu açıkça ortada.Osmaneli ilinde bile evet'in fazla çıkması öyle gösteriyor ki Mhp tabanına zıt düştü.Evet Mhplilerin hepsi evet demedi ama evet diyen büyük bir kesim vardı.Hayır diyenler ise kafatasçı Mhp zihniyeti güdenlerdi.Ülkücü camiasından önemli şahısların kesin bir dille evet demesi fakat Mhp tavanın ise hayır tutumu sergilemesi kopmalara sebep oldu.Referandum tanıtım sürecinde Mhpden gelen kopmalar zaten oyun Mhp tabanında koptuğunu açıkça ortaya koydu.Mhpden gelen istifalar dur durak bilmedi.Yani araştırmaya gerek yok bence açıkça ortada.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Mhp lilerin evet diyenleri vardı, benim birebir görüştüğüm insanlar. Seçimler de yine Mhp ye oy verecekler ama Anayasa için evet dediler. Yani Akp zihniyetine Hayır Anayasaya Evet mantığıyla hareket ettiler. Bu durumda onların oyların azalma olduğu neticesine varmak yanlış olur.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() 3 puanlık bir düşüşten bahsediyorsunuz, bence bir kaç başkanın istifası ile o kadar düşüş olmaz ancak umarım haklı çıkarsınız
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() İstifalar azımsanacak düzeyde değildi.Ki bunu sadece istifalara binaen demedim.Ülkücü camiasının önde gelen büyüklerinin Mhp tavanını eleştirmesi ve farklı tutum sergilemesi bence güzel kayıplara sebebiyet verecektir.Tabi ki benimki de tahminden ibaret.2011 Genel seçimlerde Referandumun getiri ve götürüleri ortaya çıkacaktır.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Umarım ülkemiz için hayırlısı olur
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() onlar hala hesap peşinde koşsunlar...
ülkemiz ilerken kahr olup köşelerine çekilceklerine, ülkeyi hala geri götürmeye çalışsınlar.... |
|
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|