AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 07-13-2008, 16:01   #1
Kullanıcı Adı
Ulusalbakış
Standart hazır açılmışken çuvalı anlat
HAZIR AÇILMIŞKEN ÇUVALI ANLAT

Döneminde askerinin başına çuval geçirilen Hilmi Özkök
artık her konuda konuşuyor ama bu ‘olayda’ susuyor...

Fikirleriyle ışık tutuyor
EMEKLİ olduktan sonra köşesine çekilen ve sadece sürpriz anlarda (Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın önemli bir açıklama yapacağı günlerde) ortaya çıkan Hilmi Özkök, şimdilerde manşetlerden inmiyor. Gündemdeki soruşturmadan, darbe iddialarına kadar her konuda önemli fikirler beyan ediyor.

Bütün gözler üzerinde
Çankaya Köşkü’ne çağrılarak şereflendirilen emekli Hilmi Özkök, ne hikmetse 4 Temmuz 2003’te Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de 11 Türk askerinin başlarına çuval geçirilmesiyle ilgili hiç konuşmuyor. Kamuoyu, “Özkök hazır açılmışken bu olayın iç yüzünü anlatsa da öğrensek” diyor.

Çuvalı da anlatacak
Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen tek Genelkurmay Başkanı olan emekli Hilmi Özkök, Ümraniye soruşturması ile ilgili açıklamalarıyla yeniden gündemdeÇ

Her konuda açıklama yaparak dikkatleri üzerine toplayan Özkök’ün 4 Temmuz 2003’deki çuval olayı hakkında ne zaman açıklama yapacağı ise merak konusu.

Haber: Macit SOYDAN
Emekli olduğu gündem beri sık sık açıklama yaparak gündemdeki yerini koruyan Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök bu kez de Ümraniye soruşturması ile ilgili açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görevi döneminde gerçekleşen Çuval Olayı ile ilgili açıklama yapmaktan ısrarla kaçınan Özkök, son bir kaç gün içerisinde şu haberlerle gazete sütunlarına konu oldu:

Akil adamlar konuşsun
* İlk olarak Milliyet gazetesi’nden Fikret Bila’ya konuşan Özkök, Ümraniye soruşturmasıyla ilgili olarak sorulara şöyle karşılık verdi: “Son zamanlarda ülkemizde cereyan etmekte olan olaylar halkta büyük bir endişe yaratmıştır. Bu endişenin büyüklüğünün nedenlerinden en önemlisi, olup bitenlerin sebep ve muhtemel sonuçlarının yetkililerce halka, onların anlayabileceği bir dille, anlatılamamasıdır. Resmi bir aktörün, ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi, gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Ama bu görevin yerine getirilmesine katkıda bulunabilecek, halkın güvenini kazanmış, politik beklentileri olmayan diğer akil adamların da davet beklemeksizin devreye girmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.”
Var da demem yak da..

* Ümraniye soruşturmasında önemli yer tutacak Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerde yer alan darbe hazırlığı ile ilgili olarak, ne vardır, ne yoktur derim. Başka bir ifadeyle ne teyit ederim, ne tekzip ederim. Benim söyleyebileceğim budur.

* Bir taraf, “Günlükler Özden Amiral’e ait” diyor. Amiral ise, “Benim ilgim yok, bana ait değil” diyor. Ben amirale itibar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. “Bana ait değil” diyorsa, amirale itibar etmek lazım.

Tanıklık ederim iması
* Özkök, Bila’nın, “Mahkeme tanıklığınıza başvurmak isterse, tanık olur musunuz” sorusuna ise şu karşılığı veriyor: Onu o zaman düşünürüz. Hukuki mekanizmayı bilmiyorum. Eğer benim Genelkurmay Başkanlığı dönemimle ilgili bir tanıklık istenecekse, o zaman belki Genelkurmay’ın devreye girmesi gerekebilir. Tanıklık için Genelkurmay’a başvurmaları gerekebilir. Genelkurmay adli müşavirliği bir değerlendirme yapar, ona göre hareket edilir diye düşünüyorum. Ama, dediğim gibi, hukuki mekanizmayı da tam bilmiyorum. Ben hukukçu değilim. Bunları da tahmini olarak söylüyorum. İncelemiş değilim.
Güzergahım değiştirildi

* Emekli Genelkurmay Başkanı Aktüel dergisinde çıkan ve kendisine 3 Şubat 2004 günü suikast düzenleneceği ancak girişimin boşa çıkarıldığı yönündeki haberlere de değindi: “Bu yeni bir haber değil. Chronicle dergisinde çıktı. O zaman da basına yansımıştı. Benim konumumdaki kişilere karşı böyle girişimler olabilir. Güvenlikten sorumlu arkadaşlar önlemlerini alırlar. Çoğunlukla da komutana söylemezler bile. Tedirginlik yaratmamak için. O tarihlerde benim güzergâhım zaman zaman bir önlem olarak değiştirilirdi.

Kayıt altına aldırmadım
* Şener Eruygur’u makamına çağırıp darbe toplantılarına ilişkin görüntü izlettirdiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Özkök şunları kaydetti: ” Yargıya intikal etmiş konularda bir şey söylemem doğru olmaz. Basında yazılıp çiziliyor, yorumlar yapılıyor, iddialar yer alıyor. Bunlar yargının alanına giriyor. Şu kadarını söyleyeyim, ’Ben, komutan arkadaşlarımın hiç birisini kayda alın diye emir vermedim. Kayda aldırmadım. Bu benim yapıma uygun bir davranış değildir.

Cumhurbaşkanı Gül’le görüştü
* Fikret Bila’ya yaptığı açıklamaların ardından Çankaya Köşküne çıkarak Cumhurbaşkanı Gül’le görüşen Özkök, 2,5 saatlik görüşmenin ardından da gazetecilere konuştu. Gül’le “memleketin durumu hakkında ufuk turu yaptıklarını” ifade eden emekli Genelkurmay Başkanı, “Cumhurbaşkanımız tarafından davet edilmek benim için bir şereftir” diye yanıtladı. Bir gazetecinin, “Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna Hilmi Özkök, “Onu söyledim, ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır” yanıtını verdi.

İngilizce cevap
Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök son olarak da Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin’e konuştu. Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un darbe planları yaptığını yüzüne vurduğu haberleri konusunda yorum yapmaktan kaçınan Özkök, Aktüel dergisinde yayımlanan haber üzerine; “Bu konuda hiçbir şey söylemem. İngilizce ’No comment’(’Yorum yok’-my) diyorlar ya, işte öyle. Ne doğrularım, ne yalanlarım da demiyorum, yorum yapmıyorum, hiçbir şey söylemiyorum” dedi.

Emekli paşanın intikam turu
Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı, Hilmi Özkök’ün açıklamalarını işte böyle yorumladı:

Birkaç gündür kamuoyu eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün Ankara turunu ve sözlerini tartışıyor. Emekli general beklenmedik bir anda ortaya çıkıp “âkil adam arayışını” dile getirdi, Ergenekon konusunda “kafa karıştırıcı” beyanlarda bulundu ve sanki şu andaki Genelkurmay Başkanıymış gibi Çankaya Köşkü’nde ağırlandı.

Paşanın en önemli sözü ise “Darbe vardır ya da yoktur diyemem” cümlesi oldu. Doğal olarak herkes bunu “Paşa aslında darbe girişimi olduğunu doğruluyor” şeklinde algıladı. Zaten başka türlü algılanması da mümkün değil.

Ancak bu cümle bana göre aslında Özkök’ün içinde bulunduğu açmazdan dolayı sarf edildi. Çünkü eğer Özkök “Evet darbe girişimi vardı” dese sorumlu olacaktır. Eğer iddia edildiği gibi böyle bir niyet varsa ve Özkök de bunu biliyorsa, dönemin Genelkurmay Başkanı sıfatıyla soruşturma açması ve sorumluları askeri mahkemeye göndermesi gerekecekti. Yani bir darbe girişimi olduysa Özkök görevi ihmal etmiş duruma düşer. Daha da kısası Özkök bu durumda suçlu olacaktı.
Buna karşın Özkök, “Böyle bir girişim olmadı” deseydi bu kez tutuklanan emekli orgeneraller hakkındaki iddiaların büyük bölümü çürümüş olacaktı. Özkök bunu yapmak istemedi. İşte mesele de bu zaten.

Gözlediğim kadarıyla Özkök bir taraftan kafa karıştırırken diğer taraftan da zamanında kendisine diş bilediklerini düşündüğü eski silah arkadaşlarından intikamını alıyor.
Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile diğer pek çok generalin Özkök’ün Genelkurmay Başkanı olduğu dönemdeki yönetiminden fevkalade rahatsızdı. Bunu çeşitli vesilelerle dile de getirmişlerdi. Hatta bazı komutanların aralarında konuşurken Özkök’ü “İsmail Dümbüllü” ye benzettikleri de söylenir.
Özkök’ün Fethullah Gülen tarikatına çok yakın olduğu hatta Gülen’in “Özkök Paşa gelince rahatlarız” dediği kamuoyunda da yankı yaratmıştı. Erdoğan’ın da Özkök’e “Hocam” diye hitap etmesi ise zaten işin tuzu biberiydi.

Şimdi şartlar Özkök’ten yana. Üzerine hiçbir sorumluluk almadan dilediği gibi konuşuyor ve Ak Parti yandaşlarına malzeme veriyor. Belki de “Benim cumhurbaşkanlığıma karşı çıktınız, şimdi bedelini ödeyin” demek istiyordur.

Çuval pratik
bir çözüm
4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, Peşmerge destekli ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı. Süleymaniye’den alınarak Bağdat’a götürülen Türk askerleri sorguya ve işkenceye maruz bırakılmışlardı.11 Türk askeri toplam 60 saat ABD askerleri tarafından alıkonulmuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise emekli olduktan sonra Çuval olayıyla ilgili olarak bir kere konuşmuş, O konuşmasında da şu sözleriyle tepki çekmişti: “Ben ABD’lilerin çuval olayının bizi bu kadar rencide edeceğini bildiklerini de zannetmiyorum. Çünkü onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm. Bu çuval da değil, görmesini engelleyecek bir poşet. Türk gururunu çok sarstı.”

Suikast haberi balon çıktı
Aktüel dergisi son sayısında çıkan “3 Şubat 2004’te CIA, Özkök Paşa’ya suikast yapılacağını haber verdi.Ankara Merkez Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fehmi Büyükbayram ise Özkök Paşa’nın kullandığı yol güzergahını değiştirip yoğun güvenlik önlemleri alarak girişimi boşa çıkarttı” iddiası yalanlandı. Dönemin Garnizon Komutanı Büyükbayram Vatan gazetesine yaptığı açıklamada “Hiç böyle bir şey yok. Bana inanın. Hilmi Özkök Paşa’ya özel bir program uygulandığını hiç hatırlamıyorum. Suikast olayını ben ilk kez gazeteden öğrendim. Bu iddia daha önce de gündeme gelmişti ama böyle bir şey olmadı. Yaptığımız TSK’nın her zaman yaptığı olağan tedbirlerdi” diye konuştu

CIA uyarı yok
“O dönem Ankara’da o kadar çok canlı bomba ihbarı gelirdi ki Genelkurmay Başkanı Özkök Paşa’nın güvenliğine yönelik ne tedbir alındıysa komutanların güzergahlarını da sık sık değiştirdik, korumalarını artırdık. Kendi görevim açısından gerekli emniyeti aldık.” diyen Büyükbayram, “CIA uyardı.” söylemlerini de kesin bir dille tekzip etti: “Benim bu konuda bir malutamım yok. Biz ihbarları emniyetten alıyorduk. Emniyet, Genelkurmay Başkanlığı’na bildirir. Genelkurmay’dan da bize emirler geliyordu.”

Kaçamak cevap verdi
Özkök, Eruygur’u izlettiği haberini de yalanladı. Özkök, “Ben astlarımı izletmedim. Bunu yaparsanız, kimse size güvenmez. Ben astlarıma güvendim ve güvendiğimi de hep onlara gösterdim. Mesela astlarıma güvendiğimi göstermek için Karadeniz üzerinde uçarken havada yakıt ikmali yaptırdım. O doğru değil. Diğer kısmı üzerinde de hiçbir şey söylemiyorum” dedi. Özkök, halen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli orgeneral Eruygur’un kendisini izlettiği yolundaki haberleri hatırlatarak, bu yönde bir saptaması, ya da kendisine verilen bir istihbarat olup olmadığı sorumuza da “Buna da no comment diyorum. Bu konuda da hiçbir şey söylememiş oluyorum” dedi

yeniçag

Ulusalbakış isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-13-2008, 16:05   #2
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Ne garip cahilce atılmış bir başlık bu ?
ergenekon terör örgütünün darbesini önleyince bakıyorumda düşman kesildiniz özkök'e.
Hakkaride Türk bayrağı parçalayan teröristlerden hiç bir farkınız yok.Burnunuz daha uzun o kadar.
Alt 07-13-2008, 16:07   #3
Kullanıcı Adı
Demokrat
Allahtan haberin ilk önce kaynagina bakmisim yoksa bu kadar sacmaligi okumak zorunda kalacaktim 8)
Alt 07-13-2008, 16:10   #4
Kullanıcı Adı
aşk-ı ilahi
yazının çoğunu okudum....

aman ya bu ne yaman çelişkidir...

operasyondan önce pek bi severdiniz...paşanızdı ne oldu...

aşk-ı ilahi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-13-2008, 16:11   #5
Kullanıcı Adı
Nagihan
Kamuoyu, “Özkök hazır açılmışken bu olayın iç yüzünü anlatsa da öğrensek” diyor.

Sakın kamuoyu hazır özkök açılmışken şu ülkede neler dönmüş, kimler neyi hazmedememiş anlatsa diyor olmasın? :-\ :-\
Nagihan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)