AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Gençliğin Ödev Arşivi AK gençliğin ödev paylaşımları ve ödevler hakkındaki değerlendirmeleri/yorumları.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-03-2009, 19:25   #1
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
Arrow Hidroelektrik Santraller
Hidroelektrik Santraller


Suyun, potansiyel ve kinetik enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üretilen santrallerdir. Akmakta olan suyun kinetik
enerjisi veya bir göldeki durgun suyun potansiyel enerjisi hidroelektrik santrallerde elektrik enerjisine dönüştürülür. Bir barajda oluşturulan yapay veya doğal bir gölden gönderilen su, elektrik üreten alternatörlere bağlı bir türbinin çarklarını döndürmekte kullanılır.

Elektrik üretmede kullanılan kaynağın dışa bağımlı olmaması, tükenirlik sorununun bulunmaması ve doğaya atık bırakmaması en büyük avantajlarıdır. Bu nedenle hidroelektrik santraller, dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye hidroelektrik potansiyeli yüksek, akarsuyu bol bir ülkedir.

Bunun yanında enerji üretimi için yapılan barajlar, sulama, taşkın kontrolü, içme suyu temini, akarsu debisinin düzenlenmesi, balıkçılık, taşımacılık, su sporları (turizm) gibi çeşitli yan faydalar da sağlar

Hâlen, dünya
elektrik üretiminin %23′ü hidroelektrik santrallerden temin edilmektedir. Ülkemizde, elektrik enerjinin önemli bir kısmı (%47) hidroelektrik santrallerden sağlanmaktadır.

Hidroelektrik santrallerin, bazı olumsuz tarafları da yok değildir. Kuruluş maliyetleri yüksektir, yapım süreleri uzundur. Bunun yanında kuruldukları yerlerdeki tarım alanlarının bir kısmının yok olmasına neden olurlar. Su altında kalan topraklar bataklığa dönüşür ve metan gazı üretimine neden olur.

Su santrallerinde en önemli kısım barajlardır. Barajlar; ağırlık barajları, kemer barajları, toprak yığmalı barajlar ve payandalı barajlar olarak dört şekilde yapılır.

Hidroelektrik santralleri; üzerine kuruldukları suyun özelliğine, suyun düşü yüksekliğine, baraj yapım malzemesine, santral kapasitesine, santral yapım yerine ve üretilen enerjinin karakter ve değerine göre çeşitlere ayırabiliriz. Hidroelektrik santrallerin üzerine kuruldukları suyun özelliğine göre çeşitleri;

Akarsu tipi (Barajsız) hidroelektrik santraller,

Depo tipi (Barajlı) hidroelektrik santraller,

Med-cezir (Gel-git) hidroelektrik santraller,

Depresiyon hidroelektrik santraller.

Akarsu Tipi (Barajsız) Hidroelektrik Santraller


Elektrik üretmek için baraj yapılmaz. Akarsu, bir kanal veya tünele alınarak belli bir meyil kazandırılır. Türbin ise bir köprü gibi kanalın üzerine kurulur. Barajsız hidroelektrik santrallerin kurulacağı akarsuyun türbin milini çevirebilecek potansiyele ve yıllık debisinin asgari elektrik üretimine yetecek kadar olması gerekir.

Akarsu tipi santrallerde, pik (en yoğun) saatlerdeki yükü karşılamak için yükleme havuzları yapılır. Bu havuzlara yükün az olduğu saatlerde su pompalanır, daha sonra pik saatlerinde bu havuzlardaki su ek enerji üretmede kullanılır. Dicle Nehri Botan kolu üzerinde 1 MW gücünde santral kurulmuştur.

Depo Tipi (Barajlı) Hidroelektrik Santraller


Akarsu üzerine barajlar yapılarak, önce büyükçe bir yapay göl meydana getirilir ve burada su biriktirilir. Bu suyun belli bir potansiyel enerjisi vardır. Dolayısıyla, kurak geçen yıllarda bile bu tip hidroelektrik santrallerde elektrik üretilebilir.

Barajlı hidroelektrik santraller enterkonnekte sisteme uyum sağlarlar ve pik yüklerini çok rahat karşılarlar. Çünkü her an yeterli su potansiyeline sahiptir. Santralin kuruluş maliyeti pahalıdır ve yapımları uzun zaman gerektirir. Hâlen, dünyada en yaygın kullanılan hidroelektrik santral çeşitidir. Türkiye’de bugüne kadar uluslararası ölçütlere göre baraj niteliğinde olan 504 adet depolama tesisinin yapımı gerçekleştirilmiştir. Atatürk, Keban, Altınkaya, Karakaya Hidroelektrik Santralleri ülkemizin önemli depo tipi (barajlı)santrallerindendir.

Med-cezir (Gel-git) Hidroelektrik Santraller


Okyanuslarda meydana gelen gel-git olayından yararlanılarak elektrik enerjisi üreten santrallerdir. Yükselen denizin suyu bir koya (haliç) alınır. Su alma işi kapaklar yardımıyla yapılır. Su yükselirken (hazneye dolarken) türbin çalışmaya başlar. Yükselme tamamlanınca, su alma kapağı kapanır ve tutulan su kanal yardımıyla türbine verilir. Su çekilirken de türbin çalışır ve elektrik üretir. Yani hazneye su dolarken de boşalırken de türbin çalışır ve elektrik üretir. Suyun çekilmesi tamamlanınca, kapaklar tekrar açılır ve su girişine hazır tutulur.

Ülkemiz, gel-git enerjisi bakımından uygun değildir. Ancak dünyada uygulamaları vardır.

Örneğin;

Fransa’nın, Atlantik sahilinde (Resim 1.20) her biri 10 MW gücünde 24 adet santrali vardır. Elektrik üretiminin sürekli olmaması gel-git enerjisi santrallerinin dezavantajıdır.

Depresiyon Hidroelektrik Santraller

Denizden alçakta olan çöllerde veya denize kıyısı olan çok sıcak bölgelerde, suyun fazla buharlaşmasından yararlanılarak elektrik üreten santrallerdir.

Çalışma Prensibi: Sıcak bölgedeki uygun bir koy, duvarlar vasıtasıyla denizden ayrılır. Denizden ayrılarak oluşturulan göldeki su, sıcaklığın etkisiyle hızla buharlaşır ve su seviyesi deniz seviyesinin altına düşer. Günlük ölçümlerle, buharlaşan su miktarı tespit edilir. Daha sonra, günlük olarak buharlaşan su miktarına eşit debide deniz suyu, bu koya (göle) tünel yardımıyla akıtılır. Tünelden gelen su, belli bir düşü ile türbine verilerek

elektrik üretilir. Oluşturulan suni gölün, zamanla deniz suyundan toplanacak tuzu da alabilecek kapasitede olması gerekir.

Bir diğer yöntem ise; çöllerdeki deniz seviyesinden alçakta bulunan çukurlara, deniz suyunun taşınmas ve aynı yöntemle elektrik üretilmesidir. Uygulanması planlanan en büyük proje, Kattara çukurunda bu yöntemle elektrik üretme projesidir. Kattara çukuru (Mısır- Kahire) deniz seviyesinden 135 m alçaktadır. Akdeniz’in suyu, 80 km uzunluğundaki tünellerle bu çukura taşınacak ve 60 m düşü yüksekliği ile elektrik üretilebilecektir.

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-11-2018, 14:33   #2
Kullanıcı Adı
akpartilidmr
Standart
Hidroelektrik Santrali (HES) Nedir?

Bir miktar yükseklik sağlanmış akışkanın veya suyun sağladığı potansiyel enerjiye hidrolik enerji denir. Bu enerjiyi önce mekanik enerjiye, daha sonra da elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle elde edilen yeni elektrik enerjisine ise hidroelektrik enerji denir.

Doğal veya yapay olarak belli bir seviyede bulunan suyun daha düşük seviyedeki türbinlere iletilmesi sonucu türbin çarklarına büyük bir hızla çarpan su, türbin milini döndürür ve bu jeneratörü çalıştırır ve böylece de elektrik üretilmiş olur. Bu çalışma sistemi barajlarda gerçekleşmektedir. Bu dönüşümün yapıldığı tesislere genel ismiyle hidroelektrik santral denir. Hidroelektrik santrallerden bahsedilirken kısaca “HES” denmektedir.

Hidroelektrik Santrali (HES) Nasıl Çalışır?

Hidroelektrik santralleri, elektrik elde edebilmek için suyun akış hızından faydalanır. Akış hızı yüksek olan nehirler, akarsular potansiyel bir hidroelektrik alanıdır. Bu akarsuların üzerine inşa edilen barajlar ve büyük setler, akarsuyun birikmesine yardımcı olur.

Belirli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra artık eldeki su potansiyel bir enerjiye sahiptir. Bu biriken su, ilk olarak türbinler aracılığı ile kinetik enerjiye dönüştürülür. Sonrasında türbin çarkına bağlı olan jeneratör motoru hızla gelen su sayesinde dönüşünü yapar. Böylece kinetik enerji elektrik enerjisine çevrilir.

Hidroelektrik santralin parçaları şunlardır;

Su tutuma: Rezerve etme özelliğine sahip santrallerde baraj, kanal tipinde olan santrallerde tünel ya da açık kanal şeklinde veya nehir tipindeki santrallerde regülatör şeklinde bulunabilir.
Su alma: Elektriğin iletiminin yapıldığı alana suyun giriş yaptığı yapının adıdır. Mekanizma, ızgara, kapak ve kapağın açılışını ve kapanışını sağlayan bir sistemden oluşur.
İletim alanı: Tesisin işletmede yüksek debideki suyu iletmesinde kullanılan alandır. Trapez, tünel ya da doğrudan borularla iletilebilirler.
Basınçlı borular: Kalın, etli ve büyük çaptaki çelik borulardır. Santralin yapısına göre iki çeşidi vardır. Bunlar; gömülü olanlar ve açıkta olanlar.
Salyangoz: Basınç borusunun üzerine monte edilmiş, salyangoza benzer basınlı su haznesidir. Barajdaki suyun her bir noktadan eşit derecede dağılmasını sağlar.
Türbin: Çark, şaft, kapak, hız regülatörü, basınçlı yağ sistemi, soğutma sistemi, türbin yatağı, kumanda panosu ve yardımcı parçalardan meydana gelen sistemdir.
Jeneratör: İkaz, soğutma sistemi, koruma sistemi, kumanda, kesici ve ayırıcılardan meydana gelen sistemdir.
Transformatörler: Gerilimin yükselmesini ve alçaltılmasını sağlayan parçadır. Ana gövde de bulunur.
Şalt kısmı: Transformatörden çıkan yüksek gerilimli enerjiyi, iletim alanına bağlayan noktadır.
Diğer Teçhizat: Isıtma, havalandırma, aydınlatma sistemleri, diğer parçalardan ayrı alanlardır.

Kaynak
akpartilidmr isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
hidroelektrik, santraller


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi