12-15-2007, 02:03 | #1 |
HÜSEYİN ÜZMEZ..
En ‘’özlü özgeçmiş’’ mezar taşlarında yazılıdır.’’Şu tarihte doğdu, şu tarihte öldü.Ruhuna Fatiha…’’ ‘’Sayılı günler biter’’.Çıra gibi sönersin.Yüz sene yaşamış olsan, bir gün, ‘’hiç de doğmamışa dönersin’’ Bir süre arkandan söyleşirler.Sonra unutulup gidersin.Hepsi bu kadar değil mi?Ve şu fani dünya böylesine ciddiye alınmaya değer mi?
İlkokula, evden kaçarak gitmişim.Kapıdan kovmuşlar, pencereden girmişim.Nüfus cüzdanımı başöğretmenim Hamit Ulu çıkartmış.Nüfusuma doğum tarihimi o yazdırmış. Babam, Atatürk’ün öldüğü sene ölmüş.Anam, ne zaman doğduğumu bilmiyormuş.İlk, orta ve liseyi Malatya’da okudum.Lise sonda iken El’aziz’e sürüldüm.Yalman’ı yaraladım.İdamla yargılandım.20 yıl, ‘’ağır ceza cezası’’na çarptırıldım.Liseyi hapishane de bitirdim.Tam 10 sene 3 gün yatarak çıktım. Ankara Hukuk Fakültesi’ne girdim.Orayı da (normal süresinde) başarıyla bitirdim. Üç yıl kadar avukatlık yaptım.Her okulu ‘’birincilikle’’ bitirmiştim.Askere gittim.Yedeksubay olarak terhis edildim.Sonra, devlet hizmetine girdim.’’Özel Danışman’’ olarak, her partiden 7 bakanla 8 sene çalıştım.12 Eylül Eylül Darbesi’nde görevden ayrıldım.Rahmetli Turgut Özal Başbakan olunca, beni tekrar ve ısrarla göreve çağırdılar.1984 yılında, Sağlık Bakanlığı’nda ‘’Özel Müşavirlik ve Genel Sekreterlik’’ yaptım.Başta Hürriyet gazetesi olmak üzere, basınla dalaştık.Zaten baştan beri onlarla dalaşmaya alışıktık.Onbir senedir, Akit ve Vakit gazetelerinde, günlük yazılar yazıyorum.Yani hasbelkader yazarız.Yeri gelince de, hak edeni bozarız.İşte tercümei halimiz,kısaca böyle… KİM NE SÖYLEDİ Hüseyin ÜZMEZ'i Tarım Bakanlığında Gıda İşleri Genel Müdürlüğü yaptığım süre içinde tanıdım. Kendisini becerikli bir insan olarak gördüğüm için, bilgisinden yararlanmak üzere göreve çağırdım ve atadım. Hürriyet Gazetesi , altı eski bakana yedi yıl müşavirlik yapmış Hüseyin ÜZMEZ meselesini neden gündeme getirdi? Hürriyet Gazetesinde ‘’Üzmez’’ manşetinin atılmasından birkaç gün önce Türkiye Kominist Parti’sinin Sesi Radyosu bizzat ismimi vererek, tarafımdan faşist atamalar yapıldığını zikretmiştir. Kominist Parti’sinin radyosu tarafında takbil edilmeyi bir şeref sayarım. Sağlık Bakanı Mehmet AYDIN 15.05.1984 Tarihli T.B.M.Meclisi Tutanak Dergisi ……..Vecd ve istiğrak tipi olan…..nın aksinr Hüseyin ÜZMEZ, davanın ‘’aksiyon adamı’’ tipini temsil eder. Necip FAZIL KISAKÜREK (Cinnet Müstatili kitabından) Yıllardır görmemiştim Hüseyin ÜZMEZ’i…Hırslı, sıcak, zeki bir çocuktu.On yıl cezaevi bırakmıştı ardında…(Ve yeni çıkmıştı)Her zeka pırıltısının budalası ben ,O’na karşı çok yakınlık duymuştum çok…(Yirmi yıl sonra tekrar karşılaştık.)Hala çekici, gene zekiydi.Ama artık zekasının dizginleri elindeydi. İstediği kadar kullanıyordu. Nimet ARZIK (Barış Gazete’sinden) Babam şöyle anlatmıştı:Biz kurtuluş savaşı sırasında nice eşkiyayı bile yargılamadan cezalandırmazdık. Halbuki sual sormadan öldürsek, kimse bize hesap sormazdı. Yine de yargılardık. Hüseyin Üzmez’in Sağlık Bakanlığındaki özel müşavirliği yeni değildir. Daha önce altı yıl Tarım Bakanlığında aynı görevi yapmıştır. Hasan PULUR Hürriyet Gazete’sinden mealen Sağcı yazarların Hüseyin Üzmez’i savunmalarıma bir sözümüz yok…. Ancak aynı anlayışı solculara da göstermelerini bekleriz. Oktay AKBAL Cumhuriyet Gazetesi mealen Hüseyin Üzmez’in mert ve kişilikli yaratılışı sağcı eylemcilere esin(ilham) kaynağı oldu. Uğur MUMCU Cumhuriyet Gazetesi Yazılarından anlaşıldığına göre Hüseyin Üzmez maneviyatçı, özgürlükçü , anti-emperyalist, biraz patavatsız, fakat uslubu çok güzel, insana okutuyor. Teoman EREL (Milliyet Gazetesi) Hüseyin ÜZMEZ Deli kardeşim benim…Bu mübarek bayram gününda aramızda dereler, dağlar, kalan yapılar, demir kapılar var.Herkes dışarıda sen içerdesin.Sen herkesten başkasın.Allah’ın sana hazırladığı bayramlar da başka…Gözyaşları içerisinde gözlerinden öperim. Osman Yüksel SERDENGEÇTİ (Dargınlık sonrası bir barışma telgrafı) Hüseyin ÜZMEZ yıllar öncesinin meşhur Malatya Hadisesini büyük bir açıklıkla ve insanı sürükleyen, sarsan bir kalemle dile getirmiş.Çocukluğunu, gençlik yıllarını ve hapishane hatıralarını bazen duygulandıran, bazen ağlatan, bazen öfkelendiren, bazen güldüren bir üslupla gözlerimizin önüne serivermiş. Son yıllarda çilenin böylesi çapında, adeta soluk almadan okuduğum başka bir eser hatırlamıyorum. Yavuz Bülent BAKİLER (Kriter Dergisi’nden) Hüseyin ÜZMEZ’in bulunduğu her kalenin burçlarında bizim bayrağımız dalgalanır. Milliyetçi Büyük Lider Hüseyin ÜZMEZ konkasör gibidir.Milli ve manevi mes’elelerde karşısına çıkan engeli taş öğütür gibi ezer geçer. Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN Şimdilerde bazı basın…yeniçeriler gibi kelle istiyor.(Böyleleri) herkim ki çıkarlara dokunuyorsa, bilhassa en faziletli olanların başına üşüşüyorlar.Hüseyin Üzmez işte böylece istenmiş ve taviz olarak verilmiş kellelerdendir. Ahmed KABAKLI (Tercüman Gazetesi’nden) Hüseyin Üzmez’in peşine düşülür.Çünkü O’nun iki büyük günahı var:Birisi mağdur olan Ahmet Emin Yalman tarafından bile affedilmiş… İkincisi de vatanını, milletini seviyor.Pişman da olmayacaksın, vatanını, milletini de ideolojine feda edeceksin ki bazı çevreler sana arka çıksın. Ergun GÖZE (Tercüman Gazetesi’nden) Hüseyin Üzmez’in hukuken hiçbir mani hali yok iken, göreve alınmasının mes’ele yapılmasını doğrusu yadırgadım. Üzmez’in kabahati herhalde sol kafada olmayışıdır. Üzmez’in üzülerek ve fakat hiç kimseyi de üzmeyerek görevden ayrılmasını doğru görüyorum ve alkışlıyorum. Abdullah URAZ (Son Havadis Gazetesi’nden) Niteliğini, niceliğini iyi bildiğimiz Hüseyin ÜZMEZ öyle sıradan bir adam değildir.Gönlü ve yüreği memlekete hizmet aşkıyla dolu, kültürlü, enerjik iyi niyetli, saygı değer bir insandır. A.Rahim BALCIOĞLU (Yeni Düşünce Gazetesi’nden) Hüseyin ÜZMEZ gibi devletini ve milletini seven insanların bu memleket için yapacakları çok şey vardır. Mehmet GÖKTAŞ (Türkiye Gazetesi’nden) Vecd ve istiğrak tipi olan Abdulkadir Akçiçek’in aksine, Hüseyin Üzmez davanın, ‘’Aksiyon Adamı’’ tipini temsil eder. Hapishaneden çıktığı zaman tanımıştım Hüseyin Üzmez’i…Hırslı, sıcak seki bir gençti.Her zeka pırıltısının budalası ben, ona karşı çok yakınlık duymuştum çookkk..20 yıl sonra tekrar karşılaştık.Hala çekici ve zekiydi.Ama artık zekasının dizginleri elindeydi.İstediği kadarını kullanıyordu. Nimet ARZIK Hüseyin Üzmez konuşurken bir an gözlerimi kapadım.Üslübuyla, mizahıyla imanı ve heyecanıyla, hatta ses tonuyla Osman Yüksel Serdengeçti konuşuyor zannettim. Kadir Mısıroğlu
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|