AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-26-2007, 13:16   #1
Kullanıcı Adı
Meftun
Standart İnsan hakları dersi sinema salonlarında verilecek



Hazırlanan spot filmler, yurt çapındaki 145 sinemada reklam aralarında yayınlanıyor.
Başbakanlık, insan hakları bilincini geliştirmek için ilginç bir uygulama başlattı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, vatandaşlara haklarını anlatmak için 10 ayrı spot film hazırlattı.




Filmler, Türkiye genelindeki 145 sinemada reklam aralarında yayına giriyor. FİDA Film ve AFM sinemalarında yayınlanan spot filmler, 4 hafta boyunca gösterimde kalacak. 10-15 saniyelik tanıtımlarda, düşünce özgürlüğü, ayrımcılık, adil yargılanma, çocuk hakları, özgürlük ve güvenliğin korunması hakkı, aileye saygı, özel hayata saygı, örgütlenme özgürlüğü, toplu yürüyüş ve gösteri hakkı ile işkence gibi konular ele alınıyor. 725 bin seyirciye ulaşılması hedeflenen projeye Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de destek veriyor. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, sinemaları 'tanıtım için iyi bir fırsat' olarak nitelendirirken, bu yolla görsel anlamda en etkin biçimde hedef kitleye ulaşabildiklerini belirtiyor. Fendoğlu, "Gelişen Türkiye'de artık insan hakkı kavramının iyice kurumsal hale gelmesi açısından bu adımlar çok önemli." diyor.

Her biri için ayrı ayrı senaryoların ele alındığı filmlerde vurgulanan temalar oldukça ilgi çekici. 'Düşünce Özgürlüğü'nü anlatan film 'kara tahtaya sınıf başkanının yazdığı Düşünenler=16, Konuşanlar=0 ibaresiyle başlıyor. Ardından ekrana 'Herkesin düşüncesini açıklama özgürlüğü var' cümlesi geliyor. 'Özel Hayata Saygı'nın anlatıldığı filmde ise 'anahtar deliğinden görünen bir insan' görüntüsüne yer veriliyor.

İşkence konulu filmde hem copla dayak atılması hem de cop darbesi almış bir kişinin dramatik görüntüleri işlenmiş. 'Özgürlük ve Güvenliğin Korunması'nın konu edildiği filmde seçilen kompozisyon ise tel örgüler arasından kaçmaya çalışan bir kişi ve parmaklıklar arasındaki eller. 'Toplu Yürüş ve Gösteri Hakkı' ile ilgili filmde 'ellerindeki boş pankartları kaldıran bir topluluk' görülüyor.

Bütün filmlerin sonundaki ortak metinde ise 'İnsan Hakları Kurulu-Alo 150' yazıyor. Böylece bu numarayı çevirerek hak ihlalleriyle ilgili şikayetlerin direkt olarak Başbakanlık yetkililerine iletilebileceği vurgulanıyor.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, gelişen Türkiye'de artık insan hakkı kavramının iyice kurumsal hale gelmesi açısından söz konusu adımı attıklarını ifade ediyor. Projenin son derece önemli olduğunu kaydeden Fendoğlu, amaçlarını şöyle anlatıyor: "Sinema salonları tanıtım açısından oldukça iyi bir fırsat. Görsel anlamda en etkin biçimde hedef kitleye ulaşabiliyoruz. Bu kısa filmlerle insanlara haklarının ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz."

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın sinema salonlarında eğitim amaçlı başlattığı uygulamaya vatandaşlardan olumlu tepkiler geliyor. İnsan hakları bilincinin geliştirilmesine yönelik projeden memnun kaldıklarını belirten Ankara Üniversitesi öğrencisi Ersin Bozkuş, "Başbakanlık'ın böyle bir uygulama başlattığından habersizdim. Ta ki sinemaya gelene kadar. Özellikle düşünce özgürlüğü ve özel hayata saygı başlıklarındaki mesajlar hoşuma gitti." ifadelerini kullanıyor. Arkadaşıyla film keyfini insan hakları dersiyle süslemenin mutluluğunu yaşayan Cihangir Kart da "Televizyonlarda da bilgilendirme amacıyla bu sunumlar yapılmalı." teklifinde bulunuyor.

Erdal Şen
26 Ekim 2007, Cuma

 

Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-27-2007, 07:29   #2
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart İnsan hakları dersi sinema salonlarında verilecek
cok guzel bir calisma insallah amacina fazlasi ile ulasir
tesekkurler saliha
selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi