AK Gençliğin Buluşma Noktası
Akaid ve Fıkıh İman ve iman esasları, mükellefiyet ve hükümler.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 06-07-2009, 05:20   #1
Kullanıcı Adı
Abdullah KAÇ
Standart
Şimdi aslında şurası önemli. Hadislerde bazı kelimelerin açıklaması veriliyor. Bir hadisi incelerken her yönüyle incelemek gerekiyor. Bu şarkı konusu çok hassas bir konu olduğu için özellikle bunu bu hadislerin yanında birde günümüzde ömrünü bu işlere adamış fetva verebilecek kişilerden de dinlemek gerekir. Çünkü bu hadislere bakarsak hepimiz yandık gittik.

Anlatmak istediğim şudur.

Verilen hadislerden bir kaç örnek vereyim.

Sesini gına ile yükseltene şeytan musallat olur. Bu mesele burada ne kastedilmiş? Bunu incelemek gerek. Bunun dışında...

Mizmarları(çalgıları), putları yok etmek için gönderildim. burada ne kastedilmiş. Yani bazı hadislerin farklı anlamları olabilir. Yani farklı bir ortamda ve durumda birşeyi kastederen söylenmiş olabilir.

Gerçi hadislerde "Bir zaman gelecek, zina, içki ve mizmarı [çalgıyı] helal sayanlar çıkacaktır." bunuda diyor. Ancak tabiki ben burada denilen gibi helal saymaktan bahsetmiyorum. Bu konu çok hassas. Eğer biz gerçek bir değerlendirme yapmazsak. Buradaki hadislerin özüne inmeden anlamını manasını tam düşünmeden hükmedersek yandık demektir.

Gerçi ilk hadis çok açık.

Şarkı söyleyen kadını dinlemek ve yüzüne bakmak haramdır. Ancak buradada bir incleik olabilir. Buranında manasını çözmek gerekir. Ben bir mana çıkardığımdan değil. Ancak dediğim gibi bu işlere ömrünü vermiş birine bu konuları danışmak ve hadislerin yorumunu almak gerekir. Kimilerine göre sahih hadisler 40 civarındadır. Ama sadece şarkı için burada kırktan fazla hadis vardır. Yani birde olayın bu yönü var.

Bu konu çok önemli bir konu. O yüzden güvenilir bir alime bu devirde yaşayan ömrünü bu işlere vermiş bir alime bu konuyu danışmak gerekir. Acaba burada çalgı diye bahsedilen bizim dinlediğimiz midir? Şarkı dinlemek harammıdır? Gibi detaylı bilgi almak gerekir diye düşünüyorum...

 

Abdullah KAÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-07-2009, 16:05   #2
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart
Alıntı:
Abdullah KAÇ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Şimdi aslında şurası önemli. Hadislerde bazı kelimelerin açıklaması veriliyor. Bir hadisi incelerken her yönüyle incelemek gerekiyor. Bu şarkı konusu çok hassas bir konu olduğu için özellikle bunu bu hadislerin yanında birde günümüzde ömrünü bu işlere adamış fetva verebilecek kişilerden de dinlemek gerekir. Çünkü bu hadislere bakarsak hepimiz yandık gittik. ...
Hadisleri incelyerek karar vermek bize düşmez elbette..
Ayetleri ve hadisleri yalnız ictihad ehli alimler yorumlar..
Günümüzde bir çok alim bu konuda fikir ayrılığına düşmüş..Bu nedenle şu anki alimlerin bir çoğuna itibar etmem..!
Ben günümüz alimlerinden çok geçmişteki alimleirmizin kitaplarına,yorumlarına ve fetvalarına güveniyorum..
O şekilde takip etmeye çalışıyorum mesela..
Şimdi yandık gitti diyorsunuz.. Bir haram yada günahın farkına varmadan,bilmeden yapmak yakmaz insanı..Farkına varıp emin olduktan sonra devam edersek yandık o halde diyebilirz..
Mesela ben günah odluğunu biliyorum ama dinliyorum.. Ama günah değildir diyerek küfre girmiyorum..İnkar etmiyorum..

Ve şarkı HARAMDIR demiyoruz..Bu şekilde anlamayın..Dikkat ederseniz mübah olan ve haram olan şarkılarda belirtilmiş..Ama ben bunu biraz daha açayım..Tam açıklanmış haliyle..

Şarkı dinde 2 çeşittir!
1) Mübah olan şarkı..
2)Haram olan şarkı..

1)Mübah olan şarkı : (zilsiz)Def dışındsa müzik aleti olmaksızın sadece sesi yükseltmek ve uzatmaktır. Def de ancak kadınlar için caizdir. Bu şarkı bayram günlerinde düğünde, bir yolculuktan döndüğünde vb. olur ancak İslam’ın kurallarındanm çıkmaması gerekir.

Bu sadece sesi yükselterek ve eğlence ve müzik aletleri olmaksızın şarkı söylemektir. Ancak şu şartların yerine getirilmesi gerekir. İçerisinde Allah'a ortak koşma (şirk), ahlaksızlık Müslümanları yerme, yabancı kadınlara övgü, ve kur yapma, içkilerden bahsetme olmamalıdır.

2)Haram Olan şarkı: Çalgı türlerinden herhangi birini, dine aykırı bir sözü, dinin belirlediği yer ve zamanın dışında olanı içine alan her türlü şarkıdır.






Alıntı:
Abdullah KAÇ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Şarkı söyleyen kadını dinlemek ve yüzüne bakmak haramdır. Ancak buradada bir incleik olabilir. Buranında manasını çözmek gerekir. Ben bir mana çıkardığımdan değil. Ancak dediğim gibi bu işlere ömrünü vermiş birine bu konuları danışmak ve hadislerin yorumunu almak gerekir. Kimilerine göre sahih hadisler 40 civarındadır. Ama sadece şarkı için burada kırktan fazla hadis vardır. Yani birde olayın bu yönü var....
Bu yukarıdakilern hepsi hadis değildir zaten ilk yorumumda belirttim..Bir çoğu hadis diğer bir çoğuda ehli sünnet alimlerindendir diye beirttim..Mesela ibni mace,mesela imam rabbani hz.leri.. Bir çok alimin icma ettiği bir konudur..Yani bütün ehli sünnet alimlernin fikir birliği ettiği ve Efendimizin'de hadisleriyle belirttiği bir konudur..Hadis kaynaklarıda en sahih kaynaklardır.. Mesela (tirmizi) mesela (deylemi) mesela(imam Ahmed Müsned) ve daha bir çok sahih hadis..

Bu işe, bu saydığım alimlerin hepsi zaten ömrünü vermiş alimlerdir..

Alıntı:
Abdullah KAÇ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu konu çok önemli bir konu. O yüzden güvenilir bir alime bu devirde yaşayan ömrünü bu işlere vermiş bir alime bu konuyu danışmak gerekir. Acaba burada çalgı diye bahsedilen bizim dinlediğimiz midir? Şarkı dinlemek harammıdır? Gibi detaylı bilgi almak gerekir diye düşünüyorum...

Bu konu gerçekten çok önemli bir konu ama günümüzdede bir çok alimimiz bu konu hakkında cevap vermekten kaçınıyor..
Bakın hadisleri incelemek lazım demişsiniz birde ayetlerle inceleyelim bu konuyu..Ayetleri yorumlayanlarda yine ehli sünnet alimleri ve hadisler..
Bunlar dışında yine DÖRT BÜYÜK İMAM'ın da fikir birliği ettiği bir konudur ki kim hangi mezhepte ise(şafii,hanefi vs) mezhebinin imamının bu konu hakkındaki fetvalarını araştırabilirler..

Hadisler hakkında(nerden alındığına dair tabi) tereddütte kaldıysak,imamalr hakkındada aynı şekilde teredütte kaldıysak gelin birde AYETLER ile inceleyelim..





YÜCE ALLAH’IN KİTABINDAN ŞARKI VE MÜZİĞİN HARAM OLDUĞUNU BİLDİREN DELİLLER

“İnsanlardan kimi var ki, bilgisizce (insanları) ALLAH’ın yolundan saptırmak ve onunla alay etmek için laf eğlencesi satın alır. İşte onlara küçük düşürücü bir azap vardır.”
(Lokman-6)


Fakih sahabi Abdullah b.Mesud’a (R.A) ayetteki “ lehve’l-hadisin (laf eğlencesinin)”ne olduğu sorulduğunda şöyle cevap vermiştir.
“Kendisinden başka ilah olmayana yemin ederim ki bu şarkıdır.” Bu sözünü 3 defa söylemiştir. (Tefsiru’t –Taberi XI/61)


Kur’an’ın tercümanı olan Abdullah b.Abbas radıyallahu anh ise:

Yukarıdaki ayet için,
“Ayet şarkı ve benzerleri hakkında indi “demiştir. (Buhari, el-Edebu’l-Mufred No:1265)

“Onlardan gücünün yettiğini sesinle oynat; atlılarınla ve yayalarınla onların üzerine yaygarayı bas;mallarda ve evlatlarda onlara ortak ol (bunları haram yoldan kazanmaya sevket); Onlara çeşitli vaadler yap, gerçi şeytan onlara aldatmadan başka bir şey vaat etmez.”
(İsra-64)

İmam İbnu’l-Kayyim ALLAH ona rahmet etsin bu ayet hakkında şunları söylemiştir.

“ Şeytanın sesi Ademoğullarını rahatsız eder. O ALLAH’a itaat dışındaki her türlü sestir. Onu emrettiği ve onu beğendiği için, şeytana nisbet edilmiştir.yok sa bizzat şeytanın sesi değildir. Şarkı Sesi, Ölü için feryat etme, üflemeli, telli ve başka bütün çalgıların sesleri,Ademoğullarının canını sıkan, onları basitleştiren ve rahatsız eden şeytanın seslerindendir.



İşte yukarıdaki ayetlerde ''şarkı'' hakkında emredilenler.. Bütün hadis,ayet ve alimlerin yorumlaırnın sonunda alınan yerler,hadis isimleri ve ayet isimleri numaralarıyla beraber verilmiş..

Bu şekildede araştırabilirsiniz..

Zilsiz tef dışında çalgı aletlerinin ne olursa olsun haram olduğuna ; Kuran , Sünnet , 4 büyük imam ve de tabiinden deliller sunulmuş..
Gerisi,daha çok bilgi öğrenmek için araştırma yapmasıda size kalmış..

Selametle..
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 05:25   #3
Kullanıcı Adı
Abdullah KAÇ
Standart
Birazdaha açmak istedim son yorumumu mesela mizmar kelimesi geçiyor hadislerde ben sadece googlede mizmar nedir yazdım çıkan bir sonuç şöyle "Düdük, kaval. * Mukaddes Zebur Kitabının her bir suresi. * Hançere, nefes borusu. (Bak: Mezâmir), (C: Mezâmir) Meydan. At yarıştıracak ve at oynatacak yer. * İnce belli at.
"

Belki başka bir çok anlamı var hele hele o dönemde kullanılan çok farklı anlamlarıda olabilir. Zebur kitabının her bir surasi diyor mesela. Bunun gibi bence hadisler böyle çıplak olarak özelliklede neredeyse şarkı dinlemeyen insanın bulunmadığı bir dönemde değerlendirilmemeli. Hayatını bu işe vermiş alimlerden bilgi alınmalı diye düşünüyorum.
Abdullah KAÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 12:00   #4
Kullanıcı Adı
Feride
Standart
Abdullah bey yorumlarınızı okudum. Öncelikle, tabi ki kimsenin kalbindekini bilemeyiz. Bu yüzden de hiç kimseyi yaftalama ya da kınama gibi bir amacımız olamaz ya da olmamalı.

Sadece, en azından kendi adıma söyleyeyim, bildiğim yanlışları söylemeye, ortaya koymaya çalıştım.

Çalgı mevzuna çok takılmışsınız görünüşe göre. Hani ben kendi adıma yine söyleyeyim. Bunun bilincine vardığım zamandan itibaren (ki bu baya oluyor), en azından şarkı türkü muhabbetlerinde, buna ilahilerin söz kısmı hariç müzikleri dahil olmak üzere, şu şarkıyı beğeniyor musun ya da beğenmiyorsun sorularına, hayır diyorum. Her ne kadar nefsimi cezbetse de , güzel demiyorum. Çünkü, günah olan bir hususu, ben yapsam da, onu onaylamam mümkün değil..

Onun dışında, diyanetin açıklamalarını daha çok ön planda tutuyorsunuz sanırım. Duygu arkadaşımızın dediği gibi, diyanetin bir eleme süzgeci vardır heralde. Ve zaman zaman vuku bulan tartışmalardan da anlaşılacağı üzere, en ufak bir ince çıkış noktası olsa, hemen hedef tahtası haline getiriyorlar.

Şimdi bu durumda, nasıl kalkıpta, toplumun büyük çoğunluğunu karşısına alsın. O yüzden diyanetin açıklamarını yeterli görmüyorum.

Velhasıl kelam, eğer bu konuyla alakalı, bu hadislerin sahih olup olmadığı konusunda tereddütleriniz varsa tabi ki araştırmalısınız. Ama araştırmadan da bunların sahihlik derecesinden emin değilim o yüzden bildiğimizi biz uygulayalım demek heralde yanlış olur. Zaten siz böyle bir şey demiyorsunuz. Genel bir durumu ifade ediyorum sadece..
Feride isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 16:32   #5
Kullanıcı Adı
Red_Neck
Standart
15. madde neden küfür sayılır.Sonuçta o insanlarda Allah'a inanıyorlar.
Red_Neck isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 19:08   #6
Kullanıcı Adı
Abdullah KAÇ
Standart
Tarih sever arşadaşım bir açıklama daya yapmak gereği hissettim. Kesinlikle seni hedef alan bir yorum yapmadım. Düne kadar benimde değerlendirdiğim ve yaptığım yorumların bu gün yanlış olduğunu düşündüğümü anlatmak istedim. Yani kimseye eksik şöyle böyle gözüyle bakmayalım. Belkide bizim aciz kusurlu bulduğumuz kişi bizden daha çok yol katetmiştir bu noktada.

Dediğim gibi burada sizi hedef almadığımı yenilemek isterim.

Selam ve dua ile...
Abdullah KAÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 19:53   #7
Kullanıcı Adı
Tarantula_
Standart
Çok çok güzel bir konu olmuş sağolun...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 20:22   #8
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart
Biz korkutarak,sıkarak anlatmazsak dinden soğutmayız..Önemli olan anlatmasını bilmek..
Günümüzde imanımızı zedeleyen,bizi günaha sokan o kadar şeyle iç içeyiz ki bunun farkında olmak bile ayrı bir şans aslında..
Nefsimize ağır ve nefsimize zor geldiği için bir çok şeyden kaçıyoruz,bilmezden geliyoruz..Bunların içine her yorumda kendimide kattım..Hepimiz adına geçerlidir..

Haram konusuna gelince..
Haram olan şeye ''haram değildir'' demek insanı küfre sokar..Çünkü dinde var olan Allah'ın kelamına muhalifliktir bu..
Ama haram olanı inkar etmeyip her şekilde savunursak,zaman zaman bu haramı işlesek dahi sadece bu işlediğimiz günahın kefaretini öderiz..
Küfre girip sonsuz cehennemlik olacağımıza,günahkar olup sadece gühanımızın karşılığını alacak şekilde cehennemde kalmak arasında ne kadar çok fark var değil mi..?
Mesela başım açıktır diyelim..Nefsimden belki,belki çalıştığımdan yada başka sebeplerden dolayı bu günahı işliyorum..Ama bir ortamda başörtüsüne karşıt olunduğunu gördüğümde,inkar edenlerle her şekilde tartışıp savunuyorum..
Ama yok bende onlar gibi ''başörtüsü diye bir şey yok'' dersem küfre gireceğim..Ama bu emirle amel etmesem dahi, onun günah olduğunu bilmem bile benim hidayete ermem adına,o günahtan kurtulmam adına bir kapı bir yol değilmidir..?
İfade etmek istediğim buydu..
Kimseyi yargılayıp suçlamak gibi bir niyetimiz yok çok şükür..

Selametle..
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-07-2009, 21:50   #9
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart
es-selam kıymetli dostlar,

öncelikle duyguseli'ne bizlere aktarımları için teşekkür ederim.. Yazılanları okudum ve şimdilik iki husus dikkatimi çekti ve kaynaklar dahilinde bir kaç şey söylemek istiyorum.

40- Kur'anı teganni ile okuyan hafıza, ne güzel okudun diyenin imanı gider. (Dürr-ül-münteka)

Kur'an-ı teganni ile okumak sesi güzelleştirmektir ve bu şekilde KUr'an-ı Kerim okumaktır. Kur'an-ı Kerim'i güzel bir şekilde okuyan kimseye güzel okudun diyenin imanı neden gidiyor. Peygamberimiz sahabeye "Kur'ân'ı seslerinizle süsleyin" buyurmaktadır. Süleyman b. Eş’as b. İshâk Ebû Dâvûd es-Sicistâni el-Ezdî (v. 275/889), es-Sünen, Çağrı Yayınları, İstanbul 1992, c.II, s. 155 (K. Vitr 20, 1468)
Öyleyse, Kur'an'ı ses ile süslemek ve gönüle hitap eder bir şekilde okuyan bir kişiye, hafıza, güzel okudun diyerek hayırla mukabelede bulunmak insanı hangi sebepten dolayı küfre götürür ki..


41- Bir şarkıcıyı dinleyen veya herhangi bir haram işi gören kimse bu harama, ne güzel dese, o anda imanı gider. (Müjdeci Mek. 266)

Burada ilk olarak gündeme gelmesi gereken husus şarkıcı dinlemek haram mıdır? Hz. Aişe'den gelen bir rivayette bir bayram gününde iki kız def çalarak ezgi söylüyorlardı ve Peygamberimiz bu sırada Hz. Aişe'nin yanına girdi. Daha sonra Hz. Ebu Bekir odaya girerek hz. Aişe'ye şarkıcı kızladan dolayı kızdı. Fakat Peygamberimiz , "onlara ilişme, kızma" diye buyurdular. (Zeynu’ddîn Ahmed b. Ahmed b. Abdi’l-Lâtîf ez- Zebîdî (v. 893/1488), Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Mütercim: Kamil Miras, DİB Yayınları, Ankara 1979, c. III, s.152) Evet, hüküm vermek çok basit bir iş değildir fakat hadisle ezgi söyleyen kızların yaptığının yasaklanmadığı da aşikardır.

Elbette kadın sesiyle alakalı hüküm verilirken söylenen şarkının mahiyeti, kişide bıraktığı etki gözönünde bulundurulmalıdır ama "şarkı dinlemekten dolayı imanın gitmesi" çok büyük bir iddiadır!

""Soru:
Kadın sesi dinlemek caiz midir? Dinlediğimiz müziğin türüne göre cevaz değişir mi? (Örnek: tasavvuf musikisine eşlik eden bir kadın sesi veya ilahi söyleyen bir kadın sesi gibi)

Cevap:
Peygamberimizin zamanında mescidde ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musiki eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber'in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe'ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.""


selam ile..
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-08-2009, 18:35   #10
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
es-selam kıymetli dostlar,

öncelikle duyguseli'ne bizlere aktarımları için teşekkür ederim.. Yazılanları okudum ve şimdilik iki husus dikkatimi çekti ve kaynaklar dahilinde bir kaç şey söylemek istiyorum.

40- Kur'anı teganni ile okuyan hafıza, ne güzel okudun diyenin imanı gider. (Dürr-ül-münteka)..

Teganni ile okumak yani şarkı gibi okumak demektir..Teganni arapçada şarkıdır..Kuran'ı güzel sesle okumak tabiki sünnettir..Bu hadis bunun aksini söylemiyor..Size ALİŞAN örneğini vereyim..ilahi kaseti çıkartıp birde ramazanda KURAN-I KERİMi şarkı gibi okumuştu.Hatırlayın..Ona bazı dini alimleirmizden gelen tepkileride hatırlayın...Kuran-ı güzel sesle okumak başkadır,ona ritm katarak şarkı şeklinde okumak apayrı..Kuranı bu şekilde okumak günah olduğu için bu şekilde günaha gireni tebrik etmenin günah olduğu vurgulanıyor..! Buraya dikkat edelim..



Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Öyleyse, Kur'an'ı ses ile süslemek ve gönüle hitap eder bir şekilde okuyan
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bir kişiye, hafıza, güzel okudun diyerek hayırla mukabelede bulunmak insanı hangi sebepten dolayı küfre götürür ki....

Kuranı zaten sesimizle okuyoruz..Eee kimi hafızlarımızın seside kuvvetli ve güzel olduğundan onları dinlemek küfre götürmez..Denildiği gibi TEGANNİ(şarkı gibi) okumak haramdır deniliyor.. Kuran-ı Kerim tecvidi ile okunur..Kuran'ın ritmi tecvididir zaten..Oradaki vurguları iyi okuyan ve seside güzel olan hafızlarımızı dinlemenin neresi küfür olabilir,doğru anlayalım bu kısmı..
Tecvidde Kuran'ın vurguları bellidir..Bir hafız sesi güzelde olsa normalde olsa o vurgular eşliğinde,ona dikkat ederek tecvidiyle okumalıdır..Teganni şeklinde,kendince ritimler koyması günahtır deniliyor hadiste..Güzel sesle kuran okuyanı dinlemek ve bunu tebrik etmek tabiki günah olamaz..

Bakın bu konudaki bir hadismiz;

Kur’an-ı kerimi, Arap şivesine uygun, tecvid ile ve güzel ses ile okumalıdır. Ebu Davud’daki hadis-i şerifte, (Kur'anı güzel sesle okuyun) buyuruldu. Yani "Allah’tan korkarak okuyun" demektir. Bu da, tecvid ilmine uyarak okumakla olur. Yoksa, harfleri, kelimeleri değiştirerek, manayı, nazmı bozarak teganni ile okumak haramdır. (Berika)



Umarım anlatabilmişimdir..



Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir şarkıcıyı dinleyen veya herhangi bir haram işi gören kimse bu harama, ne güzel dese, o anda imanı gider. (Müjdeci Mek. 266)
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Burada ilk olarak gündeme gelmesi gereken husus şarkıcı dinlemek haram mıdır? Hz. Aişe'den gelen bir rivayette bir bayram gününde iki kız def çalarak ezgi söylüyorlardı ve Peygamberimiz bu sırada Hz. Aişe'nin yanına girdi. Daha sonra Hz. Ebu Bekir odaya girerek hz. Aişe'ye şarkıcı kızladan dolayı kızdı. Fakat Peygamberimiz , "onlara ilişme, kızma" diye buyurdular. (Zeynu’ddîn Ahmed b. Ahmed b. Abdi’l-Lâtîf ez- Zebîdî (v. 893/1488), Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Mütercim: Kamil Miras, DİB Yayınları, Ankara 1979, c. III, s.152) Evet, hüküm vermek çok basit bir iş değildir fakat hadisle ezgi söyleyen kızların yaptığının yasaklanmadığı da aşikardır.
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Elbette kadın sesiyle alakalı hüküm verilirken söylenen şarkının mahiyeti, kişide bıraktığı etki gözönünde bulundurulmalıdır ama "şarkı dinlemekten dolayı imanın gitmesi" çok büyük bir iddiadır!..
Yukarıda bana kaynak gösterdiğiniz hadisin bende farklısını okudum..Nedense sizin belirttiğiniz hadiste parantez içersindeki maddeler KONULMAMIŞ..Aldığınız yerde bir kasıt olduğundan şüphe ettim..Bilerek mi yanlış aktarılmış acaba..Aldığınız yeri birdaha gözden geçirin derim kardeşim..Bakın bendeki hadise nasıl anlatılmış bu olay.. İnceleyelim beraber..Üstelik kaynak aynı..!!

(Hazret-i Âişe anlatır: "Bayram günü iki cariye, kahramanlık şiirlerini def çalarak terennüm ediyordu. Resulullah yatağına yatıp yüzünü öbür tarafa çevirdi, sonra babam [Hazret-i Ebu Bekir] içeri girdi. (Bu ne hâl, Resulullahın huzurunda şeytanın düdüğü ve sesi ne arıyor?) diye beni azarlayınca, Resulullah (Bırak onları, her milletin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır) buyurdu. Babam başka şeyle meşgul olunca cariyelere işaret ettim, dışarı çıktılar.)

Bakın efendimiz CARİYELERE ses çıkarmamış Hz.Aişe annemizede herkesn bir bayramı vardır diyerek bırak demiş,ve Aişe validemiz onları hemen DIŞARIya almış..!Oysa sizin belirttiğiniz hadiste sadece Efendimizin şu lafı geçiyor ''ilişme,kızma'' Hayır EFENDİMİZ validemize kızma,herkesin bir bayramı vardır diye hoşgörü göstermiş lakin bunun DOĞRU OLDUĞUNU ifade edecek hiçbir söz kullanmamış ve Validemizde zaten o kızları hemen dışarıya almış..
Bunun dışışında bakın hz.Ebubekir o kızlar için kızarken hangi cümleyi kullanmış bu kısma çok dikkat edelim ''[Hazret-i Ebu Bekir] içeri girdi. (Bu ne hâl, Resulullahın huzurunda şeytanın düdüğü ve sesi ne arıyor?) '' Bakın eğer hz.Ebubekir'in kızların çalgısına ve sesine şeytan düdüğü ve sesi demesi de yanlış olsa idi Efendimiz bunada müdahale etmezmiydi..?
Oysa yukarıdaki koyduğunuz hadiste sadece hz.Ebubekirin kızdığı söylenmiş..Bu..!
Umarım bunuda açıklayabilmişimdir..

İmanımızı sorgulamıyoruz..Dinimiz kolaylık dinidir fakat çok hassastır..İnceliklerini,ayrıntılaırnı



bilmiyoruz..Bildirinlenlerde nefsimize ağır geldiği için kabullenemiyoruz..
Şarkı dinlemek HARAM DEĞİLDİR diriliş kardeşim burayı yanlış yorumluyorsunuz..Yukarıda hadislerle ifade ettik..Şarkının iki türlüsü vardır..Mübah olanı ve haram olanı..Haram olanı dinlemek imanımızıda yok eder,zamanla belki bizi küfrede sevk eder..Bir örnek vereyim misal.. Şarkının adına bakın.. TANRIM BENİ BAŞTAN YARAT..!! bilenler vardır bunu..İnsanı isyana sürüklüyor resmen..Kaderi yerden yere vuruyor..
Sizce bunu dinleyen yada bu türde bir şarkı dinleyen birinin imanı zaten zayıfsa tamamen gitmez mi..?Bence bu iddia tam yerindedir..İddiada değil hadistir ve ayetle sabittir..


Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
""Soru:
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kadın sesi dinlemek caiz midir? Dinlediğimiz müziğin türüne göre cevaz değişir mi? (Örnek: tasavvuf musikisine eşlik eden bir kadın sesi veya ilahi söyleyen bir kadın sesi gibi)

Cevap:
Peygamberimizin zamanında mescidde ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musiki eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber'in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe'ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.""

selam ile..
Yukarıda bu yazmış olduğunuz söylemlere inanmam..Neden..?Çünkü kaynaksız..Bunları bildiren hadis,ayet,ehli sünnet alimlerinden ve diğer büyük alimlerimizden bir fetva var ise ancak itibar edebilirm..Yapmayın lütfen..
Ne demek kadının sesi ile alakalı dinde kesin bir açıklama yok..
Kadınlar hiç konuşamaz diye bir emir yok dinde ama nasıl konuşacağı ve kimlerle konuşacağı bildirilmiştir..

Bakın size hem hadis hemde AYET göstereyim bu hususta..
Belki tatmin olursunuz inşAllah..

Kadınların, yabancı erkeklerle lüzumsuz yere konuşmaları, şarkı, hatta Kur’an, mevlid, ezan okuyarak seslerini erkeklere duyurmaları büyük günahtır; ancak, alış veriş gibi ihtiyaç olunca, fitneye sebep olmayacak şekilde, ihtiyaç kadar ciddi konuşmaları caizdir. (Tergib-üs-salat, Hadika)

Bir âyet-i kerime meali:
(Ey nebi hanımları, siz diğer kadınlar gibi değilsiniz. Allah’tan sakının, edalı, yumuşak konuşmayın, kalbi bozuk olan, ümide kapılır; hep ciddi konuşun!) [Ahzab 32]

Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Ey kadınlar, mahreminizle konuşun, namahremle konuşmayın!) [Ramuz, İbni Said]

ihtiyaçsız yabancı erkekle konuşmak caiz değildir. İhtiyaç olunca ihtiyaç kadar ciddi konuşmak caizdir.Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Şarkı söyleyen kadını dinlemek ve yüzüne bakmak haramdır.) [Taberani]

Genç kadın, yabancı erkeğe selam veremez, aksıran erkeğe bir şey söylemez ve kendine söylenince de cevap vermez. (Hamevi Eşbah şerhi)

Kadınların seslerini erkeklere duyurması haramdır. Bazı âlimler, ihtiyaç zamanında, ihtiyaç kadar ve sert, ciddi konuşmaları caiz olup fazlası yine caiz olmaz buyurmuşlardır. (Tezkiye-i ehli beyt)

Allahü teâlâ, kadının namahremle yumuşak sesle konuşmasını men ediyor. (Mektubat-ı Rabbani 3/41)



Kadınların, saçı, başı ve kolları açık sokağa çıkmaları ve yabancı erkeklerle lüzumsuz yere, konuşmaları, şarkı söyleyerek, hatta Kur'an, mevlit, ezan okuyarak seslerini erkeklere duyurmaları büyük günahtır. Ancak yabancı erkeklerle, alış veriş gibi, ihtiyaç olduğu zaman, fitneye sebep olmayacak şekilde, sert ve ciddi konuşmaları caizdir. (Tergibüssalat, Hadika, S. Ebediyye)




Bakın kaynaklarıyla beraber kadının sesi hakkında fetvalar,bilgiler verilmiş..
Kadının sesi her yerde her şekilde haramdır denmemiş..İhtiyaç duyulduğu yerlerde denilmiş..Gerekmedikçe namahremle konuşmak HARAMDIR ancak denilmiş..

Birde benim ilk evvel sunduğum bütün hadisleri ayetleri bir daha inceleyin Allah aşkına..Bir yerde takılıp kalmayın..Şarkı haramdır denmemeiş,haram olan şekilleri bildirmiş..
Hiç dikkat ettinizmi bir hanımın kimsenin(eşi yada ailesi oalbilir) duymayacağı şekilde kendi içinde kendini oyalamak maksatlı,içerisnde küfür,Allah'a isyan vs içerecek sözler olmadığı sürece şarkı söylemesi,yine kadınların kendi ortamalrında def çalarak ilahi söylemeleri cazi sayılmış..
Bakın yine aşağıdaki söyleme;

Hazret-i Ebu Bekrin, def için şeytanın düdüğü demesi, çalgının mubah olmadığını gösterir. Bu ve benzeri hadis-i şeriften İslam âlimleri şu hükmü çıkarmışlardır:

Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir. Kadınların düğünlerde ve bayramlarda kendi aralarında def çalması caizdir. Bunun dışındakiler haramdır. (Hadika)


Dinimiz eğlenmekten bizi mahrıum etmemiş ki..Kadınalrın yine kendi aralarında mubah olduğu şekilde eğlenmeleri,özel dini günleirmizde yine bunlara belirli sınırlar içinde izin verildiği hep bildirilmiş..
Sizler belirli yerlere takılı kalmışsınız ki onlarda nefsinize/nefsimize ağır gelenlerdir..Kabul etmekte zorlanıyoruz..Önce bende öğrendiğimde ihtimal vermemiş olsam dahi araştırdıkça,öğrenmek istedikçe görmem gerekenleri gördüm..

Birde bu konu hakkında yorum yapan herkesten kaynak bekliyorum..
Ve yukardaki yakaladığım gibi kaynaklarda eksiltilme ve çarptırılma olmasa çok daha sevinirim..
Diriliş canım yanlış anlamazsın umarım,aldığın yerden kaynaklanabilir bu aldığın yerlere dikkat et diye..

Selametle..

Konu Duygu'Seli~ tarafından (06-08-2009 Saat 18:40 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ak, ak forum, ak parti, ak parti forum, ak parti forum.com, allah, duyguseli, küfür, şirk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi