AK Gençliğin Buluşma Noktası
Makale & Deneme Makale ve deneme içerikleri.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-06-2010, 23:29   #1
Kullanıcı Adı
vaktileyl
Standart İnternetteki hiç bir iz silinmez!
En yetkili isimden şok itiraf!

TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, "İnternette attığınız her adım kayıt altında. İnternet ortamına giren kişi, önce bu gerçeği kabul etmeli" dedi.

KÖYDEN kente yeni göçmüş insanlar, nasıl olsa beni kimse tanımaz rahatlığıyla olmadık işler yapar ya, internete girenler de, "Burası sanal dünya, kim duyacak, kim bilecek, bilse bile ne olacak" mantığıyla inanılmaz şeyler yapıyor. Chat odalarında, facebook'ta, twitter'da yaşananlar zaman zaman gazetelere yansısa da bunlar devede kulak aslında. Aybersgin alt tarafında ise insanın peşini yaşadıkça, hatta öldükten sonra da bırakmayacak bambaşka bir dünya var.
Yaygınlaşmada birinciyiz

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, AB'ye üye ve aday üye ülkeler arasında yaptığı araştırmada, internet kullanımının yaygınlaşması açısından Türkiye'nin ilk sırada olduğunu söylüyor. "Bu da çok şaşırtıcı değil" diyor Osman Nihat Şen, "çünkü Türkiye'de internetle yeni tanışan genç bir nüfus var. Bu nedenle internet artık kritik altyapı oldu yani vazgeçilmez bir hale geldi. Bu hızlı gelişme, doğal olarak internetin içeriğini de tartışmaya açtı."
İnternet içeriği, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tartışma konusu elbette ancak Türkiye'de henüz iş seçiminden eş seçimine uzanan bir çizgide, internetteki ayak izleriniz takip edilmiyor.
CV yerine internet izine bakılıyor
ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerde, artık CV'lere değil, internetteki geçmişinize bakılıyor. Kimi zaman yeniyetme iken yaptığınız bir şaka, kimi zaman çocukça bir kapris uğruna gönderdiğiniz bir mail, kimi zaman sık sık ziyaret ettiğiniz bir site karşınıza 'suç unsuru' olarak çıkartılabiliyor. Çünkü, internette bırakılan hiçbir iz kaybolmuyor. İnternet Daire Başkanı Şen'e kulak veriyoruz:

Fazla merak iyi değil
"İnternetteki kayıtlar hiçbir zaman silinmez. Orada attığınız her adım ömür boyu sizi takip eder. Bu nedenle, çocukluktan itibaren interneti kurallı ve güvenli kullanmanız gerekiyor. Çünkü orada yaptığınız her şey Üniversite sınavına girerken de, iş ararken de, eş ararken de sürekli karşınıza çıkacak. Bunu bilin, onun için dikkatli kullanın ve ileride sorun yaşamayın. Batı'da böyle bir kültür yerleşti bile ama bu kültür henüz Türkiye'ye gelmiş değil." Şen, işin bu safhasında, Türkiye'deki yaygın yanlış anlayıştan da söz etme gereğini hissediyor. Çünkü Türkiye'de hâlâ, "Burası sanal dünya, ne yaparsam yanıma kâr kalır" mantığı egemen:


'Sanal havanın temizlenmesi'
"İnternette ortaya koyduğunuz bütün görüşler, girdiğiniz bütün tartışmalar, ziyaret ettiğiniz bütün siteler hiçbir yerde olmadığı kadar kayıt altındadır. Genel anlamda diğer kayıt altına almalarda belli bir ölçü vardır ama internette hiçbir ölçü yoktur. Bu kayıt altındalık size zarar getirebilir. Onun için dikkatli olmanız şarttır. Nasıl trafikte güvenli seyahatin birtakım kuralları varsa ve siz o kurallara riayet ediyorsunuz, internette de en az o kadar dikkatli olmanız gerekiyor. Bu olumsuz bir şey değil. Biz bunu internetteki havanın temizlenmesi olarak algılıyoruz."


Mail'ler asla 'delete' edilmez
Peki ya mailler? Gerçek ismimizle eşimize, dostumuza, sevgilimize; sahte isimlerle sevmediğimiz kişilere gönderdiğimiz mail'ler, onlar da bir yerlerde kayıt altında mı acaba? Osman Nihat Şen'e kulak veriyoruz: "İnternetteki her şey gibi, doğal olarak mail'ler de kayıt altında. Ama istihbarat servislerinin bunlara bakıyor olması ayrı bir şey; depolaması, hepsini bir yere kaydetmesi ayrı bir şey. Bu birazcık ürkütücü ve herkesi tedirgin edici bir ifade. Ama şunu söyleyebilirim: Önce düşün, sonra paylaş. Çünkü ileride nasıl kullanılacağını bilemezsin. 'Think before you post,' AB'nin kabul ettiği bir slogan haline geldi."


Demokratik olanı tercih ediyoruz
İÇERİK düzenlemesiyle ilgili dünyada iki farklı yaklaşım olduğunu hatırlatan Şen "Bunlardan biri yasaklama ve engelleme, diğeri ise kullanıcı tercihlerini etkileme yaklaşımı. Başta Avrupa ülkeleri, dünyadaki tüm demokratik ülkeler temelde ikinci yaklaşımı benimsiyor. Ancak, bu ülkeler engelleme, filtreleme ve uyar-kaldır uygulamalarını da yaygın olarak kullanıyor. Biz de demokratik yaklaşımı benimsiyoruz" dedi.
Aileler çocukları için tedirgin
OSMAN Nihat Şen, internete bağlı evlerle ilgili şu bilgileri verdi: "10.992 anne ve babayla görüşerek, evlerde kullanılan internetle ilgili bir araştırma yaptık. Ailelerin yüzde 85'i, internet karşısında çocuklarının risk altında olduğunu düşünüyor ve endişeleniyor. Daha ilginç olanı, çocukların yaşı büyüdükçü ailelerin endişe düzeyi artıyor. Çocukları 15 yaşın üzerinde olan ailelerde bu endişe düzeyi yüzde 93'e çıkıyor. Bizim amacımız endişe düzeyini aşağı çekmek, çünkü bu durum interneti tehdit ediyor."

İnternet artık modern dadı gibi
AYNI araştırma, çocuklarımızın yaşları ilerledikçe interneti sosyalleşme aracı olarak kullandığını da koyuyor ortaya. Söz gelişi, 7 yaşındaki bir çocuğun sosyal ağları kullanım oranı yüzde 8'de kalırken, yaşı 15 olduğunda bu oran yüzde 58'e çıkıyor. Bir başka ifadeyle, internet çocuklarımızın bakıcısı ve dadısı olmuş durumda
Sefa Kaplan-Hürriyet


 

vaktileyl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-06-2010, 23:38   #2
Kullanıcı Adı
fatih güneş
Standart
hapı yuttuk ozaman
fatih güneş isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 23:39   #3
Kullanıcı Adı
vaktileyl
Standart
hadi geçmiş olsun
vaktileyl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 23:48   #4
Kullanıcı Adı
unnamed
Standart
Bu zaten bilinen bir konuydu, ama bu sistemin gelmesi ülkemize baya bir zaman alır diye düşünüyorum, zaten anlatılanları aramızda ki herhangi bir arkadaşın yaptığınıda sanmıyorum.
Vesselam...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 04-07-2010, 20:05   #5
Kullanıcı Adı
akgurbetci
Standart
Evet gecenlerde arkadaslarla bunu konusuyorduk. Hatta bazilari google isimlerini yazip bakmislar baya bir seyler cikmis. Aslina bakarsiniz tehlikeli bisey :/
akgurbetci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-07-2010, 20:11   #6
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
Valla İstediğiniz kadar Kayıt altında tutun...
Tırsan iki olsun...
Korksak çekinsek zaten yazmayız...
Esasında Hayatımızın tamamı kayıt altında nette kayıt altında olsa nolur...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-07-2010, 20:13   #7
Kullanıcı Adı
Fırat
Standart
Hedefleri olan fişlenmemeli..
  Alıntı ile Cevapla
Alt 04-08-2010, 00:15   #8
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
Ergenekon için felan yazarken dikkatli olalım o zaman ne olur ne olmaz
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-08-2010, 14:31   #9
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'a tepki e maili göndere kişiye 1 küsur yıl hapis cezası geldi. Para cezasına çevrildi. 9 mbin TL galiba. her gün 20 TL vermek zorunda kaldı adamcağız...

Yani İP no da değiştirsen ne yaparsan yap TTNET'e giriyor kayıtların. TİB de bunlara ulaşabiliyordur... İcabında bir olayda bunların himmetine kalıyorsun... İnternette saklanabilmek mümkün değil. Onun için hem dikkatli olmak hem de meraklı olmamak lazım.
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi